Tijlpanden Melkmarkt verleden tijd

Zwolle – De sloop van het Bankgebouw van Straaten en de Tijlpanden aan de Melkmarkt is in volle gang. Op de locatie in hartje Zwolle komt retailer Primark.

22-07-2015_sloop_gebouwen_melkmarkt_gat_in_de_markt.jpg

De afgelopen week werd de sloop van de Tijlpanden voltooid. De 14e en 15e eeuwse gebouwen ‘De Drie Kaarsen’ en ‘De Goudsbloem’ zijn verdwenen. Als alles plat is zal er archeologisch onderzoek volgen. In de eerste week september start de nieuwbouw. De oplevering aan de gebruiker wordt in 2017 verwacht.

Artikel delen:
Reacties 32
 1. @ Admin Misschien is het mogelijk dat hier eens in de zoveel tijd, foto’s van de voortgang kunnen komen? Hopelijk dan niet teveel tijd tussen de foto’s.
  Dit is natuurlijk wel een ingrijpend, éénmalig proces in het hart van onze mooie binnenstad.


  ⚠️ Meld

 2. Eens! Dit had nooit mogen gebeuren. Ik durf deze schande op het conto van de plaatselijke VVD te plaatsen. Die wilden hoe dan ook een moderne retailer op die locatie.


  ⚠️ Meld

 3. Die gebouwen die al lang niet meer origineel waren vanwege de moderne voorgevel. En daarbij sowieso naar mijn mening niet uitgesproken waren. Hopelijk is het nieuwe gebouw lekker duurzaam.


  ⚠️ Meld

 4. Zo jammer…………

  Wel geld verdienen aan een grootwinkelbedrijf. Maar er is geen geld voor een stuk cultuurbehoud.

  Men gaat weer voor het grote geld. ( tijdelijk op korte termijn geld verdienen)

  Hulde aan de gemeente Zwolle en zijn ambtenaren.

  Alleen korte termijn visie…………….
  Door komst van deze winkelketen zal er nog meer leegstand ontstaan.  ⚠️ Meld

 5. Opgeruimd staat netjes. De waardeloze meuk tegen de vlakte. Vaak naar gekeken, waren natuurlijk historische gebouwen maar zag er nooit iets unieks of moois in. Ook in de middeleeuwen konden ze shit gebouwen opleveren. Smaken verschillen, niet waar?

  Het feit dat de Primark daar komt vind ik niet zo relevant. Belangrijker is
  Het gebouw dat daar komt. Primark zal op termijn toch wel plaats maken voor een ander zodra de formule passé is. Gaat Primark er huren of worden ze eigenaar van het nieuwe pand?  ⚠️ Meld

 6. Historisch of niet, deze panden waren al lang afgeschreven en daarnaast was er van de oorspronkelijke gevels amper wat over. Dat canvas doek was ook geen porem en de achterkant kreeg evenmin de schoonheidsprijs. Zwolle is een hoofdstad, vergeet dat niet! Ik moedig dit project alleen maar aan. De winkel die deze plek gaat innemen zal ik persoonlijk nooit begrijpen. (Letterlijk elk kledingstuk dat ik daar heb gekocht is al kapot) ophouden met piepen, tijden veranderen. Een centrum is een centrum. En we moeten niet altijd maar vastklampen aan dat wat onze voorvaderen hebben neergezet in het centrum. Het is 2015, wij hebben dat centrum nu nodig. Dan mag er af en toe best een consessie worden gedaan om wat ruimte te maken. Veranderen is soms helemaal zo slecht nog niet. laten we het centrum zoveel mogelijk in originele staat behouden en daar waar nodig zaken toevoegen om het leefbaar en anno 2015 te maken.  ⚠️ Meld

 7. Ik ben echt voorstander van originele gevels en het behoud van authentieke uitstraling maar ik kan me echt niet druk maken om deze panden. In mijn ogen straalden ze niks uit en zie ik wel het nut van nieuwbouw op deze locatie. Ben vooral blij dat er iets gaat gebeuren met deze locatie, te lang tegen een lelijk doek aan gekeken.


