Getuigen vechtpartij Bethlehemkerkplein gezocht

Zwolle – De politie heeft op dinsdag 21 juli rond 19.00 uur vijf personen aangehouden voor een vechtpartij op het Bethlehemkerkplein in Zwolle. Daarbij raakte niemand gewond, maar dit gebeurde allemaal wel voor het oog van tientallen bezoekers van diverse terrassen op het plein; die waren behoorlijk geschrokken. De politie neemt dit incident daarom hoog op en wil duidelijk krijgen wat er is gebeurd en ook waarom. Daarbij kan de politie de hulp van het publiek goed gebruiken.

150721_vechtpartij_met_wapens_zwolle_10.jpg 

De meesten van de getuigen vluchtten weg om een veilig heenkomen te zoeken. De politie was snel aanwezig met zes eenheden en de recherche stelde een onderzoek in. Er werd een gebied afgezet met lint en vervolgens werd er naar sporen gezocht. Ook werd er gesproken met getuigen en die hielpen de politie met goede informatie. Korte tijd later konden in de buurt vijf mensen worden aangehouden: twee mannen uit Hattem (van 21 en 23 jaar), een man en een vrouw uit Zwolle (van respectievelijk 26 en 45 jaar oud) en een 22-jarige man uit Wormer. Sommige getuigen vertelden dat ze een vuurwapen hadden gezien, maar die is nog niet gevonden. Wel gaat de politie er vanuit dat er niet is geschoten. Bij de betrokken vrouw werd een zogenaamde taser aangetroffen. Wat de reden was voor dit conflict is niet duidelijk, maar de verdachten worden hierover gehoord. Overigens sluit de politie meer aanhoudingen niet uit.

Bel met informatie
De politie doet onderzoek en heeft al met veel mensen gesproken. Als er echter mensen zijn die meer weten of iets gezien hebben, dan hoopt de politie dat ze gaan bellen op 0900-8844. Als je anoniem wilt blijven kun je bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
Heeft u filmpjes?
Agenten hebben tijdens hun werk gezien dat aardig wat mensen het voorval hebben gefilmd. Die filmpjes kunnen helpen bij het onderzoek. Daarom bij deze de oproep om die films bij de politie aan te leveren. Dat kan via www.politie.nl/upload.
Artikel delen:
Reacties 42
 1. Door sommigen getuigen zou een vuurwapen zij gezien, maar het vuurwapen is niet gevonden. Ze kunnen dus ook iets anders hebben gezien!

  Zoals ik al eerder zei, veel ophef om een vechtpartijtje.

  Er hoeft maar 1 gek te roepen in een menigte pistool of geweer en een heleboel hebben ineens een geweer of pistool gezien en er is grote paniek.


  ⚠️ Meld

 2. Beste Jeanine,

  Zat jij er bij op dat terras? Zo niet, dan is het verstandig om niet zo te reageren. Ik zat er wel, samen met mijn zoontje, gezellig in de vakantie uit eten… Iedereen was in paniek! Impact op mijn zoontje was/is groot. Vannacht amper geslapen…En als iets nog niet gevonden is, wil het niet zeggen dat het er niet was.


  ⚠️ Meld

 3. hoort bij de nieue culturele progressieve hervormingen van het land en drugscriminaliteit wordt buiten uitgevochten. Is de dader met het pstool nu gepakt? In vorige bericht zou hij ontkomen zijn…


  ⚠️ Meld

 4. @ Buuv ik geloof je NATUURLIJK…maar geloof jij ook niet in de door Jeanine beschreven “groepsdynamiek”

  Dit omvat de bepalende factoren van het interactiegedrag van personen als leden van een groep en van groepen als dusdanig. De studie van de groepsdynamiek is de theoretische basis voor methodes van leren in groepsverband.

  ?


  ⚠️ Meld

 5. @Buuv

  Ik ben het geheel eens met Jeanine.

  Dit neemt derhalve niet weg dat het inderdaad een grote impact kan hebben op uw zoontje. Als er pistool geroepen is kan iedereen in deze veronderstelling verkeren.U heeft meerdere malen gereageerd op topics over dit onderwerp. In deze reacties heeft u nooit of te nimmer aangegeven dat u dit pistool ook daadwerkelijk heeft gezien. Het is voor ons dus aannemelijk dat het verhaal wat Jeanine schetst, klopt.

  Ik zeg niet dat er geen pistool aanwezig was, maar wel dat de mogelijk bestaat dat deze er niet was.

  Tevens vind ik het wel heel spijtig dat uw zoon tje hier veel last van heeft, begrijpelijk. Ik wens hem sterkte.


