Petitie zondagsopenstelling Zwolse supermarkten

Zwolle – De gemeente Zwolle verleent sinds 2012 ieder jaar per 1 februari aan maximaal 8 supermarkten een vergunning. Deze supers mogen dan het aankomende jaar de deuren op de zondagmiddag / avond open stellen. De vergunning voor de Spar Mulder aan de Roemer Visscherstraat heeft in dit rijtje  een uitzonderingspositie. Deze supermarkt is in het verleden ooit een vergunning voor de zondagopenstelling verleend voor onbepaalde tijd. Zwollenaar Gerrit-Jan Mondria wil verandering, en alle supermarkten open zien op zondag, en probeert dit gestalte te geven door het organiseren van een PETITIE.

zondagopenstelling.jpg 

Mondria: "Zoals de meesten nu wel weten is de openstelling van de supermarkten een succes, bij sommige supermarkten is het net een attractiepark vlak voor openingstijd qua mensen die staan te wachten.
en op Twitter is elke zondag wel te lezen hoe druk het is. Naar aanleiding van deze (succesvolle) openstelling wil ik doormiddel van een petitie het punt openstelling weer op de agenda zetten van de gemeenteraad in Zwolle, met als doel dat alle supermarkten een onbeperkte ontheffing krijgen om elke zondag open te mogen zijn. Hiervoor zijn minimaal 500 ondertekeningen nodig, maar aangezien we minimaal 120.000 inwoners hebben moet dit doel haalbaar wezen."

Artikel delen:
Reacties 122
 1. Ook doordeweeks graag langer open, in een beetje grote stad zijn de supermarkten tot 22:00 open. Zwolle wil graag een grote stad zijn, maar op dit punt is het nog echt een dorp.


  ⚠️ Meld

 2. Whooohooo:D:D:D
  Het is zo onderhand ook wel eens tijd dat Zwolle uit de middeleeuwen stapt!

  Maar, wacht even. Ik juig vast weer te vroeg….
  We wachten wel even af.


  ⚠️ Meld

 3. Standpunt gemeente is paar weken geleden wat betreft dit nogmaals herhaald. Namelijk ze houden vast aan de duur van de vooraf afgesproken looptijd (ik dacht 2017). Daarna volgt evalutatie. Ik ben ook voor algehele zondag openstelling, maar ben bang dat er tussentijds niks zal veranderen.


  ⚠️ Meld

 4. 500 handtekeningen lijkt me geen probleem; dan heb je dus een petitie, en mag je aankloppen bij de gemeenteraad: de plek (lees de Zwolse politiek) waar over dit onderwerp besluiten kunnen worden genomen.
  Het wordt op de raadsagenda geplaatst, er wordt wat heen en weer gekwebbeld, en daarmee is de kous af.


  ⚠️ Meld

 5. Gewoon alle winkels elke zondag open gooien..
  Dat gezeik erover moet een keer afgelopen zijn…
  Die gasten krijgen al 200% uitbetaald op zondag moeten nog blij zijn dat ze werk hebben..
  Als iemand hiertegen is dan vind ik dat die dan beter in Staphorst kan gaan wonen, daar hebben ze elke dag rust…  ⚠️ Meld

 6. Volgens mij is onze gemeenteraad democratisch gekozen. Deze gemeenteraad heeft ook democratisch deze regeling ingesteld. Waarom dan nu een petitie? Een scheidsrechter van een voetbalwedstrijd schaft toch ook niet tijdens een wedstrijd de buitenspelregel op? En is het nu echt onoverkomelijk dat niet alle supermarkten iedere zondag open zijn? Dit vind ik als atheïst, waarvan akte.


  ⚠️ Meld

 7. Boehoehoe, snik snik. Ik ga ook bijna dood omdat ik niet de hele (zon)dag door in een winkel kan staan. Proleten alle klanten verenigt u!
  Maar echt: G.A.L.


  ⚠️ Meld

 8. Ik ga de petitie snel tekenen! Niet zozeer omdat ik iedere zondag boodschappen wil/moet doen, maar vooral omdat ik vind dat de winkeliers het zelf moeten kunnen bepalen.


  ⚠️ Meld

 9. Iedereen klaagt erover Leonardo: zelfs veel raadsleden. Het systeem is niet logisch en moeilijk te volgen. Het ene jaar kun je nog terecht bij een supermarkt in de buurt en het andere jaar moet je ineens naar een Aldi of Lidl aan de andere kant van de stad waar de gangbare merken producten niet verkocht worden. Er is duidelijk niet nagedacht over de verdeling van de opengestelde supermarkten. Maar feitelijk is natuurlijk de hele aanpak fout. En als dingen niet werken dan ben ik er voor om te kiezen voor een benadering die wel werkt.


  ⚠️ Meld

 10. Nou ene John van Boven pleitte vanuit zijn kennis van een ondernemer die hij eens gesproken heeft dat die ondernemer juist niet open wilt op zondag. We zouden de winkeliers tegen zichzelf in bescherming moeten nemen kan ik mij nog herinneren.
  Gaat deze petitie zorgen voor een knieval ? Ik hoop het wel maar met de huidige raad zal het wel weer aangehoord worden en zal het blijven zoals het was. Plas glas verhaal…
  Geef dezelfde ruimte aan alle winkeliers !


  ⚠️ Meld

 11. Ribo, waarom hebben diezelfde raadsleden dan voor de huidige regeling gekozen? Mij maakt het niet zoveel uit, maar het is typisch Nederlands om een besluit te nemen, dat besluit in te voeren en als een regeling in werking is getreden, om tijdens de afgesproken periode te gaan mauwen over de gemaakte afspraak. Dat vind ik raar.


  ⚠️ Meld

 12. @Leonardo: fouten hoeven niet in stand gehouden te worden als ze gemaakt zijn natuurlijk. Het lijkt me logisch dat ze dan gecorrigeerd of verholpen worden.


  ⚠️ Meld

 13. Nogmaals; wat is er fout aan de huidige regeling? Er zijn maar liefst 8 supermarkten open iedere zondag. In mijn wijk ook ééntje, was dat niet zo geweest dan ga ik wel in een andere wijk een boodschap doen als ik bij de wekelijkse boodschappen op zaterdag iets vergeten ben. Echt een non-discussie, maar goed, daar mogen andere mensen best een andere mening over hebben natuurlijk.


  ⚠️ Meld

 14. Er zijn helemaal geen 8 supermarkten open. Er zijn 7 supermarkten open. Waaronder 2x Aldi en 2x Lidl en een buurtsuper. Blijft over: AH Stadshagen en de vrij kleine Coop op de Vechtstraat.

  Het is van de zotte dat als je een beetje keuze wil hebben je of naar Hasselt-Oost (Stadshagen) of naar Heino moet rijden.


  ⚠️ Meld

 15. Overigens leuk dat jij de wekelijkse boodschappen op zaterdag kan doen. Dat kan niet iedereen. Gezien dat ik die graag samen met mijn vrouw wil doen, kan dat bij ons vaak alleen maar op zondag ivm werk, sport en vermaak.


  ⚠️ Meld

 16. De CU heeft geen meerderheid in de raad fruit. Maar de tegenstanders van volledige zondagopenstelling van supermarkten (net aan) wel. Ik heb de verdeling eens even op een rijtje gezet:

  Totaal aantal zetels in de raad: 39

  Voor zondagopenstelling:
  – VVD (5 zetels)
  – D66 (5)
  – PvdA (6)
  – Swollwacht (2)
  Totaal voor: 18

  Tegen zondagopenstelling:
  – CDA (3)
  – CU (8)
  – GroenLinks (3)
  – SP (5)
  Totaal tegen: 19

  Onduidelijk:
  – Fractie Cetin (1)
  – Fractie Jurgens (1, lijkt te neigen naar ‘voor’ wegens banden met Swollwacht en VVD)
  Totaal onduidelijk: 2

  De huidige situatie is blijkbaar een compromis omdat geen van beide zijden echt een duidelijke meerderheid heeft.


  ⚠️ Meld

 17. Er is al veel over gesproken, maar de feiten blijven:

  1. De consument heeft elke euro maar 1 keer te besteden. Je kan de winkels wel langer opendoen, maar per saldo maak je dan meer kosten voor dezelfde opbrengst.

  2. Op de overige dagen zijn de meeste supermarkten (gemiddeld) 6×13=78 uur open. Je gaat mij niet vertellen dat je in die tijd NOOIT de mogelijkheid hebt om dan boodschappen te doen.
  Wie zegt dat de zondag het enige moment in de week is om samen met de partner boodschappen te doen, mag zich afvragen of je de quality time met je partner niet beter aan iets anders kan besteden dan naar de supermarkt gaan.

  3. Er wordt ook gesuggereerd om niet alleen de supermarkten, maar letterlijk alle winkels op zondag te openen.
  Wellicht leuk voor de grote ketens, maar wie denkt er nog aan de kleinere winkeliers, die hierdoor 7 dagen per week moeten werken en gewoon geen leven meer hebben?  ⚠️ Meld

 18. 1. die consument heeft vele winkels om de euro uit te geven, de supermarkten kunnen dan best meer omzet draaien (ten koste van spaarrekeningen of andere bedrijven)

  2. die quality time besteden wij samen in een deel van die 78 uur. Soms doen we ’s avonds door de week samen de boodschappen, soms op zaterdag, maar ook soms op zondag. De keuze hebben is daarin reuze handig, zodat niet de winkel, maar ik zelf mijn agenda bepaal.


  ⚠️ Meld

 19. @Arianne; wie ben jij dat je voor anderen wil bepalen wat mag en wat niet (quality time)?
  Laat supermarkten zelf bepalen hoe ze hun omzet/kosten in beeld willen brengen, en geef ze de vrijheid! om dan zelf te bepalen of ze op zondag open willen gaan.


  ⚠️ Meld

 20. @Arianne: ik wil je “feiten” toch even becommentariëren.

  Ad. 1: da’s een redenatie puur vanuit de winkels en niet vanuit de consument. Met andere woorden: “ach wat boeit het dat de klant ergens last van heeft want wij krijgen ons geld toch wel”. Niet echt klantvriendelijk dus. Ik denk dat de meeste supermarkten anders denken en hun klant graag van dienst willen zijn.
  Ad. 2: van de door jou vermelde uren werk ik er 40 en probeer ik in de overgebleven uren nog een huishouden te voeren en iets van een priveleven op te bouwen. Het aantal uren dat overblijft is beperkt en extra uren op een zondag zouden mij vaak goed uitkomen.
  Ad. 3: alle winkels open op zondag is feitelijk een heel ander verhaal met andere argumenten en andere problemen. En “kleine supermarkten” bestaan bijna niet meer dus voor dit specifieke verhaal is dat een non-existente discussie.


  ⚠️ Meld

 21. Trouwens nog even aanvullend op mijn reactie op punt 2 (en feitelijk ook punt 3) van Arianne: winkels zijn erop gebaseerd dat zij open zijn en klanten kunnen ontvangen en bedienen. Daar verdienen ze hun geld mee en niet met gesloten zijn. Een eventueel tegenargument als “de eigenaren c.q. het personeel van een winkel willen ook graag vrij zijn!” is dus niet sterk omdat men zou kan weten dat het werk er juist in zit om open te zijn als je klanten vrij zijn om je winkel te bezoeken. Dat je werkt als anderen vrij zijn is dus inherent aan het werken in een winkel. Men had ook de keuze om productiewerk te doen of een kantoorbaan te hebben, maar men koos voor de winkel (waar ook weer bepaalde, andere voordelen zitten).


  ⚠️ Meld

 22. Ik lees niets over het feit dat je bij bijna alle supermarkten ook online kan bestellen. De boodschappen worden dan keurig op een Door jouw te bepalen elke dag van s morgens vroeg tot s avonds laat thuisbezorgd. (Behalve op zondag maar dat zal niet lang meer duren) .geen drukke winkels,geen wachttijden,geen gesjouw meer! Ikzelf koop altijd online en dit bevalt prima..


  ⚠️ Meld

 23. @Persoonlijk vind ik en dat heb ik altijd gezegd..
  Gooi de winkels gewoon op zondag open en als er winkeliers zijn die vinden dat ze daardoor geen privéleven hebben of dat ze zondag rust nodig hebben of dat het dan niet eerlijke concurrentie zou zijn
  Tegen die winkeliers zeg ik blijf maar lekker thuis want je draait genoeg omzet doordeweeks en op zaterdagen en geniet van je zondagrust..
  Als je dat niet wilt als kleine winkelier dan zoek je maar een andere hobby/werk dan heb je dit gezeur ook niet aan je kop!!
  Laat de winkels zelf bepalen of ze wel of niet op zondag open willen.
  Als Zwolle een echte Europees stad wilt worden dan moeten ze bij de gemeente niet in de jaren 80 blijven zitten maar met de tijd meegaan!


  ⚠️ Meld

 24. @Els:
  Een hele goede! In de tijd dat al deze reacties werden geschreven, heb ik prima de boodschappen kunnen doen. En nog niet eens druk ook in de supermarkt!


  ⚠️ Meld

 25. Een hele goede Els, maar denk dat veel mensen hier reageren vanaf hun werk, dus die vlieger gaat niet op.

  De keuze gewoon aan winkeliers zelf laten lijkt mij het beste. Dan kan iedereen zijn eigen keuze maken. Ook het bezoeken van de winkels is je eigen keuze. Ik zie het probleem niet echt.


  ⚠️ Meld

 26. Lekker de mensen opstoken met termen als “moeten toch zelf kunnen bepalen” en “vrijheid”. Want het klinkt zo hip. En afzetten tegen gelovigen doet het ook altijd goed. Tel daarbij een stuk hedendaags egoisme en hoppa. De gewone man is voor het karretje gespannen van grotere ondernemers en heeft zichzelf rechteloos gemaakt.

  Over een tijdje gaat men janken als de weekendtoeslagen nog verder worden teruggedraaid en uiteindelijk afgeschaft. En niet te vergeten in elke stad dezelfde winkels met dezelfde spullen. Had ik al gezegd dat het tof is om te zeggen dat vakbonden stom zijn?  ⚠️ Meld

 27. Ik ken een jumbo die zondag open is in een dorp vlakbij ben er een keer heen geweest maar een rij van de kassa tot achterin de winkel, daar zie je mij niet meer, het werkt als vliegen op een mestbult. Dus als ze supermarkten willen open doen op zondag gooi er dan een heleboel open want je wil niet in de file staan in de supermarkt op zondag.


  ⚠️ Meld

 28. Heb je een dag vrij om te relaxen en bij te komen van een drukke week of om leuke dingen te doen met familie en vrienden, zijn er die dolgraag door een supermarkt willen struinen. Mensen zitten soms raar in elkaar.

  Laten we elkaar niet gek maken door het winstbejag van grote winkelketens, maar laten we van onze vrije dag een feest maken. Wees geen slaaf van de commercie!


  ⚠️ Meld

 29. Laten we eens bedenken in hoeverre we regulatie op prijs stellen,
  als het veel beter zonder gaat. Wanneer de ondernemers de winkel open of dicht willen doen; daar is echt geen regelarij bij nodig lijkt me.

  En waarom ook? Een goede reden om op een triviale dag of tijdstip de
  ondernemers te verbieden de winkel open te doen is mij niet bekend.  ⚠️ Meld

 30. En weer blijkt dat de tegenstanders hier een ander het licht in de ogen niet gunnen. Als je tegen de zondagsopening van supermarkten bent, zeg dat dan gewoon, en maak er geen gebruik van. Punt.  ⚠️ Meld

 31. Bericht door Relaxed, op 29 juli 2015 17:14
  Heb je een dag vrij om te relaxen en bij te komen van een drukke week of om leuke dingen te doen met familie en vrienden, zijn er die dolgraag door een supermarkt willen struinen. Mensen zitten soms raar in elkaar.

