Geen exoot in de sloot

Zwolle – Het Waterschap Groot Salland heeft ook deze zomer weer last van ‘exotische’ planten in haar wateren. Sommige van deze uitheemse planten, verspreiden zich razendsnel en zijn moeilijk te verwijderen. De planten kunnen ervoor zorgen dat in korte tijd watergangen dichtgroeien en belemmeren daardoor de aan- en afvoer van water. Daarnaast verdringen ze de normale inheemse vegetatie. 

 

grote_waternavel_verwijderen_-_verkleind.jpg 

 

Om problemen te voorkomen, verwijdert het waterschap de ‘probleemplanten’ zo snel mogelijk. Het verwijderen, transporteren en composteren van de planten kost veel tijd en geld. Bovendien zijn bepaalde soorten waterplanten, bijvoorbeeld de beruchte en verboden Grote Waternavel en het Ongelijkbladig Vederkruid, in staat om vanuit elk afgebroken stukje plant weer opnieuw uit te groeien. Daardoor is het mogelijk dat de plant zich verspreidt over verschillende  watergangen die met elkaar in verbinding staan.

‘Meeliften’

De ‘exoten’ zoals ze worden genoemd, komen op verschillende manieren in de wateren terecht. Met de vele schepen, (vracht)auto’s, vliegtuigen en hun passagiers ‘lift’ wel eens iets mee. Soms worden ze echter bewust ingevoerd, bijvoorbeeld als vijver- of aquariumplant.

 

Geen tweede leven

Daarnaast komt het ieder jaar voor dat inwoners na een opknapbeurt van hun vijver, het teveel aan waterplanten met goede bedoelingen uitzetten in buitenwater. Vaak zitten daar uitheemse of exotische planten bij die zich razendsnel verspreiden en zorgen voor overlast. Dit probleem wordt steeds groter, want  door de klimaatverandering kunnen steeds meer soorten uit warmere streken zich hier blijvend vestigen. Inwoners worden dan ook opgeroepen vijverplanten geen tweede leven te geven in sloten, beken, rivieren, kanalen of vijvers. 

 

Probleemsoort Groot Salland

Probleemsoorten die in het werkgebied van het Waterschap Groot Salland worden  aangetroffen zijn de Grote Waternavel, Parelvederkruid, Ongelijkbladig Vederkruid, Waterwaaier, Watercrassula  en Waterteunisbloem. 

Medewerkers van Groot Salland die veel buiten werken herkennen de uitheemse waterplanten. Op die manier kan er direct actie worden ondernomen. Meldingen van inwoners zijn hierbij ook van harte welkom.   

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “Geen exoot in de sloot”

  1. Ik zou wel eens een waterplant achter het huis willen hebben die het water wat schoner maakt. Mijn god, wat is dat water altijd bruin!

  2. Heb je het over in je eigen tuin, vijver, @ plantje? Of bedoel je de sloten buiten je tuin? Want in dat geval kan het best een afwatering zijn voor overtollig riool,of regenwater . Stilstaand water waarschijnlijk ook nog. Daar helpt geen plant tegen. Schandalig trouwens dat mensen met een vijver dit nog steeds doen, terwijl het al jaren bekend is dat het schadelijk is voor het milieu. Echt van die lui van “als ik er maar vanaf ben” en mijn vijver maar schoon is. Ikke, ikke en de rest kan stikken. Dit kost de gemeenschap onnodig klauwen vol geld.

  3. Tsja, het waterschap. De meest mistige instelling, wat nog voor ‘overheid’ doorgaat vinden ze zelf.
    Er zijn zelfs verkiezingen voor de bestuurders. Geen mens heeft een idee waar het dan om gaat, maar stemmen mogen we wel 🙂
    Weet iemand wat je ervoor betaalt? En wat je ervoor krijgt?

  4. Ik heb het over de sloten buiten de tuin. Het water hoeft niet kraakhelder te zijn, maar het is dit jaar erger dan ooit!

    Het water staat inderdaad stil en dat zal ook een groot deel van de oorzaak zijn.