  ⚠️ Meld

 6. Dit is de verklaring van de politie:

  Sommige getuigen vertelden dat ze een vuurwapen hadden gezien

  Ga er dan niet iets anders van maken of suggereren dat het een sprookje is.


  ⚠️ Meld

 7. was het geen revolver in plaats van een pistool? hoe weten ze nu het verschil tussen deze twee? Alle pistolen terug naar Revolvië! Discriminerend tegen over de revolvers. Dat dit kan in Nederland. Heeft Peter R de Vries al hierop gereageerd?


  ⚠️ Meld

 8. Ow Studentikoos…ook hartstikke leuk. Vond je reactie zo netjes, weloverwogen en vousvoyerend…heb net van wiki geleerd dat dat het tegenovergestelde is van Tutoyeren 😉 Complimenten!


  ⚠️ Meld

 9. Voor alle gasten die hier zeggen dat het veel ophef om niks is en dat er overdreven gereageerd was of dat er mischn geen vuurwapen was maar iets anders, jullie kunnen dit makkelijk zomaar roepen maar wanneer dat wel het geval was geweest en de dreiging enorm was geweest had iedereen zijn/haar mond dicht gedaan en niet zo dom had gereageerd…

  Complimenten voor de politie!!

  Dat het zo erg is en nog erger gaat worden is te danken aan onze medelanders en politici die elke tuig het land binnen lieten en dat tot op de dag van vandaag blijven doen!!!


  ⚠️ Meld

 10. Als de genoemde vrouw een “echte” taser bij zich had (waar draadjes uitkomen) dan is het vrij zeker dat die aangezien is voor een vuurwapen, die lijken namelijk nogal op elkaar.


  ⚠️ Meld

 11. Zoals ik gisteravond ook tegen de politie heb gezegd ” ik zag een wapen, weet niet of het een pistool, revolver, klappertjes pistool of een balletjespistool was. Maar ik heb verder ook geen ervaring met dit soort dingen. Het was zwart, had het in zijn hand en leek op een pistool. Zo duidelijk genoeg Jeanine en studentikoos? Ook werd er door mensen geroepen hij heeft een pistool en engelsman riep get down, he has a gun.


  ⚠️ Meld

 12. Voor alsnog is er gisteravond nog niet eens 1 lichtgewonde gevallen, maar we zijn als Zwollenaren zo aan het overdrijven, dat het lijkt of half Zwolle gisteravond is koud gemaakt door een bende criminelen.

  Massa hysterie heet zoiets geloof ik.  ⚠️ Meld

 13. @buuv ik kan me voorstellen dat zoiets veel impact heeft, je zit relaxt op een terras en dan verwacht je zoiets gewoon niet, en als iemand roept he has a gun vlucht je weg logisch. Maar @jeanine zou gewoon blijven zitten cool hoor jeanine 😉


  ⚠️ Meld

 14. Ik heb het op 10 meter afstand zien gebeuren en het pistool van een van de mannen was duidelijk te zien. Kan precies beschrijven hoe het eruit ziet, stel dat is voor mij niet aan de orde…


  ⚠️ Meld

 15. 1stejohn
  Ga lekker slapen man,
  Dan kan iedereen zijn mening geven zonder dat jij al het criminele of agressie gedrag van anderen loopt goed te praten. Truste.  ⚠️ Meld

 16. @Jeanine,
  Jou reacties slaan nergens op……
  Geen idee bij welke huisarts je zit en of je wat medicijnen slikt en dat je misschien vandaag toevallig eentje niet nam of was vergeten te nemen maar je moet ff goed nadenken als je wat schrijft…

  Als je zelf op dat moment daar was geweest dan had je zodra je hoorde dat er vuurwapen te zien was en dat er iemand ermee staat te zwaaien en misschien zou gebruiken, nou dan had je misschien drie keer in broek gedaan , en hoopte je maar dat jou op dat moment niks overkwam….
  Maar zo via je pc al die onzin zitten schrijven en zo stoer maar ook dom zitten doen, dat moet je laten…


  ⚠️ Meld

 17. Voorstel: laten we met zijn allen bij elkaar komen voor een gesprek en dan op deze manier reageren op elkaar. Ben benieuwd wie het dan nog zo baggateliseert.
  Er zijn in deze discussie slechts enkele die recht van spreken hebben vind ik en dat zijn de mensen die het meegemaakt hebben of alle feiten kennen. Zij hebben de situatie zelf ervaren. Of het nou wel of geen echt wapen was, het maakt niet uit voor dat moment. De getuigen hebben de dreiging ervaren dat het een echt wapen was. Deze dreiging voel je en mag niemand in twijfel trekken. De impact is hetzelfde.

