CDA stelt vragen over koopzondagen Primark

Zwolle – Op de fansite www.primarkzwolle.com is te lezen dat de winkelketen ’tegen het reguliere patroon van de Zwolse koopdagen zal ingaan’. De Primark zal naar verwachting ook iedere zondag geopend zijn van 10.00 uur tot 16.30 uur. Dat constateert CDA Zwolle en gaat erover vragen stellen aan het college in Zwolle.

Nu is in het verleden een uitzonderingspositie t.a.v. de regeling voor koopzondagen slechts overwogen voor een jubileumviering van de V&D. Destijds was het CDA Zwolle niet enthousiast over een dergelijke uitzondering en de eventuele precedentwerking die dit met zich mee zou kunnen brengen. CDA-Raadslid Martijn van der Veen: ‘Gegeven het verleden, zou het ons dan ook verbazen als nu Primark een uitzonderingspositie t.a.v. de koopzondag zou mogen innemen’.

‘Daarentegen heeft het college ten behoeve van de vestiging van in eerste aanleg de Zara in Zwolle, maar ook zeker voor de vestiging van de Primark, al wel een specifieke bevoordelingsmaatregel getroffen door het parkeerfonds voortijdig op te heffen. Dat scheelde de betrokken marktpartijen veel geld en maakte een vestiging in de binnenstad van Zwolle nog aantrekkelijker’, aldus Van der Veen.

Uiteindelijk ziet het CDA graag dat er, in lijn met de visie van het Citycentrum, voor ondernemers een vaste koopzondag per maand wordt vastgesteld, uitgebreid met een drietal extra koopzondagen. Welke zondagen dat vervolgens zijn, kunnen de ondernemers zelf invullen. Op deze regeling zijn opvolgend geen structurele uitzonderingen denkbaar. Het CDA wil, om absolute helderheid te krijgen in de (on)mogelijkheden voor een uitzonderingspositie van de Primark t.a.v. de huidige zondagopenstelling, graag antwoord hebben op de vraag in hoeverre het Zwols beleid t.a.v. de koopzondagen, onderwerp van onderhandeling/gesprek is geweest voor de vestiging van Zara en/of Primark (of herontwikkeling Melkmarkt) en of dit geleid heeft tot voorbereidingen voor een uitzonderingspositie van een van beide ketens. 

Artikel delen:
Reacties 92
 1. Check:

  Openingstijden Primark Zwolle
  Zondag 10:00 tot 16:30*

  * Primark Zwolle openingstijden zijn de verwachte openingstijden, hier kunnen geen rechten aan worden verleend. Dit geldt tevens voor het adres van Primark Zwolle.


  ⚠️ Meld

 2. Prachtig 😀

  Maar oké, op de welkompagina staat onder andere

  Deze website is geen onderdeel van Primark, en het heeft daarom ook geen zin… …raden wij u aan om de officiele site van primark te bezoeken.  ⚠️ Meld

 3. Van de website van Primark (wat een lelijke bikini trouwens, als dat exemplarisch is voor de rest…):
  [quoteKoopzondag Primark Zwolle

  In Zwolle is het iedere eerste zondag van de maand koopzondag. Naast de reguliere koopzondagen zijn de winkels in Zwolle ook geopend op Tweede paasdag, Tweede Pinksterdag, Hemelvaartsdag en de Tweede Kerstdag. Primark Zwolle zal tegen het reguliere patroon van de Zwolse Koopdagen ingaan. Primark is namelijk in iedere ander plaats iedere zondag geopend. Op zondag is Primark altijd geopend van 10:00 tot 16:30.


  ⚠️ Meld

 4. Ik ben benieuwd. Niet dat ik daar ooit kleding zal kopen maar even lekker tegen de regels in gaan in dit christelijke bolwerk kan ik wel waarderen 8)

  Daarnaast trekt het misschien eens wat meer leven naar de Zwolse binnenstad. Op zondag kan je hier een kanon afschieten. Meer bezoekers dus ook beter voor de middenstand. Denk maar aan al die vaders die een kopje koffie en een broodje gaan halen omdat vrouw en dochter zijn portemonnee plunderen in de Primark. 😛


  ⚠️ Meld

 5. Grappig, nog nergens is er volgens de gemeente Zwolle officieel sprake van de komst van een Primark 8) Alleen van de nieuwbouw voor een retailer.


