Horeca Grote Markt boos op gemeente Zwolle

Zwolle – Een aantal ondernemers die hun gebouw aan de Grote Markt hebben staan zijn boos op de gemeente Zwolle. Ze hebben een brief ontvangen waarin staat dat, vanaf het moment van de opbouw van de Zwolse Zomerkermis, de horeca hun terrassen niet buiten mogen hebben staan. En dat tot en met de afbouw van de kermis. Ze mogen dan niet exploiteren van 10 tot en met 25 augustus. Alleen in overleg met de toezichthouder van de gemeente is een aangepast terras mogelijk. Dat pikken ze niet!

Ondernemer Max van Dijk neemt het voortouw op Twitter. Hij laat gepikeerd weten dat hij vier dagen lang zijn terras niet buiten mag hebben staan, ook niet als het opgeruimd is. Carine Wiersma van restaurant Vito’s is momenteel op vakantie in Italië maar laat via een reactie weten dat de maatregel nergens op slaat. "En nog wat .. Juist door onze terrassen komt er nog ‘volk’ naar de kermis". Van Dijk, eigenaar van Van Orsouw, wil de kwestie bij de gemeente Zwolle aanhangig maken. Boos meldt hij: "Ik ga proberen deze dwaling stop te zetten! Misschien maar eens 500 handtekeningen verzamelen voor het wel laten staan van de terrassen."

Artikel delen:
Reacties 59
 1. Belachelijk weer. Waar is die gemeente mee bezig. Of het nu om horeca (terras betutteling) of overige ondernemers (openingstijden) gaat. Ze maken Zwolle zo niet aantrekkelijk voor haar inwoners en toeristen.


  ⚠️ Meld

 2. Volgens mij niet ribo. Max is niet voor niets nijdig. Van de Luttekestraat is wel bekend dat die horeca, en met name Taiwan, al langer benadeeld worden door de kermis.


  ⚠️ Meld

 3. Dat ze nijdig zijn is duidelijk, maar ik haal uit het artikel niet goed wat er nu concreet verslechterd is. Iets met de lengte van de periode van opbouw van de kermis blijkbaar, maar ik kan me niet herinneren dat er in voorgaande jaren dan wel terrassen stonden.


  ⚠️ Meld

 4. Tja, we hebben een heel klein binnenstadje, gebouwd voor hooguit 10.000 inwoners. Nu moeten er 120.000 mensen op hoogtijdagen hun vertier kunnen vinden. Dat wordt dringen geblazen voor alle ondernemers die daar een graantje van mee willen pikken.
  De gemeente moet moeilijke keuzes maken maar de markt en de kermis zijn heilig, die krijgen vaak voorrang
  Het wordt tijd voor een tweede uitgaans- en evenementenwijk buiten het stadscentrum, wie weet er een goede lokatie?  ⚠️ Meld

 5. Misschien de kermis eens uit de binnenstad bannen. Ik vind de binnenstad eigenlijk helemaal niet zo geschikt voor zo’n grote kermis. Er zal maar eens iets gebeuren dat er massaal hulpdiensten moeten komen Hoe staat het eigenlijk met de veiligheid tijdens de kermisdagen.
  Is er geen andere locatie voor de kermis te verzinnen?


  ⚠️ Meld

 6. Tja, ik ben weliswaar geen kermisganger maar ik nog minder een fan van de terrassen. En de kermis is een jaarlijks terugkerend iets dat zijn plekje allang verdient heeft. Wat dat betreft ben ik benieuwd wat er precies verslechterd is want dat de kermis een week per jaar ruimte nodig heeft is op zich niets nieuws.


  ⚠️ Meld

 7. Ik moet inderdaad niet denken aan “Alphen a.d. Rijn” achtige toestanden met die grote zware attracties in onze nauwe straatjes. wie controleert de veiligheid eigenlijk? Zou de gemeente Zwolle die expertise in huis hebben?


