Raad van inspiratie voor visie evenementenbeleid

Zwolle – Maandagavond vond in het stadhuis het raadsdebat plaats over het evenementenbeleid in Zwolle. Met een goed gevulde publieke tribune kregen eerst 12 insprekers de kans om hun zegje te doen. Zij hadden nogal wat aan te merken over het festivalbeleid in Zwolle. Vervolgens was het woord aan de raadsfracties. Michiel van Harten bracht het standpunt van GroenLinks naar buiten: vuurwerk bij festivals volledig afschaffen. Afsluitend beantwoordde wethouder René de Heer de vragen die in het debat naar voren waren gekomen. Een Raad van inspiratie lijkt één van de uitkomsten van deze avond te worden. Zij moet een visie over het evenementenbeleid in Zwolle gaan formuleren.

evenementenbeleid_2.jpg 

Jacolien Verbeek van de organisatie High Energy Events uit Zwolle was van de insprekers het meest uitgesproken. Van de dancefestivals die ze organiseren moeten door toedoen van de gemeente Zwolle Megabase In- en Outdoor en Kingsnight van de agenda worden geschrapt. "Dat nieuws sloeg in als een bom", zei Verbeek. Inspreker Henk Kroeze wil per direct de danceparty’s aan banden leggen. Wat hem betreft gaat het geluidsniveau nog verder omlaag naar 80 dB(C). Horecaondernemer Hendrik Karabagias zei in de raadzaal dat een kleine groep het bloed van de wethouder ruikt om dance in Zwolle te stoppen. Hij was er verbitterd door. Student Joshua Matthews is als festivalbezoeker bang dat 25.000 jongeren straks over de gemeentegrenzen van Zwolle trekken om elders hun vertier te halen. Hij stelt dat Zwolle in de toekomst niet meer zal bruisen. Bedrijventerrein Hessenpoort lijkt de beoogde locatie om in de nabije toekomst dancefestivals te organiseren. Maar de wethouder waarschuwde al bij voorbaat: "Ook Hessenpoort kent inwoners, die letten ook op wat hier (in de raadzaal) gezegd wordt".

Artikel delen:
Reacties 31
 1. Dollartekens heeft de organisatie in de ogen zonder rekening houden met aanwezigen of omwonenden. En dan nog een semi doodsbedreiging doen van die Karabagias. Mij zie je allang niet meer door dit soort taferelen bij Las Rosas of de IJsselhallen parties. Geen zin om uren te wachten voor het toilet of zolang te wachten om mijn jas op te kunnen hangen of halen.

  Prima die festivals, buiten de stad waar niemand er last van heeft. En de jongeren zijn zelf verantwoordelijk voor het laten bruisen van de stad. Organiseer iets buiten de stad. Het is nu je kans…


  ⚠️ Meld

 2. De stad laten bruisen, de serieuze toeristen lopen weg van de stad.
  Probeer de stadswandeling maar eens.
  Bij de mooiste gracht, de Thorbecke gracht liggen altijd vuilniszakken tegen die stadmuur en toren, staat een camper, een plastic huisje en een vieze afvalbak., Wijndragerstoren staan allemaal bistro stoelen tegen aan, enz. zo gaat het bijna de hele wandeling door.

  Was daar ook en kwam duitsers tegen die zwolle verkozen boven elburg maar tijdens het gesprek gaven ze aan toch maar naar elburg te gaan want het was een zooitje.
  Zorg eerst maar eens dat ze de binnestad mooi krijgen… En dat lawaai kan mooi egens in een weiland maar niet in een binnestad waar honderden mensen last van hebben, waar je na afloop allemaal glas vindt, en lege blikken en flessen, waar ze urineren in de tuin.
  Jammer dat mensen nog erger zijn dan varkens.


  ⚠️ Meld

 3. Wat me als eerste op viel: in de gemeente Enschede liggen de geluidsnormen stukken hoger. De kans is reëel dat het Bevrijdingsfestival Overijssel naar Enschede gaat als Herrie uit de stad hun zin krijgt.
  Ze wisten trouwens hun standpunt gelijke monniken gelijke kappen slecht tot niet toe te lichten, en inconsequent bovendien. Blamage!

  Enne.. dit soort unieke dingen wil GroenLinks gaan verbieden?
  https://youtu.be/U3Thl-6hDYI 😀
  https://youtu.be/h4GjFTAY0KY 😀
  https://youtu.be/Vinx8hgrNtA 😀
  https://youtu.be/Cf2JqAZmqpA 😀

  Of, foto van een feestje bij één van onze buurgemeentes: http://i.ytimg.com/vi/QLYDG5k-LLY/maxresdefault.jpg

  Zijn ze nou helemaal besodemieterd…? 😮


  ⚠️ Meld

 4. Ik blijf me verbazen hoe een klein clubje als Herrie in de Stad heel Zwolle weet te mobiliseren en alles naar haar hand weet te zetten. Wat zullen zij zich machtig voelen….. !!?


  ⚠️ Meld

 5. Jacolien Verbeek moet niet zo huilie :'( huilie :'( doen.
  Als je als organisator minder ruimte/dagen krijgt voor het organiseren van evenementen is het heel makkelijk om te roepen dat je [meest populaire] evenement niet door gaat om het publiek op je hand te krijgen. Volgens mij snapt elke inwoner van Zwolle dat het logisch is dat je de verjaardag van de koning de avond voor en de dag zelf op een leuke manier moet kunnen vieren. Zelfde voor 5 mei. En dan is het enkel vervelend als je net die 3 dagen in het jaar daar in de buurt woont en er niets mee hebt. Echter, als je op bepaalde plaatsen veel niet-mainstream muziek gaat intensiveren dan snap ik dat mensen daar niet op zitten te wachten. Ik durf te stellen dat het merendeel van de gemiddelde belastingbetaler / huiseigenaar niet zoveel heeft met elektronische muziek. Prima dat er dan een keer een evenement is maar er zit een verschil tussen zwolle-evenementenstad en zwolle-dancetown. Er moet een goede balans zijn tussen kermis, stadsfestival/thorbeckengrachtfestival, HESZ bandjesdingen en dance. Als er dan de afgelopen jaren door een te niet selectief beleid te veel dance evenementen bij zijn gekomen dan wordt het tijd om wat evenementen af te stoten naar andere steden (Enschede?) Komen wij zwollenaren ook nog eens ergens en zitten de mensen die dicht tegen evenementenlocaties aanwonen ook niet altijd in de herrie. Overigens woon ik vlak bij het Wezelandenpark, vindt het prima als daar eens wat is wat niet mijn smaak is, zolang het maar niet te veel is. Denk dat veel mensen daar zo over denken.


  ⚠️ Meld

 6. weg met suus en huds jankertsssss!! Ging het maar zo makkelijk.
  Ik denk dat Zwolle aardig z’n glazen aan t ingooien is!! Als het verboden word ga ik er voor zorgen dat pec Zwolle ook verkast buiten Zwolle.. Daar heb ik om het weekend hele jaar door bijna overlast van………  ⚠️ Meld

 7. Ik zou zeggen laat dat bevrijdingsfestival als traditie gewoon altijd in Zwolle gebeuren, want dat heeft de stad zeker verdient…
  Wat al die andere feestjes betreft, moeten de omwonenden, de organisatie en onze gemeente toch wel uitkomen….
  IK bedoel Als EU en Griekenland met elkaar akkoord kunnen bereiken waarom zouden we hier in Zwolle dat niet kunnen…;)


  ⚠️ Meld

 8. “Bedrijven terrein Hessenpoort lijkt de beoogde locatie voor dancefestivals.” Prima locatie volgens mij. Er wonen geen mensen op dat bedrijven terrein, ja op ruime afstand richting Ruitenveen staan twee of drie boerderijtjes . ruimte zat daar nog voor een festivalterrein. Probleem opgelost.


  ⚠️ Meld

 9. Ik ben het helemaal eens met Japser, laat de stennisschopper van HUDS lekker zelf verhuizen. Echt bezopen die invloed die dat hobbyclubje heeft.


