Massale karpersterfte Kolk Ruimzicht

Zwolle – Werden er zaterdag al drie dode karpers in Kolk Ruimzicht gevonden. Woensdag werden er nog zeker dertig geborgen door drie fanatieke karpervissers van de hengelsportvereniging. Na de vondst van zaterdag ondernamen de gemeente en het Waterschap niet direct actie.

150715_dode_karpers_zwolle_11.jpg

Het gaat om karpers van allemaal 7-10 kg. Om erachter te komen wat er gebeurt is in de plas, is een karper die net was overleden ingevroren en zal naar het laboratorium in Lelystad worden gebracht. Vanaf heden is het ook verboden om te vissen in de kolk aangezien nog niet duidelijk is wat de massale vissterfte heeft veroorzaakt.

150715_dode_karpers_zwolle_12.jpg

150715_dode_karpers_zwolle_10.jpg

150715_dode_karpers_zwolle_13.jpg

Eerst werd er gedacht aan het Herpesvirus bij karpers maar na overleg met enkele koi doktoren, nadat foto’s waren gestuurd melden zij dat het kleine kans op KHV (herpes virus) is. Dan zouden de symptomen anders moeten zijn en ook zouden de karpers dan veelal bovenin moeten zwemmen.

Donderdag zal Waterschap het water onderzoeken en hopelijk komt men dan snel achter de oorzaak van deze massala sterfte. De 3 jongens van de Karpercommissie, hebben geheel vrijwillig alle vissen geborgen en deze zullen donderdag worden weggehaald door het waterschap.

150715_dode_karpers_zwolle_14.jpg

6152015223650.jpg

Artikel delen:
Reacties 47
 1. Dat is bijzonder. Had ik ook last van in de vijver ca 4weken terug. Alle vissen in een paar daagjes overleden. Water laten controleren, maar alle aarden leken oké… Ben benieuwd wat het lab zegt….


  ⚠️ Meld

 2. Herpes ? Zijn de vissers al getest? ???
  Ontopic: Maar is dit geen natuurlijke selectie? Als het water vervuild is dan zullen de andere soorten ook naar boven moeten drijven toch?


  ⚠️ Meld

 3. Misschien een gevolg van het zgn. spronglaag effect.
  Bij de stijging van de watertemperatuur , ontstaan er twee horizontaal gestapelde waterlagen met verschillende watertemperatuur.

  De scheiding tussen twee waterlagen noemen we de spronglaag. De onderste waterlaag is zuurstofloos en daardoor niet meer geschikt voor dieren om daar te kunnen overleven.  ⚠️ Meld

 4. Volgens mij is Stein Janssen wel degelijk van de HSV en heeft de HSV dus wel wat gedaan. De karpercommisie in Zwolle heeft in overleg met de HSV de maatregelen getroffenen, gezorgd voor verspreiding van het nieuws en het inzetten van de diverse instanties.

  Zomaar roepen dat de HSV ( wat vrijwilligerswerk is) niks heeft gedaan is een beetje respectloos.

  Ben je er zelf ook wezen helpen?  ⚠️ Meld

 5. Valt me op dat de gemeente kennelijk bezuinigt op het onderhouden van vijvers en sloten, wordt al jaren niet meer gedaan, onwenselijk wat mij betreft.


  ⚠️ Meld

 6. Dat was dan vast wel opgevallen daar op die kolk. Zit altijd barstensvol ‘ vissers’ die de boel daar bezet houden met hun tentenkamp, barbeque, vrienden en familie. Vaak hetzelfde aso- volk dat de baas speelt over dat water. Daar mag de hengelsportvereniging ook wel eens wat aan doen!


  ⚠️ Meld

 7. Je snapt wel dat jij jezelf ook tot een aso-groep schikt door even een labeltjes te plakken alsof het niets is.

  @Leonardo, waar maak jij uit op dat dit ten gevolge is van slecht/geen onderhoud? Woon zelf vlakbij een sloot die elk jaar netjes wordt gedregd en gemaaid.


  ⚠️ Meld

 8. Robot: jij weet niet wat daar speelt en hoe het er daar aan toe gaat. Daar naast is onderhoud Ruimzicht is compleet iets anders dan de sloot bij je huis. Bemoei je dus niet met zaken waar je geen verstand van hebt. En ik wil niet alle vissers labelen, maar de vaste groep ( karpervissend Zwolle weet precies wie het zijn) zijn niet bepaald een reclame voor de hengelsport.


