Wethouder start opruimactie tegen rioolrommel

Zwolle – Op vrijdag 26 juni om 13.30 uur deelt de wethouder van Zwolle, Filip van As, bij het wijkcentrum Holtenbroek (Bachlaan 20) vuilnisbakjes uit in de strijd tegen rioolrommel. Samen met vele andere gemeenten, heeft de wethouder schoon genoeg van de kilo’s schoonmaakdoekjes die achterblijven in het riool. Deze doekjes zorgen geregeld voor vastlopers, verstoppingen en andere problemen en bezorgen de gemeente onnodig veel kosten voor onderhoud en ontstoppingen. Daarom is de campagne ‘Niet in het riool’ gestart dat voorlichting geeft over wat wel en wat niet in het riool thuishoort. 

 

Naast wethouder van As heeft ook wethouder Van der Molen van Leeuwarden de opruimactie ingezet. Andere wethouders volgen het voorbeeld waaronder Renske Helmer-Englebert van Nijmegen, Rainer Kersten van Vaals en John Frenken van Son en Breugel. De wethouders roepen op alleen poep, plas en écht wc-papier door het toilet te spoelen. Want hoewel Nederlanders denken dat schoonmaakdoekjes door de wc gespoeld kunnen worden, is het tegendeel waar. Met name rioolgemalen moeten steeds vaker worden stilgelegd en ontdaan worden van bergen samengeklonterde hygiënedoekjes, snoetenpoetsers en tissues. Dit kost de maatschappij jaarlijks tientallen miljoenen euro’s.

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Culturele veranderingen. Straks worden alle Nederlanders aangesproken om geen slachtafval over het balkon te gooien of door het toilet te spoelen. Gebeurd ook al in de grote steden.  ⚠️ Meld

 2. @suus je schrijft weer is in raadsels met je oneliners. slaap lekker. Dat hier een campagne voor gestart moet worden is al erg genoeg. Wat bezielt die mensen om maar van alles door het toilet te spoelen. En daardoor de gemeente, de belastingbetaler, onnodig op hoge kosten jagen. Dat geld kan men wel beter gebruiken, voor de zorg bijvoorbeeld. Andere cultuur waarschijnlijk net wat Bas 038 schrijft.


  ⚠️ Meld

 3. Benjie en Bassie suggereren dat alleen mensen uit een andere dan de Nederlandse cultuur allerlei zaken die daar niet in horen, door de wc spoelen?


  ⚠️ Meld

 4. Ik suggereer niets. Uit eigen ervaring. Als de ontstoppingsdienst weer is in de straat bij mij staat is het altijd bij mensen van een andere cultuur. Gewoon een feit helaas. Dat wil niet zeggen dat mensen van Nederlandse cultuur zich er niet aan schuldig maken. Die zullen er uiteraard ook genoeg zijn. Maar wel in mindere mate. In de meeste niet westerse landen hebben ze niet zo’n goed riolering en waterzuivering systeem als hier in Nederland. Ik mag hopen dat deze actie aanslaat en men anders omgaat met afval. Scheelt heel veel kosten.


  ⚠️ Meld

 5. weer eens, en maar zeiken op alochtonen.

  Verder, uit het artikel:
  Want hoewel Nederlanders denken dat schoonmaakdoekjes door de wc gespoeld kunnen worden, is het tegendeel waar. Met name rioolgemalen moeten steeds vaker worden stilgelegd en ontdaan worden van bergen samengeklonterde hygiënedoekjes, snoetenpoetsers en tissues.

  Typisch Hollandse zaken.


  ⚠️ Meld

 6. ik constateer alleen een feit over de grote steden: de waterschapsbelasting/rioolrecht is daar enorm gestegen. En tijdens het slachtfeest wordt er weer geflyerd. En terecht dat men hier begint in Holtenbroek, daar woont de grootste doelgroep.


  ⚠️ Meld

 7. Uit eigen ervaring bij andere gemeenten kan ik u melden dat de meeste doekjes worden gevonden bij de villa-wijken… Dit valt relatief eenvoudig te controleren omdat elke wijk/stadsdeel zijn eigen rioolgemaal heeft. Ook rioolinspecties (met videocamera) geven een goed beeld van oorzaak en locatie.
  de geluiden van andere ongeregeldheden in het riool ken ik zelf nog niet….


  ⚠️ Meld

 8. in dit geval kan het best zo zijn dat er in Holtenbroek de meeste overlast is…
  ik zeg alleen dat er landelijk geen causaal verband is tussen etnische achtergrond en rioolverstoppingen als gevolg van doekjes…

  het is een landelijke trend dat deze doekjes in de gemalen komen… dit is al jaren het geval. Stichting Rioned heeft ook al jaren campagne materiaal beschikbaar voor gemeenten…

  het probleem is ook dat sommige fabrikanten op de verpakking schrijven dat de doekjes biologisch afbreekbaar zijn… dit zal best zo zijn, uiteindelijk is alles biologisch afbreekbaar. echter het is met name de vezel structuur die de boosdoener is. de pomp loopt vast omdat de lange vezels zich om de waaier heen draaien…

  just my 50 ct.


  ⚠️ Meld

 9. Goed dat we een wethouder hebben die zich bemoeit met wat men door het toilet spoelt. Is misschien wel echt wat regie op nodig.
  Hulde voor Filip van As.  ⚠️ Meld

 10. in nieuwbouw wijken komt dit haast niet voor,

  in oude stadswijken liggen oude kleine buizen en de pompen
  zijn ook niet meer van deze tijd,

  zo ook t-a-k straat daar gaan ze toch ook maar gelijk de buizen aanpassen nu ze de boel open hebben 😉


  ⚠️ Meld

 11. Is er misschien ook een handleiding of procedure over hoeveel wij per dag mogen poepen? En komt die wethoudert dat ook controleren dan?
  Ik wordt soms zo moe van dit land.


  ⚠️ Meld

 12. Ja hoor beestje,even nrs tussen 6-7 oneven 9-10

  Maar inderdaad ze slaan door en helemaal als je leest dat het uit het linkse milieu bolwerk komt. Brrr was Volkert ook helemaal ingewijd.


  ⚠️ Meld

 13. Dat is ook niet zo gek in de Tak straat dat daar de boel verstopt zit want als ik daar tegenwoordig doorheen fiets lijkt het wel klein Mekka geworden want een getto is dat geworden zeg.


  ⚠️ Meld

 14. Dat zou best kunnen, abel, want het is algemeen bekend dat Turken en Marokkanen in de regel hygiënischer zijn dan Nederlanders en dus waarschijnlijk in grotere getale vochtig toiletpapier gebruiken. Voor mij is dit bericht echter ook een eyeopener, omdat ik dacht dat die doekjes biologisch afbreekbaar zijn. Ik zou niet weten waar je die dingen dan moet laten als het niet in de toiletpot kan en je geen stinkende troep in de prullenbak wilt.


  ⚠️ Meld

 15. Al die rotzooi die men door het toilet spoelt en in het riool terecht komt, en daarna in de waterzuivering installaties kost de gemeenschap, de belastingbetaler, miljoenen op jaarbasis. Nogal een serieus probleem dus. Niets om te gaan grinniken. Dat geld kan beter besteed worden. Er bestaat ook nog zoiets als een prullenbak, gooi het daar in. Zo simpel is het.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.