Start campagne Nederland Leest in Zwolle

Op vrijdag 19 oktober om 11.00 uur geeft wethouder Knol in de centrale bibliotheek het feestelijke startschot voor de campagne Nederland Leest, met de inwijding van een Theo Thijssenplein. Vanaf dat moment kunnen bestaande en nieuwe bibliotheekleden zolang de voorraad strekt een gratis exemplaar van De gelukkige klas ophalen. In Zwolle liggen 7.000 gratis exemplaren van het boek klaar in de bibliotheken! De gelukkige klas (1926), geschreven door onderwijzer Theo Thijssen, is een mooi voorbeeld van een echt onderwijzersdagboek. Later die dag krijgen ook de wijkbibliotheken een Theo Thijssenplein. De bibliotheek heeft daarnaast een spraakmakend programma op stapel staan met o.a. Koos Postema en Philip Freriks.

De campagne (19 oktober-16 november) wordt vrijdag 19 oktober feestelijk geopend op alle vestigingen. In de centrale bibliotheek (11.00 uur) en Zwolle-Zuid (13.30 uur) opent Wethouder Knol, in  Stadshagen (12.00 uur) opent raadslid Aysenur Ekici en in de  Aa-landen (13.30 uur) dhr. Frankwin Mussche. Bij deze openingen zijn ook Stadsdichter Lenze Bouwers en stadsomroeper Peter Vader van de partij.Vanaf dat moment bezit elke bibliotheek een Theo Thijssen-plein en gaan er duizenden gratis exemplaren van De gelukkige klas over de toonbank.

Het boek roept zeker reacties op en dat is juist de bedoeling. Middelbare scholen, Pabo’s en leeskringen gaan het boek bespreken. Alle Zwollenaren die op het boek, of reacties van anderen willen reageren, kunnen hun commentaar op een groot schoolbord in de bibliotheek schrijven of reageren op het webforum via www.bibliotheekzwolle.nl.

Extra activiteiten

1 november: een voorstelling door theatergroep Sonnevanck

8 november: een optreden van Koos Postema

12 november: een optreden van Philip Freriks (georganiseerd samen met Bibliotheek Novetheek en Hogeschool Windesheim)

Meer informatie hierover op www.bibliotheekzwolle.nl of op de flyer in de bibliotheek.

Actie Al@din

Vanaf 19 oktober start de bibliotheek een campagne om lezers te attenderen op al@din, de persoonlijke vragendienst van bibliotheek.nl. Wanneer bezoekers van de al@din-site tussen 19 oktober en 16 november een vraag stellen over De gelukkige klas, maken ze kans om een opleiding naar keuze ter waarde van 1.500 euro te winnen.

De jaarlijkse campagne Nederland Leest is een initiatief van de Stichting CPNB in nauwe samenwerking met de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Philip Freriks is ambassadeur van de campagne.

Theo Thijssen is de auteur van De gelukkige klas, het boek dat centraal staat tijdens de tweede editie van Nederland Leest. Dit in 1926 gepubliceerde boek wordt gratis uitgedeeld aan leden van de openbare bibliotheken in Nederland. De bibliotheken nodigen daarbij de lezers uit met elkaar in discussie te gaan over dit boek. In de eerste editie ontvingen 725.000 bibliotheekleden het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion.

De gelukkige klas van Theo Thijssen (1879-1943) wordt algemeen beschouwd als een van de meest sociaal-maatschappelijk betrokken werken van deze onderwijsvoorvechter. Thijssen – van origine zelf onderwijzer – typeerde zijn in dagboekvorm geschreven De gelukkige klas als ‘Een hymne op het onderwijzersschap’. Zijn pleidooien voor de verbetering van de positie van het kind bezorgden de auteur grote faam. Zo is de oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs naar hem vernoemd en bestaat er een museum dat geheel gewijd is aan Theo Thijssen en zijn werk. Zijn boek Kees de jongen werd in 2003 verfilmd. In de zomer van 2005 werd op de Oosterbegraafplaats Amsterdam een grafmonument onthuld voor de schrijver, gemaakt door Jan Wolkers.

Artikel delen:

Reageer