  ⚠️ Meld

 9. Wanneer de oorzaak achterhaald is, en het gevaar geweken, kan de hengelsportvereniging er toch zo weer een nieuw bestand uitzetten?
  Ik heb vernomen dat die vereniging stijf staat van het geld, dus dat mag geen probleem zijn. Dan wordt het geld in ieder geval besteed aan zaken waar het voor bedoeld is. Wel zo eerlijk toch?..  ⚠️ Meld

 10. Waarom zou de hengelsportvereniging dat doen? Om die gasten die daar elk weekend rondhangen, de boel bezetten en er een bende van maken een plezier te doen? Dan kan het geld wel beter besteed worden. Bijvoorbeeld aan serieuze vissers die wel op een fatsoenlijke manier omgaan met het water waar ze vissen en met collegavissers.


  ⚠️ Meld

 11. Zet er maar direct een hoog hek omheen, bouw er een kantine bij, en zorg voor stroompunten en Wifi op de plekken.
  Knikker er een stuk of wat dikke vissen in, en geef ze een naam, en kijk eens aan… het ultieme visplekje is een feit voor de huidige fanatieke ”karpervissers” van deze tijd.
  Dan hebben de echte karpervissers ook geen last van die gasten, en is iedereen blij.


  ⚠️ Meld

 12. Prima plan, Vissscher, al kunnen ze dat hek en die kantine zelf ook wel bouwen. Toch genoeg vrije tijd, de meeste van die gasten.


  ⚠️ Meld

 13. De drie heren op de foto behoren trouwens niet tot de vaste bewoners van Ruimzicht. Die waren in geen velden of wegen te bekennen toen er iets moest gebeuren op ‘ hun’ water.


  ⚠️ Meld

 14. Sorry Guus H, ik wist niet dat je alleen maar mag reageren als je daadwerkelijk alle feiten kent van de situatie. Maar hopelijk snap je wel dat een buitenstaander zoals ik, zonder volledige feitelijke kennis een verkeerd beeld kan krijgen van de situatie puur door je manier van schrijven. Succes met je strijd…


  ⚠️ Meld

 15. Beste Guus, de drie heren op de foto vissen er inderdaad niet veel.

  Maar zeggen dat de vaste vissers niets ondernomen hebben is gewoon uit de lucht gegrepen, je hebt het zelf over de feiten kennen tegen andere mensen, maar zorg er dan zelf ook voor dat je ze kent.

  Een kleine update:

  Vandaag is er vis naar Lelystad gebracht door een lid van de karper commissie, heeft diezelfde commissie ervoor gezorgd dat de dode vissen afgevoerd zijn door het waterschap, zijn er borden geplaatst bij het water en heeft een van de lokale jongens er rood wit lint aangebracht.

  Ook zijn er andere wateren bekeken en wordt Zwolle scherp in de gaten gehouden door de HSV en de Karper commissie..

  Er gebeurt dus wel degelijk iets.

  Misschien dat de mensen die klagen over het gegeven dat er weinig gebeurt, de volgende keer zichzelf kunnen aanbieden om te helpen, vergeet niet dat zowel de HSV als de Karpercommissie vrijwilligers zijn.

  Gr


  ⚠️ Meld

 16. En voor de mensen die denken dat er wel even nieuwe vis uitgezet kan worden.

  De Hengelsport verenging van Zwolle mag dat niet doen zonder toestemming van de gemeente.
  En gezien het feit dat deze gemeente daar niet bepaald makkelijk mee omgaat, zal het “even” uitzetten van wat nieuwe vis wel even gaan duren..


  ⚠️ Meld

 17. -,, je bent blijkbaar goed geïnformeerd. Kun je dan ook vertellen wat de vaste vissers daadwerkelijk hebben gedaan, behalve een lintje hangen? Ik heb gehoord dat die mannen van de KC en de HSV alles hebben georganiseerd l, vissen eruit hebben gehaald en naar Lelystad zijn gereden. De vaste groep overlastbezorgers schittert door afwezigheid!


  ⚠️ Meld

 18. Ze zijn de mensen geweest die het bij de KC gemeld hebben. Ze hebben die linten gespannen, een aantal hebben hulp aangeboden bij het ruimen.

  Misschien in jouw ogen niet de meest spectaculaire zaken, maar voor ons als KC van groot belang om dit soort zaken in een vroeg stadium aan te kunnen pakken. En het geeft aan dat er ondanks het korte bestaan al een prima verstandhouding is tussen de karpercommissie de karpervissers van Zwolle.

  We zijn bezig diverse zaken te veranderen, niet alles het werk zal zichtbaar zijn, andere zaken vragen heel veel geduld, maar ik denk dat we in Zwolle van geluk mogen spreken met de aanwezige wateren en de welwillendheid van een aantal vrijwilligers.

  Zoals ik al eerder aangaf, wij hebben de “klagende” mensen niet aan de waterkant gezien..


  ⚠️ Meld

 19. Bericht door -, op 16 juli 2015 20:37
  En voor de mensen die denken dat er wel even nieuwe vis uitgezet kan worden.

  De Hengelsport verenging van Zwolle mag dat niet doen zonder toestemming van de gemeente.
  En gezien het feit dat deze gemeente daar niet bepaald makkelijk mee omgaat, zal het “even” uitzetten van wat nieuwe vis wel even gaan duren..

  Via andere bronnen heb ik vernomen dat de kolk Ruimzicht als zogenaamde karperput aangewezen is , en dat de vereniging daar zelf de touwtjes in handen heeft als het om de visstand gaat.
  En zoals je zelf waarschijnlijk ook wel weet neemt de vereniging het niet zo nauw wat regelgevingen qwa uitzettingen betreft.
  Maar goed, het feit dat deze vereniging het ?berhaupt toelaat dat er met deze frequentie gevist wordt op zo’n klein water, zegt mij al genoeg over de manier van denken qwa welzijn van de vissen aldaar. Misschien is het wel beter zo..


  ⚠️ Meld

 20. ‘, begrijp me goed, ik heb respect voor wat jullie doen. Maar ik hoop wel dat jullie het gedrag van veel ruimzichtvissers aanpakken en niet alleen maar vriendjes willen zijn met deze groep. Anderen wegsturen, stekken bezet houden als je vrienden er niet zijn slaat nergens op maar gebeurt daar wel. En met een keer een belletje dat daar dooie vis drijft of een lintje spannen heb je nog geen recht om je de rest van het jaar zo te gedragen zoals een groot deel van die groep doet. Daarom vind ik het vreemd als je schrijft dat jullie een goede verstandhouding hebben met die vissers.


  ⚠️ Meld

 21. Beste Guus,

  Een ieder heeft het recht om ergens te vissen.

  En als er misstanden zijn, moeten deze gemeld worden bij de hengelsport vereniging.

  In de lucht roepen dat ze niet netjes zijn kan niemand wat mee, het zal echt gemeld moeten worden.

  Er wordt door de controle in Zwolle niemand de hand boven het hoofd gehouden, als ze iets zien of horen wat niet kan zal daar naar gehandeld worden.  ⚠️ Meld

 22. Je maakt mij niet wijs dat de HSV niet weet wat er op deze kolk gebeurd. En als iedereen het recht heeft om ergens te vissen, waarom staan jullie dan toe dat 1 groep die kolk bezet houdt zodat anderen er niet kunnen vissen? Ik hoor zelfs dat tenten daar onbeheerd blijven staan zodat anderen er niet kunnen vissen. En als je dat wel probeert staan die sjakies direct klaar met een grote mond en bedreigingen dat zij daar vissen. De vereniging doet daar blijkbaar niets aan en staat het toe, belachelijk. Ze weten zelf ook donders goed dat het niet normaal is als op die kolk 8 tot 10 tenten staan. En soms nog meer. Ik hoop dat jullie daar wel iets aan doen, maar ik twijfel daar wel aan. Veel succes verder, ik ga vissen op een plas zonder asocialen!


  ⚠️ Meld

 23. Beste Guus,

  Ik heb die lint daar gespannen om te verkopen dat anderen nog zouden gaan zitten vissen omdat er de volgende ochtend al weer vissers wouden gaan zitten. En het lijkt mij toch ook de taak van de kc en de hsv om die vissen daar uit te halen en te onderzoeken wat er met die vis aan de hand is!…daarnaast val je mensen persoonlijk aan terwijl je deze of gene niet kent. Die jongens die er elk weekend vissen houden de stekken schoon en ruimen de rotzooi van een ander ook op.


  ⚠️ Meld

 24. Daarom juist, Guus H, laat ze er alstublieft zsm een betaalwater van maken met het liefst 40 vissen van rond de 30KG en nog wat grote vissen zodat de vangsten in ieder geval niet tegenvallen daar. Vergeet niet om de witvis eruit te halen voor die tijd, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat, en er geen gedeukte imago’s kunnen ontstaan! Zet er een dikke filterinstallatie op om de waterkwaliteit in stand te houden, en bouw er een mooi clubhuis met Wifi en terras, zodat ze goed kun socialisen aldaar!
  Zo voorzie je de moderne mediageile nep-karpervissers volledig in hun behoeftes, en kunnen de échte vissers lekker ongestoord hun jacht instinct volgen op de natuurlijke wateren en lekker ontspannen vissen zoals het bedoeld is, zonder dat er zich één of andere sukkel zich met de visstand gaat bemoeien met alle gevolgen van dien.
  Want laten we eerlijk zijn, buiten de spiegelkarperprojecten op de rivieren van de Karper Studiegroepen Nederland om, is er nog nooit iets goed van nieuwe vis uitzettingen gekomen.


  ⚠️ Meld

 25. Fabian, Die groep ( waarschijnlijk jijzelf en je vrienden) maakt er juist een rotzooi van met veel drank en het gedrag naar andere vissers! Dus ga me nu niet vertellen dat dit goeie, serieuze vissers zijn, want die willen daar sowieso al niets mee te maken hebben. Ik ken ze niet persoonlijk, maar heb genoeg gehoord en gezien om te kunnen stellen dat het zoals Visscher ook beschrijft een bepaald soort karpervisser is waarvan er helaas te veel rondlopen.


  ⚠️ Meld

 26. Ik kan een ieder zijn verhaal wel begrijpen.

  Maar laat ik voorop stellen dat je respect voor elkaar behoort te hebben, of je openbaar of BTW wil vissen.

  Ik weet dat er met regelmaat gecontroleerd wordt en dat mensen echt wel op hun verantwoordelijkheden worden aangesproken.

  Maar als zaken anders moeten of kunnen. Iedere donderdag avond is een ieder van harte welkom bij de HSV om hierover te praten.

  Wel grappig trouwens de mening over het uitzetbeleid.

  Daar een hele simpele vraag over. Hoe denk je dat de karper uberhaubt in dit land is terecht gekomen. Ieder water in Nederland waar karper zwemt zijn ze uitgezet.
  Op internet elkaar verwijten gaan maken wordt helemaal niemand wijzer van.


  ⚠️ Meld

 27. Klopt, in elk water is wel karper uitgezet. Daar zitten risico’s aan, maar die kun je wel beperken. Maar over verantwoordelijkheden gesproken: vind de HSV het verantwoord dat er soms meer dan tien tenten aan de ruimzicht staan, terwijl er drie stekken zijn aangelegd? Dat word blijkbaar gewoon toegestaan en dat begrijp ik niet van de controleurs. Om dat duidelijk te maken ga ik niet op donderdag naar de HSV, heeft toch geen zin. Het lijkt wel alsof ze daar zelf bang zijn voor die aso’s die er vissen.


  ⚠️ Meld

 28. Nou dat blijkt dat jij mij sws niet kent want ik drink niet en maak geen rotzooi..*edit* Beetje simpel oordelen over mensen als je het van horen zeggen hebt.  ⚠️ Meld

 29. Guus
  Als wij aan de ruimzicht zitten kom dan gewoon eens bij ons voor een praatje. Dan zul jezelf zien dat er niets aan de hand is. Dat wij geen aso,s zijn en wel serieus met de hobby bezig zijn.


  ⚠️ Meld

 30. O ja, jij bent dat opgeblazen blowertje fabian, da’s waar ook.En Wetering: als jij serieus met je hobby bezig bent vis je niet regelmatig aan de ruimzicht. Als je serieuse visser bent ga je ook niet met tien tenten aan een kolk van 1.5 hectare zitten, je zet jezelf dan volkomen voor joker.Lachertje, die ruimizchtpeppies.


  ⚠️ Meld

 31. @ -,

  Het feit dat je betaalwatervisserij ?berhaupt ziet als een vorm van karpervissen vindt ik al vreemd.
  Voor mij is het net zoiets als een grabbelton. Of als vogelaar je camera opstellen in de dierentuin.

  Dan nog even over jouw mening wat betreft de uitzettingen.
  Die monniken neem ik niets meer kwalijk…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.