  ⚠️ Meld

 8. Ik hoor die ondernemers in het centrum nooit klagen over het feit dat door de steeds massaler wordende uitstallingen van terrassen het fatsoenlijk recht doorlopen vaak onmogelijk is geworden. Ze denken alleen aan de verhoging van hun inkomsten ten koste van andere medegebruik ondernemers van de binnenstad.


  ⚠️ Meld

 9. Misschien is het een idee om “Huds” in te schakelen, die zijn toch overal op tegen waar geluid uitkomt, kunnen ze een rechtszaak aanspannen om de kermis te verbieden.
  Dan is er weer genoeg ruimte voor de terrassen, maar horeca pas dan wel op met de decibellen anders spannen ze weer een rechtszaak aan tegen jullie.


  ⚠️ Meld

 10. Ik ben het eigenlijk wel eens met ikke. Zwolle is eigenlijk juist wel erg tolerant m.b.t. de terrassen. Op de grote markt heb je soms moeite om te passeren op de fiets omdat de terrassen een steeds groter deel van het plein bedekken. En bijv. aan de Broerenstraat heeft Dunnik de halve straat bezet. Misschien moeten de klagende ondernemers wat dat betreft ook eens beseffen hoeveel ze krijgen.


  ⚠️ Meld

 11. Vind dat de gemeente de horeca gelegenheden wel wat meer ruimte mogen bieden. Er is momenteel zoveel overlast voor de horeca betreft de afzettingen en beperkingen door de grote sloop en straks de opbouw die gaande is. Dus ik zeg geef de kleine middenstand een keer het voordeel en pas de kermis maar aan.


  ⚠️ Meld

 12. Ik denk dat het probleem is dat als er nu de normale hoeveelheid terras staat, de wagens van de kermis voor de opbouw nauwelijks goed kunnen manoeuvreren. Tijdens de kermis mogen de terrassen, lijkt mij, wel gewoon staan.


  ⚠️ Meld

 13. @ Timo

  Ja toch als je het onderstaande bericht leest “Rechtszaak tegen herrie podium Stratenfestival” gaat toch nergens meer over. Het is geven en nemen.


  ⚠️ Meld

 14. @dick: Max van Dijk heeft een foto van de brief op Twitter geplaatst. Ik vind trouwens niet dat er echt hele vreemde dingen in staan. Er wordt in de tekst ruimte gelaten voor het eventueel exploiteren van een aangepast terras. Het enige wat me opviel was dat de brief al op 8 juli is verstuurd maar dat het blijkbaar pas nu (bijna een maand later) voor opwinding zorgt.


  ⚠️ Meld

 15. Eventueel, maar dat wordt pas op de 13de bekeken. Vanaf 10-8 moeten ze het terras opruimen en het is aan hun zelf om een plek daar voor te regelen.


  ⚠️ Meld

 16. Sinds jaar en dag wordt de kermis gehouden in de binnenstad en natuurlijk trekt het daar ook de meeste mensen aan, maar het zorgt wel voor veel ongemakken, onrust, risico’s en ik merk dat na sluitingstijd de ‘verlaten’ kermis ook als een magneet werkt voor hangjongeren en de attracties bijvoorbeeld beklommen worden.

  Misschien is het eens een idee om serieus na te denken over een alternatieve plek voor de kermis, wellicht op het terrein van de IJsselhallen.


  ⚠️ Meld

 17. Pfff parkeerterrein IJsselhallen? Die kermis is er al sinds ongeveer de middeleeuwen. Toen had men nog nooit van een terras gehoord en nu moet de kermis wieberen?


  ⚠️ Meld

 18. Het meubilair van de terrassen trekt ook hangjongeren aan Historischbesef. Op het grote plein wordt regelmatig in latere uren door hangjongeren gevoetbald waarbij stoelen van het terras als doelpalen gebruikt worden. Als fietser mag je die dan ontwijken en hopen dat je niet geraakt wordt door een bal.


