Zeeuwse beker voor sloeproeiers Hattem-Zwolle

Zwolle – Het herenteam van sloeproeivereniging Hattem Roeit in de sloep d’Isela is zaterdag knap derde geworden in hun klasse, in de Mosselrace bij Bruinisse. Op de Oosterschelde klom het team op in het klassement om het Nederland Kampioenschap. Het team klokte bovendien de derde tijd overall.

 

D’Isela won de derde prijs in de Heren Eerste Klasse. “Met mooi weer en een lekker briesje”, zegt bakboord slagroeier Bert Bouwknecht. “Wind mee na de keerboei, toen ging het echt snel.” Door vakanties en blessures moest het team een beroep doen op roeiers uit te regio. Drie gastroeiers (onder wie twee dames) sprongen bij, zoals uit Harderwijk en de stuurman uit Kampen. “Voor een team dat voor het eerst zo in de sloep zat, is dit heel goed”, vindt Bouwknecht. De sloep legde de twaalf kilometer af in 1:14:05. Van alle 34 herensloepen in verschillende klasses, was dat de derde tijd. Met deze beker komen de Heren d’Isela in de top-10 van hun klasse.

Op naar het najaar

Dit najaar wil het herenteam verder aan de weg timmeren voor het kampioenschap, tijdens wedstrijden in Makkum, Amsterdam en Muiden. Damesteams van Hattem Roeit verschenen niet aan de start in Bruinisse, zij roeien na de zomer weer races – in Gent en Zwartsluis.

In totaal verschijnen teams van de vereniging in 2015 zo’n 30 keer aan de start van wedstrijden in heel Nederland en daarbuiten. Teams van Hattem Roeit presteren dit seizoen uitstekend, met podiumplaatsen en snelle tijden.

 

Teamsport op de IJssel

Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo’n 50 leden. Vanuit de haven van Hattem trainen zij met twee sloepen op de IJssel: de whaler d’Isela en de Voorganck, een ‘kuikensloep’ naar ontwerper Kees Kuiken. Thuiswedstrijd is de Zwolse Grachtenrace, een van de meest populaire en spectaculaire wedstrijden van het seizoen.

Sloeproeien is een prachtige teamsport op het water, waarbij kracht en souplesse samengaan. Acht roeiers en een stuurman bemannen een sloep. Wie zelf wel eens wil ervaren hoe stoer het is om met een roeisloep op de IJssel te varen tussen Zwolle en Hattem, kan gratis kennismaken. Bij de dames is een wachtlijst, heren kunnen in de zomerperiode op donderdagen instappen. Bij de kennismaking maken de roeiers je wegwijs in de sloep en op de rivier. Opgeven kan via roeiers@hattemroeit.nl.

Artikel delen: