Politiek voor verruiming sluitingstijden horeca

Zwolle – Restaurants, brasseries en cafés zorgen voor een levendig Zwolle met een bruisend uitgaansleven. Bij die bruisende stad hoort een overheid die horecaondernemers maximaal de ruimte geeft om zo een succes te maken van het Zwolse dag –en nachtleven. Daarom nemen VVD, D66, SP, GroenLinks, Swollwacht, Fractie Jurgens en de PvdA het initiatief om de Zwolse horecasluitingstijden te verruimen: de horecaondernemer is zelf heel goed in staat om te bepalen wanneer het tijd is om de luiken te sluiten.

Het Zwolse vergunningensysteem is nu complex en ondoorzichtig. Voor ieder restaurant en iedere kroeg gelden nu andere sluitingstijden. De partijen in de Zwolse gemeenteraad beogen een vereenvoudiging van dit beleid. Uitgangspunt is dat de horecaondernemer zelf de sluitingstijd bepaalt, iedere dag van de week. Vanzelfsprekend zijn beheersbaarheid van de openbare orde en veiligheid daarbij van onmisbaar belang. Daarom stellen de raadsfracties voor een venstertijd in te stellen om 04.00 uur. Daarna mogen bezoekers alleen nog naar buiten en niet meer naar binnen.

Naast het tegengaan van onwenselijke regeldruk is ook het spreiden van uitgaansoverlast een belangrijke reden voor de politieke partijen om de horecasluitingstijden te verruimen. De gemeente Nijmegen gaf in overleg met de horeca en bewoners de horecasluitingstijden in 2001 al vrij. Tot op de dag van vandaag zijn de betrokkenen nog tevreden over dit beleid. De Zwolse raadsfracties nemen graag een voorbeeld aan de zorgvuldigheid waarop dit beleid in Nijmegen tot stand is gekomen.

De politiek gebruikt het zomerreces om met betrokken partijen in de stad in gesprek te gaan en organiseert na de zomer een rondetafelgesprek voor betrokkenen uit de horeca, bewoners, politie en studentenorganisaties. Die gesprekken moeten de input leveren voor een initiatiefvoorstel dat kan rekenen op draagvlak in de stad, om zo samen te werken aan een nog veiliger, levendiger en bruisender dag –en nachtleven in Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 32
 1. De Christelijke partijen zijn zo te zien niet voor het plan. Wat zou daarvoor het argument zijn? Net als in Urk zondagsrust? Nee toch?


  ⚠️ Meld

 2. Ik kan mij er iets bij voorstellen dat ruimere openingstijden betekenen dat mensen “gespreid” naar huis gaan en er geen piek(over)belasting is. Lallende en vervelende gasten zul je echter altijd blijven houden, met ruimere openingstijden heb je er de hele nacht / vroege ochtend last van. Maar dat zal dan wel voor lief genomen worden.


  ⚠️ Meld

 3. Pffff je zal maar in de detailhandel werken. Kan je als verkoper de hele dag aapjes kijken. Die aapjes die van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten doen op zondag. Kijken kijken niet kopen. Geen weekend meer voor detaillisten. Buiten de kerk om is dit waanzin. De maatschappij op zijn kop. Nog meer gesjeesde mensen nog meer snelheid in deze gehaaste maatschappij. Nog meer frustratie’s, uitbuiting en agressie. De mensheid heeft totaal geen rust meer in dit leven. Pillenslikkend Nederland glijd in hard tempo af richting een 3e wereldland.


  ⚠️ Meld

 4. Wat ik mij herinner van het nachtleven is dat de meeste mensen dan aangeschoten c.q. bezopen zijn, dat bruisend en levendig noemen is erg optimistisch.
  Overigens heeft Nijmegen ook een zorgvuldig beleid als het gaat om het bevredigen van raadsleden in het fietsenhok van het gemeentehuis. Heeft dit misschien ook meegespeeld in het nemen van Nijmegen als voorbeeld? 😉


  ⚠️ Meld

 5. Domme opmerking Thijs!
  Wij winkeliers doen onze winkels op zondag niet open voor kijkers, de omzet is op zondag heel goed!!! Personeel staat in de rij om op zondag te werken.  ⚠️ Meld

 6. Wat ik wel zou willen weten..Hoe gaan die cafés dat doen dan?
  Want veel cafés gaan om rond 02.00 dicht als ze langer open willen blijven moeten ze wel een beveiliger aan de deur hebben anders komt er veel ellende en volgens de wet zijn ze het verplicht..
  Benieuwd of dat wat gaat worden….
  Maar een ding is zeker langer open— meer gezeik in de binnenstad!!


