FOTOntdekkingen Grote Kerk Zwolle

Zwolle – Als je aan Zwolle denkt, denk je aan ‘De Peperbus’, maar ook De Grote- of Sint Michaëlskerk is, ondanks dat de kerktoren door bliksem ten onder is gegaan, een icoon voor de stad.

 

foto_tentoonstelling_grote_kerk_zwolle.jpg 

 

De bouw van deze kerk, een gotische hallenkerk, startte in 1370 en duurde tot 1452. In 1443 werd ter voltooiing van de toren een haan op de torenspits geplaatst. In 1548 sloeg de bliksem in de toren. Zo ook in 1606 en in 1669 werd de toen herbouwde toren opnieuw door bliksem getroffen. Wat in 1682 een definitief einde van de kerktoren betekende. We kennen de kerk nu dan ook als een statig robuust monument, evenwel zonder toren, maar wel getooid met het beeld van St. Michaël, patroon van de stad. Van welke kant u ook het centrum van Zwolle benadert, u kunt niet om de Grote of Sint Michaëlskerk heen. Historisch Centrum Overijssel en de Grote Kerk Zwolle presenteren FOTOntdekkingen Rondje Grote Kerk. De expositie laat de kerk, door de tijd heen zien, in al zijn trots en glorie vanuit verschillende windrichtingen. De foto’s zijn zo groot, dat u het gevoel krijgt zelf in de foto op te gaan.

Locatie

Grote of St. Michaëlskerk, Zwolle

1 juli t/m 29 augustus

 

FOTOntdekkingen in de Grote Kerk

Ontdek hoe bijzonder de fotocollectie van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle is! 

Onder de noemer ‘FOTOntdekkingen’ brengt het Historisch Centrum Overijssel op wisselende locaties in de stad unieke historische foto’s van Zwolle in beeld. Foto’s die het verdienen van schatkamer naar toonkamer te worden gehaald. De ruimte van de Grote Kerk biedt de mogelijkheid om uit te pakken met deze foto’s. De samenwerking past in het nieuwe profiel van de Grote Kerk om met partners in de stad te komen tot een inspirerende plek voor Zwollenaren en bezoekers.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “FOTOntdekkingen Grote Kerk Zwolle”

  1. Een waanzinnige tijd, zo aan het eind van de middeleeuwen. Een tijd die maatschappelijk volop in beroering was. Met behulp van de tijdmachine van Professor Barrabas, zou ik wel eens een kijkje willen nemen op de bouwplaats van deze kerk. Een bouwproject die zo’n 80 jaar duurde ! Kom daar nu nog maar eens om. Plus het feit; een bouwwerk dat er na 600 jaar nog staat, en welke ook nog gebruikt wordt. En waar men vandaag de dag, ook nog vol bewondering naar kijkt.

  2. Mooi geschreven Petje, helaas is Zwolle een orthodox religieus bolwerk, van beperkte religie. Ik vind ’t wel leuk kennis te nemen van hoe ’t vroeger ging. Die luitjes gaan helaas veel te ver in deze tijd. In Rome zijn de winkels open op zondag, en daar wordt ook gewerkt op zondag. Hier in Zwolle zit men te soebatten over zulke dingen. Bordjes aan de straat hangen met ‘koopzondag, in september weer ‘ 🙂

Reacties zijn gesloten.