Westenholte getroffen door konijnenziekte

Fractievoorzitter Freddy Eikelboom van Swollwacht heeft tot zijn spijt kunnen constateren, dat de gevreesde en zeer besmettelijke konijnenziekte myxomatose is toegeslagen in de wijk Westenholte (op het land en begraafplaats Westenholte gelegen aan de Ridder Zwederlaan).

De afgelopen dagen hebben buurtbewoners op eigen initiatief meer dan 20 kadavers moeten ruimen, en liggen er ook vandaag -nog steeds – kadavers weg te rotten. Meerdere buurtbewoners hebben de afgelopen periode (medio juni 2007 jl.) de problemen gemeld bij de gemeente. Helaas is er geen gehoor gegeven aan de geuite zorgen die men had over de in grote getale aanwezige konijnen, zegt Eikelboom. “Slechts is er een “fret” uitgezet die de populatie diende terug te dringen. Helaas, heeft deze – op zijn zachts gezegd niet diervriendelijke – maatregel  niet het beoogde effect gegenereerd. Tevens is er in de afgelopen periode door de gemeente niet zorgvuldig toegezien of de konijnenpopulatie was afgenomen en is er verder geen actie ondernomen om het dierleed te voorkomen.”

Tot overmaat van ramp blijkt nu, dat de gevreesde en dodelijke konijnenziekte myxomatose is uitgebroken, welke al aan zeker meer dan 20 konijnen het leven heeft gekost. Niet alleen de in het wild levende konijnen zijn hier het slachtoffer van, maar ook tamme konijnen die vertoeven in wijk – en kinderboerderijen kunnen hiervan de dupe worden.

De Swollwacht fractie verwacht dan ook van het college, dat er zeer spoedig (preventieve) maatregelen worden genomen om deze verschrikkelijke vorm van dierenleed tegen te gaan. Tevens verwacht Swollwacht, dat het college alles in het werk stelt om besmetting en daarmee meer dierenleed te voorkomen. Een goede mogelijkheid hiervoor is, naar het oordeel van Eikelboom, om in ieder geval de aanwezige konijnen in de Zwolse wijk – en kinderboerderijen te voorzien van de nodige vaccinaties.

Naar aanleiding van bovenstaande heeft Eikelboom de volgende vragen voor het college in Zwolle:

Ø        Is het juist dat ongeruste wijkbewoners u in kennis hebben gesteld van het dierenleed.

Ø        Zo ja, wat is de reden dat u hierop niet adequaat heeft gereageerd?

Ø        Kunt u aangeven wat u voornemen bent te doen, om deze verschrikkelijke vorm van dierenleed tegen te gaan c.q te bestrijden?

Ø        Bent u bereid preventieve maatregelen te nemen om de aanwezige dieren in de kinder en wijkboerderijen voor besmetting te beschermen.

 

Freddy Eikelboom

Fractievoorzitter Swollwacht

 

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Alle konijneneigenaren in Zwolle dienen hierdoor gealarmeerd te zijn en niet alleen die in Westenholte. Myxomatose wordt o.a. door steekinsecten en bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien overgebracht en het wordt aangeraden om de dieren in voorjaar en najaar te laten enten. Na enting duurt het nog zeker 2 weken voor het dier beschermd is tegen besmetting. Voor meer informatie over konijnen, konijnenziekten enz.: http://www.konijnen.nl of http://www.bunnybin.nl


    Maak melding

  2. Een fret een ‘op zijn zachts gezegd dieronvriendelijke manier’?? Weet die Freddy wel hoe fretteren werkt? Het enige wat die fret doet, is de konijnen verjagen uit het hol. Vervolgens worden de konijnen door de jagers gevangen, levend. Als je dan toch ‘vragen stelt’, zorg dan ook even dat je je informeert voordat je met zulke onzin komt..!


    Maak melding

Reageer