  ⚠️ Meld

 6. Dit lijkt mij een uitstekende ontwikkeling en als straks ook de ZARA nog de winkel opengooit op zondag, wil de Gemeente Zwolle dit deze concerns dan gaan verbieden? Ik denk dat wanneer Primark (en ZARA) daadwerkelijk de winkel op zondag open doet, dat er dan voor de binnenstad geen houden meer aan is en dat juich ik alleen maar toe.

  Die ‘zondagsrust’ is niet meer van deze tijd en wanneer je dit echt nog wilt, dan ga je lekker naar Staphorst, Hasselt, Genemuiden of een ander ‘biblebelt-dorp’ op de zondag.


  ⚠️ Meld

 7. Ondanks dat ik volledig voor zondagsopening ben, ben ik het met de CDA eens dat het raar is dat Primark dit eenzijdig roept. Daarbij is het alle winkels (die dat willen) of geen winkels open. Niet sommigen wel en sommigen niet.


  ⚠️ Meld

 8. Tsja, het is te verwachten dat een winkel.zoals de primark straks op zondag open wil, Iets wat waarschijnlijk wel lekker is voor je doorloop in de stad en de plaatselijke horeca. Ik ben echter van mening dat we maar eens moeten beginnen bij de supermarkten, ik denk dat als je voor dit soort winkels (retail) als primark en uiteindelijk voor iedereen vrije openingstijden gaat handhaven dat dit logischerwijs een doodsteek is voor de kleine ondernemers in die branche. Dat moet ook niet zijn wat Zwolle wil.


  ⚠️ Meld

 9. @Ruen,
  die kleine ondernemers kiezen er zelf voor..
  Zoals Historishbesef schreef, mensen die van hun zondag willen genieten kunnen beter in een van die “leuke” dorpjes gaan zitten sterker nog daar hebben ze elke dag een rustdag…
  Als ze dat beetje te ver vinden kunnen ze in Berkum gaan wonen, daar hebben ze ook veel rust…
  Ik zou zeggen blijft niet in de jaren 80 zitten maar ga met de tijd mee..
  gewoon alle winkels 24/7 open!!!  ⚠️ Meld

 10. Wat word ik toch moe van deze discussie. Het lijkt mij handig om per direct vrije openingstijden in te voeren. Dan kan iedereen kiezen of ze gaan winkelen op zondag of niet. Daarnaast kan ook elke kleine ondernemer kiezen of hij of zij zijn winkel open gooit of dicht houdt op zondag. Iedereen blij lijkt mij. Wat een onzin dat de kleine zelfstandige slachtoffer wordt van vrije openingstijden. Dit zijn toch vaak de specialistisch winkels die niet afhankelijk zijn van de omzet op zondag. Het gaat uiteindelijk ook in Zwolle gebeuren dat de winkels opengaan op zondag. Het duurt een aantal jaren maar je houdt het toch niet tegen, dus waarom niet direct:)


  ⚠️ Meld

 11. Ben het wel met PECfan eens. Goed verwoord!

  De kleine zelfstandige zal misschien moeten kijken of de formule aangepast moet worden. Dus: ga je proberen net zo veel open te zijn als de rest van de winkels en daar je winst uit halen? Of ga je juist dermate speciaal zijn dat mensen die bij je willen kopen zorgen dat ze weten wanneer je open bent en gewoon dan komen? Of misschien gooi je je winkel op maandag dicht en zorg je dat je op zondagen ook de toeristen aan kunt spreken?

  Tijden veranderen.


  ⚠️ Meld

 12. Waarom Willem? Dat wordt toch ook niet gevraagd van de winkels? Er wordt toch niet gevraagd 7 dagen per week hetzelfde personeel in de winkel te hebben staan?


