Lekker zitten in de Vrij Katholieke Kerk

Zwolle – Het interieur van de Vrij Katholieke Kerk (VKK) aan de Enkstraat 44 in Zwolle is onder handen genomen. Voorzitter Vick Nieuwenhuis: "Vorig jaar zijn we begonnen met het opknappen van de koffieruimte. Na het sausen van de muren en plafonds van de kerkzaal, is een deel van het interieur vernieuwd en inmiddels hebben we ook nieuwe, comfortabele stoelen."

interieur_vrije_katholieke_kerk.jpg

Er is besloten tot de aanschaf van de stoelen om de kerkgang comfortabeler te maken. "We kunnen de ouderen nu beter bij de diensten houden. De gemeenteleden zaten op van die harde, donkere, somber groene plastic kuipstoeltjes die nooit verslijten", legt Nieuwenhuis uit. "Er komen echter steeds meer ouderen. Vooral ook voor hen legden we er kussentjes in, maar die verschuiven en worden op den duur vuil. Bovendien hadden die stoelen geen leuningen."

"We hebben nieuwe stoelen uitgezocht van licht hout met stalen poten en armleuningen, en een vaste stoffen zitting. De bestaande knielbanken worden voorzien van nieuw schuim. Ze krijgen dezelfde stof als de stoelen en het houtwerk wordt geschilderd", aldus de voorzitter.

Waar de Vrij Katholieke Kerk Nederland volgend jaar honderd jaar bestaat, is ze ook al lang actief in Zwolle. "Een bijzondere kerk", volgens Nieuwenhuis. "Zoals de meeste christelijke kerken laten we ons leiden door de theologie, maar daarnaast ook door de theosofie; niet alleen de kennis maar ook de wijsheid omtrent het Goddelijke en de wijsheid in jezelf." De naam doet vermoeden dat de VKK een tak is van de Rooms Katholieke kerk, maar dat is niet het geval, vervolgt de voorzitter. "De diensten en wijdingen als doop en het vormsel doen we wel als in de Rooms Katholieke kerk, maar met een andere diepte. In onze gemeente zitten ook veel mensen die zich in de esoterie verdiepen. De energie van de engelen is bij ons bijvoorbeeld veel belangrijker dan elders."

De aanschaf van de nieuwe stoelen voor de kerk aan de Enkstraat in de wijk Assendorp is mede mogelijk gemaakt door een gift van het Zwolse fonds De Gasthuizen. Nieuwenhuis is blij met de steun. "We zijn heel blij en dankbaar."

De Vrij Katholieke Kerk kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Echt super zulke goede berichten te lezen.
  Een paar kussentjes zijn wellicht goed besteed.
  Maarja, kom op zeg! Wat heeft de vrij katholieke
  met dit bericht bedoeld?
  Volgens mij zijn alle religieuzen achterlijk,
  dat ter zijde.  ⚠️ Meld

 2. Volgens mij spreekt de vrije katholieke kerk met de christengemeenschap vooral antroposofen aan. Misschien spreekt je dat meer aan, Hikstad?:)


  ⚠️ Meld

 3. @Dame, maak het nou voor mensen als Hikstad niet te onbegrijpelijk hoor. Hij moet het wel kunnen snappen, er gaat al zoveel goeds aan hem voorbij. 🙂


  ⚠️ Meld

 4. Mooi dat dat woord weer eens valt Dame. Zo moet het toch voor iedereen gaan spreken: “Zingeving is een begrip uit de metafysica, wijsgerige antropologie en de psychologie en betekent het zoeken naar de zin, de bedoeling of het doel van het leven of van grote gebeurtenissen in het leven, of het trachten dit doel zelf te scheppen. Het woord zelf suggereert dat dit een actief proces is, wat erop wijst dat de zin van enig voorval geen vanzelfsprekendheid is. Zingeving kan gebaseerd zijn op verschillende elementen, waaronder geloof, rede of logos en esthetiek. De geschiedenis van de zingeving is mogelijk even oud als de mensheid zelf”.


  ⚠️ Meld

 5. Met sommige riten heb ik ook wel wat, dit zegt wiki erover:

  Een rite of ritus is een vaststaande, ceremoniële, gewoonlijk godsdienstige handeling. Riten vallen in drie categorieën uiteen:

  overgangsriten, die over het algemeen de sociale status van een individu veranderen, zoals huwelijk, of christelijk doop
  riten van verering, waar een gemeenschap samenkomt om te bidden, zoals de synagoge
  riten van persoonlijke toewijding, waar een individu aanbidt, zoals bij bedevaarten.
  Binnen het christendom kunnen riten een specifiekere betekenis hebben, namelijk die van een bepaalde liturgie. Zo zijn er Latijnse, Ambrosiaanse en Byzantijnse riten. Tot 1969 gold in de Rooms-katholieke Kerk de Tridentijnse ritus als norm voor de viering van de Mis. Sinds 1969 wordt meestal de Novus Ordo Missae gebruikt, maar de Tridentijnse rite is nooit afgeschaft en wordt in verschillende kerken nog steeds gebruikt.  ⚠️ Meld

 6. @Hikstad: Je mag een ander best wel op een wat respectvollere manier bejegenen.
  Als jij niks hebt met het geloof, prima, maar dan hoef je een ander niet uit te maken voor achterlijke. Of vindt jij het ook prettig om uitgescholden te worden om wie of wat jij bent?
  Leven en laten leven.


  ⚠️ Meld

 7. @Yvon, met ‘achterlijk’ bedoel ik niets beledigends. Mocht dat zo overkomen, excuses. Ik bedoelde dat ik vind dat religieuse mensen over beperkte verstandelijke vermogens beschikken volgens mij.
  Als ze in 1 religie doen.
  Respect natuurlijk voor eenieder. Snap je wel een beetje hoe ’t zit? Ik ben een Christen, Moslim, Boedhist, Jood, en nog heel wat meer. En dat zijn we allemaal.
  Ik schoot een beetje uit de slof omdat ik zo’n vreselijke hekel heb aan berichtjes over wat de ene of andere religie doet. Sorry.  ⚠️ Meld

 8. Beste Hikstad, als u zichzelf christen, moslim, jood enzovoort noemt, zou u dienen te weten wat de begrippen: verdraagzaamheid, liefde, respect en niet oordelen inhouden.
  Ik wens u inzicht en wijsheid toe. En bovenal liefde voor uw medemensen.

  Liefdevolle groet van Wina, lid van de VKK


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.