  Laten we elkaar niet gek maken door het winstbejag van grote winkelketens, maar laten we van onze vrije dag een feest maken. Wees geen slaaf van de commercie!

  Kan ik hetzelfde opzeggen: wees geen slaaf van de maatschappij (of religie)!
  Ik wil zelf kunnen bepalen wanneer ik mijn vrije dag heb, of wanneer ik boodschappen wil doen. Tevens leven we niet meer in 1950 waar de man van maandag tot en met vrijdag werkt, de vrouw het huishouden en de boodschappen doet en waar men op zondagochtend met de het hele gezin in de kerk zit.


  ⚠️ Meld

 32. De hier alom bekende Zwollenaar JohnvanBoven.com reageert via een blog:

  Op dit moment kan in Zwolle een petitie worden ondertekend die vraagt om zondagsopening van alle supermarkten.
  Bij 500 ondertekenaars komt het op de agenda van de gemeenteraad, heb ik begrepen.
  Ik vind dit, even los van de inhoud, een interessant proces.

  Bij de collegeonderhandelingen zijn door de collegefracties afspraken gemaakt. Dat geeft elke fractie ruimte om voor hen belangrijke items gerealiseerd te krijgen. Het betekent dus niet dat elke collegefractie het zelfde standpunt deelt, maar wel dat ze er mee instemmen.

  De petitie op de agenda levert een debat op. Altijd nuttig.
  Het blijft dat de collegepartijen hun handtekening onder het collegeakkoord hebben staan.
  Ik denk dat er alleen maar wat kan veranderen als alle collegepartijen instemmen met de verandering. Dat zie ik niet gebeuren.

  Als een collegepartij zelfstandig instemt met de gewenste openstelling, dan staan daarmee alle afspraken uit het collegeakkoord op losse schroeven.
  Dat lijkt me niet in het belang van consistent besturen.
  Dat is niet goed voor Zwolle.


  ⚠️ Meld

 33. Mee eens. Wees geen slaaf van wat dan ook, zeker niet van religies. Maarja, zoals ik ook al op het draadje “In gesprek met de kunstenaar over Strijd!” schreef, vaak, zo niet heel vaak is religie het probleem in plaats van de oplossing.  ⚠️ Meld

 34. Blijkbaar zitten er in Zwolle hordes mensen met smacht te wachten tot het 16.00 uur is en er geconsumeerd kan worden. Als je zondag rond die tijd naar de supermarkt gaat is het inderdaad loeidruk.
  Ga je 2-3 uurtjes later, dan is het prima te doen, maar ja, mensen hebben dan geen tijd zeker 😉

  Maar goed, we leven in een consumptiemaatschappij. Een Walmart in dat lege lelijke gedeelte achter de Xenos, 24/7 open, dat zou Zwolle op de kaart zetten.


  ⚠️ Meld

 35. Kerken open en winkels open op zondag! Laat ieder zelf de keuze hebben. Wat een gelul allemaal.
  Beetje accepteren van elkaar en niet altijd alles om het christelijke laten draaien.
  Ooit een debat geweest dat kerk klokken afgeschaft moeten worden omdat deze dingen een klere herrie maken en voor geluidsoverlast zorgen? Nee dus. ..


  ⚠️ Meld

 36. Ik wil zelf kunnen bepalen wanneer ik mijn vrije dag heb, of wanneer ik boodschappen wil doen.

  Uiteraard prima om zelf te bepalen wanneer jij je vrije dag hebt, maar gun anderen dan ook de vrijheid om het weekend met vrienden of familie door te brengen in plaats van dat ze min of meer tegen hun zin gedwongen worden om dan te gaan werken. Doordeweeks zijn er al zo’n 80 uur om inkopen te doen, lijkt me sterk dat daarin geen geschikt moment te vinden is (zeker voor iemand die zelf kan bepalen wanneer ‘ie vrij wil zijn).

  Tevens leven we niet meer in 1950 waar de man van maandag tot en met vrijdag werkt, de vrouw het huishouden en de boodschappen doet en waar men op zondagochtend met de het hele gezin in de kerk zit.

  In een wereldstad als Berlijn zijn de winkels op zondag gesloten (ja, ook de supermarkten) en van mijn laatste bezoek kan ik me niet herinneren dat het daar zo’n stoffige bedoening was.


  ⚠️ Meld

 37. Iedereen loopt hier zo te blaten over “keuzevrijheid, je niet een ander zijn/haar wil op laten leggen, bla, bla, bla”.
  Mij zul je niet op een zondag in een supermarkt of andere winkel zien, niet om geloofsredenen o.i.d. maar omdat ik zo weinig mogelijk in de supermarkt en andere winkels kom en er al helemaal niet kom als het stervensdruk is.
  Blijkbaar heeft iedereen het zo druk in zijn/haar leven dat de zondag de enige en ultieme dag is om je boodschappen te moeten (kunnen) doen. Toch sneu.
  Goh, hoe deden ze dat dan 20-30 jaar geleden, toen zijn er volgens mij ook geen mensen omgekomen van de honger omdat de supermarkten om 18.00 uur en op zaterdag om 16.00 uur dicht gingen.
  Kom maar op hoor met die 24 uurs economie, hele dag door prikkels om je kop krijgen, nooit een rustmoment, dan kunnen we erop wachten dat mensen daar ziek van worden; de ziekten van de toekomst. Velen zullen dit zien als onzin, we zullen zien over 20-30 jaar. Er zijn nu al zoveel mensen die niet met de vele prikkels om kunnen gaan, als dit alleen maar meer wordt zullen de problemen alleen maar toe nemen.


  ⚠️ Meld

 38. @Yvon; beetje mensenschuw? Sneu:
  -zondag is enige en ultieme dag om je boodschappen te doen
  -mensen gaan omkomen van de honger als je zondags niet naar de supermarkt kunt
  -nooit een rustmoment


  ⚠️ Meld

 39. Feit is, dat Zwolle links en rechts ingehaald wordt door omliggende plaatsen, die op de Zwolse consument azen. Zwolle kan eigenwijs zijn, zich houden aan een coalitieakkoord, maar tegen welke prijs?
  Hoe dan ook, de vrije zondagsopenstelling (voor alle winkels) gaat er komen.


  ⚠️ Meld

 40. Wat een gezeik hier zeg.

  Supermarkten zijn van maandag t/M vrijdag van 8 tot 21 open!
  Iedereen die zegt dat ze geen tijd hebben om boodschappen te doen lult gewoon uit zijn nek.

  Die mensen in de supermarkt hebben ook een gezin en willen ook graag 1 dag weekend houden.

  En voor de mensen die perse willen er zijn er toch al 8 open.


  ⚠️ Meld

 41. Die mensen in de supermarkt hebben ook een gezin en willen ook graag 1 dag weekend houden.

  En die mensen werken altijd van maandag t/m vrijdag (zaterdag) van 8 tot 21 uur?
  Wat denk je zelf?

  Je…

  lult gewoon uit je nek.  ⚠️ Meld

 42. Feit is, dat Zwolle links en rechts ingehaald wordt door omliggende plaatsen, die op de Zwolse consument azen. Zwolle kan eigenwijs zijn, zich houden aan een coalitieakkoord, maar tegen welke prijs? Hoe dan ook, de vrije zondagsopenstelling (voor alle winkels) gaat er komen.

  Alsof het zo’n voorrecht is om op zondag inkopen te mogen doen en er geen groter genoegen als weekendinvulling te bedenken valt. Ik vind het een teken van armoede. Ben het helemaal met Yvon eens, we draven door. Sta er niet van te kijken als binnen enkele decennia veel mensen compleet uitgeput zijn omdat de maatschappij zeven dagen per week doorjakkert en elke dag dezelfde sleur kent, omdat men niet meer weet te genieten van vrijheid, van rust en van elkaar.


  ⚠️ Meld

 43. .
  Kom maar op hoor met die 24 uurs economie, hele dag door prikkels om je kop krijgen, nooit een rustmoment, dan kunnen we erop wachten dat mensen daar ziek van worden; de ziekten van de toekomst. Velen zullen dit zien als onzin, we zullen zien over 20-30 jaar. Er zijn nu al zoveel mensen die niet met de vele prikkels om kunnen gaan, als dit alleen maar meer wordt zullen de problemen alleen maar toe nemen

  34 uur per week, is gemiddelde aantal uren dat men werkt (cbs)

  rest mag zelf invullen ,,,vrije tijd genoeg  ⚠️ Meld

 44. Wij huren een huis en leven daar 24 uur per dag in, de deur kan 24 uur per dag open gedaan worden. Daar betalen wij huur voor. Dan mag een winkelier toch ook zijn deuren 24 uur per dag, 7 dagen in de week zijn winkel openen daar betaald hij toch huur voor


  ⚠️ Meld

 45. @Drama: Jij bent mogelijk een van die velen die niet zonder al die vele prikkels kunnen en een van diegenen die gek wordt als het stil en rustig is.
  Ik ben niet mensenschuw maar wel hoog sensitief waardoor ik slecht tegen o.a. te grote drukte en veel lawaai om mij heen kan. Ik raak daar helaas oververmoeid/uitgeput van. Ik ben daarin echt niet de enige persoon in Zwolle/Nederland/de wereld.

  @v.d. Berg: Tegen welke prijs moeten wij ons de 24 uurs economie op laten dringen?

  @ Tjon: 24 uur per dag open, dan kan ik nog een heleboel meer bedrijven opnoemen. Ik weet niet wat voor werk jij doet, als je werkt, maar zit jij daarin ook te wachten op 24/7 openings- / werktijden en dat jij op mag komen draven wanneer jouw klanten dat willen?


  ⚠️ Meld

 46. Is het dan mogelijk dat op Zondagavond het gemeentehuis opengaat zodat ik dan mijn burgerzaken kan doen, want doordeweeks ben ik druk met werken en op Zondagmiddag heb ik ook geen tijd want dan moet ik boodschappen doen.


  ⚠️ Meld

 47. En de 500 ondertekeningen zijn bereikt! Binnen 24 uur nog wel. Zwolse burgers hebben gesproken en nu mag de gemeenteraad dat ook gaan doen.


  ⚠️ Meld

 48. De tegenstanders blijven roepen dat de voorstanders heel graag op zondag hun tijd besteden in de winkel. Dat zien ze verkeerd. Ik als voorstander wil de keus hebben. De ene week doe ik boodschappen op zondag, de andere op zaterdag, de derde twee keer door de week en allerlei andere combinaties. Het ligt er maar helemaal aan hoe die week loopt. Een extra dag erbij zorgt voor meer keuze vrijheid.