  ⚠️ Meld

 19. Bedankt ribo, inderdaad…8 juli en bijna een maand later; als ze zo met alle post omgaan, zullen ze wel regelmatig de deurwaarder op de stoep hebben staan. “ruimte laten” “eventueel exploiteren” “aangepast terras”
  * Wat is aangepast, hoeveel ruimte en je kunt dus ook een terras hebben zonder het te exploiteren.
  In het topic staat

  vanaf het moment van de opbouw van de Zwolse Zomerkermis, de horeca hun terrassen niet buiten mogen hebben staan. En dat tot en met de afbouw van de kermis. Ze mogen dan niet exploiteren van 10 tot en met 25 augustus. Alleen in overleg met de toezichthouder van de gemeente is een aangepast terras mogelijk.

  [/b]
  Veel ruimte, lijkt me, voor de toezichthouders. Is bekend welke terrashouders, aan de Grote Markt, hier met name door worden gedupeerd?
  * Die nieuwe naam voor De Harmonie
  * Mac Donald
  * Talamini
  * Van Orsouw Denk ik?

  Neem ook aan dat, gezien bovenstaande vetgedrukte tekst, er momenteel al behoorlijk overleg gaande is.


  ⚠️ Meld

 20. Onze binnenstad is beperkt van omvang en biedt gedurende het jaar tal van activiteiten aan Zwollenaren en bezoekers van de stad. Die combinatie vraagt van iedereen op sommige momenten medewerking. Als gemeente proberen we als het even kan alle belangen zo vroeg mogelijk op elkaar af te stemmen. Zo ook bij de kermis: in de algemene afspraken rond terrassen is al opgenomen dat voor evenementen als de kermis maatwerk nodig is. Daar hebben de ondernemers ook mee ingestemd. Dat maatwerk houdt in dat voor de opbouw van de kermis vanuit praktisch en veiligheidsoogpunt ruimte moet zijn. En er een zo kort mogelijke periode voor terrassen, zowel uitgezet als gestald, even geen plek is. De ervaring leert dat bij groot materiaal veiligheid voor de omgeving altijd in acht moet worden genomen. De periode voor de opbouw is van maandag tot en met donderdag. Donderdag wordt gekeken hoe zo goed mogelijk de terrassen een plek kunnen krijgen in combinatie met de kermis. Dus: tegemoetkomend aan het gedeelde belang met maatwerk. Met gedurende de kermis en het Stratenfestival ook het belang van bezoekers dat hulpdiensten in geval van een calamiteit goed hun werk kunnen doen. Zoals gezegd zetten we hier al jaren op in, en hebben we de horecaondernemers daar vier weken geleden in een brief nog eens op geattendeerd, en deze week nog eens in een gesprek.


  ⚠️ Meld

 21. Interessant dat de gemeente hier rechtstreeks reageert. 🙂

  Die reactie sluit trouwens wel aan op m’n eigen gedachten over de situatie.


  ⚠️ Meld

 22. Nette en snelle reactie van onze gemeente. Met de communicatie

  en hebben we de horecaondernemers daar vier weken geleden in een brief nog eens op geattendeerd, en deze week nog eens in een gesprek.

  . Zit het wel goed.
  Dat het allemaal niet nieuw is, blijkt uit

  Zoals gezegd zetten we hier al jaren op in

  en

  De ervaring leert

  . Inhoudelijk lijkt het me ook een hele redelijke reactie.


  ⚠️ Meld

 23. Dit is een nette reactie van de gemeente.
  Mijn punt is, dat de terrassenbrief een andere toon en inhoud heeft. Dat levert de commotie op.
  De brief zet stevig in op confectie (voor iedereen dezelfde maatregel) en later in de brief komt er ruimte voor maatwerk. Maar dan is de toon al gezet.
  Communicatief nogal onhandig.