  ⚠️ Meld

 13. @Willem: de kern van de discussie is of men de vrijheid krijgt om op zondag winkels te openen, en niet of iedereen 7 dagen per week moet gaan werken. Als je in loondienst bent zul je nooit 7 dagen per week werken: de wet staat dat niet toe. En als ondernemer kun je er voor kiezen om een winkel op een andere dag als zondag gesloten te houden. Of om openingstijden te beperken. Die vrijheid heeft men al.


  ⚠️ Meld

 14. Naar mijn idee vinden de meeste Zwollenaren het prima dat de winkels open zijn, gezien de drukte bij de supermarkten. Of zit ik dan helemaal verkeerd?


  ⚠️ Meld

 15. @BR: in Berkum is inmiddels ook al een cafetaria geopend op zondag. Prima hoor.

  En voor wat betreft de binnenstad. Het kan niet zo zijn dat 1 winkel toestemming krijgt op zondag open te gaan en de rest niet. Gelijke monniken, gelijke kappen.

  Wat ik eigenlijk nog veel teleurstellender vind is dat men eigenlijk gaat nieuwbouwen. Met de sloop van het oude bankgebouw kwam er erg veel prettige vrije ruimte. Ik zou een erg groot plein met terrasjes ook wel leuk vinden.


  ⚠️ Meld

 16. Mensen die in de winkels werken althans de meeste 90% als je als weekendhulp(do avond zaterdag en zondag) werkt, ben je bijna nooit altijd verplicht om doordeweeks te werken… Als parttime medewerker dus 12-24/32u.p. w ben je ook niet verplicht om op donderdag avond of zat of zondag te werken, dus dat verhaal van mensen moeten 7dagen in de week werken is Onzin… De bedrijfsleider of assistent een van de twee is er altijd en ze kunnen wisselen wat de dagen/weken betreft…
  Daarbij dus, ze verdienen op zondag 150/200% dus waar zeuren ze het over, mogen nog blij zijn dat ze nog werk hebben…
  Dus 24/7


  ⚠️ Meld

 17. @Willem Jansen
  Ik sta 40 uur per week (soms meer!), 7 dagen per week klaar voor mijn werkgever. In de zorg bestaat niet zoiets als “zondagsrust”. En daar komt bij dat ik zondag graag werk omdat het 160% schuift. Verplicht wordt mij niks want ik kan mijn eigen rooster maken.


  ⚠️ Meld

 18. Als Zwolle een stad wil worden en erbij wil horen zal er heel wat veranderd moeten worden, het huidige B&W past daar totaal niet bij!, die zijn nog uit de disco tijdperk.

  Ik zou zeggen Primark zet Zwolle op zijn kop. Kerk en politiek gaan niet samen.

  Kerken zijn sowieso niet meer van deze tijd.


  ⚠️ Meld

 19. Jeanine, het B&W-college is samengesteld uit de gemeenteraad die gekozen is door de Zwollenaren. Dus zal de meerderheid van de Zwollenaren uit het discotijdperk zijn (wat dat dan maar mag zijn).

  Verder weet ik niet waarom je kerken er bij sleept. Wat hebben die er mee van doen?


  ⚠️ Meld

 20. Ik zeg: handhaven die hap! Geen koopzondag en wel open gaan een dwangsom op zetten!
  En als blijkt dat dit een onderdeel is van het slijmpakket om Primark naar Zwolle te halen, dan is er een nieuw schandaal in de politiek in de maak…


  ⚠️ Meld

 21. Het tweede deel ben ik wel met je eens Arianne. Er kan niet aan de ene kant een beperkt aantal koopzondagen verkocht worden en aan de andere kant onbeperkt koopzondagen beloofd worden.


  ⚠️ Meld

 22. @ Bernard. Volgens mij was het opkomstpercentage bij de christenen in onze stad wel erg hoog bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Het huidige college geeft dus naar alle waarschijnlijkheid geen representatief beeld van de Zwollenaar.


  ⚠️ Meld

 23. Melissa,

  volgens openbare whois-informatie is de eigenaar van primarkshop.nl:
  C.A.M. Olde Bijvank
  1e Kampsweg 35
  Nijverdal, 7442BS, NL
  Geen Primark dus.

  Volgens openbare whois-informatie is de eigenaar van primarkzwolle.com:
  JMRTrade
  jacoboppenheimstraat 90
  Eindhoven
  5652 HD
  Wanneer je zoekt op jmrtrade@gmail.com vind je alle andere domeinen van deze persoon.

  Met openbaar toegankelijke informatie kun je dus snel officiële berichtgeving van onofficiële berichtgeving onderscheiden.


  ⚠️ Meld

 24. @pec: Zou kunnen. En het opkomstpercentage van tokkies zal wel heel laag zijn geweest. Dat mag. En zo kun je vele andere groepen bedenken. Representatief ben je alleen als het opkomstpercentage 100% is. Maar ik ben tegen stemplicht.


  ⚠️ Meld

 25. Ik denk dat veel mensen het te gek zullen vinden als primark en andere winkels op zondag open zijn en dat het nu beetje overdreven door sommige mensen wordt gereageerd…
  Het zal wel meevallen:)


  ⚠️ Meld

 26. Toch zielig dat mensen tegenwoordig hun vrije tijd niet kunnen invullen en op zondag dan naar de supermarkt gaan om weer een zak chips en een krat bier te halen.  ⚠️ Meld

 27. Tja je kan ook gewoon lekker vanuitgaande kerk het terras op gaan of nog even de stad in.
  Ons vergrijsde bestuur wordt in de toekomst toch vervangen door de jongere generatie dus die algehele openstelling komt er toch uiteindelijk wel.

  Ik zou het mooi vinden als Zwolle ook gezien wordt als tijdloze stad! Dat mag ook wel als hoofdstad toch?


  ⚠️ Meld

 28. Zwolle is voorzover ik weet niet een christelijk vakantiepark. De christenen die momenteel Zwolle besturen zouden zich dat heel goed moeten bedenken vind ik. En dat doen ze met het zondagje wat hun religieuse ‘rustdag’ blijkt te zijn, echt onvoldoende -vind ik- .  ⚠️ Meld

 29. Jij bent toch ook vrij op zondag? Schande dat je anderen dan viir je wilt laten werken.
  Als jouw baas zou zeggen dat je op zaterdag en zondag moet gaan werken dan ga je in staking.


  ⚠️ Meld

 30. Bericht door thallingg, op 3 augustus 2015 19:04

  Jij bent toch ook vrij op zondag? Schande dat je anderen dan viir je wilt laten werken.
  Als jouw baas zou zeggen dat je op zaterdag en zondag moet gaan werken dan ga je in staking.

  Ik werk vaak genoeg op zaterdag op kantoor. En op zondag werk ik vaak thuis. Heerlijk om op die manier de werklast een beetje te verdelen!
  En volgens mij zijn er zat mensen die graag op zondag zouden willen werken. Dat is ook helemaal het probleem niet volgens mij.

  Volgens mij is het hele eieren eten, dat sommigen principieel de zondag als rustdag willen houden. En dan worden er allerlei non argumenten bij betrokken om dat te verantwoorden.


  ⚠️ Meld

 31. volledig eens met de mensen die vinden dat ondernemers zelf moeten kunnen bepalen wanneer ze open zijn. Die betutteling, zoals nu met de supermarkten, moet ook maar eens over zijn. Die die paar raadsleden die hier nu over beslissen vinden zichzelf iets te belangrijk. Misschien wel handig dat op bepaalde tijden de meeste winkels wel open zijn want is voor de klant wel overzichtelijk. zelf denk ik in ieder geval dat de koopavond op donderdag niet meer van deze tijd is. Winkels zouden meerdere avonden tot 20 uur open moeten (in ieder geval do/vr ) en zaterdag ook tot een uur of 19.00 uur. zo wordt het voor werkende mensen ook leuker en trek je mensen naar de stad die ook nog wat gaan eten/drinken en dus weer aantrekkelijk voor de horeca.


