Citycentrum wil zaterdag normale sluitingstijden

Zwolle – Ondernemersvereniging Citycentrum Zwolle is woensdag bestookt met vragen van leden en niet-leden over het zogenaamde Tropenrooster voor zaterdag 4 juli. Citycentrum is niet betrokken geweest bij dit initiatief. Zij hebben daardoor niet voor afstemming kunnen zorgen. Citycentrum betreurt dat er nu onduidelijkheid ontstaat bij ondernemers en consumenten over de openingstijden van as zaterdag, zo blijkt uit de vele vragen.

 

Het initiatief van deze ondernemers, onder aanvoering van Arie van Vliet, verdient waardering. Peter Pels, voorzitter Citycentrum: "dit vind ik nu een goed voorbeeld van consumentgericht denken. Ik kan me voorstellen dat er zaterdag klanten zijn, veel klanten, die op het heetst van de dag andere dingen willen doen. Die geef je nu extra mogelijkheden om vroeg boodschappen te doen. Ik adviseer leden en niet leden dan ook waar het kan om ook om 07.30 uur open te zijn zodat we ons als één binnenstad presenteren. Ik realiseer me dat dit erg kort dag is en dat dit zeker niet voor iedere onderneming haalbaar is. Om versnippering voor de consument te voorkomen hoop ik toch dat veel ondernemers het voorbeeld van de initiatiefnemers volgen." Citycentrum adviseert winkeliers de normale sluitingstijden te hanteren, in dit geval de voor zaterdag geadviseerde verlengde openingstijden (18.00 uur).

 

Peter Pels: "ondernemingen hebben vaste klanten, die rekenen daarop. Airco’s bieden verkoeling, klanten blijven juist langer binnen. Daarnaast is een bezoek aan de binnenstad tegenwoordig meer dan boodschappen doen. Het is beleving, het is ontmoeten, het is recreëren: het gaat de bezoekers om een breed aanbod van winkelen, horeca, cultuur. Dat maakt de binnenstad en daarvoor komen de mensen naar de stad. We adviseerden eerder om op zaterdag langer open te blijven. Dit omdat de consument dat wil en om een betere aansluiting te maken met de horeca en andere uitgaansmogelijkheden. Dat verandert niet omdat het nu een keer lekker warm is. Zo vind ik het prachtig dat een horecaondernemer alles uit de kast haalt om klanten juist te trekken met ludieke acties. Zaterdagavond 4 juli is er een buitenfilm in de binnenstad. Gaat dat zien zou ik zeggen. Samen maken we de stad. Kortom, een bezoek aan de Zwolse binnenstad is op elk tijdstip van de dag de moeite waard!"

 

Of er voortaan eerder afstemming moet zijn als er weer een warme  week wordt voorspelt? Peter Pels: "de winkelier bepaalt zelf zijn openingstijden. Citycentrum spant zich in om versnippering, en daarmee onduidelijkheid voor de klant, tegen te gaan. Ook over het zogenaamde tropenrooster voor één dag zullen de meningen verschillen, het is moeilijk om iedereen op een lijn te krijgen maar we blijven er aan werken omdat we het belangrijk vinden. In zuidelijke landen is een tropenrooster heel normaal: vroeg open tot begin van de middag, om vijf uur weer open tot negen of tien uur. Kijk, dat is een rooster waarbij je op het heetst van de dag gesloten bent, maar ’s-avonds weer een gezellige stad biedt. Consumenten- en bezoekergericht, zoals wij het graag zien."

Artikel delen: