Herdenking omgekomenen in Oost-Azië

Zwolle – De gemeente Zwolle herdenkt zaterdag 15 augustus alle militairen en burgers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962.

Deze jaarlijkse plechtigheid vindt plaats van 19.00 tot 20.00 uur bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle. De herdenking werd 25 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Terecht dat we zulke dingen herdenken. Als nederlander is het beschamend te bedenken wat voor dingen daar gedaan en gebeurd zijn. Onlangs las ik nog een boek van Adriaan van Dis daarover. Je hart staat bijna stil die geschiedenis vernemend.  ⚠️ Meld

 2. 1 juli Oosterpark, Hikstad, is de herdenking van de afschaffing van de slavernij in 1863. Overigens helemaal eens dat ons koloniaal verleden een schandvlek is wat menselijkheid betreft.


  ⚠️ Meld

 3. Als je corrigeert, dan wel in de juiste richting. 😉

  Inderdaad, de herdenking is niet omgekomen, maar tevens zijn de burgerslachtoffers en de gesneuvelde militairen geen omgekomenen. Dat woord is geen correct Nederlands. Het houdt de kop wel lekker kort.

  En nu we toch gemeenschap hebben met de mieren: de kop is tevens niet eenduidig over de lokatie van de herdenking. Welnu, het is niet in Oost-Azië.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.