  ⚠️ Meld

 32. Opnieuw de bemoeizucht van de politiek, laat de ‘markt’ het toch gewoon zelf regelen. Als er te weinig klanten komen, gaan ze vanzelf weer dicht op zondag. Ik begrijp niet waarom de politiek en de gelovigen er zich weer mee moeten bemoeien. Niemand is verplicht om op zondag naar de Primark te gaan. En anderen een zondagsrust opleggen kan natuurlijk niet. Waar bemoeien ze zich toch mee?


  ⚠️ Meld

 33. Wederom reageert JohnvanBoven.com met een uitstekende blog:

  Zondag: open of niet open?
  Vertrekpunten

  Als raadslid had ik altijd een paar vertrekpunten. Twee daarvan waren:
  ?? ik wil er niet alleen voor de eigen kiezers zijn, maar voor alle Zwollenaren
  ?? Ik wil niet opleggen maar uitleggen
  Als ik dat zegt dan erken ik daarmee dat (veel) Zwollenaren keuzes maken die anders zijn dan mijn keuzes.
  In dit dossier: ik erken dat er Zwollenaren zijn die op een andere wijze omgaan met de zondag dan ik doe. Ik zal dan uitleggen wat mij beweegt. Als dat niet leidt tot een meerderheid, dan is dat een politieke werkelijkheid.

  Ik moet dan wel antwoord kunnen geven op de vraag of christenen belemmerd worden in hun kerkgang. Die vraag vind ik belangrijker, dan het opleggen aan alle Zwollenaren van mijn idee van de zondagsbesteding. Dat zou betekenen dat iedereen zich zou moeten aanpassen aan hoe ik de zondag wil beleven.
  Dat is dus opleggen. En daar ben ik tegen.

  Grenzen?

  Is dit een vrijbrief om dan maar alles vrij te geven?
  Dat vind ik niet, in ieder geval niet per definitie. Er zijn meer zaken om rekening mee te houden. Er zijn meer afwegingen te maken.
  Ik maak dan wel onderscheid tussen supermarkten en de andere winkels.
  Als supermarkten allemaal de ruimte krijgen om zondag open te zijn benadeel je niemand. Ik ken tenminste geen kruideniers, die dan in de verdrukking zouden komen.
  Dat geldt, denk ik, niet voor de andere winkels. De grote winkels kunnen dat personeel-technisch best behappen. Dat geldt in mindere mate voor de winkels met weinig personeel. Voor hen kan dat een bedreiging vormen.
  Voor alle winkels is ook nog de vraag: Hoe groot is de kans dat een personeelslid op zondag moet werken, terwijl ze dat niet wil.
  Heb je als gemeenteraad hierin een verantwoordelijkheid?
  Dat lijkt me een belangrijke vraag voor een debat.

  Noodzakelijk?

  Een bijkomend punt voor mij is de vraag hoe noodzakelijk is de zondagopenstelling.
  Kun je op een andere manier tegemoet komen aan de wensen van de consument? Die wil een ruimere keuzevrijheid hebben en ??vertaalt?? dat naar de keuze willen hebben om op zondag inkopen te kunnen doen.
  Ik geloof niet dat er iemand gedupeerd wordt, wanneer de winkels niet op zondag open zijn. Wel dat de consument dan niet geheel vrij is in zijn keuze.
  Ik denk dat er meer mogelijk is binnen de grenzen die de winkelsluitingstijden wet aangeeft. Langer open zijn dan 18.00 uur op doordeweekse dagen geeft veel mogelijkheden.
  Ook daarover zou het debat moeten gaan: hoe vergroot je de keuzevrijheid van de consument.

  Ik wil graag loskomen van het gevoel dat de consument iets opgelegd krijgt door de keuzes die christelijke partijen maken. Dan gaat het teveel over dat opleggen en te weinig over de vraag op welke manier je de keuze van de consument kunt vergroten.

  Kortom.

  Het religieuze motief is voor mij belangrijk maar kan ik niet opleggen aan een ander. ??Onder twee voorwaarden:??- de zondagse activiteiten mogen de kerkgang niet belemmeren??- er moeten afspraken gemaakt worden met medewerkers die niet op zondag willen werken
  Er moet onderzoek gedaan worden naar de gevolgen voor de kleine ondernemers
  Bekeken moet worden of andere openingstijden op werkdagen ook tegemoet komen aan een grotere keuzevrijheid van de consument.

