Aanval op parcoursrecord Berkumloop

Zwolle – De 25ste editie van de Salverda Berkumloop kent dinsdag 25 augustus een sterk deelnemersveld. Bij de mannen gaan op de 10 kilometer de Keniaanse atleten Hillary Langat en Charles Cheruiyot van start als de grote favorieten. Bij de dames zullen de Kenianen Winny Jepkorir en Susan Tanui strijden om de winst.

 

Op de erelijst van de 10 kilometer in Berkum prijken prachtige namen, waaronder die van drievoudig winnaar Marti ten Kate. Nadat in 2001 de inmiddels overleden Peter Kiprotich (Kenia) de wedstrijd op zijn naam wist te schrijven, was het steeds een Keniaan die de Salverda Berkumlooop wist te winnen. Het parcoursrecord is dan ook zowel bij de mannen als bij de vrouwen in Afrikaanse handen. De 28:17 die in 2003 door de Keniaan Richard Yatich werd gelopen is tot op heden onaantastbaar gebleken. Bij de dames staat de snelste tijd (32.57) op naam van Flomena Chepchirchir. De Keniaanse zegevierde in 2006 in een nieuw parcoursrecord.

De grote vraag is nu of Hillary Langat en Charles Cheruiyot tijdens de jubileumeditie het parcoursrecord uit 2003 kunnen aanvallen. “De pas 19-jarige Hillary liep eerder dit jaar de 5 kilometer in Yokohama in een tijd van 13 minuten en 47 seconden. En zijn persoonlijk record op de 10 kilometer staat op 28:16. Die tijd realiseerde hij in 2014 in Appingedam”, vertelt atletenmanager Gerard van de Veen, die met Charles Cheruiyot nog een ijzer in het vuur heeft. De 26-jarige Cheruiyot kwam dit jaar op de 10 kilometer in Appingedam tot een tijd van 28 minuten en 24 seconden. Daarnaast zette hij een scherpe tijd op de klokken bij de halve marathon in Hamburg: 1:01:57. Het persoonlijk record van Cheruiyot op de 10 kilometer staat op 28:05. 

 

Niet alleen van Hillary Langat en Charles Cheruiyot, maar ook van de twee Keniaanse dames – die dinsdag 25 augustus aan de start verschijnen in Berkum – kan vuurwerk worden verwacht. Winny Jepkorir en Susan Tanui eindigden half juni immers nog als tweede en vierde in de vijftiende Scania Zwolse Halve Marathon. Jepkorir liep in Zwolle 1:12:46 en was eerder dit jaar in Oelde al rap op de 10 kilometer. Ze finishte daar na 33 minuten en 3 seconden, slechts zes tellen boven het huidige parcoursrecord van de Salverda Berkumloop. Winny Jepkorir is dus in staat om het parcoursrecord aan te vallen. Datzelfde geldt voor haar landgenote Susan Tanui. Zij verbeterde in 2015 haar persoonlijk record op de 10 kilometer. In Hilversum won Tanui in een tijd van 32 minuten en 28 seconden.   

Artikel delen:
Reactie 1
  1. was het steeds een Keniaan die de Salverda Berkumlooop wist te winnen

    Ja, je nodigt 2 of 4 snelle Kenianen uit, dan is de kans 100% dat daar 1 van wint. Dit blijft een grote smet op de verder sympathieke Berkumloop.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.