Cel en jeugd-TBS voor doden straatmuzikant

Zwolle – Maandag heeft de rechtbank in Zwolle uitspraak gedaan in de zaak van de 17-jarige jongen die op 2 december 2014 de Bulgaarse straatmuzikant Zdravko Vazov met 29 steken om het leven bracht. Oskar V. krijgt twee jaar cel en de zogenaamde PIJ-maatregel opgelegd, ook wel bekend als ‘jeugd-TBS’.

Vazov was op de bewuste avond net klaar om naar huis te gaan toen de jongen wild op hem in begon te steken. Een omstander die tussenbeide sprong, werd ook geraakt. Die kwam ervan af met verwondingen. De Bulgaarse accordeonist bezweek later in het ziekenhuis. Honderden mensen liepen enkele dagen later mee in een stille tocht om de man te herdenken. Het OM achtte moord en poging tot moord bewezen. De jongen was volgens deskundigen ten tijde van het plegen van de feiten sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Artikel delen:
Reacties 53
 1. De jongen moet flink in de war en boos zijn geweest, maar iemand met dit gedrag wil ik liever niet meer in de maatschappij zien rondlopen. Who’s next?


  ⚠️ Meld

 2. Straf, ik vind het wel een groot woord. Wanneer je iemand doodsteekt en dan 2 jaar cel krijgt. De familie en vrienden hebben veel langer!


  ⚠️ Meld

 3. hoelang duurt die PIJ maatregel, deze knul moet voorlopig niet meer vrij komen, hij ging bij z’n tehuis weg met de bedoeling iemand te vermoorden, dan doet hij het misschien de volgende keer weer als hem iets dwars zit.


  ⚠️ Meld

 4. Levenslang, volwassen TBS of eeuwig verblijf op Rottumerplaat… Twee keer per dag uurtje zwemmen en anders einde verblijf op deze planeet. Nabestaanden krijgen dus nu levenslang en wanneer besluit Nederland in al zijn wijheid deze idioot weer op vrije voeten te stellen voor het volgende drama? Rechters? Blinden?


  ⚠️ Meld

 5. “Sterk verminderd toerekeningsvatbaar” of zelfs “sterk ontoerekeningsvatbaar”… Ik vind dat vage termen. Deze knul woonde begeleid zelfstandig omdat hij ‘kwetsbaar’ was. Het is achteraf gemakkelijk gezegd maar blijkbaar ging dat zelfstandig zijn hem niet zo goed af als geschetst door zijn begeleiding.

  Welke strafmaat stemt mensen wel tevreden? Ik denk géén enkele. En zelfs als je langer, strenger en harder zou straffen, komt die zeer geliefde accordeonist niet meer terug en wordt het leed dat nabestaanden treft niet minder.


  ⚠️ Meld

 6. Volgens mij had de rechter er ook voor kunnen kiezen om deze jongen volgens het volwassenenstrafrecht te berechten. Zie Berechting minderjarigen

  Persoonlijk vind ik het jammer dat hij dat niet heeft gedaan, want deze jongen is een gevaar voor de maatschappij.


  ⚠️ Meld

 7. Slechte tip. Ik denk dat zoals zulke dingen momenteel blijkbaar werken, niet goed genoeg is. Om onszelf beschaafd en onze samenleving beschaafd te mogen noemen.

  Een mensie van 17 kunnen we niet met goed fatsoen twee jaar in de cel opbergen vind ik. Lijkt me meer iets van een soort van hulp nodig.  ⚠️ Meld

 8. GVD 2 jaar???
  Dus als er in de toekomst weer dat soort t…. jongens iemand wat aan doen weten ze nu al dat ze maar 2k.. jaartjes krijgen en mischn bij goed gedrag vroegtijdig vrijkomen???
  Volgens deskundigen????
  Waar waren die zogenaamde deskundigen toen er zijn goed in de gaten gehouden gehouden moest worden en daarop preventief reageren…
  Enorm veel instanties, “maatschappelijke werkers”, “jeugdzorg” alles functioneert benden de norm….
  Die gast had tot zijn 18e in de jeugdgevangenis gemoeten en daarna 30 jaar lang de cel in zonder vervroegde vrijlating…
  29 x gestoken, daar zou je in VS een enorme straf krijgen!!!
  WE nemen veel van de Amerikanen over maar als het om de straffen gaat dan hebben veel linkse idioten een enorm grote bek waardoor deze maatschappij naar de klote gaat…

  SCHANDE!!!


  ⚠️ Meld

 9. Br, 2 jaar cel én PIJ-maatregel. Da laatste is minimaal 3 jaar en kan tot 7 jaar verlengd worden.
  Hikstad, die tip is juist bedoeld om mensen zelf te laten ervaren hoe het is wanneer je de verantwoordelijkheid hebt om de straf te bepalen. Dan kun je niet roepen vanachter je toetsenbord, maar moet je je verdiepen in een zaak. Eerdere experimenten wijzen uit dat mensen dan nog steeds zwaarder straffen dan een echte rechter, maar niet in die mate als je hierboven leest wanneer ze alleen vanuit de emotie over de ernst van het misdrijf reageren.


  ⚠️ Meld

 10. Bericht door Hikstad, op 15 juni 2015 19:18
  (…) Een mensie van 17 kunnen we niet met goed fatsoen twee jaar in de cel opbergen vind ik. Lijkt me meer iets van een soort van hulp nodig

  Die PIJ-maatregel kun je toch als een soort van hulp zien?


  ⚠️ Meld

 11. Dat vind ik niet duidelijk 1steJohn. Bij volwassenen gebeurt het regelmatig dat – hoe tegenstrijdig ook – iemand én celstraf én daarna TBS krijgt. Het zou kunnen zijn dat die 2 jaar cel waar het artikel over spreekt meteen de jeugd-TBS is. Maar dan kun je nog niet stellen dat hij na 2 jaar vrij komt. Dat hangt van de beoordeling van zijn ontwikkeling af. Het kan maximaal 7 jaar duren, maar wanneer hij dan nog als gevaar voor de samenleving wordt beschouwd, kan het omgezet worden in gewoon TBS.


  ⚠️ Meld

 12. In dit geval wellicht wel, maar het is inderdaad afhankelijk van zijn ontwikkeling.plaatsing in een jeugdinrichting heeft als doel behandeling.
  Als hij zich positief ontwikkeld kan hij er volgens mij eerder uit. Dat kan gefasseerd gaan van gesloten inrichting (hek er omheen met 3 milieus voorziening ) naar gesloten (paviljoens zonder hek) naar begeleid wonen waar hij al zat.


  ⚠️ Meld

 13. Citaat uit de uitspraak:
  Ik haat mijn hele leven. (..) Gewoon mijzelf zijn, ik moet me altijd aanpassen en daar word je gek van. Eigenlijk was ik al doorgedraaid maar ik hield mijzelf eigenlijk altijd in, zo is het mijn hele leven al.

  Tja. Dat belooft veel goeds voor de toekomst…


  ⚠️ Meld

 14. @japser: uitstekende onderbouwing. Helder antwoord op de vraag waarom er nog veel energie, geld en tijd gestoken moeten worden in die schavuit/arme jongen/hulpbehoevende/ moordenaar (ho, herstel: het ontoerekeningsvatbare slachtoffer van zijn verleden).


  ⚠️ Meld

 15. Zo lang er moordenaars op verlof kunnen die een heel Chinees gezin hebben afgeslacht,zie ik het byzonder somber in voor dit land.
  Je kunt beter een hijskraan gaan bestellen.


  ⚠️ Meld

 16. Ed, niet van die lastige vragen stellen aan Japser, foei! Je weet toch dat hij daar niet goed tegen kan;)? Het moet omdat Japser dat vindt, zo simpel is het;)


  ⚠️ Meld

 17. Hallo Ed / erikvd, of vier van de andere accounts die van hetzelfde IP-adres komen: graag met 1 account reageren au.b. !!
  Hou het bij marc038 bijvoorbeeld. Anders kiezen wij een andere oplossing.

  Redactie WLZ


  ⚠️ Meld

 18. 😮 Meervoudige persoonlijkheid?

  Haha!

  On topic:

  Redenen uit een lang lijstje:
  – Doodstraf maakt niet dat zulke misdaden niet weer gebeuren (kijk maar naar je geliefde voorbeeld USA
  – Doodstraf geeft geen genoegdoening, of slechts voor beperkte tijd. Het verlies wordt er niet minder om
  – Het is duurder dan levenslang (kijk maar naar USA)
  – Niemand heeft het recht iemands leven te nemen, ook de overheid niet.
  – Hij is 17, te jong om iemand op te geven voor de komende 60 jaar.
  – etc. etc.  ⚠️ Meld

 19. P.s ik weet dat de term doodstraf niet specifiek is genoemd, dus kan zijn dat ik de vraag ten onrechte zo geïnterpreteerd heb…


  ⚠️ Meld

 20. Bij dit bericht is het niet genoemd, bij de vorige hebben enkele (of is het één enkele…) personen wel hier hun voorkeur voor uitgesproken.


  ⚠️ Meld

 21. Namens de nabestaanden onderzoekt advocaat Tas of de RIBW aansprakelijk gesteld kan worden voor de dood van Zdravko Vazov. De 17-jarige jongen heeft voor de rechtbank verklaard dat hij die avond ruzie had gekregen met een medebewoner. Volgens hem werd hij daarna weggestuurd door een groepsleider. Hij ging daarop met een mes op zak richting het winkelcentrum, waar Vazov op dat moment aan het spelen was. De jongen stak de straatmuzikant 29 keer met het mes, waarna Vazov aan zijn verwondingen overleed. Een omstander werd gestoken toen hij de jongen aansprak.

  ‘Hele klus’
  “Ze willen weten of de instelling iets aan te rekenen is en of de instelling niet had moeten voorkomen dat hun cliënt in die toestand naar buiten ging”, aldus de advocaat van de nabestaanden. “Ze hebben mij gevraagd uit te zoeken of de RIBW aansprakelijk te stellen is. Dat is een hele klus, waarvoor ik alle politie- en rechtbankstukken nodig heb. Die heb ik opgevraagd.”

  Na intern onderzoek door de RIBW concludeerden de inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg dat er geen verband was tussen de kwaliteit van de zorg bij de RIBW en de steekpartij. In een schriftelijke reactie op het aangekondigde onderzoek naar de aansprakelijkheid verklaart voorzitter voorzitter Gritter van de Raad van Bestuur van de RIBW “af te wachten met welke vragen wij geconfronteerd worden”.


  ⚠️ Meld

 22. Bericht door Dame, op 15 juni 2015 18:20

  In mijn mailbox.

  Helaas moet ik meedelen dat de lezing Burgerparticipatie bij strafzaken is afgelast. Er zijn onvoldoende aanmeldingen om de lezing en de bijbehorende dialoog tot een succes te maken.

  Leek me nou juist wel interessant .  ⚠️ Meld

 23. 2 jaar cel en PIJ.dus kan zo maar zijn dat hij pas met 7 a 8 jaar vrij is en dan nog niet zomaar in de maatschappij staat…. wat te denken van de familie van deze jongen. .. t is en blijft hun kind… en wat is gebeurd is vreselijk maar weten dat deze jongen erg ziek is…. ik hoop dat hij een goede behandeling krijgt en dat hij weer een kans krijgt later. Ik gun het hem!


  ⚠️ Meld

 24. En ribw. .. tja… vangt van allerlei ernstig zieke mensen op zonder daar de kennis en expertise te hebben van de stoornis. Kijk naar de herberg. .. wat een stelletje ondeskundig volk werkt daar. .


  ⚠️ Meld

 25. Nou ik gun het hem niet lekker zijn hele leven vasthouden of aan de hijskraan.Zulke droeftoeters wil je toch niet meer op straat hebben lopen.


  ⚠️ Meld

 26. @admin: als meerder reacties vanaf een zelfde adres actief zijn is dat niet altijd te voorkomen. Denk aan collega’s, familie, studenten etc. Ik zie het probleem niet.  ⚠️ Meld

 27. Ed, van alles is mogelijk maar hoe zit het dan bij jou? En dat hoef je trouwens ook niet te beantwoorden gewoon sorry is genoeg hoor. je bent ook gewoon nog welkom zoals de Admin zegt alleen niet de draadjes kinderachtig bevuilen met al je bijnamen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.