  ⚠️ Meld

 8. Ik ben blij te lezen dat de meeste mensen hier inmiddels tot inkeer zijn gekomen en dat de meeste er over eens zijn dat de ‘Tijl-pandjes’ toch al niet de meest bijzondere historische pandjes waren in Zwolle (anders waren het al lang Rijksmonumenten geweest) en dat uiteindelijk dit belangrijke gedeelte van de binnenstad alleen maar heel erg gebaad is bij een nationale trekker, want het zal de Melkmarkt (en indirect de Voorstraat) veel goed doen.

  Ik ben heel benieuwd naar de detaillering en de afwerking van de nieuwbouw, dat maakt of kraakt dit project wel echt, maar gezien de grote belangen en de locatie denk ik dat we over een jaar zullen zeggen dat de Melkmarkt een goede metamorfose heeft ondergaan.

  Mijn verzoek van Weblogzwolle is inderdaad ook om regelmatig een update te geven van de werkzaamheden op deze historisch gezien belangrijke plek in Zwolle.


  ⚠️ Meld

 9. Totaal met @historischbesef, eens Zwolle heeft echte publiekstrekkers nodig zoals Zara en de primark.

  Er zijn in Zwolle wel veel mooiere panden gesloopt wat echt zonde was, maar dit is echt noodzakelijk voor Zwolle.


  ⚠️ Meld

 10. @Stapedius,

  Begrijpt er niks van er is al vele sprake van leegloop van de binnenstad in Zwolle en vele andere steden varen er wel bij met publiekstrekker zoals Prinmark , Zara etc.. dus wil Zwolle ook de binnenstad bloeiend houden zullen ze wel moeten.

  Die panden staan al jaren leeg,oude meuk, en ook laatste klopt niet er zal minder leegstand komen want al deze panden stonde al leeg.


  ⚠️ Meld

 11. Wat ze noemen echt een gat in de markt …

  Gewoon houden zo, geen nieuwbouw, maar een grotere melkmarkt van maken. Ook niet meer zoveel gedonder in de voorstraat.  ⚠️ Meld

 12. Zonde van dat bankgebouw aan de Melkmarktkant. Was er eindelijk eens een mooi bankgebouw (Amsterdamsche school) wordt deze wel gesloopt. Hoe ironisch!


  ⚠️ Meld

 13. Hoe het ook zij, deze plek in hartje binnenstad vraagt om een invulling van zeer hoge kwaliteit.
  Daar hoort eigenlijk geen Wibra, Zeeman of Zara.
  Maar voordat de nieuwbouw begint zal er eerst uitgebreid archeologisch onderzoek in de bodem worden gedaan. misschien worden er dan wel vondsten gedaan die kunnen leiden naar een mooi thema waarmee de nieuwbouw vorm kan worden gegeven


  ⚠️ Meld

 14. @Observer: Het staat al meer dan een half jaar vast hoe de bebouwing gaat worden op deze plek, dus wat ze er ook gaan vinden in de bodem, de bebouwing zal gewoon worden zoals die eind vorig jaar is gepresenteerd.


  ⚠️ Meld

 15. Ik vind het gebouw wat er gaat komen “tekeningen” wel erg mooi, had eerst vernomen een grote glazen gebeuren, maar dat valt nog mee. Zag de tekening in de stentor voorbij komen even Google en je hebt hem.


  ⚠️ Meld

 16. Ik heb de tekeningen ook gezien, en daar maak ik me ook niet echt zorgen over. ik bedoelde eigenlijk dat de historische en voor Zwolle bijzondere kelders die nog in de grond zitten best in het plan meegenomen hadden kunnen worden. Een spannend trapje naar beneden doet het altijd goed en het kost ook bijna niks.


  ⚠️ Meld

 17. Wat een leuk filmpje, inkoppertje, met een overtuigende toelichting op het nieuwe plan. Ik hoop dat het ook echt zo wordt zoals de dame het vertelt.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.