Nieuwe verlichting brengt sfeer in stilteruimte

Zwolle – De stilteruimte in ziekenhuis Isala heeft onlangs passende verlichting gekregen. “We willen meer geborgenheid in de ruimte realiseren, zodat mensen er ook ongestoord kunnen huilen of schrijven”, vertelt geestelijk verzorger Bert de Haar.

stilteruimte_isala.jpg

Foto: Eva Posthuma 

De ruimte bevindt zich in gebouw V3 op de tweede etage en is een plek om tot rust en bezinning te komen. “Dat kan met diverse religieuze uitingsvormen, maar de ruimte wordt ook door veel niet-religieuze mensen gebruikt”, vervolgt De Haar. “Mensen gaan er heen als er iets aan de hand is. Het kan om een sterfgeval gaan, maar ook wanneer een behandeling even heel spannend wordt, of bij iets vreugdevols als een geboorte. De stilteruimte is altijd open en bereikbaar voor patiënten.”

Tijdens de bouw van het nieuwe ziekenhuis heeft De Haar met zijn collega’s mogen meedenken over de inrichting van de stilteruimte. “Aan de echte details zijn we op het eind niet toegekomen. Daaraan leggen we nu de laatste hand.” Om wat te doen aan de ‘wat donkere’ achterkant van de ruimte nam hij contact op met de kunstcommissie van het ziekenhuis. “Omdat het licht een bepaald doel dient, vonden we het een goed idee om daarvoor een kunstenaar te benaderen. Daarop hebben we Jaap Kater gevraagd om mee te denken en te kijken. Hij heeft twee grote schilden van kunststof gemaakt met een schildering van acrylinkt. Belangrijk daarbij was dat het wel licht moest geven, maar dat de schilderingen op de lamp ook een schilderkunstige impressie vertonen. De schildering van de kunstenaar is gebaseerd op de gesteentecyclus. Er wordt een soort beweging gesuggereerd. Dat nodigt uit tot denken, stilstaan bij en maakt rustig.” 

De initiatiefnemers hebben een firma gevonden die met led-verlichting een natuurlijk ogend licht kon realiseren dat heel langzaam iets sterker en iets zwakker wordt. De Haar: “In de loop van het proces willen we ook nog een aparte afscheiding in de ruimte hebben, maar die houden we nog even in petto. Eerst moeten nu de lampen klaar. De mogelijkheid blijft om een waxinelichtje aan te steken, waardoor bezoekers zelf meewerken aan de verlichting in de stilteruimte.”

De aanschaf van de lampen werd mogelijk dankzij een gift van het Zwolse fonds De Gasthuizen. “We zijn buitengewoon blij met de gift van De Gasthuizen die daarmee ook een stukje licht geven”, besluit De Haar.

De vakgroep Geestelijke Verzorging van Isala kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen: