Afdelingen van Isala krijgen kinderspeelplek

Zwolle – Hare Majesteit Koningin Máxima heeft op 17 oktober 2013 het nieuwe gebouw van Isala geopend. Tijdens de officiële opening werd de 'Wens voor Isala' bekendgemaakt: op iedere afdeling in de wachtruimte een kinderspeelplek. Zo krijgt ieder kind ruimte om te spelen tijdens een ziekenhuisbezoek en kunnen ouders en bezoekers rustig lezen of genieten van een kopje koffie. In totaal zijn vorige week 41 speelhuisjes geplaatst met ieder 2 iPads vol spelletjes. Een grote operatie voor de Stichting Vrienden van Isala die de huisjes heeft gefinancierd.

 strandhuisje_isala.jpg

Het preoperatief onderzoeksbureau belde al snel dat zij behoefte hadden aan een tweede huisje. ‘De huisjes bevallen heel erg goed, het is een aanwinst voor de afdeling. Prachtige vormgegeven en functioneel. Ouders vinden het erg prettig dat de kinderen wat te doen hebben. Toch één nadeel: de kinderen willen bijna niet meer mee naar huis. Wij willen gastvrij zijn voor iedereen, en daar horen zeker de kinderen bij. Een ziekenhuis is voor een kind al een indrukwekkende omgeving en mede dankzij de huisjes kunnen we het wat prettiger maken voor ze. Wij krijgen veel kindjes op de poli die door de anesthesist gezien moeten worden maar er komen natuurlijk ook veel kinderen met ouders mee. Het is beduidend stiller in de wachtruimten, voor iedereen is dit prettiger. De kinderen zijn gekluisterd aan de iPads. Je hebt er dus ‘geen’ kind aan.’

Het heeft lang geduurd totdat de huisjes geplaatst konden worden vanwege de vele eisen die een dergelijke speelplek met zich brengt in een zorgomgeving. Daar komen vragen uit naar voren: Welke spelletjes zijn geschikt voor jong en oud en voor een ziekenhuisomgeving? Zijn de huisjes gemakkelijk schoon te maken (hygiëne)? Heeft een iPad internet nodig en kan dat binnen Isala (informatiebeveiliging)? Hoe ziet het kostenplaatje eruit en is dat bedrag behapbaar voor de stichting? Sluit het ontwerp van de speelplek aan bij het interieur van Isala? Gelukkig heeft iedereen goed met ons meegedacht zodat de huisjes nu een succes zijn. 
 
De wachtruimtes 
Niet elke wachtruimte is geschikt bevonden voor een speelhuisje omdat de zitcapaciteit of de brandveiligheid anders in gevaar komt. Daarom hebben wij een aantal wachtruimtes helaas niet van een huisje kunnen voorzien. De wachtruimte op de Spoedeisende hulp, het Pre-operatief bureau en de eerste verdieping Centrale hal hebben vanwege de vele kinderen twee huisjes gekregen. 
 
Thema en speelonderdelen
De huisjes zijn geheel ontworpen in het strandthema van de kinderafdeling. De kinderafdeling krijgt in plaats van een speelhuisje op de afdeling, een buitenspeelplek voor kinderen in de binnentuin van gebouw V4.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. leuk idee, maar waarom moet het nu weer met ipads? kinderen worden al veel te veel blootgesteld aan alle digitale dingen en zitten vaak de hele,dag al Achter de PC?

    Een bak met lego of blokken of ander niet digitaal speelgoed moet toch ook kunnen?

  2. Die huisjes zijn volgens mij ook maar 2-dimensionaal, je kunt er niet inkruipen. Ik denk dat Ipads makkelijker zijn schoon te maken dan legoblokjes, en dat het praktische redenen heeft.
    Wel een leuke kans voor kinderen om eens met een Ipad te spelen, de meeste gewone mensen hebben geen Ipad maar een android of windows computertje.

Reageer