GGD Regio IJssel-Vecht adviseert griepprik

De ‘O’ is weer in de maand. Dat betekent dat ouderen en mensen uit risicogroepen deze of volgende maand een oproep krijgen voor de gratis griepprik bij de huisarts. Ook veel werknemers krijgen rond deze tijd de griepprik aangeboden van hun werkgever. De GGD Regio IJssel-Vecht adviseert mensen gebruik te maken van dit aanbod. Met name personeel in de zorg wordt aangeraden zich te laten vaccineren. Zij komen dagelijks in contact met patiënten waarvoor griep ernstige gevolgen kan hebben. De griepprik zorgt ervoor dat er minder mensen ziek worden en dat het virus zich minder snel verspreidt.

Elke winter overlijden er mensen door griep, vooral mensen met een zwakke gezondheid in verpleeg- en verzorgingshuizen. Uit onderzoek blijkt dat in zorginstellingen waar zowel personeel als bewoners de griepprik hebben gekregen, er veel minder sterfte door griep voorkomt onder bewoners dan in instellingen waar alleen de bewoners zijn gevaccineerd. Bovendien wordt hoge uitval onder personeel door ziekte voorkomen, waardoor de werkdruk voor collega’s niet extra hoog wordt.

Griepprik kan griep voorkomen

Elk jaar krijgt ongeveer 1 op de 10 mensen griep. De griepprik kan de griep in de meeste gevallen voorkomen. Als men toch griep krijgt, dan zorgt de griepprik dat de ziekte minder ernstig verloopt. Omdat het griepvirus voortdurend verandert, wordt het griepvaccin elk jaar aangepast. Daarom moet de griepprik elk jaar worden gegeven. Het duurt ongeveer twee weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep. De griepprik beschermt niet tegen verkoudheid omdat griep en verkoudheid door verschillende virussen veroorzaakt worden.

Meer informatie

Voor meer informatie over de griepprik kan men contact opnemen met de huisarts of met het Meldpunt infectieziekten van de GGD via (038) 428 1656 (tijdens kantooruren) of via meldpunt@rijv.nl. Ook kunt u even kijken op de site van de RIVM over de griepprik: www.tijdvoordegriepprik.nl

Artikel delen:

Reageer