Nesten verwijderd bij installatie waterskibaan

Zwolle – Bij de bouw van de waterskibaan aan de Wijthmenerplas zijn mogelijk tijdens het broedseizoen nesten van watervogels verwijderd. Dit zou haaks staan op de toezegging van wethouder De Heer (VVD) om hier tijdens deze periode zeer zorgvuldig mee om te gaan. De fractie van GroenLinks Zwolle stelt daarom schriftelijke vragen aan het college van B&W. Daarnaast blijken bezorgde omwonenden nog steeds niet goed geïnformeerd door de gemeente. Zij vrezen voor overlast, bijvoorbeeld door het geluid van feesten.

lakeside.jpg  

Hoewel de fractie van GroenLinks inziet dat een waterskibaan een fijne manier kan zijn om te genieten van het ‘buiten zijn’ heeft ze vanaf het begin toch kritiek geuit tegen de plannen. Niet om de enthousiaste ondernemers dwars te zitten, maar vanwege bezwaren van omwonenden, naturisten en duikers. Bovendien leggen de hoge masten, kabels en een horecapand een flinke druk op de natuurlijke ruimte. Wethouder de Heer wist uiteindelijk een meerderheid van de raad achter zich te krijgen en zo kon de bouw van de baan van start gaan. De wethouder zegde tijdens het voorafgaande debat wél toe dat als er tijdens het broedseizoen zou worden gebouwd zeer goed op bebroede nesten zou worden gelet. De fractie van GroenLinks heeft nu duidelijke signalen ontvangen dat dit niet is gebeurd – en vraagt opheldering.

Ook blijkt dat omwonenden nog steeds veel vragen hebben. Zo hebben ze zorgen over het toegestane geluidsniveau: aan welke geluidsnormen moet de ondernemer gaan voldoen? Hoeveel overlast veroorzaken feesten tot twee uur – en is er dan nog wel sprake van ondersteunende horeca? Daarom willen omwonenden graag betrokken worden bij de totstandkoming van het beheersplan en horecavergunning van het in aanbouw zijnde horecapaviljoen. GroenLinks vindt dat de buren van de Wijthmenerplas recht hebben de antwoorden op deze vragen en maakt daarom gebruik van de mogelijkheid tot het stellen van zogenaamde artikel-45 vragen aan het college.

Artikel delen:
Reacties 40
 1. Lezende:
  “Bij de bouw van de waterskibaan aan de Wijthmenerplas zijn mogelijk tijdens het broedseizoen nesten van watervogels verwijderd. Dit zou haaks staan op de toezegging van wethouder De Heer (VVD) om hier tijdens deze periode zeer zorgvuldig mee om te gaan”

  Als men schrijft “dit zou haaks staan”, in plaats van “dit staat haaks”, dan weetje ’t wel.

  Bovendien, die nesten zijn zeer zorgvuldig verwijderd weet ik uit betrouwbare bron.  ⚠️ Meld

 2. Kan niet wachten tot de waterskibaan open gaat, een verrijking van het doorgaans saaie zwolse leven. En die vogels kunnen heus wel ergens anders broeden. “Broedende vogels” worden altijd alleen maar als excuus gebruikt door hippies om plannen te dwarsbomen waar ze het niet mee eens zijn.


  ⚠️ Meld

 3. Ik denk ook ’toe dan toch’, een paar nesten. Dat kan echt niet de commerciele ontwikkeling van dat gebied in de weg staan. De nesten zijn zorgvuldig verwijderd, ’t betrof nesten van waterkippen, fuuten, aalscholvers, eenden, en nog wat meer vogeltjes. Ik ben voor ruimte voor de vogeltjes natuurlijk, in natuurgebieden.  ⚠️ Meld

 4. @Bert: ze kunnen volgend jaar misschien wel elders een plekje vinden. Als ze er nu aan het broeden waren, is het niet zo netjes om de boel af te breken toch?


  ⚠️ Meld

 5. @Bert Jansen
  Als je leven zo saai is kun je toch ook op andere plekken waterskien, gewoon er heen rijden met de auto of desnoods openbaar vervoer.


  ⚠️ Meld

 6. Als je zo graag in een rustige omgeving wilt wonen dan zijn er ook andere plekken om te wonen, gewoon verhuizen met de auto of desnoods met openbaar vervoer.

  En wat betreft de verwijderde nesten, als dit zorgvuldig is gedaan is er niks aan de hand, de wythmenerplas is gemaakt als recreatieplas en niet als natuurgebied. De wethouder heeft overigens wel een vage eis gesteld, op de nesten letten kun je op meerdere manieren opvatten. Je kunt ook op alle slakken zout gaan leggen, maargoed er zullen altijd mensen blijven doordrammen tot ze hun zin krijgen…


  ⚠️ Meld

 7. Volgend jaar zullen de watervogels tijdens het broedseizoen de waterskibaan mogelijk verwijderen. De wethouder hoeft zich geen zorgen te maken; de vogels zullen er tijdens deze periode zeer zorgvuldig mee omgaan.


  ⚠️ Meld

 8. Maar wat is nu de geluidsnorm? Oh oh ik zie ze zo voor me, overleggen, bellen, mailen en elkaar maar de kop nog gekker maken. Transport in de gaten houden, zaken nameten foto’s maken pfff en dat op je oude dag.


  ⚠️ Meld

 9. Hadden ze de bouw van het park niet zo tegen moeten werken dan was het park er al voor het broedseizoen 😉

  Zolang het zorgvuldig is gedaan zie ik niet echt het probleem. Men snapt toch wel dat vooral de zomerperiode het geld in het laatje moet leggen voor deze ondernemer?


  ⚠️ Meld

 10. Een behoorlijke lijst vogelsoorten, als je de betrouwbare bron van Hikstad mag geloven. Ik ben nu wel benieuwd geworden wat volgens de wethouder een verantwoorde manier is om nesten te verwijderen. Ik kan ‘m niet bedenken. Vervelend voor zo’n ondernemer inderdaad: maar dit is de verantwoordelijkheid van de wethouder en die had geen valse verwachten moeten wekken. R0bot: geloof trouwens niet de besluitvorming is vertraagd, zo te zien gewoon een normaal raadstraject geweest.


  ⚠️ Meld

 11. Hier reageren allemaal water skiërs zo te horen.
  Blablabla, op 18 juni 2015 19:32 denkt zelfs dat die zandafgraving al voor de bebouwing en bewoning van de mensen daar was.  ⚠️ Meld

 12. GroenLinks weer. Dol op zaken te bespreken in de gemeenteraad waar de gemeenteraad feitelijk niet over gaat. Soort bezigheidstherapie.
  Waarom doet GroenLinks niet gewoon een melding bij de NVWA? Zij gaan over dit soort zaken.


  ⚠️ Meld

 13. @De cock de Wythemerplas (en ook de Agnietenplas, Millegenplas en plassen als het Heerderstrand) zijn primair aangelegd voor zowel zandwinning en als recreatieterrein. Twee vliegen in één klap zeg maar. Niet eerst zandafgraving en toen, hmm, wat zullen we er mee doen.


  ⚠️ Meld

 14. Waarom is het voor sommigen zo moeilijk om zich aan gemaakte afspraken te houden? Dit project ligt al onder zo’n vergrootglas. Ik snap niet waarom de waterskibaan weer negatief in het nieuws wil komen.


