Docent & studenten Landstede geven kookcursus

Zwolle – In de keuken van het opleidingsrestaurant Gerecht & Land bij Landstede MBO aan het Rechterland in Zwolle vindt op zaterdag 12 juni een bijzondere kookworkshop plaats. Docent/kok Stefan Breuer, van oorsprong dieetkok, verzorgt die dag een workshop voor dertig PKU patiënten. Zo'n tien mbo-studenten van Landstede doen mee.

PKU is een zeldzame stofwisselingsziekte. 10.000 mensen in Nederland hebben deze ziekte. PKU patiënten kunnen in hun lichaam eiwitten niet goed afbreken. Hierdoor tasten zij hun hersenen aan. De ziekte is erfelijk en leidde vroeger tot zwakzinnigheid. Gelukkig is in 1974 de hielprik ingevoerd. Daardoor kunnen we PKU-patiënten al direct na de geboorte opsporen en ze op een strikt eiwitbeperkt dieet zetten. 

Zij mogen dan per dag nog maar heel beperkt eiwitten eten. Dat betekent geen brood, kaas, melk, vlees, vis, koekjes, pasta, rijst enz. Er zijn wel vervangende producten te koop. Maar vaak is men aangewezen op de eigen kookvaardigheden. En dat is niet makkelijk, want koken zonder eiwitten is moeilijk. Stefan Breuer verzorgde op andere plaatsen in Nederland (Amsterdam en Nijmegen) lessen dieet koken en doet dat nu ook voor de Vrij & Gastvrij opleidingen bij Landstede MBO. Hij is een aantal jaren geleden in contact gekomen met de patiëntenvereniging voor PKU patiënten en gaat aanstaande zaterdagochtend een groep van dertig leden van de PKU-vereniging les geven in het bakken van een goed en lekker eiwitarm brood.

David Abeln, voorzitter van de patiëntenvereniging, is blij met deze kookworkshop: 'Het maken van een lekker eiwitarm brood is niet makkelijk. Eiwitarm brood kruimelt snel en is niet erg smaakvol. In de voorbereiding op deze kookles gaf Stefan mij al tips waarmee ik zelf thuis enorm veel beter brood maakte. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen'.
De kookworkshop is van 11.00 tot 12.00 uur. De voorbereidende theorieles is van 10.00 tot 11.00 uur.
De pers is van harte welkom om deze bijzondere kookles morgenvroeg bij te wonen. De ingang van het restaurant is deze keer via de achterzijde van het gebouw en het terras van het restaurant aan het Rechterland 1, via de P2-parkeerplaats. De hoofdingang is gesloten. Contactpersoon is Stefan Breuer, tel. 06-12975118.

Artikel delen:

Reageer