  ⚠️ Meld

 10. @ G. Geerink, Dan geef je die ‘deftige” gasten een leuke korting op een overnachting tijdens een dance evenement . zijn de meeste mensen wel gevoelig voor.
  :). als organisator van een festival zou je een deal kunnen maken met van der Valk, voor een arrangement met bijvoorbeeld entree voor het evenement, overnachting en ontbijt voor een speciale prijs. Wat mij betreft lijkt de Hessenpoort een prima locatie voor een festival- terrein. Met de minste overlast. Ben je in ieder geval af van huds, en hun geklaag.


  ⚠️ Meld

 11. @benjie dit is door de organisaties meerdere malen voorgesteld aan de twee klagers van HudS. Maar zonder resultaat, weet je wat het antwoord was van HudS? Dat ze zich niet laten omkopen..


  ⚠️ Meld

 12. Natuurlijk is mevrouw Verbeek het meest uitgesproken, de grootste graaiers zijn nu natuurlijk bang dat ze centjes gaan missen, ze hebben er zo hard voor ‘geknokt’ om zoveel mogelijk aandeel te krijgen in Zwolle, dit willen ze niet zonder slag of stoot weggeven…

  High E is zou zelf nog wel eens de oorzaak kunnen zijn van het opwaaien van deze hele discussie en het dus kunnen verpesten voor zichzelf én niet te vergeten andere organisatoren:
  april hardshock
  april lovely sunday
  april kingsnight
  april kingsday
  mei – bevrijdingsdag
  mei megabase

  ook niet heel erg slim als je het mij vraagt….  ⚠️ Meld

 13. Het Weezenlanden park blijft gewoon festival terrein hoor, @ Jasper. Alleen niet meer voor hardcore en dance festivals. Dus je kunt er nog genoeg heen lopen. En geen kaartje kopen. Sfeer is er genoeg in Assendorp wat mij betreft, ook zonder deze festivals. Assendorp leeft! Een mooi festival terrein aanleggen op de Hessenpoort voor de ietwat extremere muziek is de beste oplossing wat mij betreft. Dan pak je maar de fiets, auto of het OV. Een beetje egoïstisch van je.


  ⚠️ Meld

 14. *proest* mensen vertellen dat ze moeten verkassen zodat je rust kunt hebben en dan als ze het daar niet mee eens zijn, ze egoïsten noemen. Goeie grap.

  @Nienke 3 er van zijn niet te verplaatsen (Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn op de dag dat ze zijn). Voor de rest moet je bij de gemeente zijn, die bepaald wanneer het mag.


  ⚠️ Meld

 15. Een mooi festival terrein aanleggen op de Hessenpoort voor de ietwat extremere muziek is de beste oplossing wat mij betreft.

  Op zich een leuk idee, maar dat doe je dan met die locatie als er geen evenementen plaats vinden? Het aanleggen en onderhouden van een goed evenementen terrein is een kostbare zaak en eigenlijk toch wel aardig weggegooid geld als je al 3 evenemententerreinen tot je beschikking hebt.


  ⚠️ Meld

 16. @bigge: Tjsa zegt: graaf een enorme diepe ronde kuil (het zand wat er uit komt rondom ophogen) en je hebt al een aardige geluidscontrole. Dat zal niet snel ontsnappen. De rest van het jaar gewoon een activiteitenpark zoals skaten, fietsen, hardlopen etc. JE hebt namelijk dan een vrij hoge berg zand waar je lekker tribunes van kan maken maar ook downhil skiën bijvoorbeeld.


  ⚠️ Meld

 17. hehehe evenementen- en activiteitenterrein ’t Swolsche kullegien:D

  Als je de gemeente zo gek kan krijgen om te investering en een kuil van om en nabij 2 hectare dan heb je mijn stem
  8)


  ⚠️ Meld

 18. Ik ben benieuwd met welke oplossing de gemeente komt, want daar is het nu wachten op. Het zullen minder evenementen gaan worden helaas, en het geluid zal volgens de rechter ook zachter moeten, maar zo zacht als Kroeze (van HudS) wil met 80 Db C, dat weer niet. En daar komt dan weer een rechtszaak van >:(


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.