ChristenUnie voor opvrolijken watertrap

Zwolle – De ChristenUnie In Zwolle volgt met aandacht het idee van Zwollenaar Bert Dijkink om de watertrap bij het Rodetorenplein in Zwolle op te vrolijken. Het stelt daarom maandagavond tijdens de raadsvergadering een aantal vragen aan het college in Zwolle.

watertrap.jpg 

Huize Nieuw Hofvliet wordt momenteel opgeknapt, waardoor het weer allure krijgt en dat stukje schiereiland in de stadsgracht aan aantrekkingskracht wint. Met de realisatie van het nieuwe Havenmeestergebouw krijgt het Rodetorenplein er een landmark bij. De herinrichting van de kade langs de Pannenkoekendijk verbetert het aanzien van dat deel van de stadsgracht. Allemaal projecten die de attractiviteit van het waterplein ten goede komen. In 2013 is tussen de nieuwe Rodetorenbrug en het Rodetorenplein een watertrap gemaakt. Deze watertrap verbeeldt de plek waar de vroegere stadsrivier de Kleine Aa uitmondde op de Zwolse stadsgracht. Fractievoorzitter Gerdien Rots: "De watertrap heeft tot nu toe weinig enthousiasme losgemaakt bij Zwollenaren en bezoekers aan de stad. Dat kan te maken hebben met de materiaalkeuze waarvan weinig verbeeldingskracht uitgaat. Op de social media is een idee gelanceerd om de watertrap op te vrolijken, bijvoorbeeld via mozaïek. Daarmee zou mogelijk tegelijkertijd de cultuurhistorie van deze plek beter zichtbaar kunnen worden gemaakt."

De Vragen:
 
1. Als er rondom dit idee een particulier initiatief ontstaat voor de verbetering van de watertrap, staat het college daar dan voor open?
 
2. Met welke (technische) eisen en aandachtspunten moet dat particulier initiatief eventueel rekening houden?
 
3. Bent u bereid om hier een faciliterende rol te vervullen?
 
Namens de ChristenUniefractie
 Gerdien Rots 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

43 gedachten over “ChristenUnie voor opvrolijken watertrap”

  1. Dick,
    Als ik het voorstel van de CU leest, gaat het om ?in geval van particulier initiatief?. Oftewel: kosten worden betaald door iemand die dit leuk vindt.

  2. Ok, dan is het allereerst te hopen dat er mensen zijn die het leuk vinden dit te realiseren en ten tweede, kan er volgens mij helemaal geen raadsfractie tegen zijn.

  3. CU’ers die roomser dan de paus proberen te zijn, krijg ik ook jeuk van. Zelfs in Rome werkt men op zondag en zijn de winkels open op zondag. De watertrap mag best open op zondag. En dan ook graag alle zondagse beperkingen afschaffen, die Gerdien vanuit de versleten orthodoxe religie verzint 🙂
    KOM op zeg, toch?

  4. Prima, maar als er dan een particulier initiatief komt, mag de initiatiefnemer dan rekenen op de CU? Met andere woorden: gaat de initiatiefnemer dan niet geconfronteerd worden met allerlei, door ambtenaren bedachte regeltjes en torenhoge vergunningen?

  5. Naar mijn idee was er al een inzameling van serviesgoed om deze trap op te vrolijken. Even wat vragen bedenken bij de bbq afgelopen weekend, kunnen we dat indienen maandag en is er weer hard gewerkt door de ambtenaren. Goed zo, Gerdien Rots!

  6. Wethouder Van As, die enthousiast is, kondigt maandagavond aan met de initiatiefnemers(s) te gaan praten. Hij zei nadrukkelijk dat de gemeente Zwolle geen initiatieven zal nemen voor verandering maar dat de bedenkers het voortouw moeten nemen.

  7. Dat enthousiasme…is dus zéker niet nieuw! Zie de link in 20:44. Ok, dat de politiek aan de haal gaat met goede ideeën is helaas ook niet nieuw.