  ⚠️ Meld

 15. Dankje japser jij snapt het.

  @ribo het probleem is dat er weer vage afspraken gemaakt zijn die iedereen anders kan opvatten. De nesten zorgvuldig en op een verantwoorde manier verwijderen kan ook vallen onder het letten op de nesten. Inplaats van ze over het hoofd te zien en ze te beschadigen tijdens de bouw. Zo blijf je de discussie houden als er constant vage afspraken worden gemaakt. Groenlinks heeft de afspraak let op de nesten blijkbaar opgevat als het niet mogen verwijderen van de nesten.  ⚠️ Meld

 16. Sukkels; iedereen die in landelijk gebied werkt; moet toch op de (gedragscode van de) Flora & Faunawet…

  Dan deze toezegging

  Wethouder de Heer wist uiteindelijk een meerderheid van de raad achter zich te krijgen en zo kon de bouw van de baan van start gaan. De wethouder zegde tijdens het voorafgaande debat wél toe dat als er tijdens het broedseizoen zou worden gebouwd zeer goed op bebroede nesten zou worden gelet.  ⚠️ Meld

 17. Als ze nou even een duur 6 maanden durend onderzoek starten om te achterhalen hoeveel broedsel er is stuk gegaan door het verplaatsen en hoeveel broedsel er in de steek gelaten is door de ouders omdat de mensen er met hun vingers aanzaten.

  En dan per broedsel 10.000 euro boete opleggen zodat we allemaal met korting gebruik kunnen maken van een nieuwe atractie welke helemaal niks toevoegd


  ⚠️ Meld

 18. Bericht door Blablabla, op 18 juni 2015 19:32
  Als je zo graag in een rustige omgeving wilt wonen dan zijn er ook andere plekken om te wonen, gewoon verhuizen met de auto of desnoods met openbaar vervoer.

  Als je zo graag in “roerige” omgeving wilt wonen, dan zijn er ook andere plekken om te wonen, gewoon verhuizen met de auto of desnoods met openbaar vervoer.

  Ik lees de afgelopen tijd veel mensen die vinden dat Zwolle te saai is en er dingen moeten veranderen. Mensen die rust willen moeten maar verhuizen. Als je vind dat Zwolle niet “druk” genoeg is, verhuis dan lekker naar de Randstad. Ik ben wel zelf content met het feit dat Zwolle wat “saaier” is dan de Randstad.

  Tegen die extra festiviteiten heb ik zelf geen bezwaar. Wel bezwaarlijk vind ik het feit dat de tendens bij veel reageerders is dat “mensen die het fijn vinden zoals het nu is” dan maar moeten verhuizen om hun rust te behouden.


  ⚠️ Meld

 19. De Milligerplas lag er al jaren voordat het een recreatieplas is geworden. Destijds werd er wel gedoken maar er zijn ook mensen bij verdronken. Zo’n fijne plas was het dus niet.
  Nu Stadshagen eromheen is gebouwd is het ineens een recreatieplas.
  Helaas moet de natuur steeds meer wijken voor onbenullige activiteiten van de mens.


  ⚠️ Meld

 20. Wellicht is wat achtergrond info nuttig: de betrouwbare bron via welke ik de kennis over dit onderwerp vernam is de glazen bol die ik via een cursus bij het uwv heb verkregen en leren interpreteren. Over het algemeen werkt dat prima, helaas was de informatie over broedende aalscholvers daar niet helemaal accuraat. Ik zie echter wel in de glazen bol dat ALS die er gebroed hadden, die nesten ook zeer zorgvuldig waren verwijderd.  ⚠️ Meld

 21. @enikdan Zwolle is een heerlijk uit de kluiten gegroeid dorp waar ik met veel plezier woon, alleen al de gedachte om in de drukte van de randstad te wonen vervult mij met walging. Dit betekent echter niet dat zwolle een saai christelijk dorp hoeft te zijn waar voor de tienduizenden jongeren niks te doen is.

  @shepherd de milligerplas is gewoon een door mensen gegraven zandafgraving, is niks natuur aan. Wij hebben in nederland een cultuurlandschap (alles is door mensen zo gemaakt als het nu is) en geen natuurlandschap.


