Noodopvang in IJsselhallen snel open

Zwolle – De noodopvang voor vluchtelingen in de IJsselhallen in Zwolle gaat over enkele dagen open. Dat liet het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst weten. De bijeenkomst werd door enkele tientallen personen bezocht.

15-07-2015_opvang_vluchtelingen_ijsselhallen_08.jpg

Hoe kunnen we helpen bij de opvang van telkens maximaal 400 vluchtelingen? Vooral die vraag stond centraal bij de informatiebijeenkomst van COA en gemeente Zwolle. Ook vorig jaar werden in een van de hallen maximaal 400 asielzoekers tegelijk opgevangen. Elke vluchteling blijft maximaal zes weken in een van de hallen die inmiddels gereed is gemaakt. Het betreft, gezien de locatie en het aanbod, alleen mannelijke vluchtelingen. Het COA koos opnieuw voor Zwolle wegens de goede ervaringen vorig jaar. ,,We zijn blij met de steun uit de stad. Veel vrijwilligers meldden zich aan, hopelijk is dat dit jaar weer zo.” De vluchtelingen, die voornamelijk uit Syrië en Eritrea zullen komen, kunnen dit keer iets meer pricacy tegemoet zien in de evenementenhal. Er worden door wanden als het ware kamers van max. acht personen gecreëerd. Uit principe zal het COA geen gebedsruimte aanbieden.

15-07-2015_opvang_vluchtelingen_ijsselhallen_05.jpg

15-07-2015_opvang_vluchtelingen_ijsselhallen_01.jpg

15-07-2015_opvang_vluchtelingen_ijsselhallen_06.jpg

Het COA kampt met een netto stijging aan asielaanvragen van 600 tot 700 per week, zei bestuurslid Peter Siebers. Vandaar dat de organisatie de steden Goes en Zwolle vroeg om extra noodopvang. Voor een deel ligt het probleem bij een te kleine uitstroom van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, erkende hij.

René de Heer, wethouder in Zwolle, meende dat de hulp van Zwollenaren is ingegeven door de beelden uit onder meer Syrië. „Dat is een acute situatie. Dan komen die mensen hier en wil je een steentje bijdragen.”

15-07-2015_opvang_vluchtelingen_ijsselhallen_02.jpg

15-07-2015_opvang_vluchtelingen_ijsselhallen_04.jpg

15-07-2015_opvang_vluchtelingen_ijsselhallen_03.jpg

15-07-2015_opvang_vluchtelingen_ijsselhallen_07.jpg

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Er is een veel betere oplossing, haal de bejaarden en gehandicapten uit de zorginstelling, die hebben toch niets te willen van deze regering en zet die in de ijsselhallen neer. Geef hun vrijkomende woningen aan vluchtelingen, probleem opgelost.


  ⚠️ Meld

 2. Yep, Welkom inZwolle! sluit ik me bij aan. De problemen die aukje aankaart lijken me de ‘luxe’ problemen. Vluchtelingen verwelkomen hier in Zwolle heeft de hoogst mogelijke prioriteit wat mij betreft.  ⚠️ Meld

 3. En hebben die alleenstaande mannen geen vrouwen en kinderen of hebben ze die achter gelaten??
  Waarom laat je je gezin achter vraag ik me dan af…


  ⚠️ Meld

 4. Het zal minder makkelijk zijn om met een gezin te vluchten dan allen, estelle, schat ik zo. Ik ken een Hongaar die in 1956 is gevlucht. De hele familie heeft het geld hutje mutje gelegd om de jongste zoon een kan te geven op een leven in vrijheid. De man heeft hier een gezin gesticht, maar heeft zijn leven lang allerlei problemen gehad de te maken hadden met het ontworteld zijn. Zo leuk is het niet om huis en haard te verlaten en naar een ander land te gaan. Om te overleven gaan mensen heel ver, letterlijk en figuurlijk.


  ⚠️ Meld

 5. Gister de Nos.nl-link in 15/7 17:52
  En deze, Gister zelfs een foto, met een aangekomen rijdende bus[/url] Alsmede o.a. De Sensator…

  De eerste asielzoekers zijn vanavond aangekomen bij de noodopvang in de IJsselhallen in Zwolle.

  Dat strookt toch niet met de eerste regels uit dit topic?

  woensdag 15 juli 2015 19:58
  Zwolle – De noodopvang voor vluchtelingen in de IJsselhallen in Zwolle gaat over enkele dagen open.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.