  Persoonlijk

  Wat vind ik er zelf van?
  In de nu lopende discussie is mij al een paar keer gevraagd wat ik er van vind.
  Mijn reactie is geweest, dat ik de fractie niet voor de voeten wil lopen.
  Aan de andere kant, bedacht ik me later, heb ik er wel een opvatting over. Een opvatting die ik ook al eens heb ingebracht op één van mijn laatste fractievergaderingen.
  Daarom hier mijn eigen overwegingen.
  ?? Zoals hier boven aangegeven is er wat mij betreft ruimte om na te denken over verruiming van de koopzondagen en de openstelling van supermarkten.
  ?? Er zal gezocht moeten worden naar een compromismodel. Het niet willen opleggen moet immers van 2 kanten komen. Duidelijk moet zijn dat er bij een besluit rekening is gehouden met alle partijen.
  ?? Ik herhaal mijn standpunt, wat ik ook in december 2014 heb gegeven op weblog Zwolle: 12 + 5 koopzondagen, conform het model van citycentrum. Het blijft dicht bij het collegeakkoord en het schept duidelijkheid wanneer de koopzondagen zijn.
  ?? Start onderzoek naar andere openingstijden op werkdagen.

  ?? Wat de supermarktopenstelling betreft, zoek naar een opening. Bijvoorbeeld conform de koopzondagenregeling. Voor alle Zwolse supermarkten.
  We hebben dan tot 2018 de gelegenheid om te bezien of het werkt. Bij de onderhandelingen na de gemeenteraadsverkiezing van 2018 kan de ervaring worden verwerkt in het nieuwe collegeakkoord.


  ⚠️ Meld

 34. John van Boven heeft een buitengewone gave van bruggen bouwen. De wijze, de systematische aanpak, de conclusies en het vervolg leveren vaak bijzondere inzichten en mogelijkheden op.


  ⚠️ Meld

 35. Ik vind een rustdag wel fijn om tal van redenen. En welke dag dat is maakt mij in principe niet uit. Voor het gemak is de zondag een meest logische keuze. Waar de keuze voor deze dag vandaag kant zal mij een worst wezen.

  Wat betreft personeel is de positie van (winkel)personeel is er altijd sprake van een machtspositie van de werkgever ten opzichte van de werknemer. Afspraken maken klinkt wel leuk, voor de buhne, maar zal in praktijk echt niet gaan werken. Zeker bij de grotere winkels. Ik voorspel bij deze alvast dat het ook een onderdeel zal worden van het solicitatieproces, voor zo ver dat niet al het geval is. In praktijk komt het er op neer dat winkelpersoneel massaal mag slikken of stikken.


  ⚠️ Meld

 36. Ik vind het belachelijk als er een uitzondering wordt gemaakt voor Primark. Eerst een paar mooie middeleeuwse panden ervoor slopen en dan nog zelf de openingstijden willen bepalen. Hoeveel macht kan zo’n bedrijf hebben. Zelfs de Ikea doet niet zo moeilijk!


  ⚠️ Meld

 37. In Nederland is Zwolle de uitzondering (als hoofdstad van de bible-belt).
  Indien een aantal grote commerciële jongens de politiek in een andere richting kunnen bewegen, hebben ze mijn zegen want ik ben die zondag dictatuur helemaal zat. Misbruik van het democratisch principe: gij mag niet, gij zal niet!


  ⚠️ Meld

 38. Bericht door br, op 3 augustus 2015 23:16

  @plantje, helemaal mee eens, hij is een van de weinigen die geen graaiers is…..
  altijd duidelijk en correct naar de mensen toe..

  Ja en hij is één van de weinigen die de discussie weer naar het constructieve weet te trekken zonder er een zij-wij-verhaal van te maken. Duidelijk scheiden wat zijn idee is en dat van een ander. En voorop stellen, dat het niet om opleggen gaat en daar in het verdere betoog ook niet van afwijken


  ⚠️ Meld

 39. Zwolle loopt zover achter dat andere steden ons al drie keer hebben ingehaald. Mede dankzij John(-heb-ik-al-gezegd-dat-ik-raadslid-ben?) van Boven. We moeten het wiel opnieuw uitvinden want is het wel noodzakelijk dat we een wiel hebben? Geloven we wel in het wiel? Wat hebben we uiteindelijk aan het wiel, we hebben toch altijd zonder gedaan?


  ⚠️ Meld

 40. Heb je zijn verhaal ook echt gelezen Uil?

  Ik ben overtuigd atheïst en ik kan toch de denkwijze van John prima volgen. Voor supermarkten is zeker ruimte en voor de rest kan er gewoon overlegd worden volgens mij.


  ⚠️ Meld

 41. Uil is sowieso niet actueel met zijn flauwe naamgrap. Kennelijk heeft dit minder wijze exemplaar van dat mooie dier de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 gemist en weet hij niet dat John van Boven geen raadslid meer is.


  ⚠️ Meld

 42. Ik vind het ook gemakkelijk hoor. Om te roepen dat “al die Christenen” ons de vrije keuze voor een open koopzondag “ontnemen”. En John nuanceert dat erg goed. Ik kan alleen maar hopen dat de rest van de CU die denkwijze onderschrijft en op dezelfde wijze redeneert.

  Als ik het verhaal van John volg kunnen er alleen maar winnaars uit een goed debat komen.

  En persoonlijk kan ik het best waarderen als atheïst zo’n open gesprek met een Christen te kunnen hebben.


  ⚠️ Meld

 43. Ik denk dat Dick inziet dat missiewerk bij mij zinloos is. Water naar de zee dragen, met de kraan open dweilen en dat soort dingen…

  Om iets uitgebreider antwoord te geven op Dick zijn vraag: Helaas heb ik de ervaring dat een discussie met Christenen (met name over het geloof) vaak niet open en soepel verloopt.


  ⚠️ Meld

 44. @ John, bedankt (wederom) voor je scherpe constatering. Gister 12:42 was helemaal niet “gelukkig maar”!

  Bedoel idd dat ik het vreemd vind dat Plantje helemaal niet gewend is (als atheïst) zo’n open gesprek met een Christen te kunnen hebben.

  Dus had ik zo moeten reageren

  Oh, dan is er nog heel wat missiewerk te verrichten. Door en/of de Christenen die jij tegenkomt en/of jijzelf.

  @ Plantje, ben dan juist benieuwd ‘wat dan die “ruis” veroorzaakt, die ontstaat als jullie een goed gesprek proberen te voeren’.
  Jammer dat je dergelijke ervaring hebt. Misschien wilde degene met wie je discusseerde jou iets waarin hij/zij gelooft overbrengen als “zekerheid” en vond hij/zij dat jij dat ook maar aan moest nemen.
  Of leefde jij je te weinig en/of vooringenomen in?

  Heb zelf nog nooit die ervaring gehad, terwijl ik dagelijks met veel niet-gelovige mensen samenleef.


  ⚠️ Meld

 45. Ik las ook met veel belangstelling wat vdberg van John van Boven citeerde. Dat komt inderdaad betrokken en genuanceerd op me over. Misschien wel te genuanceerd naar mijn smaak. Ik zal er niet uit gaan citeren, want dat doet geen recht aan de samenhang van het verhaal.

  In de grote lijnen blijkt denk ik wel dat de ‘zondagsrust’ een religieus ding is. En als het gaat over ‘de consument’ die iets ‘opgelegd krijgt’ (oh, sorry, bijna toch een citaatje), vind ik dat geen recht doen aan de Zwollenaren die helemaal niets met religie hebben, of een andere religie hebben. Dat wegdoen als ‘de consument’, die blijkbaar
  iets wil, vind ik een onjuiste inschatting.