  5. @ Plantje, je wilt niet weten wat er allemaal in sloten (en grotere watergangen) wordt gemikt. Ook niet wat er, gemakzuchtend en onnadenkend, in het riool wordt gekiept. Ook dat water wordt gezuiverd door Rioolwaterinstallaties, in het beheer van bovengenoemde instantie.

  6. @Hikstad als er 1 overheidsinstantie is met een heldere taakstelling, dan is het wel het waterschap! “Schoon water, droge voeten”. Klaar.
    Probeer dat maar eens zo duidelijk en kort te omschrijven voor gemeente of provincie 😀

  7. Klasse Pieter G.; En muskusrattenbestrijding, (dijkbeheer, ruimte voor rivieren, bediening balgstuw hoort eigenlijk bij ” droge voeten”), goede interactie met aanwonenden, handhaving.

  8. Natuurlijk ook veel assistentie in (soms verre) buitenlanden. Omdat ook die graag gebuik willen maken van Nederlandse expertiise. Zag bijvoorbeeld dit net staan

    Dan kan Willy dus wel mooi weer spelen als watermanager, maar je hoeft niet te vragen waar de échte watermanagers zitten 😉

  9. @ Plantje 7:26. Net in het NOS 20:00 uur-journaal, een panklaar antwoord op jouw waterkwaliteitsvraag. Al vrees ik eigenlijk dat je het vooral over stilstaand water hebt.

    In Friesland werd de vispopulatie geteld. Om meer info over de waterkwaliteit te krijgen. In de jaren ’90 toen ik nog bij het WGS werkte, hebben ze ook eens een uiterst succesvol en (later) toonaangevend project gehad.

    Actief Biologisch Beheer (van het overigens mooie) Duinigermeer. Kijk het NOS-20:00 uur journaal er maar eens op na als je de Friese variant gemist hebt.

    * @ admin, historie Mooi rechtgezet, bedankt 😉

  10. Bericht door dick, op 7 augustus 2015 20:38

    @ Plantje 7:26. Net in het NOS 20:00 uur-journaal, een panklaar antwoord op jouw waterkwaliteitsvraag. Al vrees ik eigenlijk dat je het vooral over stilstaand water hebt.

    Ik heb dat gemist…kun je een tipje van de sluier oplichten?

    Overigens heb ik het idee, dat we hier veel ijzer in de bodem hebben en dat dat een groot deel van het probleem is.

  11. Net 20:00 NOS-journaal. Ongeveer om 20:20 passeerde dit onderwerp, vrij uitgebreid, de revu. Iemand een (volgens mij) Brabants waterschap, een boer en iemand van de Unie van Waterschappen; ze hadden er allemaal wat zinnigs over te melden. Het probleem was zeker niet kleiner geworden!

    Zie http://WWW.NOS.NL /Nieuwsuitzendingen terugkijken…voor belangstellenden.

  12. Oeps, helemaal gemist @ Plantje, op 8 augustus 2015 10:45

    Dat was toch een duidelijk ander item dan het topic -item van vanavond. Omdat jij schreef

    Bericht door Plantje, op 7 augustus 2015 7:26
    Ik heb het over de sloten buiten de tuin. Het water hoeft niet kraakhelder te zijn, maar het is dit jaar erger dan ooit!

    Het water staat inderdaad stil en dat zal ook een groot deel van de oorzaak zijn.

    De kwaliteit van stilstaand water. IJzerhoudende bodem zou oorzaak kunnen zijn?

    Ja, in het journaal werd een duidelijk verband gelegd tussen de meetresultaten mbt de vispopulatie: hoeveelheid en soort. En de kwaliteit van het water. Eens kijken….jammer helaas gaat de info maar terug tot zaterdag 8/8 http://nos.nl/uitzending/nos-journaal.html

    Je kunt echter altijd bellen: 038 455 72 00
    Of mailen: info@wgs.nl of Contactformulier op http://www.wgs.nl/
    Wordt erg op prijs gesteld een betrokken burger die meer info kan worden verstrekt!

  13. Ik heb hier ook wel eens iemand van WGS gehad en deze sloten is hem een doorn in het oog. Waarom ze geen doorsteek maken onder het spoor bij het winkelcentrum Zwolle-Zuid is me nog steeds een raadsel! Dan krijg je wat doorstroming en is het probleem zo weg!

Reacties zijn gesloten.