  Er is geen wapen gevonden, maar ik kan het me heel goed voorstellen dat de persoon die er mee gezwaaid zou hebben na dit incident (met vele getuigen) maar 1 prioriteit heeft en dat is: weg met het wapen.

  Laten we elkaar een beetje met respect behandelen en niet zomaar conclusies/meningen geven als je er niet bij bent geweest of alle feiten kent.


  ⚠️ Meld

 18. Was best angstaanjagend geweest, maar meer dan dat ook niet. Geen slachtoffers alleen de schrik er in en dat bij de een wat meer als bij de ander. Maar is dat genoeg reden on een complete bevolking of religie af te branden/ beledigen?


  ⚠️ Meld

 19. Ik ben blij dat t in de stad is gebeurt en niet in ons mooie holtenbroek….. Waarschijnlijk waren ze hier minder geschrokken dan. Sterkte voor de mensen die geschrokken zijn en er niet van kunnen slapen.


  ⚠️ Meld

 20. Waarom zijn er reacties verwijderd…mag iemand hier zijn
  eigen naam niet noemen?

  ========

  We modereren op onze Spelregels, zie daarvoor de link in het menu, links op de website.

  Het gebeurd niet vaak, maar soms wordt de berichtgeving aangepast als er bijvoorbeeld bewust en onnodig off-topic wordt gegaan, beledigingen plaatsvinden of er bedreigingen geuit worden.


  ⚠️ Meld

 21. @1steJohn; voor xenofoben/PVV’ers is dat heel normaal ja, triest volk. Ik ben persoonlijk banger voor die extreem-rechtse non-valeurs dan voor de gemiddelde moslim, oost-europeaan of waar ze ook vandaan komen.


  ⚠️ Meld

 22. @ D erk, ben voor niemand bang maar in bijvoorbeeld Duitsland, Amerika (kkk) en Noorwegen (brevik) is te zien hoe doorgeslagen mensen kunnen worden. Hoe volgzaam ook, als een kuddedier. Extreem nationalisme (oeps dat staat ook in komende quote) en ontluikend fascisme zijn volgens mij idd grotere vijanden dan wie ook.

  Even voor de duidelijkheid, dat we over hetzelfde praten:

  fascisme (Italiaans: fascismo) is een politiek stelsel dat onder meer werd ingesteld in Italië van 1922-1943. Ook het nationaalsocialistisch bewind van Adolf Hitler en zijn partij de NSDAP van 1933-1945 in Duitsland wordt fascistisch genoemd. Eén partij of persoon heeft alle macht. Het fascisme is anticommunistisch, antiliberaal en extreem nationalistisch.[1] Door middel van partijmilities (in uniform), massademonstraties en verheerlijking van de leider probeerde men het volk tot een eenheid te smeden.

  * D erk, ken jij overigens persoonlijk wel moslims of mense die zomaar moslim zouden kunnen zijn?


  ⚠️ Meld

 23. Ja die ken ik, heeft zich aangepast en eigen taxibedrijf. Vrouw D erk noemt hem dr grote broer. In de tijd dat ik weg was zorgde hij voor dr


  ⚠️ Meld

 24. 😀 Kijk, gelijk een voorbeeld van hoe het ook kan. Eigen taxibedrijf. Lief zeg “Grote, ZORGZAME, broer”!
  Sprak van de week ook een bijzonder vriendelijke, zou Nederlandse/Marokkaan kunnen zijn, conducteur. Kwam met 2 conducteurs (Nederlandsche broers) die hij kende. Viel me op dat ie als eerste hun eerlijkheid prees!


  ⚠️ Meld

 25. De vijf verdachten van een vechtpartij in Zwolle eerder deze week zijn weer vrijgelaten. De politie is het onderzoek inmiddels aan het afronden, het Openbaar Ministerie moet nu gaan bepalen welke straf het vijftal moet krijgen.
  De vechtpartij, dinsdagavond op het Bethlehemkerkplein in het centrum van Zwolle, veroorzaakte paniek onder terrasbezoekers omdat er ook met een pistool gezwaaid zou zijn. Niet lang na de vechtpartij werden de verdachten, vier mannen en een vrouw, aangehouden. Een pistool is nooit gevonden, wel werd een stroomstootwapen in beslag genomen.

  Bron politie.nl


  ⚠️ Meld

 26. Zoals ik al zei, veel ophef om een vechtpartijtje.

  Ik weet niet wat je gezien hebt buuv, maar wellicht is het tijd voor een bezoek aan de opticien.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.