Graffitispuiter (18) aangehouden na plaatsen tag

Zwolle – Woensdagavond 24 juni is een 18-jarige man uit Zuidwolde aangehouden voor graffitispuiten in een spoortunnel aan het Engelse Werk

Een passant tipte de politie over deze vernielingen en troffen hem aan bij een verse tag op de muur van de tunnel. Bij de man werden enkele spuitbussen inbeslaggenomen. Na verhoor is hij in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Artikel delen:
Reacties 70
 1. Waarom niet meteen na een nachtverblijf hem het zelf schoon laten maken? Nu kost het geld, schoonmaak juridische kosten en uiteindelijk 10 uur straf als het niet bij een boete blijft.


  ⚠️ Meld

 2. de rechter zal waarschijnlijk wel vinden dat de jongeman al genoeg geleden heeft of misschien heeft hij een moeilijke jeugd gehad. Ik hoop dat de agenten de jongeman een beetje vriendelijk hebben kunnen arresteren en hem nog een glaasje melk hebben gebracht zo voor het slapen gaan in de cel. Vreselijk veel sterkte in deze moeilijke creatieve tijden.


  ⚠️ Meld

 3. Meteen een rechercheur er op zetten om hem ook te veroordelen voor alle andere tags die hij heeft gezet. Met een handschriftdeskundige moet dit kunnen.


  ⚠️ Meld

 4. Moeten we daar nu veel politiekrachten op inzetten Japser? Dat je zo mee kunt leven in dit geval met de slachtoffers van deze creatieveling rechtvaardigt dat toch nog niet?


  ⚠️ Meld

 5. Jasper is slachtoffer van graffiti geweld op zijn muur. Zit diep dit dus hij wilt graag een rechercheur er op want die hebben geen belangrijkere zaken te doen. Ohja en een handtekeningen deskundige hahahaha


  ⚠️ Meld

 6. Met een gigantische SAME op het pand ben ik ook voor inzet van politie op deze vandalen.

  Overal die verschrikkelijke tags die de stad ontsieren. Graffitikunstenaars zie je helaas steeds minder. Die creativiteit kan ik nog wel waarderen. Een tag is gewoon bewust vandalisme van mensen die lui van geest zijn.


  ⚠️ Meld

 7. @1stejohn ik niet alleen. Vele panden, maar ook treinen, viaducten en geluidswanden worden ontsiert omdat iemand heeft besloten daar iets neer te zetten zonder toestemming. Dit kost miljoenen op jaar basis. Ook die miljoenen kunnen beter besteed worden.


  ⚠️ Meld

 8. Streetart, soms is het mooi en soms ook niet. Op sommige plekken is het gepast en sommige ook niet! Zo gaat dat met kunst.


  ⚠️ Meld

 9. Streetart prima. Ongevraagde streetart, big NO. De ‘artiest’ is niet degene die kan en mag beslissen of hij wel of niet op iemand anders zijn/haar eigendom mag sprayen.


  ⚠️ Meld

 10. Niet elke uit zijn krachten gegroeide puber met een spuitbus is een kunstenaar en lang niet alle graffiti is kunst. In die gevallen dat graffiti tot straatkunst gerekend kan worden, vind ik het prima, gevraagd of ongevraagd. In de (meeste) andere gevallen is het gewoon vandalisme.


  ⚠️ Meld

 11. Eens met Japser.

  En Dame, al is het kunstwerk in jouw ogen nog zo mooi….lijkt me niet dat dat ongevraagd aangebracht kan worden.

  Ik vind vooral het ongevraagde een probleem. En het enkel plaatsen van tags laat in mijn ogen ook zien dat het meer gaat om het stiekeme en het verzetten tegen de gevestigde orde dan om het delen van kunst.


  ⚠️ Meld

 12. @De J

  Sinds wanneer is de kwantiteit belangrijker dan kwaliteit? SAME (als het één persoon is) en de zijnen verpesten het voor graffiti kunstenaars.

  Hun klodderwerk haalt de wind uit de zeilen van sympathisanten en geeft tegenstanders meer munitie. 90% van de graffiti is niet meer te bestempelen als kunst of zelfs maar als creatief.

  En misschien ben ik in je ogen dan een zeurzak, maar ik heb dan ook iets te zeuren wanneer ik elke dag tegen een SAME aankijk van 6 bij 4 meter op mijn woning.

  Als hij veroordeelt zou worden voor alle schade die hij heeft veroorzaakt (over heel Europa, woohoo 🙁 ) dan loopt dat in de miljoenen.


  ⚠️ Meld

 13. En het is al opmerkelijk dat ik dat kan zeggen, zonder dat duidelijk is waar ik woon. Dit geldt immers voor tientallen woningen in Zwolle. :'(


  ⚠️ Meld

 14. Prima plan om deze dader zijn eigen zooi te laten opruimen.

  Kunnen we in de uiterwaarden rond de Ijjsel niet een paar oude betonplaten rechtop zetten zodat ze kunnen oefenen? Eerder had men in Amersfoort ook zulks, nabij het station vanaf Zwolle.


  ⚠️ Meld

 15. @ZEZ

  Onder verschillende viaducten is deze optie ook gegeven. Deze zijn vaak prachtig geworden. Maar inderdaad meer toegewezen plekken zou misschien helpen. Het zou in ieder geval de (beginnende) kunstenaars helpen al denk ik dat de Taggers zich hier niets van aantrekken.


  ⚠️ Meld

 16. Taggen is onderdeel van de grafitti. Een goede tag kan je vergelijken met kalligrafie. Duurt wel even voor je het altijd op dezelfde manier onder de knie hebt.
  Same is evenals andere grafitti helden die onze stad kent legendarisch.
  Kunst is vrij interpreteerbaar. Ik ben geen fan van abstracte kunst, maar kan een dikke piece op een moeilijke plek zeker waarderen.
  Dat het weer weggehaald wordt is helaas niet anders.
  Het crossen irriteer ik mij meer aan. Een lelijke tag door een lelijke tag en dat een piece alleen gecrost wordt met een tag en niet door er een grotere of mooiere piece over heen te zetten.
  Vroeger bedachten ze zich wel twee keer voor ze een gevestigde naam crosten en was er onderling respect voor elkaars werk. Dat mis ik nu wel maar dat zal wel bij deze tijd horen.
  De klachten en straffen zijn tijdloos in ieder geval, maar hebben het nooit kunnen stoppen.
  Iedereen die er een beetje verstand van heeft begrijpt wat ik zeg. De rest tja, verdiep je eens! Haha


  ⚠️ Meld

 17. Vroeger bedachten ze zich wel twee keer voor ze een gevestigde naam crosten en was er onderling respect voor elkaars werk.

  Onderling respect wel, maar respect voor andermans eigendom is er nooit geweest.

  Iedereen die er een beetje verstand van heeft begrijpt wat ik zeg. De rest tja, verdiep je eens! Haha

  Dat is hetzelfde als de discussies waar mensen roepen dat als je er niet zelf bij geweest bent je er geen mening over mag hebben. Ik denk dat mensen die een tag of ongevraagd kunstwerk op hun huis krijgen het gevoel hebben zich voldoende verdiept te hebben!


  ⚠️ Meld

 18. Nope, iedereen mag zijn mening hebben. Voor wie niet begrijpt wat ik zeg mogen zich verdiepen. Als je klaagt omdat er ongevraagd verf op je huis zit mag ja natuurlijk boos zijn en proberen de daders te achterhalen. Ook dat hoort er bij. Aparte kunstvorm he?


  ⚠️ Meld

 19. @Plantje “ongevraagd” is onderdeel van de kunstvorm graffiti. Nu kun je over smaak natuurlijk altijd twisten, maar zo’n tag van Same vind ik ook wel leuk. Niet eens vanwege de schoonheid van de tag, maar vooral omdat je die wereldwijd vind op de meest onwaarschijnlijke plekken.
  Voor mij ligt het onderscheid wel degelijk tussen zij die een gedachte hebben bij de graffiti en zij die met een dronken kop en een spuitbus in de hand het en der de boel onderspuiten. Maar dat is deels smaak (de mijne in dit geval).:)


  ⚠️ Meld

 20. Ik zie dat anders Dame. “Ongevraagd” in combinatie van spullen van een ander “behandelen” maakt dat het geen kunstvorm maar vandalisme is.


  ⚠️ Meld

 21. Dus Dame een tag van dame op je zijgevel, garage deur zou jij laten staan? Het trekt wel weer anderen aan om er overheen te spuiten. Dan nog?


  ⚠️ Meld

 22. @Plantje en Derk, ik denk dat de graffiti waar ik geen moeite mee heb en die ik onder de kunstvorm schaar, (bijna) nooit wordt gezet op woonhuizen of historisch waardevolle panden.


  ⚠️ Meld

 23. waarom is die vandaal weer los gelaten???? half jaartje aan de ketting, en laten poetsen….andermans spullen vernielen is niet normaal… alles laten betalen, en grondig verhoren… moet maar eens afgelopen zijn met die gekte… ga op je eigen spullen kladderen gek… 🙁 >:(


  ⚠️ Meld

 24. honden die tegen je hek plassen katten die in je tuin plassen, kladderaars die op de spullen spuiten met onafwasbare chemische troep… “kunst” ????? die lui zijn ziek..>:(


  ⚠️ Meld

 25. Same is een dikke king, oftwel koning aller graffititisten in de nederlandsche geschiedenis waar de nederlandse bevolking trots op mag/moet wezen.

  Vooral de stad Zwolle mag zich wel heel hard in zijn handjes klappen met een king als Same in je stad!!

  Zonder same was Zwolle maar een middelmatig stadje nu is het een stad die leeft en waar mensen van alle uit hoeken naar toe komen.


  ⚠️ Meld

 26. Misschien kunnen ze dit boefje met een spuitbus zijn anus bleken en dan met 3 grote kleurlingen in een klein hokje stoppen.


  ⚠️ Meld

 27. Wat me vaak opvalt is dat mensen die niet pro-graffiti zijn direct afgeschilderd worden als heikneuters die niet met de moderne tijd meegaan.


  ⚠️ Meld

 28. Dat weet ik ook wel van mezelf, maar er zijn er vast voor wie dat niet geldt maar die toch liever geen SAME op hun huis zien.


  ⚠️ Meld

 29. Ik ben benieuwd wat voor mensen er door Same aangetrokken worden om naar Zwolle te komen. Ik denk het type mensen dat de “middelmatigheid” 😮 nog niet eens haalt.
  Overigens is graffiti iets uit de jaren ’70-’80 uit het vorige millenium, dat is toch allang niet meer van deze tijd.


  ⚠️ Meld

 30. Denk (weet bijna zeker) dat niemand het tof vindt als zijn goederen (vast of mobiel) worden ondergekalkt…of het nu door een kneus of door een art(iest) gebeurd. Ben bijvoorbeeld onder de A28 wel mooie graffiti tegen gekomen. Bij de ene kan ik het me (haast) niet voorstellen dat het NIET in opdracht is gebeurd: écht gaaf!


  ⚠️ Meld

 31. Inderdaad Dick: dat is een opdracht geweest. Zulke mooie dingen zijn niet in het geniep neer te zetten op zo’n publieke plaats.


  ⚠️ Meld

 32. Ik hou van graffiti, dikke pieces of vette fatcap tags, van beide kan ik genieten. Ik zal overigens de laatste zijn die iemand die zich er wel of niet in verdiept heeft en er niet van houdt uitmaken voor een heikneuter.

  Blijft wel een mooi woord trouwens; heikneuter 😀


  ⚠️ Meld

 33. @ Veldwachter..Deed je je veldwachterale-plicht vrogger Bij Same moet ik altijd eerst aan een trekker denken, maar dat komt misschien door mijn agrarische roots.[/quote] altijd op de trekkerT 😮 Dacht dat de pliesie in die “achtergebleven gehuchten” nogsteeds op een varken zijn ronde deed. Kwam jij dus zomaar uit een vooruitstrevend/progressief dorpje. Veel meisjes zeker ook die zeiden: “MOOIE trekkert man!” 😉


  ⚠️ Meld

 34. Een agrarische heikneuter die zich heeft weten op te werken tot Veldwachter… ResPECt daarvoor! ;):D:P


  ⚠️ Meld

 35. dank je, ik ben geen heikneuter hoor, ben opgegroeid tussen de weilanden, vandaar ook de naam: veldwachter. 😉


  ⚠️ Meld

 36. Waarom ging het hier nog niet over de verschrikkelijk goed geslaagde graffiti aan beide kanten van de tunnel onder de Zwarte Waterallee?

  * Al heeft de veldwachter hier natuurlijk ook e.e.a. uit te leggen 😉


  ⚠️ Meld

 37. onder de Zwarte Waterallee? Misschien ook wel, maar ik bedoel de onderdoorgang (tunnel is wellicht een te zwaar woord) onder de A28…tussen de WRZV-hal en de IJsselhallen: écht mooi en met bezieling gemaakt!


  ⚠️ Meld

 38. Dick, je bedoelt deze[/url].
  Die wanden zien er inderdaad mooi uit. Wel mooi dat je ze noemt, want ik dacht altijd dat niemand het zag. Dus wel.
  Maar hij blijft de uitstraling houden van een ordinaire betonnen bak.


  ⚠️ Meld

 39. Bah, stel vandalen overal. Ik kan er echt werkelijk waar heel agressief om worden en moet mezelf dan dmv meditatie rustig houden, anderzijds word ik enorm gefascineerd. Mijn psycholoog heeft me ook verteld dat ik mijn focus er meer vanaf moet houden, maar dat gaat lastig als de hele stad vol staat, ik zie er een betekenis in. Dat same blijft me aan het denken zetten en kom er niet vanaf. Het intrigeert, ontroerd en verward me. De ene dag lopen de rillingen over mijn lijf bij het zien van deze zo gehette tags of pieses. Dan heb je ook nog trowaps. De andere dag voel ik me erg bekeken door deze zo genoemde kunst taferelen.  ⚠️ Meld

 40. Relax P. ’t Klopt dat je er agressief van wordt maar je moet het je niet over laten nemen. Als het goed is heeft je psieg nog wel goede tips om je te kalmeren. En het kan dus ook zonder pillen enzo.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.