  ⚠️ Meld

 49. @vdberg:Feit is, dat Zwolle links en rechts ingehaald wordt door omliggende plaatsen, die op de Zwolse consument azen. Zwolle kan eigenwijs zijn, zich houden aan een coalitieakkoord, maar tegen welke prijs?
  Hoe dan ook, de vrije zondagsopenstelling (voor alle winkels) gaat er komen. door welk plaatsen wordt het ingehaald dan? Wat een onzin, in de omgeving is ook niks open op zondag 😮


  ⚠️ Meld

 50. Ooh dan komt het wel goed. Als een petitie van 30 jankerts over geluid al een beweging kan veroorzaken bij dit bestuurlijk orgaan dan moet met 500+ dat al helemaal geen probleem zijn toch?

  Ohja, John van boven zei het al…. Interssant! Maar we doen er niks mee..*droeftoetergeluid*


  ⚠️ Meld

 51. Zwolle is op zondag zo doodsaai, dat er genoeg jongeren zijn die graag op zondag willen werken zelfs!
  Ik ben het er al lang mee eens dat alle winkels open mogen op zondag. Jaren geleden was er een tijd dat de winkels om 18:00 gesloten waren, hoe gemakkelijk werd het leven toen men na zijn werk toch nog boodschappen kon gaan halen?
  Nu zijn we dit gewend maar ik zie nog dagelijks het gemak hiervan. Toen de supermarkt in onze wijk open was op zondag, heb ik daar ook van genoten, ik hoefde op zaterdag geen dubbele boodschappen te halen, ik kon gewoon op zondag nog even naar de winkel. Ik vond de zondag een stuk minder saai in onze stad, totdat ook onze super dicht moest van de gemeente omdat er andere supermarkten aan de beurt waren.
  Ik mis het stukje vrijheid, van de keus, die je kon maken om op zondag gewoon je boodschappen te kunnen doen.
  Ik vind het zeer ouderwets om te mogen bepalen als CU bv. omdat zij een geloof aanhangen dat zij de baas mogen zijn over onze stad. Ik moet eerlijk zeggen dat de verkiezingsuitslagen mij enorm verbaasd hebben, dat er in onze stad zoveel mensen voor een CU hebben gekozen was wonderlijk. Ik had dat nooit verwacht, maar blijkbaar kreeg men een enorme opkomst omdat men er om vroeg in de kerk oid. Ik vind dit niet toepasselijk voor een stad als Zwolle en wat men in een dorp wil bewerkstelligen prima, maar toch niet in deze stad aub!?  ⚠️ Meld

 52. Als de winkels ook op Zondag open zouden moeten, betekent dit meer onkosten: personeel, elektriciteit, e.d.
  Terwijl de wekelijkse omzet nauwelijks zal stijgen omdat (hier boven ook al door iemand opgemerkt) de klant maar 1 keer zijn euro kan uitgeven.
  Je kunt toch gewoon op Zaterdag je boodschappen doen.  ⚠️ Meld

 53. En als toevoeging: we gaan steeds meer toe naar een 24 uurs economie, dit kan dan wel modern zijn, maar daarom is het nog niet verstandig en gezond.
  Orde, rust en regelmaat is ook belangrijk, alles op zijn tijd.


  ⚠️ Meld

 54. @Japser
  Dat kan prima, en anders een paar dagen eerder.
  En over die euro, ik zeg niet dat elke euro naar de supermarkt gaat, dat maak jij ervan.
  Ik zeg dat het niet efficient is om langer open te zijn voor een supermarkt, of denk je dat mensen leningen gaan afsluiten om zo meer boodschappen bij de supermarkt te gaan doen?


  ⚠️ Meld

 55. Leuk zo’n petitie. Geeft weer wat reuring in deze komkommerperiode. Maar zou hij ook effect hebben? Hebben petities zowiezo wel zin? Naar mijn gevoel niet. Maar dat is onderzocht. En dan lees ik Online petities wel degelijk zinvol[/url]!


  ⚠️ Meld

 56. Nog meer keuzevrijheid..
  Bewezen echter is dat we er niet gelukkiger van worden. Waarom zoveel keuzevrijheid nodig, er is keuze genoeg. Bij ons was de Forelkolk vorig jaar op zondag open en ja, wij haalden ook wel eens wat op zondag. Maar geen probleem dat dit niet meer is. Heerlijk rustig op de Forelkolk! En de ene zijn vrijheid, is de ander zijn beperking. Nu wordt er nog extra betaald op zondag. In de toekomst gaat dat er ook vanaf. Er zijn al heel veel toeslagen verdwenen, ook bij mij op het werk is de zondagstoeslag al 25 procent naar omlaag. We worden inderdaad slaaf van het geld…


  ⚠️ Meld

 57. Supermarkten pakken toch 10% meer omzet over de hele week gezien.
  Op de zondag wordt dus toch wel degelijk extra geconsumeerd. Even een stokbroodje bij de borrel, een zakje nootjes.. Vul het maar in!

  Supermarkten voorzien in de eerste levensbehoeften, ben dan ook geen tegenstander van openstelling op zondag. Wel is de verdeling momenteel onwenselijk, met wachtrijen en ander ongemak tot gevolg.
  Alle supermarkten de “vrijheid” geven open te gaan; prima. Overige winkels; nee. De zelfstandige, kleine winkel maak je hier mee kapot. Zal zich genoodzaakt voelen om mee te gaan in het consumentengeweld, want moet toch zijn boterham verdienen.
  Tevens; die kleine en zelfstandige ondernemingen bieden nog enigszins diversiteit in de binnenstad, laten we het ze niet moeilijker maken dan het al is. Anders voorspel ik nóg meer leegstand in diezelfde binnenstad, en verder lauter grote ketens; eenheidsworst.


  ⚠️ Meld

 58. Ik ben voor!
  Het zorgt voor meer banen, heeft iemand daar al eens aan gedacht?
  Niemand werkt de hele week maar door en door nml.
  Een supermarkt heeft veel mensen in dienst.
  Het liefst goedkope jonge krachten.
  Gun deze jongeren dan ook hun verdiende loon aub.
  In een weekend wat meer dan door de weeks.
  En mensen kom niet aan met rust op zondag, want je hebt er geen last van als anderen winkelen op de zondag.
  Tenzij je er naast woont maar dan ben je een stress HSP.
  Doe daar dan wat aan, kerkklokken op zondag zijn ook irritant, sluiten we de kerk ook op zondag dan?  ⚠️ Meld

 59. @veldwachter de ene week geef ik meer uit aan boodschappen dan de andere. Soms haal ik daar meer extra dingen, soms eten we buiten de deur. Zeker op zondag is het al heel vaak voor gekomen dat we toch zelf koken ipv thuisbezorgd doordat we even langs de winkel gingen. Dat zijn dan extra euro’s voor de supermarkt.

  En wanneer ik wel en niet boodschappen kan en wil doen bepaal ik zelf wel. Dat kun en hoef jij niet voor anderen te bepalen.


  ⚠️ Meld

 60. Ik denk gewoon dat er niet van die enorme verschillen binnen onze landsgrenzen behoren te bestaan en er dus inderdaad meer open mag zijn. In vergelijking met Hoorn of Zaandam zijn de verschillen erg groot. Iedereen mag beschikken over zijn eigen mening. De mensen die het niet nodig om winkels op zondag te openen blijven thuis en krijgen er niets van mee. De mensen die willen winkelen op zondag horen dit te kunnen doen als zij dit nodig achten. Nu lijkt het alsof de tijd hier stilt staat, terwijl het bijv. in het westen echt leeft.


  ⚠️ Meld

 61. Tsja, ik houd nu eenmaal meer van de stilstaande tijd, maar als je op zondag wilt winkelen: be my guest. Genoeg keuze in het land.

  Maar serieus: we moeten deze raadsperiode (tot maart 2017) uitzitten met alle bijbehorende afspraken die toen gemaakt zijn. Niet tijdens de wedstrijd de regels veranderen.
  Daarna is er weer een verkiezingsdag waarop iedereen zijn/haar stem kan uitbrengen.


  ⚠️ Meld

 62. Dit in geen wedstrijd! De politiek in er voor de burger. De kloof tussen de politiek en de burger in al zo groot. Er is blijkbaar behoefte aan supermarkten die zondag open zijn, dus politiek doe er wat mee.


  ⚠️ Meld

 63. Mee eens, Tsja, ik vind de zondag ook een heerlijke dag omdat die en andere sfeer ademt dan de rest van de week. Zondagsopenstelling is echter niet tegen te houden,nu meer en meer gemeenten ertoe overgaan. Uit onderzoek blijkt een lichte inkomstenstijging voor met name de grootwinkelbedrijven en de horeca. Het gaat ten koste van de koopavond op donderdag of vrijdag. Die zullen op den duur wel afgeschaft worden, denk ik. Ook is het wachten op de afschaffing van de extra loonkosten. Dat is immers gebaseerd op het bijzondere van werken op een zondag en als de zondag een gewone dag wordt, dan is er geen reden om werknemers meer te betalen, lijkt me.


  ⚠️ Meld

 64. Om Wim Kan te parafraseren, ik lees elke dag op weblogzwolle wat ik nu weer wil. Het argument van verkiezingen afwachten vind ik erg kortzichtig. Alsof zondagsopening het enige thema bij verkiezingen is, en je alleen op basis daarvan je keus bepaalt. Als zoveel mensen die belangrijk vinden, zou er gewoon een bindend referendum moeten komen, en zou de politiek gewoon moeten uitvoeren wat de burger wil .. oh wacht, dat is zeker te logisch gedacht… doen wat de mensen willen…


  ⚠️ Meld

 65. @Dame, 23.01
  Het is inderdaad: rust, reinheid en regelmaat? 😉

  @Japser 5:53
  En wanneer ik wel en niet boodschappen kan en wil doen bepaal ik zelf wel. Dat kun en hoef jij niet voor anderen te bepalen.
  😮


  ⚠️ Meld

 66. @RonaldL, op 30 juli 2015 12:48
  Ik denk niet dat het er voorlopig van komt, maar het zou mij persoonlijk fantastisch lijken als er regelmatig referenda zouden worden gehouden, zowel plaatselijk als landelijk.
  In theorie zou het m.b.v. internet mogelijk moeten zijn om hiermee te gaan starten. En mensen die een bepaald onderwerp niet interesseert hoeven niet verplicht mee te doen.
  Maar ik denk dat policiti net mensen zijn en die houden liever zélf de touwtjes in handen…


  ⚠️ Meld

 67. @RonaldL, het gaat niet om de zondagsopenstelling als verkiezingsthema, maar om het argument dat Bernard al gaf, namelijk dat het niet fair is (voor de supermarkten die nog niet aan de beurt zijn geweest) om tussentijds de spelregels te wijzigen.


