Eerste hartklepvervangende operatie met robot

Zwolle – Het hartchirurgische team van het Isala Hartcentrum heeft onder leiding van de chirurgen Sandeep Singh en Roland Laurens de eerste hartklepvervangende operatie verricht in Nederland met behulp van de Da Vinci-robot.

da_vinci_operatie_robot_isala_wezenlanden_2.jpg

De mitralisklep is één van de vier kleppen van het hart. Dr. Sandeep Singh: ‘Tot nu toe vervingen wij deze hartklep in een standaard openhartoperatie. Dat betekent dat wij het borstbeen van de patiënt geheel moeten openen. Dit is voor een patiënt een aanzienlijke belasting. Daarom zijn wij erg blij dat wij het vervangen van de hartklep – naast het herstellen van de hartklep – nu ook succesvol met de operatierobot kunnen doen.’ Een operatie met de Da Vinci-robot is volledig endoscopisch. Slecht vijf kleine sneetjes zijn voldoende om de mitralisklep te vervangen. Hiermee kunnen wij zowel biologisch als ook mechanisch kleppen met Da Vinci-robot vervangen. ’Of iemand in aanmerking komt voor een operatie met de Da Vinci-robot hangt onder meer af van het postuur van de patiënt.

Met de patiënt die bij Isala als eerste een nieuwe hartklep kreeg met behulp van de operatierobot gaat het goed, vertellen de thoraxchirurgen. ‘Doordat wij haar op deze manier hebben kunnen opereren, heeft ze minder pijn en zal ze sneller herstellen. Wij zijn het enige Hartcentrum in Nederland dat de Da Vinci-robot inzet bij zowel hart- als longoperaties. Door gebruik te maken van de modernste operatietechnieken zoals de robot, bieden wij onze patiënten de hoogst mogelijke kwaliteit en de best mogelijke zorg.’
 
Isala Hartcentrum
Binnen het Isala Hartcentrum te Zwolle staat een team van professionele en betrokken cardiologen, thoraxchirurgen en medewerkers klaar om patiënten met een grote diversiteit aan hartklachten te behandelen. Het Isala Hartcentrum excelleert op kwaliteit en professionaliteit. Naast patiëntenzorg staat opleiden en wetenschappelijk onderzoek hoog in het vaandel. Het Isala Hartcentrum heeft de ambitie om tot de Europese top te behoren.
Artikel delen:
Reacties 3
  1. Is nog aardig wat instrumentarium wat door die sneetjes naar binnen moet. Nou ja, zolang die 5 armpjes het onderling met elkaar kunnen vinden, lijkt het me wel een vooruitgang. Laten we hopen dat de specialisten wel hart voor de zaak houden nu de boel niet meer open hoeft. Het gezegde luidt immers ‘uit het oog, uit het hart’.


    ⚠️ Meld

  2. Heb de robot gezien tijdens de open dag, het is geen vervanging van de huidige chirurg. De chirurg hangt met zijn hoofd in een soort module en bedient de armen middels een joystick en hoort aanwijzingen van de robot op een koptelefoon.
    Groot voordeel: De chirurg hoeft niet meer in dezelfde ruimte aanwezig te zijn, straks kan dus een medisch expert uit bijvoorbeeld de VS een patient in de Isala opereren wanneer de kennis hier niet toerijkend is. Kunnen we alleen maar blij mee zijn denk ik.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.