Zwolle zoekt bruggenbouwers

Zwolle – Zwollenaren die op de armoedegrens leven of ervaring hebben met allochtone ouderen die in een isolement leven, kunnen dit najaar zelf lotgenotencontacten starten. Zij volgen eerst een training, waarin ze leren hoe ze dit organiseren en hoe ze hun ervaringsdeskundigheid kunnen inzetten om anderen in beweging te brengen. Aanmelden voor de training kan tot 10 september.

Het project heet ‘Bruggenbouwers’ en is een pilot van de gemeente Zwolle. Bruggenbouwers kunnen na de training zelf lotgenotencontacten starten. Thema’s binnen die lotgenotencontacten zijn bijvoorbeeld: gezonde leefstijl, participatie, zelfredzaamheid, werk en inkomen.

Uit eigen ervaring
Om Bruggenbouwer te worden, is het belangrijk dat je ervaringsdeskundig bent; je hebt van dichtbij gezien of je weet uit eigen ervaring hoe het is om te leven op de armoedegrens en/of hoe allochtone ouderen soms in een isolement leven. Je kent de vragen, zorgen en belemmeringen, maar ook de kansen en mogelijkheden.
‘Bruggenbouwers’ is een leertraject voor en door deze ervaringsdeskundigen. Het doel is om kwetsbare burgers binnen de eigen doelgroep te bereiken en te activeren. De ervaring leert namelijk dat ervaringsdeskundigen mensen uit vergelijkbare situaties goed weten te bereiken.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn: jezelf en de ander, talenten, motivatie, groepsdynamica, netwerken, presentatie, empoweren, plan ontwikkelen, inhoudelijke onderwerpen op het gebied van participatie, (geestelijke) gezondheid, werk en inkomen, armoedebestrijding.

Inhoud training
De training start op dinsdag 6 oktober 2015. Dat is de eerste bijeenkomst van 16 wekelijkse bijeenkomsten op de dinsdagochtend van 09.00 tot 13.00 uur. De training wordt gegeven door Monic Diks en Güler Cumert van ZwolleDoet! De training is gratis voor de deelnemers.

Aanmelden
Aanmelden voor de training die op dinsdag 6 oktober van start gaat, kan tot 10 september. Mail naar m.diks@zwolledoet.nl en g.cumert@zwolledoet.nl voor een kennismaking.

Organisatie
De inhoud van de training is ontwikkeld door Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! in opdracht van de gemeente Zwolle. Het project is een samenwerking met WijZ en Travers Welzijn. Deze organisaties gaan de plannen van deelnemers ondersteunen en zij verzorgen na afronding van de training terugkombijeenkomsten. ZwolleDoet! organiseerde de afgelopen jaren ook twee maal de training AMWAHT voor allochtone mantelzorgers. De mantelzorgers wisten als ervaringsdeskundigen lotgenoten te bereiken en empoweren. Dit positieve sneeuwbaleffect wordt ook beoogd voor Bruggenbouwers.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Waarom nu zo specifiek voor allochtone ouderen. Als er had gestaan specifiek voor autochtone ouderen was het vast racistisch geweest, of op zijn minst discriminerend.
    Ik vind dit vreemd, beter is m.i. om te kijken welke ouders eenzaam zijn, dit komt ook bij autochtone ouderen voor namelijk!


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.