Sloeproeisters op Fries podium

Zwolle – Het damesteam van sloeproeivereniging in de sloep Voorganck is zaterdag knap tweede geworden in hun klasse, in de Kameleonrace bij Terhorne. Op de Friese meren verstevigde het team haar positie in de strijd om het Nederland Kampioenschap. Het damesteam in de sloep d’Isela klokte opnieuw de snelste tijd.

 

voorganck_kameleonrace.jpg 

 

De Voorganck won de tweede prijs in de Dames Tweede Klasse. Bovendien won het team de tweede prijs in het klassement van Kuikensloepen (naar ontwerper Kees Kuiken). “Na de winst vorige week in de thuiswedstrijd op de Zwolse grachten, blijven we presteren”, constateert roeister Katja Scholing uit Zwolle. In een stevige windkracht 4 was de Friese race een flinke uitdaging in de volle zon. Op de meren is ruim twee uur lang kracht geleverd over achttien kilometer. Aan boord was een gastroeister van sloeproeivereniging Zwarte Water in Zwartsluis. “De finish was lastig, tegen de wind in onder een brug door”, vertelt Scholing. “We konden onze riemen even niet gebruiken en vielen stil, tien meter voor de streep.”

 

Onafgebroken de snelste

Het damesteam in sloep d’Isela bleef als enige onder de twee uur. Daarmee zijn zij, nu in zes wedstrijden, onafgebroken de snelste. Helaas bereikt de snelle sloep, in de verrekening met ‘handicaps’, niet altijd het podium. In de Kameleonrace bezet het team de zevende plek in de Hoofdklasse. Herenteams van Hattem Roeit verschenen in Terhorne niet aan de start, hun eerstvolgende wedstrijd is in juli in Zeeland.

In totaal verschijnen teams van de vereniging in 2015 ruim 25 keer aan de start van wedstrijden in heel Nederland. Teams van Hattem Roeit presteren dit seizoen uitstekend. In aanloop naar de Zwolse thuiswedstrijd waren de sloepen regelmatig te zien op de stadsgrachten.

 

Teamsport op de IJssel

Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo’n 50 leden. Vanuit de haven van Hattem trainen zij met twee sloepen op de IJssel: de whaler d’Isela en de Voorganck, een ‘kuikensloep’ naar ontwerper Kees Kuiken.

Sloeproeien is een prachtige teamsport op het water, waarbij kracht en souplesse samengaan. Acht roeiers en een stuurman bemannen een sloep. Wie zelf wel eens wil ervaren hoe stoer het is om met een roeisloep op de IJssel te varen tussen Zwolle en Hattem, kan gratis kennismaken. Bij de dames is een wachtlijst, heren kunnen in de zomerperiode op donderdagen instappen. Bij de kennismaking maken de roeiers je wegwijs in de sloep en op de rivier. Opgeven kan via roeiers@hattemroeit.nl.

Artikel delen: