Gratis condooms op station Zwolle

Zwolle – Nogal wat jongeren worden tijdens de vakantie verliefd en hebben dan seks. Een groot deel neemt echter geen voorzorgsmaatregelen om veilig te vrijen. Daar wil GGD IJsselland wat aan doen. Tijdens de zomervakantie delen medewerkers van de GGD gratis condooms uit aan jongeren die op vakantie gaan.

In Zwolle vertrekken de bussen met regelmaat aan de zuidzijde van het NS Station. Meerdere GGD-medewerkers brengen de jongeren een bezoekje met een mand vol condooms. Zowel de jongeren als hun ouders reageren positief op het initiatief van GGD IJsselland. "Veilig vrijen is overal en altijd van belang, zowel in Nederland als in het buitenland. In veel populaire vakantielanden komen SOA en HIV-infecties vaker voor dan in eigen land. Het is nu eenmaal een feit dat jongeren op vakantie sneller seks hebben dan onder normale omstandigheden. Het niet bij de hand hebben van condooms op het moment van geslachtsgemeenschap is een belangrijke oorzaak van onveilig vrijen door jongeren", vertelt Marlise Evers, preventiemedewerker seksuele gezondheid van GGD IJsselland.

Voorkomen is beter dan genezen
"Onveilige seks met iemand uit één van deze landen verhoogt dus de kans op een SOA", vervolgt Evers. "Veel jongeren maken zich tijdens of na de vakantie zorgen dat ze misschien iets hebben opgelopen of zwanger zijn. Daarbij komt nog dat bijna de helft van de jongeren helemaal geen condooms meeneemt. Dat is de reden dat we hier staan. We geven voorlichting over veilig vrijen en voor iedereen hebben we gratis condooms."
De SOA-poli’s merken een aanzienlijke stijging van consulten na de vakantie. Hoewel de GGD naast de huisarts dé plek is waar jongeren terecht kunnen voor een SOA-test, is voorkomen nog altijd beter dan genezen.
Bewezen is dat jongeren die vooraf een pakje condooms in de koffer hebben gedaan, veiliger vrijen dan leeftijdsgenoten die zonder condooms op zak zijn vertrokken.

In je handbagage
"Om te voorkomen dat je zonder condooms zit, is het slim er altijd een paar mee te nemen op vakantie. Condooms zijn namelijk niet overal even goed verkrijgbaar en de kwaliteit laat in het buitenland wel eens te wensen over. Ook kan het lastig zijn in een vreemd land aan een vreemde winkelier uit te leggen dat je condooms wilt kopen", aldus Evers. "Nog een tip voor de jongeren die met het vliegtuig op vakantie gaan: condooms kunnen niet goed tegen de vrieskou in het laadruim, dus bewaar ze altijd in je handbagage!". Voor alle vragen over seks is er de website www.sense.info.

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Straks gaan mensen ook nog hun eigen pindakaas meenemen.
  Overeenkomst is de slogan “Wie/wat is er niet groot mee geworden”.

  Wel een erg uitnodigend voorbeeld van ‘non-verbale communicatie’, als ze je al veelbetekenend een condoom overhandigen 😮

  “Nog een tip voor de jongeren die met het vliegtuig op vakantie gaan: bewaar ze altijd in je handbagage!”.

  Ter meerdere glorie van de uitbreiding van dehoogvliegersclub[/url]


  ⚠️ Meld

 2. @Dick, Je stel me teleur met zo’n reactie.
  Ik vind ’t Super dat de GGD zo goed bezig is met ‘vakantievoorlichting’  ⚠️ Meld

 3. Eens. Maar er mag toch wel een beetje kleur aan de (gelukkig al zoveelste) actie worden gegeven. Het betreft immers ook een aardige bezigheid, die inderdaad véél te vaak roekeloos wordt aangegaan.


  ⚠️ Meld

 4. Wel lekker fris. Alleen voor de grote maten lijkt me, beetje lullige smaak voor een “pinkeltje”. Maar gelukkig hoef ik er niet over te oordelen.


  ⚠️ Meld

 5. In Zwolle vertrekken de bussen met regelmaat aan de zuidzijde van het NS Station. Meerdere GGD-medewerkers brengen de jongeren een bezoekje met een mand vol condooms.

  Over vakantie risico’s gesproken, Het zou minstens net zo verstandig zijn om veiligheidsgordels in die bussen aan te brengen.


  ⚠️ Meld

 6. Gratis bestaat niet. Wat betreft voorbehoedsmiddelen net zo ongeloofwaardig als dat het over gratis broodjes, of over gratis drankjes zou gaan.  ⚠️ Meld

 7. O ja arnovd, wat heeft dat artikel in vredesnaam met gratis condooms uitdelen door de GGD te maken ? Leg uit. Dick doet zijn naam wel eer aan trouwens.


  ⚠️ Meld

 8. arnovd, niets joh. Geintje. Een Dick (engels voor.. die over condooms lult. En dat Joop.nl kan mij gestolen worden, linkse broeders.


  ⚠️ Meld

 9. 😮 Wat een aandacht, al begrijp ik de voordehandliggende naamgerelateerde woordgrapjes wel. Des te meer waardering en respect voor Dicky Advocaat dat hij het in Engeland zo goed doet.
  En…idd… laten we bij het topic blijven:

  Dit vond ik een nog betere stunt van GGD IJsselland:

  GGD IJsselland laat studenten oefenen met condooms in het donker
  Een condoom in het donker om doen in 10 seconden? Tijdens de ‘Week van de Liefde’ bezocht de GGD IJsselland de MBO’s Landsteden, Cibap en Deltion in Zwolle om jongeren nog eens bewust te maken van het belang van veilig vrijen en het aangeven van wensen en grenzen. Zo vlak voor Valentijnsdag kregen de jongeren interactieve les in het leslokaal en op de informatiestand van de GGD.

  En met deze actie hebben ze ook weer genoeg publiciteit gekregen:
  GGD IJsselland gaat weer condooms uitdelen aan Zwolse vakantiegangers
  – RTV Oost⤴ – 3 dagen geleden
  GGD IJsselland deelt gratis condooms uit – De Stentor
  http://www.destentor.nl ⤺ Regio ⤺ Raalte
  Veilig vrijen – GGD IJsselland
  https://www.ggdijsselland.nl/publiek/seks-en-gezondheid/veilig-vrijen/
  – Sense voor jongeren – GGD IJsselland
  https://www.ggdijsselland.nl/publiek/seks-en…/sense-voor-jongeren/
  Onveilige seks is seks zonder condoom, pil of ander voorbehoedsmiddel. Bij de GGD kun je je laten testen op soa. Dit kan tijdens het soa-Sense-spreekuur van …
  – Gratis condooms op station Zwolle – ZwolleNu
  http://www.zwollenu.nl ⤺ Nieuws
  3 dagen geleden – De GGD IJsselland deelt gratis condooms uit voor jongeren die vanaf het station in Zwolle met de bus op vakantie gaan. Nogal wat jongeren …
  – GGD IJsselland deelt gratis condooms uit op het station – De …
  http://www.brugmedia.nl/…/ggd-ijsselland-deelt-gratis-condooms-uit-op-het-st...
  8 jul. 2014 – ZWOLLE ?? Medewerkers van GGD IJsselland delen op alle maandag- en vrijdagochtenden tussen 7 juli en 11 augustus gratis condooms uit …


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.