  ⚠️ Meld

 68. In het bericht staat een link met de wens van veel supermarkten voor een algemene zondagse openstelling in Zwolle. Die willen wel!


  ⚠️ Meld

 69. Alle supermarkten willen graag op zondag open en malen absoluut niet over de vermeende oneerlijkheid dat nog niet elke supermarkt aan de beurt geweest is in de huidige regeling.
  Kansloos achterhoedegevecht van de tegenstanders.


  ⚠️ Meld

 70. Ik ben geen tegenstander en ben niet in gevecht, noch in de voorhoede noch in de achterhoede.:) Die link verwijst naar een oproep van een groot aantal supermarkten voor de verkiezingen van maart 2014. Ik zou graag horen hoe diezelfde (en andere) supermarkten er nu over denken. Als ze – en met name degene die nog niet aan de beurt zijn geweest – er nog zo over denken, dan mag de zondagopenstelling van mij meteen worden ingevoerd. Zo niet, dan na de verkiezingen van 2018. Een betrouwbare overheid is ook wat waard.


  ⚠️ Meld

 71. Overige winkels; nee. De zelfstandige, kleine winkel maak je hier mee kapot. Zal zich genoodzaakt voelen om mee te gaan in het consumentengeweld, want moet toch zijn boterham verdienen.

  Ik vraag me af of dat wel zo is. Nu zijn die winkels ook open op rustige dagen als maandag en dinsdag. Zijn die dagen wel zo rendabel ten opzichte van een zondag? Tenslotte is de zondag wel de dag dat de consument de meeste vrije tijd heeft. Ik ben eerder geneigd om te zeggen dat de detail handel er beter van word om op zondag open te gaan en de maandag en wellicht zelfs dinsdag dicht te blijven.

  Wat betreft de supermarkten, tja die gehele bedrijfsketen van producent tot distributie draait al 24/7, waarom het eindstation niet terwijl de consument er wel om vraagt?

  Laat de ondernemer zelf beslissen of die wel of niet open gaat op zondag. Ik mag toch hopen dat ze ondernemer genoeg zijn om zelf te kunnen oordelen of het wel of niet rendabel is.


  ⚠️ Meld

 72. Ik ben geen tegenstander. Doe zelf ook op zondag boodschappen bij de winkels die open zijn en zie dat ze daar topomzetten draaien. Zouden nu echt de supermarkten die nog niet aan de beurt geweest zijn prima vinden dat zij niet het genoegen hebben gehad om zo’n topjaar te draaien? Daar geloof ik niks van. Ik zie de claims tot schadeloosstelling al binnenkomen.


  ⚠️ Meld

 73. Bericht door RonaldL, op 30 juli 2015 12:48

  (…) Als zoveel mensen die belangrijk vinden, zou er gewoon een bindend referendum moeten komen, en zou de politiek gewoon moeten uitvoeren wat de burger wil .. oh wacht, dat is zeker te logisch gedacht… doen wat de mensen willen…

  Ben ook altijd voorstander geweest van uitbreiding van de mogelijkheid van referenda. Maar in de loop der tijd ben ik steeds blijer geworden dat mijn partij zijn kroonjuwelen veilig achter slot en grendel heeft opgeborgen. Dat heeft te maken met de ondoordachte meningen die ik hier en op andere sociale media tegenkom. De meeste mensen willen mijns inziens zich helemaal niet meer informeren en nadenken.


  ⚠️ Meld

 74. De kop van dit draadje gaat over supermarkten, en intussen gaat het over heel wat meer zo te lezen. Ooit was er blijkbaar het ene of andere vreemde dealtje gemaakt met supermarkten; om de beurt open op zondag, zoiets. Waar zo’n vreemde constructie vandaan komt? Joost mag ’t weten, waarom niet gewoon alle supermarkten open op zondag.

  Intussen kun je in de binnenstad op zondag gerust een kanon afschieten, weinig kans iemand te raken. Alles is dicht, geen mens te bekennen. Heeeel vreemde toestand vind ik dat.  ⚠️ Meld

 75. Zouden dergelijke problemen wellicht te maken kunnen hebben met zoiets als wat ik hier lees :
  http://www.bungalowparkhogehexel.nl/christelijke_vakanties
  ?
  Daar lees ik toch echt “Bungalowpark Hoge Hexel is een van de christelijk vakantieparken in Nederland. Op ons park respecteren wij de zondagsrust. De voorzieningen zijn dan ook gesloten op zondag.”

  Prima natuurlijk dat de christenen in de christelijke vakantieparken de voorzieningen sluiten op zondag.

  Maar Zwolle sluiten op zondag heb ik wel echt een heel serieus probleem mee.  ⚠️ Meld

 76. Ik heb ’t idee dat ik daaraan toe zou kunnen voegen “Zwolle is immers geen christelijk vakantiepark”. Begrijp me goed, dat doe ik niet. Heb ook nog wel vertrouwen in de mens/bestuurder 😉  ⚠️ Meld

 77. Tijdens onze vakanties in Frankrijk, Kunnen we in en bij de supermarkten en bakkers op de zondagochtend tot een uur of 13.00 terecht voor de boodschappen, …… Misschien anders (leren) denken….??  ⚠️ Meld

 78. Gaan, …… al die personen, die aangeven, geen gebruik te gaan maken van een evt. zondag openstelling, in welke vorm dan ook, tijdens hun vakantie in het buitenland ook niet naar een winkel of tankstation op de zondag? of geldt dat niet ?????  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.