  ⚠️ Meld

 24. @ Johnvanboven, Een zelfde brief in de zelfde toonzetting, (gemeente eigen) het is geen liefdesbrief, werd ook voorgaande jaren verstuurd.
  Samen maken we de stad en niet alleen een paar horecaffers rond de Grote en Melkmarkt.


  ⚠️ Meld

 25. DE gemeentelijke besluiten vind ik over het algemeen belachelijk, wat de zorg, werk ezv betreft, maar als ik hun reactie lees, nogmaals het kan net zo goed zijn dat iemand anders namens hun reageert(maar goed ga er van uit dat dat de gemeente zelf is), dan vind ik als het waar is dat ondernemers weken van te voren wisten al hoe dat met hun terrasjes zit, dus de ondernemers zich eraan die 10 dagen lang(zolang dat kermis in de binnenstad blijft) moeten houden met dat terrassen beleid, dat zou netjes zijn, want de veiligheid staat boven alles..


  ⚠️ Meld

 26. De horeca ondernemers pikjen al jaren illegaal heel veel vierkante meters extra in en nu huilie huilie doe? Laat me niet lachen.
  Voortaan elke dag handhaven op de juiste vierkante meters. 😀 zodat we weer ongestoord kunnen lopen.


  ⚠️ Meld

 27. Dat ondernemers met een terras rekening moeten houden met de (opbouw van de) kermis, spreekt wel voor zich, maar de vraag is natuurlijk of het getuigt van billijkheid door te eisen dat terrassen opgeruimd worden voor meerdere dagen gedurende hoogseizoen met goed weer. De Gemeente weet zelf ook best dat ondernemers met een terras in deze maanden veel inkomsten (moeten) genereren. Door terrassen te verkleinen ten behoeve van de kermis lopen deze ondernemers inkomsten mis.

  Daarentegen zouden ondernemers ook kunnen inspringen op de kermis in de binnenstad door iets aan te bieden dat speciaal gekoppeld is aan de kermis. Denk aan een uit de hand te eten gebakje of broodje vanuit een speciaal kraampje. Dat is ook ondernemersschap: van een nood een deugd maken. Het zou van begrip getuigen als de Gemeente dit soort initiatieven meteen toejuicht en er stante pede vergunningen voor te verlenen.

  Last but not least: het zou mooi zijn als de opbouw van de kermis (veel) minder tijd in beslag neemt. Het is een godspe dat er meerdere dagen voor nodig zijn, ongeacht de grootte van de kermis. Wellicht kan de toch al zo onaantrekkelijke kermis in toekomende jaren kleiner.
  Maar goed, in een ideale wereld…


  ⚠️ Meld

 28. Mooi dat het hier in Zwolle nog kan een kermis, een aantal dagen, en ook nog eens in de binnenstad. Dat zie je niet veel meer. Voorbeelden genoeg in de regio waar kermissen niet doorgaan vanwege gebrek aan opbrengsten, bezoekers, voor de kermis- exploitanten. En hier in Zwolle al zoveel jaren op rij elk jaar weer. Een traditie, net zoals het straten festival, met veel bezoekers. Hoop er nog jaren van te kunnen genieten, en met mij velen.


  ⚠️ Meld

 29. Ik zie het al voor mij dat het stratenfestival welke onderdeel is van het kermisgebeuren ook verplaatst gaat worden naar een locatie buiten het centrum. Dan zul je de binnenstadse horeca horen gillen.


  ⚠️ Meld

 30. ik hoor nooit een ondernemer over de wildgroei en te grote terassen zo ondertussen vooral op grote en melkmarkt en bij die dunnink. te gek voor woorden


  ⚠️ Meld

 31. Dit is echt de wereld op zijn kop! Kermis staat voor vermaak en gezelligheid. Terrassen rondom dit evenement horen daar nu eenmaal bij. Dit geeft de potentiële bezoeker van de zwolse kermis een extra stimulans deze te bezoeken. Qua sfeer, opstelling en beleving, kan men hier nog veel leren van onze buren in Deventer.


  ⚠️ Meld

 32. Gemeente zwolle moet eens kijken bij bv nijmeegse vierdaagse of tilburser kermis. Daar is hele week feest met veel terassen podia’s kermis en veeeel groter opgezet dan die niks zeggende straatfestival en mini zwolse kermisje. Waar een hoofdstad klein in kan zijn…. prutsers hier.


  ⚠️ Meld

 33. 😮 Ook Hendrik’s-terras is in het geding…volgens mij zitten de kermis en hem, elkaar niet in het vaarwater?

  Er wordt in dit topic alleen over de Grote Mrkt gesproken. Vandaar mijn:

  Is bekend welke terrashouders, aan de Grote Markt, hier met name door worden gedupeerd?
  * Die nieuwe naam voor De Harmonie
  * Mac Donald
  * Talamini
  * Van Orsouw Denk ik?

  Tussen de Grote Markt en Hendrik’s Las Rosas, zitten nog wel meer terrassen. Die dan vanzelfsprekend ook gedupeerd zijn. Dan denk ik gelijk, zoals hier al eerder is gedacht: Hadden ze voorgaande jaren geen last dan?


  ⚠️ Meld

 34. Verplaats die hele kermis naar het terrein van de IJsselhallen en alles is opgelost. En dan moeten de terrassen weg vanwege de veiligheid?
  Ik mijd sowieso de binnenstad tijdens de kermis. Het blijft levensgevaarlijk al achterlijk hoge constructies.


  ⚠️ Meld

 35. Dick, vorige jaren waren er opmerkingen over het verschil in afspraken. Het ene terras moest weg, het andere mocht blijven. Daarom dit jaar, volgens de terrassenbrief van de gemeente, eenzelfde maatregel voor alle terrassen in het kermisgebied. Nodig of niet nodig. Woordvoerder vandaag in de Stentor: gelijke monniken, gelijke kappen.
  Door de commotie keert gemeente terug op haar schreden en praat nu weer in termen van maatwerk. Zie het bericht van de gemeente.


  ⚠️ Meld

 36. @ John, was er bij De Belgische Keizer ook geen gezeur? Klinkt als een logisch gevolg van….

  gelijke monniken, gelijke kappen.

  Dus ook op de De Melkmarkt en Het Rodetorenplein. Nu is me duidelijk wat je gister bedoelde met

  Mijn punt is, dat de terrassenbrief een andere toon en inhoud heeft. Dat levert de commotie op.

  Ben wel benieuwd naar het (we kennen ze) nogal sensationeel aangekondigde interview/indruk/reportage met Hendrik K. in de krant van Zwolle e.o. Ga het bewaren tot vanavond.

  Bedankt! Goeie, bij Zwolle passende, naam “Blij”!


  ⚠️ Meld

 37. gewoon weg met die kermisherrie, zet maar ergens in een weiland in de marslanden of zo… beetje niet meer van deze tijd zo’n kermis…>:(


  ⚠️ Meld

 38. Wil ik denk dat jij niet meer van deze tijd bent, ga verhuizen naar Staphorst oid, denk dat je daar meer rust zult vinden dan in een stad!
  Maak de stad niet kapot, omdat jij alleen aan jezelf denkt.  ⚠️ Meld

 39. En Henrik en anderen die zich voor nop (ze hinderen nixxx of niemand zo begrijp ik) lijken te moeten aanpassen? Maar wel een enorme, zeker Las Rosas, inkomstenderving hebben?


  ⚠️ Meld

 40. Is Oost geraden ook: gratis meelezen met deskundige mensen van het onvolprezen WLZ. De Sensator maakt trouwens in deze komkommertijd van elke scheet een item. Je zult maar voor die zwartevingersmaker moeten betalen 😮


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.