  En ik vind ook, al heeft een religieuze partij de meerderheid. Dan nog zou men zo verstandig moeten zijn de religieuze principes die puur religie zijn, -bijvoorbeeld niet in het handvest van de rechten van de mens terug te vinden zijn- buiten het maatschappelijk leven te houden.
  Achter de voordeur, zogezegd.  ⚠️ Meld

 46. Bericht door els, op 3 augustus 2015 9:12
  Open om vodden te verkopen gemaakt door onderbetaalden en kinderhanden.

  Els, zulke vodden zijn het niet, na enkele keren wassen nog steeds prima draagbaar, maar besef wel, dat als die kinderen geen geld verdienen, hoe dan ook, zij verhongeren?
  Als je niets koopt van die winkels, die daar goedkopere kleding bestellen, zijn deze kinderen, die helaas kinderarbeid verrichten, ten dode opgeschreven of tot prostitutie gedreven zelfs.
  Ik ben niet voor deze vorm van uitbuiting van kinderen! Zeer zeker niet, maar een regering uit die landen veranderen wij niet.
  Een winkelketen veranderen wij ook niet.
  Ik hoop dat die kinderen dankzij verdiensten toch nog een goed leven kunnen opbouwen tzt.  ⚠️ Meld

 47. Wat een Bullshit Timo. Jij noemt precies de geijkte argumenten om vooral zelf maar niets te hoeven doen.
  Kinderarbeid is nooit goed te praten. Kinderen horen op school en niet in een fabriek. Pas als een kind naar school is geweest heeft het een toekomst.
  Als consument kun je veel veranderen, als je maar wilt en met velen bent. Met fatalisme bereik je inderdaad niks.
  Mooi dat je die kinderen toch een goeie toekomst wenst, maar bedenk dat dat alleen met scholing kan.  ⚠️ Meld

 48. Japser, het is in iedergeval niet bewezen voorzover ik weet. Primary zelf zegt ook van niet.
  Wel zijn journalisten kinderarbeid tegengekomen in landen als Birma en Bangladesh. Bedrijven waar geen kinderarbeid voorkomt besteden wel weer werk uit naar andere bedrijfjes, zodat de controle nooit honderd procent kan zijn.
  Als iemand mij een fiets voor een koopje aanbied kan ik ook niet bewijzen dat hij gestolen is, maar ik ga er toch maar niet op in.


  ⚠️ Meld

 49. De kinderarbeid een beetje proberen te reguleren, vooral in de armste delen van de wereld, lijkt mij een goede missie. En dat probleem in verband brengen met het religieuze zondagse ‘rustdagje’ in Zwolle, gaat dat niet al te ver ?


  ⚠️ Meld

 50. Tubantia:
  “ENSCHEDE – De Enschedese binnenstad heeft door de komst van winkelketen Primark 19 procent meer bezoekers ten opzichte van vorig jaar. En daar is wethouder Eelco Eerenberg maar wat blij mee.
  Maar er is na de komst van de veelbesproken winkelketen ook iets gebeurd wat de wethouder nooit had verwacht. ⤸We hebben extra prullenbakken moeten plaatsen⤝, meldt Eerenberg aan RTV Oost.

  Pashokje
  ⤸Klanten willen niet wachten op een pashokje, kopen de kleding en gaan buiten, in een steegje passen. Nieuwe kleding wordt aangetrokken en oude spullen verdwijnen zo in de prullenbak, die daardoor overvol raakt.⤝


  ⚠️ Meld

 51. Inderdaad “een schroefje los”, maar wel een grappig bericht met in het achterhoofd dat de gemeente Zwolle juist prullenbakken aan het weghalen is.


  ⚠️ Meld

 52. Gewoon je agressieve hond loslaten in een steegje

  Klanten gaan buiten, in een steegje passen. Nieuwe kleding wordt aangetrokken

  Tuurlijk, fl*kker alles maar in de prullebak; het gaat immers zo goed met ons

  en oude spullen verdwijnen zo in de prullenbak, die daardoor overvol raakt

  Misschien kan die Primark een plek in de berging reserveren voor oude kleding en die goed besteden.

  Raar volk daar in die “wannabee-hoofdstad van Overijssel”.


  ⚠️ Meld

 53. Op de website van de Stentor heeft een woordvoerder van Primark inmiddels ontkent dat ze iedere zondag open gaan. Of daar afspraken over gemaakt hebben.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.