Gigantische krottenwijk in Zwolle

Zwolle – Komende zaterdag 20 juni verrijst in het kader van Nacht Zonder Dak midden in Zwolle voor één nacht een gigantische krottenwijk. Wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle verricht om 16.00 uur de officiële opening. 180 jongeren van de Vrije Evangelisatie Zwolle, de Christelijke Gereformeerde Kerk en Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt ‘De Fontein’ slapen vervolgens één nacht in een zelfgemaakt krotje, om te ervaren hoe het is om op straat te leven. De jongeren komen op voor kansarme leeftijdsgenoten die elke nacht op straat moeten zien te overleven. De opbrengst van de actie gaat naar straatjongerenprojecten van stichting Tear in Bolivia, Kenia en India. Het evenement vindt voornamelijk plaats bij het VEZ Centrum aan de Rieteweg 12 in Zwolle. Meer informatie over het programma op www.nachtzonderdak.nl/zwolle. Overige inwoners van Zwolle zijn van harte welkom om de nieuwste burgers welkom te heten.

Nieuw record!
Vorig jaar leverde Nacht Zonder Dak Zwolle met 145 deelnemers ruim 16.000 euro op. "Dit jaar hopen we de 18.000 euro te halen", aldus organisator Mariël Jongsma. "Grote kans dat we dit jaar de boeken in gaan als de Nacht Zonder Dak met de hoogste opbrengst ooit", aldus initiatiefnemer Joost van Dieren. Het record ligt nu nog in handen van Veenendaal, waar in 2009 130 jongeren 17.760 euro ophaalden. "Mooier dan het neerzetten van een record is dat de actie onze jongeren bewust maakt van armoedeproblematiek in Zwolle en elders in de wereld. Ook laten we zien dat jongeren hier iets kunnen betekenen voor leeftijdsgenoten ver weg".

Het straatleven ervaren
Nacht Zonder Dak Zwolle start zaterdag 20 juni om 14.00 uur bij het VEZ Centrum. De jongeren bouwen allereerst hun onderkomen voor de nacht. Vervolgens doen de jongeren van de drie grote Zwolse kerken mee aan een veelzijdig programma. De opening van de wijk is om 16.00 uur en om 16.30 uur starten de workshops, waarbij de jongeren kunnen kiezen uit typische straatactiviteiten zoals straatvoetbal, streetdance, graffiti spuiten en free running.

Eten vanuit de Soepbus
Om 17.45 uur krijgen de jongeren, zoals het echte daklozen betaamt, op het grasveld bij de Librije soep en brood geserveerd vanuit de Soepbus.

Artikel delen: