Kunstwerk New Life onthuld in Stadshagen

Zwolle – In Stadshagen is zaterdagmiddag een opvallend kunstwerk onthuld. Het spiegelende stalen ei is van de van de hand van de Zwolse beeldhouwer Ronald Westerhuis, wiens werk in galeries en musea over de hele wereld staat. Tegelijk werd een expositie van Museum de Fundatie in het Cultuurhuis geopend. 
 
hetei.jpg 
 
De ovale sculptuur, New Life genaamd, is geplaatst in de uiterste westelijke rand van het Twistvlietpark, pal tegenover het Cultuurhuis. Het is bijna vier meter hoog en is gemaakt van roestvrijstaal. Door de speciale slijptechnieken en de toepassing van spiegelende vlakken heeft het kunstwerk een dynamisch effect. De plaatsing van het beeld en de daaraan gekoppelde FUNDATIEfusion zijn een initiatief van het bestuur van wijkstichting Stadshagen Totaal. Dat constateerde dat tonnen aan cultuursubsidies voor de nieuwbouwwijk zijn verspild, aan bijvoorbeeld een Belgische landschapskunstenaar die een (nooit uitgevoerd) plan maakte voor de ‘vervrouwelijking’ van de wijk, maar ook aan een kunstenaarscollectief dat met een olifant en geluidswagens door de wijk trok maar niets anders achterliet dan die performances. Een recentere verspilling is het landschapskunstwerk dat tussen de Arendshorstlaan en basisschool De Vlieger had moeten komen. De commissie beeldende kunst stak daar 227.000 euro in, maar verder dan een betonnen fundament kwam het niet.

De vrijwilligers in het wijkbestuur zagen bij toeval in de tuinen van museumkasteel Het Nijenhuis bij Heino hoe een spiegelende stalen bol van Westerhuis kinderen en hun ouders raakte, en dachten toen: zoiets willen we ook wel in onze wijk. Stadshagen Totaal benaderde daarop Museum de Fundatie en Westerhuis en van het één kwam het ander. Stadshagen Totaal heeft diverse donateurs en sponsors gevonden die de plaatsing van het beeld mogelijk maakten. Wel moeten de komende jaren nog fondsen worden aangeboord om New Life, dat de potentie heeft om het landmark van Stadshagen te worden, daar permanent te laten staan.
 
Ter gelegenheid van de plaatsing van New Life toont Museum de Fundatie in het Cultuurhuis van Stadshagen een presentatie rond het werk van Ronald Westerhuis. Achter de hoge glazen ramen van de kop van het Cultuurhuis worden enkele stalen sculpturen geplaatst en foto’s en video’s geven daarnaast een impressie van het werk en de werkwijze van Westerhuis.
Artikel delen:
Reacties 28
 1. Schokkend dat de kunstenaar(scollectief) niet aan zijn gehouden en in het gevang zijn gegooid. Totdat ze de laatste centen hebben terugbetaald. Misbruik van gemeenschappelijk geld lijkt me.

  Nog schokkender is dat men in Stadshagen niks geleerd heeft van het verleden en gewoon doorgaat met het aanschaffen van kunst op de pof. Dit ruikt weer naar een staartje…  ⚠️ Meld

 2. Zelfs als ik erg bezopen zou zijn zou ik nooit zoiets “moois”kunnen bedenken om te ontwerpen/maken…

  Wat is dit??????????????


  ⚠️ Meld

 3. Eens, Tsja. Ik zou weleens willen weten waarom dat kunstwerk er nooit is gekomen en of de gemeente de subsidie heeft teruggevorderd omdat de prestatie niet is geleverd.


  ⚠️ Meld

 4. Wat voor een moois maak je dan wel wanneer je bezopen bent en wat wanneer je nuchter bent, br? Graag met foto zodat we het kunnen bewonderen.:)


  ⚠️ Meld

 5. Dit is het laatste topic dat er over die
  is gepubliceerd op WLZ:

  Zwolle – VVD Zwolle heeft kennis genomen van het besluit van de gemeente Zwolle, en dat het contract met kunstenaar Ben Raaijman van het onvolbrachte Geheugentheater in Stadshagen wordt ontbonden. De VVD vindt dat niet genoeg, en wil na het fiasco een tegenprestatie van de kunstenaar.

  De kunstenaar kon niet aan de verplichtingen voldoen om het Geheugentheater in Werkeren, Stadshagen te voltooien. De gemeente Zwolle had een bedrag van maar liefst ?? 227.000,- vooruitbetaald voor de bouw van het kunstwerk. De gemeente maakte duidelijk dat dwangsommen niet te verhalen zijn op de kunstenaar, ??hetgeen betekent dat er op dit moment of op korte termijn geen opbrengsten voor de gemeente te verwachten zijn??. VVD Zwollle is van mening dat de kunstenaar met dit ontoelaatbare misbruik van gemeenschapsgeld 123.215 Zwollenaren dupeert, en vindt dat mede uit oogpunt van de komende bezuinigingen dit niet zonder gevolgen mag blijven. De VVD verzoekt het college van Zwolle de mogelijkheid in te zetten om binnen de nieuwe Participatiewet de kunstenaar te verplichten tot het leveren van een passende tegenprestatie, en dit toe te passen.

  ——————–

  Wat vond de rest van de raad van bovenstaande topic?
  ?? 227.000,- vooruitbetaald:

  De gemeente maakte duidelijk dat dwangsommen niet te verhalen zijn op de kunstenaar, ??hetgeen betekent dat er op dit moment of op korte termijn geen opbrengsten voor de gemeente te verwachten zijn??.

  Is de korte termijn afgelopen?

  ====

  Vind dit verhaal wel aansprekend.

  Kan die Ronald Westerhuis er zelf ook niet wat bij doen?
  Gratis reclame in diverse media en nog deze lofzang 😮

  Ter gelegenheid van de plaatsing van New Life toont Museum de Fundatie in het Cultuurhuis van Stadshagen een presentatie rond het werk van Ronald Westerhuis. Achter de hoge glazen ramen van de kop van het Cultuurhuis worden enkele stalen sculpturen geplaatst en foto??s en video??s geven daarnaast een impressie van het werk en de werkwijze van Westerhuis.

  Aan welke fondsen wordt gedacht in deze

  Wel moeten de komende jaren nog fondsen worden aangeboord om New Life, dat de potentie heeft om het landmark van Stadshagen te worden, daar permanent te laten staan.

  :
  Europese fondsen
  Landelijkefondsen
  Provinciale fondsen
  Gemeentelijke fondsen?

  Hoeveel geld is er eigenlijk nodig om dit permanent te laten staan?  ⚠️ Meld

 6. spuuglelijk en ook nog eens een gevaar voor het verkeer daar. Fietsers lette al niet goed op en nu helemaal niet meer.


  ⚠️ Meld

 7. Laat zo’n kunstenaar gewoon een baan gaan zoeken!
  En laat de Gemeente Zwolle ophouden met verkwisting van gemeenschapsgeld. Bezopen is het. Maar het is niet het eigen geld van deze ambtenaren en dan geeft het een stuk makkelijker uit…
  Onze Burgemeester moet zich doodschamen voor zo’n stelletje idioten op die op ‘zijn’ loonlijst staan!


  ⚠️ Meld

 8. Mooi, er wordt in ieder geval over gepraat.

  @dick
  De rest van de raad vond dat de gemeente niet aan dwangarbeid doet en heeft de VVD uitgelegd wat de participatiewet is, want de betekenis die er hier aan wordt gegeven slaat nergens op.

  De korte termijn is nog niet afgelopen en de gemeente heeft nog steeds een claim voor het geld en de kosten bij de kunstenaar.  ⚠️ Meld

 9. Volgens mij lezen jullie niet goed.
  Het genoemde bedrag gaat over het nooit afgemaakte kunstwerk in het park en niet over dit kunstwerk.
  Jammer dat de meest interessante kant van het ei niet richting het winkelcentrum staat.
  Wel een kunstwerk van een Zwollenaar.


  ⚠️ Meld

 10. @ Piet Precies. Bedankt voor de duidelijke nuancering

  De rest van de raad vond dat de gemeente niet aan dwangarbeid doet en heeft de VVD uitgelegd wat de participatiewet is, want de betekenis die er hier aan wordt gegeven slaat nergens op.

  De korte termijn is nog niet afgelopen en de gemeente heeft nog steeds een claim voor het geld en de kosten bij de kunstenaar.

  E.e.a. krijgt dus waarschijnlijk een vervolg.


  ⚠️ Meld

 11. Wanneer zou ‘de korte termijn’ overigens afgeslopen zijn in

  De rest van de raad vond dat de gemeente niet aan dwangarbeid doet en heeft de VVD uitgelegd wat de participatiewet is, want de betekenis die er hier aan wordt gegeven slaat nergens op.

  😀 😀 😀 De korte termijn is nog niet afgelopen en de gemeente heeft nog steeds een claim voor het geld en de kosten bij de kunstenaar.

  Daarna wordt de claim dus (100%, met of zonder rente?) bij de kunstenaar gelegd. Die het dan natuurlijk weer niet kan betalen >:(


  ⚠️ Meld

 12. @Dick
  De gemeente heeft een rechtszaak aangespannen en gewonnen. De gemeente eiste het geld terug, plus rente, plus gemaakte kosten. Aangezien de kunstenaar dit niet kan betalen, krijgt de gemeente alles wat de kunstenaar wel kan betalen.


  ⚠️ Meld

 13. Duidelijk PP

  Aangezien de kunstenaar dit niet kan betalen, krijgt de gemeente alles wat de kunstenaar wel kan betalen.

  Vrees dat de gemeente dan niet heel veel krijgt.


  ⚠️ Meld

 14. @kleber038

  Beste vriend dingen zijn soms anders dan in berichtgevingen door de media naar buiten wordt gebracht. Wen er maar vast aan. De wereld zit soms anders in elkaar dan dat bepaalde media ons doen wil geloven. Gelukkig is Weblog Zwolle een eerlijke nieuwssite die wel de werkelijkheid naar buiten brengt.8)


  ⚠️ Meld

 15. @kleber038 de media MOET het nieuws zo brengen, dat het zo min mogelijk reuring in de tent kan brengen. De werkelijkheid vind je niet op het internet of de media zoals ronnie007 zegt, daar moet je zelf naar zoeken.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.