‘Zacht ruste zijne assche’

Het graf van de oprichter van de Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer (KSV), Willem Jan Schuttevaer, is aangemerkt als ‘cultuur-historisch waardevol graf’. Dit houdt in dat de gemeente Zwolle het graf in stand wil houden. Volgens de commissie cultuur-historisch waardevolle graven’ is het graf van de KSV oprichter van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang.  

Het grafmonument van Willem Jan Schuttevaer (1798-1881) is te vinden op de Algemene Begraafplaats Meppelerstraatweg in Zwolle. Hij was, zoals waarschijnlijk bij velen bekend, schipper en handelaar van beroep. In 1849 richtte hij de schippersvereniging op die sinds 1863 zijn naam draagt. Schuttevaer verzette zich met succes tegen hoge tolheffing. De NV Maatschappij ter verbetering van den handelsweg over het Zwolsche Diep dwong de schippers mee te betalen aan het versmallen van de vaarweg ten behoeve van landaanwinning.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Nou anders ik wel. Ik hoop ook dat ze nu eens wat gaan doen aan al die verwaarloosde graven aan de Meppelerstraat. Het staat er allemaal zo troosteloos bij.


    Maak melding

Reageer