  ⚠️ Meld

 7. Jammer, waarom gewoon niet dicht om 3.00 uur. Lijkt me lang zat.
  Een paar jaar geleden was er nog de discussie of het voor de jeugd niet beter zou zijn de tijden te verkorten.


  ⚠️ Meld

 8. Nu nog de winkels op zondag open en alle supermarkten tegelijk op zondag en niet om en om en Zwolle wordt een grote stad. Als je mee wilt doen in 2015 moet je van je oude regels af stappen. Wie er niet aan mee wil doen gaat niet naar de stad en kiest voor wat anders toch. Het gezeur van binnenstad bewoners over overlast moet ook maar eens ophouden. Dan moet je niet in de stad gaan wonen!


  ⚠️ Meld

 9. Zo te horen heb je het thuis niet naar de zin stappertje, mag je alleen in een stad wonen als je ook gaat stappen? Je klinkt wel erg onnozel en van dat soort mensen heb je in de stad inderdaad last!!!!!!!!!!


  ⚠️ Meld

 10. @Alexander 18.20
  Wat is de reden dat het personeel zo graag op Zondag wil werken, wat staat daar tegenover?
  Wat ik kan bedenken is extra loon omdat het Zondag is, of is het zo dat als iemand niet op Zondag wil werken, hij bij het Arbeidsbureau in de rij kan gaan staan?


  ⚠️ Meld

 11. @Jo en Thijs

  Zoals altijd, de inhoud van discussie wordt aangegrepen om andere mensen jullie eigen norm en waarde op te leggen. Blijf thuis, ga koken, ga met de kinderen spelen, ga slapen of heb gruwelijke seks, maar laat anderen hun eigen keuze maken.
  Al zou ik de hele maand, 24/7 in de kroeg willen rotten, dan is dat mijn zaak! Hebben jullie geen bal mee te maken.


  ⚠️ Meld

 12. Zwolle en bruisend?, laat me niet lachen. Zwolle is net een kerkhof. Ik ben vandaag met het mooie weer in Amsterdam geweest, dat is een bruisende stad. 😀


  ⚠️ Meld

 13. @Jeanine,
  ik begrijp je wel, maar in Amsterdam heb je enorm veel mensen die de hele met een druipneus rond lopen en zo winkelen en over de roze buurt zeg ik liever niet veel…..
  De vrouw van de neef van mijn achterbuurman weet nu ook dat je daar in bepaalde straten beter niet moet lachen of praten als je een gouden tand hebt want zij was daar bijna van beroofd….
  Dus zo leuk is die 020 ook niet om te wonen…
  Dagje daar naar toe ja mschn wel, maar meer niet…
  😉


  ⚠️ Meld

 14. @support: Zwolle is in vergelijking met soortgelijke steden niet echt bruisend, laten we eerlijk zijn! Je hoeft heus niet in een stad te wonen om te mogen stappen. Lezen is ook een vak. Als je in de BINNENstad woont weet je dat je overlast kunt hebben van stappers. Je maakt bewust een keus om daar te wonen. Ik snap dat dit vervelend is als je er woont maar het hoort erbij. Koopzondagen zijn anno 2015 nou eenmaal gemeengoed. Wil je daar als ondernemer geen deel van uitmaken dan doe je niet mee. Grote winkelketens hebben voldoende personeel om dit te dragen, zelfstandig ondernnemers wellicht niet maar kunnen er dan voor kiezen om op een andere dag dicht te gaan. De tijd dat Christenen bepaalden voor niet Christenen wat wel en niet mag moet maar eens ophouden. Laat iedereen in zijn/haar waarde.


  ⚠️ Meld

 15. Je hebt gelijk, maar de toon was in eerste instantie, vond ik wat extreem. Ik ben geen christen, woon niet in de binnenstad maar het mag niet zo zijn eigen schuld dikke bult moet je er maar niet in de binnenstad wonen. En ja lezen is inderdaad een vak waarmee ik gelukkig goed ben terechtgekomen.


  ⚠️ Meld

 16. @stappertje @ Alexander @jeanine

  Ben benieuwd . Toen jullie een reactie plaatsten voor meer vrijheid op zondag kwam direct de CU fatsoenspolitie in actie. Vandaag is het zondag zal mij benieuwen of de CU normen en waarden militie vandaag reageert .


  ⚠️ Meld

 17. Fijn dat er met de tijd geen sluitingstijden meer zijn. Scheelt weer een taxi en kan lekker blijven zitten dat ik van de kruk val.8)


  ⚠️ Meld

 18. Het geregel op de millimeter van de lokale politiek gaat mij ook veel te ver. Openingstijden van supermarkten, horeca , echt nodeloos en zinloos. Van een beetje meer vrijheid en blijheid zou Zwolle beter worden denk ik.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.