  8. Laten we blij zijn dat de politiek hier positief op reageert.
    En als iedereen die hier nu zijn mening, positief of bedenkelijk, heeft geplaatst ook een keer een dagje komt helpen plakken dan komt er tenminste iets van de grond.
    We maken dan de stad weer een klein beetje mooier dan dat ie al is.
    De eerste toezeggingen heb ik al binnen.:D

  9. Was er een mogelijkheid dat de politiek hier (burgerinitiatief en stadverfraaiing) negatief op zou reageren 😮

    De Vragen:

    1. Als er rondom dit idee een particulier initiatief ontstaat voor de verbetering van de watertrap, staat het college daar dan voor open?

    * Wie van het college durft gewoon te zeggen (mits ie zo, voor mij, ongelooflijk denkt) dat ie er niet voor open staat?

    2. Met welke (technische) eisen en aandachtspunten moet dat particulier initiatief eventueel rekening houden?

    * Denk dat bureaucratische theoretisch denkende bestuurders (al zouden ze het willen) nixxx anders mee kunnen dan de vraag aan een technisch geschoold ambtenaar (of 2) ten Stadskantore door te spelen.

    3. Bent u bereid om hier een faciliterende rol te vervullen? Tuurlijk!

    Kan het particulier initiatief ook nog een financiële bijdrage tegemoet zien?
    Is het nog mogelijk dat het college antwoord voor het reces?

  10. Het Aardhuis in De Nooterhof is voorbeeld van hoe je zo’n mozaïek samen met een kunstenaar en vrijwilligers kunt ontwikkelen. Ik ken ook een project in Rotterdam waar buurtbewoners in het kader van Opzomerdagen een poort naar een buurttuin van mozaïek hebben voorzien.

  11. Wat was het onderwerp ook alweer? De foute hoek van de orthodoxen is voor ’t opvrolijken van? ’t trapje ? ….. 🙂

  12. Wat was het onderwerp ook alweer? De foute hoek van de orthodoxen is voor ’t opvrolijken van? ’t trapje ?

    Ik zoudit soort opmerkingen bijna “Hollands extremisme” willen noemen.

  13. Deze watertrap is mij nog nooit opgevallen ligt in een dode hoek dus misschien een bordje er bij wat het is en een tip; doe er gekleurd water lekker goedkoop en toch leuk 😉

  14. @Observer Met dit bericht van RTV Oost ben je vast blij:

    Sassenpoort in Zwolle en Gotisch huis in Kampen worden niet afgestoten

    Het plan van het Rijk om 31 Rijksmonumenten af te stoten, waaronder de Sassenpoort in Zwolle en het Gotisch huis in Kampen is onverantwoord. Dat oordeelt de Raad voor Cultuur.

    Stef Blok, de minister van Wonen en Rijksdienst, heeft na het lezen van het oordeel voorlopig een streep gezet door het plan. De afstoting zou per 1 juli gebeuren omdat het Rijk af wil van Rijksmonumenten die voor de overheid geen dienst meer doen.

    De monumentale gebouwen zouden worden overdragen aan de Nationale Monumentenorganisatie. De NMo zou eenmalig 61 miljoen euro krijgen voor onderhoud en het beheer van de panden. Daarna zou het Rijk geen geld meer hoeven uitgeven aan de Rijksmonumenten.

    De Raad voor Cultuur vindt dat plan te ondoordacht, onverantwoord en het wordt veel te snel doorgevoerd. Naast de Sassenpoort staan onder meer ook Naarden-Vesting, de Naald in Apeldoorn en Kasteel Radboud op de lijst.

  15. Wat novelle al zei, dit ding valt niet op daar zo richting het water en het is een beetje een dood hoekje.
    Als mensen al in de buurt komen dan is het omdat ze naar de parkeergarage moeten, en dan nog is het de vraag of ze het zien.
    Misschien iets met een subtiele verlichting?