  ⚠️ Meld

 22. Geachte heer van As, beste Filip,

  Onze collega’s van de Groen-Links fractie hebben uw collega wethouder de Heer een schrijven gestuurd over sterke vermoedens dat er nesten van watervogels zijn geruimd voor de aanleg van de waterskibaan aan de Wythmenerplas. Deze geluiden hebben de Swollwachtfractie ook bereikt! Mocht dit bewaarheid worden, dan zou dit de tweede keer zijn in zeer korte tijd dat er door werkzaamheden, eerder al in Stadshagen, vogelnesten worden geruimd door werkzaamheden!

  Wij schrijven daarover niet, zoals onze collega’s van Groen-Links dit wel doen, de wethouder van economische zaken aan maar U als verantwoordelijk wethouder van dierenwelzijn! U zou de dierenhoeder binnen het College van B&W moeten zijn om dergelijke stommiteiten te voorkomen en er voor moeten zorgdragen dat dergelijke grondwerkzaamheden in het open terrein in de B&W kamer beter afgestemd wordt in relatie tot het belang van dierenwelzijn. Blijkbaar doet u dit niet of komt zoiets niet bij u op! Bij de behandeling van de perspectief nota jl. vond u het nog noodzakelijk om een Swollwacht motie over het organiseren van een dialoog over dierenwelzijn te ontraden en met steun van de coalitiepartijen deze motie naar de prullenbak te verwijzen! U was van mening dat een dialoog niet nodig was omdat er op het gebied van dierenwelzijn voldoende gedaan wordt! Blijkbaar dus niet!!

  Mijn fractie krijgt dan ook zo langzamerhand de indruk dat u de portefeuille dierenwelzijn als een bijzaak ziet! Ik roep u dan ook met klem op, om van het dierenwelzijn in Zwolle, in haar gehele omvang, meer werk te maken! Daarnaast verneem ik ook graag van u of u uw collega de Heer over het voorval aan de Wythmenerplas heeft aangesproken en welke afspraken- ter voorkoming van nog meer dierenleed- u hierover heeft gemaakt!

  Vriendelijke groet,
  William Dogger, fractievoorzitter Swollwacht


  ⚠️ Meld

 23. O.k. Er zijn kennelijk een paar nesten verwijderd of verplaatst. Maar nu?? Die waterskibaan, die bijna klaar is, afblazen? Wat wil de politiek nu?


  ⚠️ Meld

 24. net of het groen link wat kan schelen die nesten, het gaat hier weer gewoon alleen maar om aandacht in de pers lijkt de PVV/SP wel, zelfde laken een pak, als je zo voor een leefbare wereld bent, protester dan metteen tegen die “naturisten”, en niet alleen tegen het onnodig vernielen van vogel nesten… >:(


  ⚠️ Meld

 25. Eens met Will, maarja, zulke bouwactiviteiten kunnen toch ook op een moment dat er geen nestjes aan gaan?
  Ik denk vaak veel te simpel over complexe dingen, weet ik.  ⚠️ Meld

 26. Wat blijkt: Er is één (1!) nest van meerkoeten verplaatst, omdat er nog geen eieren in lagen. Uit het nest zijn drie jongen geboren.
  Al die heisa om niets en dan ook nog die onbeschofte brief van Swollwacht er over heen…  ⚠️ Meld

 27. Bejaarden zitten in de pis, ouderen die in concentratiekampen hebben gezeten worden op straat gezet en asielzoeker voor in de plaats, gedwongen ontslagen en meer criminaliteit.

  Hier maken we ons druk om een vogelnest wat MOGELIJK niet goed is verplaatst.

  Ga je schamen….


  ⚠️ Meld

 28. @Bas038; volgens mij worden er geen bejaarden die in concentratiekampen hebben gezeten op straat gezet, gaat het met bejaarden in het algemeen beter dan ooit tevoren, moeten asielzoekers ook ergens wonen en neemt de criminaliteit af.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.