D66 oppert atelierruimte als optie tegen leegstand

Zwolle – De D66 fractie in Zwolle vraagt aanstaande maandag middels een motie aan het college of zij wil kijken naar kansen en mogelijkheden voor meer ateliers en galeries in de binnenstad. Dit draagt volgens hen bij aan versterking van de stad als cultureel gebied en zorgt voor verrassing. 

Het Zwolse college werkt momenteel hard aan de binnenstad en aan leegstand. Er is een inspirator in het Broerenkwartier, een transitieteam gaat aan de slag en bij de gemeente zelf gaat een MKB accountmanager aan een pakket van maatregelen werken om het Zwolse ondernemersklimaat verder te versterken. Voor D66 reden om speciaal aandacht te vragen voor kunstenaars. Met een motie, die ook ingediend wordt door GroenLinks, Swollwacht, de PvdA en de ChristenUnie vraagt zij het college om samen met betrokken partijen de mogelijkheden voor betaalbare atelierruimte en galerieruimte in de binnenstad te bekijken. D66 is ervan overtuigd dat er genoeg kansen liggen om kunst en cultuur zichtbaarder te maken en zo bij te dragen aan versterking van het Zwolse kunstklimaat.

Volgens fractievoorzitter Sonja Paauw zijn er regelmatig kunstenaars die aangeven dat er te weinig betaalbare ruimte is om te werken. “Daarnaast verandert de functie van de binnenstad, niet alleen winkelen, maar ook wonen, werken, kunst en ambacht heeft steeds meer een plek. Vooral creatieve ondernemers zitten graag in de binnenstad.” Atelierruimte en galerie in de binnenstad dragen volgens haar bij aan verrassing en verwondering en versterken zo de binnenstad.”
 
De motie:
 

Motie betaalbare atelierruimte

Zwolle, 15 juni 2015

De raad van de gemeente Zwolle in vergadering bijeen op maandag 15 juni 2015

Gelezen hebbende de PPN 2016 -2019 van de gemeenteraad.

Overwegend dat:

 • Er onder Zwolse kunstenaars behoefte is aan betaalbare Atelierruimte
 • Atelierruimte en galeries in de binnenstad kunnen bijdragen aan verrassing en verwondering
 • Er leegstand is, ook in de binnenstad en een transitieteam aan het werk gaat
 • Er een inspirator in het Broerenkwartier aan het werk is
 • Zwolle wil inzetten op innovatieve instrumenten met mogelijkheden voor pop-up stores, tijdelijke expositieruimte en in overleg met vastgoedeigenaren passende tijdelijke invullingen.

Van mening dat:

 • Atelierruimtes en galeries in de binnenstad bijdragen aan versterking van de binnenstad als cultureel gebied.
 • Zichtbaarheid van Zwolse kunstenaars bijdraagt aan de levendige stad en versterking van het Zwols kunstklimaat.

Vraagt het college:

Samen met betrokken partijen de mogelijkheden voor betaalbare atelierruimte en galerieruimte in de binnenstad inzichtelijk te maken en met een informatienota over de toegankelijkheid / bereikbaarheid voor kunstenaars te komen bij de begroting 2016. Dit in samenspraak met kunstenaars, het transitieteam, ArtEZ, de inspirator van het Broerenkwartier, vastgoedeigenaren en andere betrokkenen te doen.

D66, GroenLinks, Swollwacht, PvdA, en de CU

 
Artikel delen:
Reacties 16
 1. Nogal een paniekreactie arnovd. Vraag is: wie betaald de huurprijs van die ruimte dan? De armlastige kunstenaar vast niet.


  ⚠️ Meld

 2. Via subsidies en derhalve belastingen de leegstand bestrijden lijkt mij
  ook een vreselijk idee. De binnenstad zou toch echt wel commercieel
  aantrekkelijk moeten zijn voor ondernemers.

  Als de kunstenaars klagen dat er te weinig betaalbare ruimte is om te werken, is de oplossing vrij simpel; hogere prijskaartjes aan de kunstwerken hangen.

  Verder de problemen en mogelijkheden van de kunstenaars vooral aan de kunstenaars overlaten lijkt me.  ⚠️ Meld

 3. ZE moeten maar eerst meer aandacht geven en meer politie inzetten om die onbeschofte fietsers te bekeuren.. Want is niet normaal hoe die gasten in de Diezestraat fietsen terwijl er aan beide kanten borden staan…. Als je hun daarop aanspreekt krijg je gelijk een grote bek terug…Keihard aanpakken dat tuig!!


  ⚠️ Meld

 4. Tuurlijk nog meer van die klaplopers in panden zetten het kan niet op.
  Lekker uit de ruif mee eten en het wordt ook nog mogelijk gemaakt door D66,Pvda en nog meer van die klaplopers partijen.


  ⚠️ Meld

 5. @Hikstad, als je mijn reactie goed had gelezen dan wist je wat ik bedoelde…
  D66 is niet mijn partij maar vind hun geen tuig…
  Over het algemeen vind ik alle politici net sprekende popen.. ze zeggen heel veel maar gebeurt niks…


  ⚠️ Meld

 6. Niet lullen maar poetsen… Die inspirator heeft geen enkele zin, gewoon open stellen voor creatieve ondernemers, dat trek het meeste publiek en dat zijn de leukste winkels momenteel, pop up stores worden ze nu genoemd.
  Die pandjesbazen hebben allang hun buit binnen, dus tegen gas water en licht kun je makkelijk huren!! Open stellen die panden….vanaf morgen!!!! Zijn ze binnen 2 dagen gevuld!


  ⚠️ Meld

 7. Dit is al eerder in andere steden geprobeerd en is nooit succesvol geweest. En als hiervoor huurprijzen worden verlaagd waarom kunnen er dan geen nieuwe winkels in worden gevestigd? Er zijn zat winkels die op minder courante plekken worden gevestigd of zelfs ophouden te bestaan omdat die prijzen zo hoog zijn. Ik zou zeggen: geef dan dat soort winkels eens een kans.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.