  16. @Dame, dat is inderdaad een wijze beslissing, voordat je het in de gaten hebt zou een Primark of een Zara van de Sassenpoort een koophal kunnen maken. 🙂

  17. @JJR
    Dan nodig ik je van harte uit om contact met me op te nemen. De redactie van Weblog Zwolle wil je graag mijn Emailadres geven. ik hoor graag van je! Groet, Observer.

  18. @ Observer, ben benieuwd naar je plannen en planning

    En als iedereen die hier nu zijn mening, positief of bedenkelijk, heeft geplaatst ook een keer een dagje komt helpen plakken dan komt er tenminste iets van de grond.
    We maken dan de stad weer een klein beetje mooier dan dat ie al is.
    De eerste toezeggingen heb ik al binnen.

  19. Maar Observer, stel dat dit wel door was gegaan; of dat het later nog eens in een andere context ter sprake komt…

    Het plan van het Rijk om 31 Rijksmonumenten af te stoten, waaronder de Sassenpoort in Zwolle en het Gotisch huis in Kampen is onverantwoord.

    Ze kunnen dit soort dingen

    voordat je het in de gaten hebt zou een Primark of een Zara van de Sassenpoort een koophal kunnen maken.

    Daar zal toch bijvoorbeel onze gemeenteraad in al haar zijn “wijsheid” wel eerst naar mogen kijken?
    Ook hier blijkt er een minister die zijn licht over een ingrijpende vernietiging in het karakteristieke straatbeeld. Was bijvoorbeel in 2009 Plasterk (bron: Het immer betrouwbare WLZ) en is nu dus Blok?
    Bedoel we hebben o.a.
    – Hotel van Gijtenbeek, nu: ABN AMRO op het stationsplein.
    – Gouvernementshuis
    Gehad en er toch verdorie, hopelijk, wel wat van geleerd?

    Dit is dus gebleken een instantie die wél goed in de gaten moet worden gehouden: Het plan van het Rijk om 31 Rijksmonumenten af te stoten

    Meer Zwolsche monumenten

  20. @Dick, Monumenten zijn in het algemeen zeer duur in onderhoud en zeer ongemakkelijk ingericht voor de moderne bedrijfsvoering van een winkel of een kantoor.
    Nu zijn (rijks)monumenten meestal wel goed beschermd tegen te rigoureuse verbouwingen maar achterstallig onderhoud kan net zo “slopend” zijn.
    Het gevaar voor het slopen of verminken van waardevolle gebouwen is het grootst bij veel monumentwaardige gebouwen die helaas (nog) niet op de monumentenlijst terecht gekomen zijn.
    Dit geldt ook voor veel stadsbeeldbepalende gebouwen die een grote waarde hebben in het straatbeeld, of die een bepaalde tijdsperiode vertegenwoordigen.
    Deze panden zijn vaak vogelvrij omdat gemeentebestuurders niet opgewassen zijn tegen de lokroep van projectontwikkelaars die met de geldbuidel zwaaien.
    Gemeentebestuurders die meestal om de 4 jaar vervangen worden hebben vaak ook weinig historisch besef en kunnen vaak ook geen langere termijnvisie (langer dan 4 jaar) ontwikkelen hoe een stad (en de economie) zich zal ontwikkelen.

    Een voorbeeld.
    Onze stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle heeft zich destijds met hand en tand verzet tegen het plan van Jonnie Boer om de Librije met een 15 meter lange uitbouw in glas en rood koper uit te breiden in de richting van het Beugeltje (de Wijndragerstoren)
    De gemeenteambtenaren hadden al een mooie maquette voor hem gemaakt terwijl de vergunningaanvraag nog niet eens rond was.
    En zoals we nu weten heeft hij de Librije alweer afgestoten.
    Er had dus weinig aan gescheeld of dit oude kloostergebouw had nu geen bestemming maar wel een grote glazen puist gehad.
    Dus of gemeentebesturen leren van gemaakte fouten????…ik heb er een hard hoofd in.

  21. Kwalijk zeg! Roep ik in al mijn Naïviteit:
    Gemeenten zijn dus vaak niet opgewassen tegen lokroep van projectontwikkelaars die met de geldbuidel zwaaien. Waarvoor hebben we ze dan %^&#@# gekozen?

    Ok
    Meestal om de 4 jaar vervangen, daardoor vaak ook
    weinig historisch besef
    Niet in staat een langere termijnvisie (langer dan 4 jaar) te ontwikkelen (mbt stad en economie).

    Sorry hoor, maar een uberkorte temijn en alleen in zijn eigen straatje denkend…ook nog zonder historisch besef….individu?
    ===
    Zou toch door vrienden en bekenden verre van de belangrijke gemeentepolitiek moeten worden gehouden >:(>:(>:(

    ——
    Waarom heeft niet 1 van die slapende “journalisten” van ‘onze’ Sensator dit boeiende verhaal opgepikt? Of heeft uberhaupt nog nooit iemand zich over dit “historisch-verantwoord, geld-geylende en ego-oprekkende onderwerp” geschreven?

    Er had dus weinig aan gescheeld of dit oude kloostergebouw had nu geen bestemming maar wel een grote glazen puist gehad.

  22. Zou toch door vrienden en bekenden verre van de belangrijke gemeentepolitiek moeten worden gehouden

    @Dick, natuurlijk zijn er goede raadsleden en goede wethouders, maar als er iets mis gaat. meestal omdat er compromisbesluiten genomen moeten worden, zijn het achteraf altijd hun voorgangers die het fout hebben gedaan.
    En voor gemeenteraadslid bestaat geen opleiding, laat staan een examen.
    Gemeenteraadslid kun je al worden wanneer je binnen je sociale netwerk voldoende vriendjes hebt geronseld die op je willen stemmen.
    Zo’n raadslid moet dan natuurlijk die vriendjes later wel te vriend houden, bijvoorbeeld door iedere week een Horeca-vriendelijke column in een huis-aan-huisblad te schrijven.
    En wanneer een bepaald raadslid vind dat hij zijn eigen persoonlijke doelgroep niet voldoende binnen de door hem gekozen politieke partij kan bedienen dan stapt hij met het het grootste gemak over naar een andere politieke partij.
    Ik ben dan ook bang dat een gemeentebestuur zich aan het eind van de rit liever laat afrekenen op een kloppend stedelijk huishoudboekje dan op het behoeden van het stedelijk erfgoed als de huiskamer van alle Zwollenaars.

  23. Maar voor een kloppend kasboek valt ook wat voor te zeggen. Dat je bijvoorbeeld wat minder afhankelijk bent van het grote commerciële geld. Je wil tenslotte geen ‘Griekenland’ worden.

  24. Een raadslid moet het algemeen belang dienen, Observer, en niet de belangen van zijn persoonlijke achterban. Dat is de bijl aan de wortel van onze democratie. Ik ben blij met onze “amateurs” in de raad, want ik vrees dat de besluitvorming van zogenaamde “deskundigen” zeker niet beter is dan de huidige besluiten. Mensen die menen dat zij op grond van hun kennis het beste weten wat er moet gebeuren, zijn minder geneigd te luisteren naar anderen. Passie en idealen zijn (naast kennis) een goede drijfveer voor het raadslidmaatschap.

    Overigens mag Las Rosas ook wel toezicht houden op dat zwembadje om akelige ongelukken te voorkomen.

  25. Een raadslid moet het algemeen belang dienen inderdaad. dream on Dame. Net wat observer schrijft over die papje elke week in dat huis aan huis blaadje. Dat is echt algemeen belang, en niet voor zijn eigen achterban , de horeca. Duh.

  26. Vrees, Dame; dat Observer hier wel wat (in het algeen) feitelijk juiste informatie neerzet. Hoe in-en-in verbitterend ook:

    Gemeenteraadslid kun je al worden wanneer je binnen je sociale netwerk voldoende vriendjes hebt geronseld die op je willen stemmen.
    Zo’n raadslid moet dan natuurlijk die vriendjes later wel te vriend houden, bijvoorbeeld door iedere week een Horeca-vriendelijke column in een huis-aan-huisblad te schrijven.
    En wanneer een bepaald raadslid vind dat hij zijn eigen persoonlijke doelgroep niet voldoende binnen de door hem gekozen politieke partij kan bedienen dan stapt hij met het het grootste gemak over naar een andere politieke partij.

    Gadverdamme nou, bij herlezen gruwel je d’ r gewoon van. Die vanzelfsprekendheid van het belang van je sociale netwerk ook…en die skijt-Papje waaraan ik me elke week weer loop te ergeren. Het lijkt verdeurie wel of ze daar niet eens in de gaten hebben dat v/d Kooy’s-mening de hele lezenswaardigheid van dat huis-aan-huisblaadje naar beneden haalt.

  27. Dat zal best zo zijn, benjie, maar toch kun ze daar niet vaak genoeg op wijzen. Ze leggen niet voor niets de eed of belofte af. Als we het als normaal gaan accepteren dat raadsleden puur de belangen van de achterban behartigen, dan stelt het concept ‘democratie’ geen fluit meer voor.

  28. Ook zo zuur om te erkennen. Van deze 3 hele mooie woorden

    Passie, idealen en kennis

    Zijn de 1e 2 als het ware gewoon verkracht door het te pas en te onpas (vooral te onpas) te her- en her te gebruiken.

    Misschien zijn
    – Hartstocht en
    – zingeving goeie vervangers?
    Of is zingeving dan ook weer te zweverig?

  29. @Dame

    Een raadslid moet het algemeen belang dienen, Observer, en niet de belangen van zijn persoonlijke achterban

    Daar heb je helemaal gelijk in, en ik kan er ook zo twintig opnoemen die dat doen.
    Maar hoeveel heeft het gescheeld of een bij voorbaat onbekwame raadskandidaat uit Berkum met z’n doldwaze ideëen voor 4 jaar in de gemeenteraad had gezeten?
    Bijna in het zadel geholpen, ook door aanwezigen hier op WLZ. Uit onvrede met de bestaande raad? sensatiezucht? humor? zeg het maar…
    En welk raadslid/Wethouder heb je ooit horen zeggen dat het hem spijt dat hij het Gouverneurshuis heeft laten afbreken? of de St Michaelskerk in de Roggenstraat? of dat het blijkbaar maar niet wil lukken om van het NS stationsplein een waardige stadsentree te maken?
    Of wat recenter, dat de Xenos en belendende panden er nooit hadden mogen komen?
    Ik wil niet in de mineur eindigen, als stadsgids krijg ik van veel bezoekers veel lovende woorden te horen over onze mooie oude binnenstad. het is ook zo, het is goed wonen in Zwolle, we hebben (nog) veel moois te laten zien. En we mogen dat best wat meer uitdragen. Maar daarnaast mogen we ook het uiterste verlangen van ons stadsbestuur om zich te verdiepen in wat Zwolle historisch zo positief en uniek onderscheidt veel andere steden.
    Het is te gemakkelijk om te denken dat een Zara en een Primark onze binnenstad meer uitstraling zal geven. Het opofferen van historische panden voor kortstondige commercie is op de lange termijn wedden op het verkeerde paard.

  30. Kwesties die er totaal niet toe doen brengt de cu altijd als “groot” nieuws.
    Ik kan de raadsvergadering herinneren met als onderwerp de Spoorzone.
    De bijdrage van de cu bestond uit:
    -Een probleem met een gedichtje
    -Veel gegiechel
    -En het stallen van de fietsen mocht een rommel blijven want we waren toch een studentenstad.

    Wat een niveau, zucht.

Reacties zijn gesloten.