Stolpersteine onthuld aan Westerlaan

Zwolle – Afgelopen zondagmiddag onthulden de families Hekscher en Sanders twee Stolpersteine voor hun bet-over-grootouders Abraham (1866) en Theodora (1883) Hekscher-Bachrach. Zij woonden aan de Westerlaan 16 en zijn op 23 november 1942 in Auschwitz vermoord.

stolpersteine.jpg 

Gerard Sanders en Thea Koster-Sanders, kleinkinderen van het echtpaar, memoreerden dat hun ouders en zijzelf ondanks alle verdrukkingen de veerkracht hadden gevonden het leven in de tradities van hun grootouders voort te zetten. ‘Zoals wij hier zelf als grootouders staan en genieten van het opgroeien van onze kleinkinderen, weten wij nu eens te meer wat onze grootouders nooit hebben mogen ervaren’. Zij eindigden met een waarschuwing voor weer oplevend antisemitisme. ‘Laten wij daarom alert zijn en met alle Nederlanders ervoor vechten dat gruwelijkheden zoals van de Tweede Wereldoorlog zich nooit meer herhalen, dan is aan onze grootouders toch niet voor niets hun toekomst ontnomen.’ Meer informatie over de Zwolse Stolpersteine: www.stolpersteine-zwolle.nl.

stolpersteine_2.jpg

stolpersteine_3.jpg 

Artikel delen:
Reacties 5
 1. So

  bet-over-grootouders Abraham (1866) en Theodora (1883) Hekscher-Bachrach. Zij woonden aan de Westerlaan 16 en zijn op 23 november 1942 in Auschwitz vermoord.

  Westerlaan 16, verdient zeker een Stolpersteine.

  De Holocaust, het vernietigen van het Europese jodendom door de nazi’s tussen 30 januari 1933 en 8 mei 1945, wordt tegenwoordig op vele manieren en momenten herdacht. Relatief nieuw zijn de zogeheten Stolpersteine.

  De eerste van deze ‘struikelstenen’ werden in 1996, nog min of meer illegaal, gelegd in Berlijn-Kreuzberg. Steden en dorpen in andere Europese landen volgden. In november 2007 werden in Borne de eerste Nederlandse struikelstenen gelegd en sindsdien gebeurde dit ook in tal van andere plaatsen. Op 1 maart 2013 is de Stichting Zwolse Stolpersteine opgericht, met als doel de plaatsing van ruim 450 stenen, ter herinnering aan de weggevoerde en later omgekomen joodse Zwollenaren.

  Kan zo niet vinden hoe ver/dichtbij de stichting bij haar doel

  de plaatsing van ruim 450 stenen, ter herinnering aan de weggevoerde en later omgekomen joodse Zwollenaren.

  zit?

  Struikelstenen

  Het project Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn, 1947). Hij brengt gedenktekens aan vóór de huizen van mensen die door de nazi’s werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven.

  Demnig noemt ze Stolpersteine, omdat je er, in figuurlijke zin, over ‘struikelt’ met je hoofd en je hart en omdat je je moet bukken om de tekst te kunnen lezen. ‘Een mens is pas vergeten, wanneer zijn naam is vergeten,’ citeert hij de Talmud.  ⚠️ Meld

 2. Dezelfde stenen aan de melkmarkt en sassenstraat zouden ze wat dieper in mogen graven. Zelf ben ik er al eens over gestruikeld, vast wel meer mensen….


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.