Succes petitie zondagsopenstelling supermarkten

Zwolle – De petitie voor een algemene zondagsopenstelling van supermarkten in Zwolle is een doorslaand succes. Zwollenaar Gerrit-Jan Mondria startte 28 juli jl. de petitie

Mondria: "Toen ik aan deze actie begon had ik niet verwacht dat er zo veel belangstelling was voor deze petitie, tot nu toe zijn er ruim 1.500 ondertekeningen verzameld en dit houd dus in dat we ver boven de norm van 500, dat nodig is om op de agenda van de gemeenteraad te komen, zitten. Inmiddels heb ik ook contact gehad met verschillende supermarkten en deze waren op één na positief. De ene supermarkt had geen mening. Zodra de zomerreces is afgelopen zal ik contact op gaan nemen met de Gemeente Zwolle om te bekijken wanneer dit op de agenda gezet kan worden. Uiteraard zal de petitie ook gewoon tot die tijd ondertekenbaar zijn. Ook is er inmiddels een Facebook pagina opgericht."

De gemeente Zwolle verleent sinds 2012 ieder jaar per 1 februariaan maximaal 8 supermarkten een vergunning. Deze supers mogen dan het aankomende jaar de deuren op de zondagmiddag / avond open stellen. De vergunning voor de Spar Mulder aan de Roemer Visscherstraat heeft in dit rijtje een uitzonderingspositie. Deze supermarkt is in het verleden ooit een vergunning voor de zondagopenstelling verleend voor onbepaalde tijd. Mondria wil verandering, en alle supermarkten openzien op zondag, en probeert dit gestalte te geven door het organiseren van een petitie. 

Artikel delen:
Reacties 91
 1. Klasse Gerrit-Jan, als niemand zo iets oppakt veranderd er zéker nooit iets. Vanzelfsprekend, zijn zeker de ruim 1500 ondertekenaars benieuwd

  – wanneer dit op de agenda gezet kan worden.
  – maar misschien vooral hoe er met de petitie om wordt gegaan door degene die wij gekozen hebben. Vind het namelijk zelf wel vanzelfsprekend dat geëngageerde mensen ook altijd stemmen.


  ⚠️ Meld

 2. Ik woon tegenover een supermarkt en vind de rust heerlijk op zondag zoals wij al jaren zijn gewend. Mocht de supermarkten permanent open gaan, dan zal ik en de buren er alles aan doen om het te vorkomen. Ook wij hebben recht op onze rust. Of worden we verplicht om te verhuizen?


  ⚠️ Meld

 3. Fam. Vermeer: In welke zin hebben jullie geen rust? Puur de aanwezigheid van mensen lijkt me, als je in een stad woont, wat moeilijk te voorkomen.


  ⚠️ Meld

 4. De verdeling van supermarkten die zondag open mogen zijn is ook erg krom. In het noorden drie supermarkten, maar in het ongeveer even grote Zwolle-Zuid maar één. Verder ten oosten van de binnenstad nog drie vlak bijelkaar.

  https://goo.gl/1vnlLO


  ⚠️ Meld

 5. “Maar” 1500 ondertekeningen? Op meer dan 120.000 inwoners? En dat een doorslaand succes noemen?
  Waarom flippen de voorstanders altijd zo als iemand opkomt voor zijn / haar rust en wordt er dan gegooid met argumenten dat de ander egoïstisch is en maar ergens anders moet gaan wonen?
  Jullie zijn net zo egoïstisch of nog erger want alle respect naar de ander is bij jullie verloren gegaan.
  Wonen in een stad hoeft niet synoniem te staan voor 24 uur, 7 dagen per week behoefte hebben aan herrie en niet meer rekening hoeven houden met een ander. Er zijn 6 dagen in de week winkels open van 8 – 8 uur. Kun je dan echt alleen maar op de zondag boodschappen doen? Misschien moet je dan eens wat andere activiteiten in je (te) drukke agenda gaan schrappen, je zou haast overspannen worden.  ⚠️ Meld

 6. Knap hor 1,3% van de Zwolse bevolking heeft getekend!

  Bij de gemeenteraad verkiezingen is de CU als grootste partij gekozen.
  Volgens mij zegt zoiets veel meer dan zo’n petitie,

  Ongelofelijk hoe druk mensen zich toch om dit soort dingen kunnen maken en als er dan een keer iemand een andere mening heeft krijgt hij of zij gelijk van alle kanten kritiek.

  Ik zou zeggen ga jullie tijd beter besteden!

  Zoals Yvon ook al zei de winkels zijn 6 dagen per week van 8-21 open als je geen tijd heb om dan boodschappen te doen dan zullen jullie wel heel veel stress hebben.

  Zoals jullie al aan mijn naam hebben kunnen lezen hoeft van mij die hele zondagopening ook niet. Het systeem dat er nu is biedt iedereen al de gelegenheid om eventueel een boodschap te doen op zondag.

  En nee ik ben niet gelovig!

  Ik gun die mensen ook een dagje weekend.


  ⚠️ Meld

 7. Maakt niet uit, Els. Uiteindelijk komt het op de agenda van de gemeenteraad, en daar zitten “een mooi bettien” tegenstanders.
  Dus voorlopig verandert er niets.


  ⚠️ Meld

 8. Als al 1500 mensen tekenen om iets op de agenda van de gemeenteraad te zetten kun je je makkelijk voorstellen dat een veel grotere meerderheid voor een algemene opening van de supermarkten is. Let op: men had enkel 500 handtekeningen nodig en het werden er ruim 1500.


  ⚠️ Meld

 9. De behoefte om zondag naar de supermarkt te gaan is groot,studenten en scholieren staan in de rij om op zondag tewerken. De rijen voor de supermarkt zijn zondag groot, om deze mensen weg te zetten als asocialen, dan heb je echt geen normen en waarden!


  ⚠️ Meld

 10. We leven niet meer in de 20e eeuw, de wereld is een 24 uur economie, in Engeland/Schotland zijn de grote ASDA’s 24/7 open! Ja… 24/7 , dus midden in de nacht kun je er nog je boodschappen doen! Helaas zijn er hier erg veel conservatieve oudbollige mensen die niet tegen verandering kunnen en met onzinnige redenen komen waarom de winkels dicht moeten blijven op zondag. Er is genoeg animo voor open winkels op zondag, jammer dat anderen mensen proberen te bepalen wat een ander wel en niet op zondag mag doen…. Voor rust moet je in een buitenwijk gaan wonen, of buiten de stad. En voor rust zit ik in mijn achtertuin, niet voor, aan de weg.


  ⚠️ Meld

 11. @Freddie
  Klopt, in de VS ook 24/7 open. Men vergeet vaak dat er ook mensen in de zaak aanwezig moeten zijn als jij om half drie in de nacht een pak melk wilt kopen. Ik heb mensen daar wel eens naar gevraagd maar ben toen niemand tegengekomen die aangaf met plezier in de nacht te werken. Vaak was het uit pure noodzaak en het betaalde geen dollar extra. Het lijkt allemaal zo mooi de winkels altijd open, maar er zit vaak ook veel ellende achter van personeel die op de meest rare tijden op het werk aanwezig moet zijn. Vroeg of laat gaat het nachtwerk een mens opbreken, uitzonderingen daar gelaten, die zijn er altijd.


  ⚠️ Meld

 12. Even heel anders geredeneerd:

  Gaan we meer besteden bij een supermarkt als die langer open is? Mijn aanname is dat dat niet het geval is. Je koopt nu immers naar behoefte en die zal volgens mij niet veranderen.
  Heeft de supermarkt meer kosten als de openingstijden verruimen? Dat lijkt me wel. Er moet meer personeel ingehuurd worden, waarbij het uurtarief soms ook nog omhoog moet vanwege het moment van de dag/week.

  Dus de supermarkten zullen naar mijn idee niet veel meer inkomsten krijgen, maar de kosten zullen wel stijgen. Eén keer raden wie (uiteindelijk) voor die kosten zal opdraaien.

  Ik ben geen voorstander.


  ⚠️ Meld

 13. In USA zijn andere werk tijden, daar hebben de meeste mensen twee banen soms drie banen en hebben dan tijd nodig om boodschappen te doen. Daarom zijn de fastfood ketens zo in. Krijg je hier ook. In de USA moeten mensen doorgaans ver reizen voor een supermarkt 6 km is geen uitzondering dus fastfood als je geen tijd hebt voor de supermarkt.


  ⚠️ Meld

 14. Ik vind dat er al genoeg supers open zijn. Ik zelf vind dat wel genoeg. Af en toe is het handig voor als je iets vergeten bent maar dan hoeven alle supers niet open.

  Laten we een petitie starten om de huidige regeling te behouden 😛


  ⚠️ Meld

 15. Daarom zijn in de Randstad ook ALLE winkels open, omdat de kosten zo hoog zijn.

  Als mensen het artikel beter gelezen hadden, dan hadden deze kunnen zien dat bijna alle ondernemers positief zijn. Dit zijn ze namelijk niet als ze het hun omzet kost.

  en op zondag zullen er zeker wel meer boodschappen gedaan worden, juist omdat in de omliggende plaatsen de supers dicht zijn.

  en @will waarom slavendrijvers? Niemand verplicht jou om op zondag te gaan werken of te winkelen.

  En het is wel een succes deze petitie omdat er eigenlijk maar 500 ondertekeningen nodig zijn en we er dus 1000 meer hebben.  ⚠️ Meld

 16. @mondria1986
  Natuurlijk willen ondernemers altijd open, die willen geld verdienen. Vraag het personeel eens van die ondernemer of die graag op zondag of in de nacht werken, dan is de uitslag heel anders.
  “Niemand is verplicht te werken op zondag” ik denk dat je weinig keuze hebt als jouw baas je nodig heeft.


  ⚠️ Meld

 17. Net zoals winkelier aangaf, scholieren en studenten staan in de rij om op zondag te mogen werken…. animo zat dus.

  En wie heeft het hier over nacht?


  ⚠️ Meld

 18. Zijn we even allemaal vergeten dat er genoeg andere banen zijn waarbij mensen snachts moeten werken? Ziekenhuis/Verpleeghuis, beveiliging, bakkers die zeer vroeg op moeten, vrachtwagenchauffeurs, etc etc. Zou wat zijn als die allemaal zouden gaan klagen en niet wilden werken in de nacht… Economie op z’n gat, verzorging in de problemen… Waarom zou een supermarkt medewerker een uitzondering op deze banen moeten zijn? Genoeg mensen die maar wat blij zijn dat ze ?berhaubt werk hebben….


  ⚠️ Meld

 19. Zondagopenstelling van supermarkten gaat ten kosten van de kleine detailhandel. Deze bedrijven brengen sfeervol en diversiteit in het winkelaanbod en houden de supermarkten scherp. Vaak zijn deze winkels al 6 dagen in de week open en met een openingstijd van 9:00 tot 18:00 draaien deze zelfstandige ondernemers 10 uur op een dag.
  Zondagopenstelling betekend dus extra kosten (denk aan de zondagstoeslag op het loon) geen vaste vrije dag meer voor bijvoorbeeld het gezin of sport en een aantasting van de rentabiliteit.

  Persoonlijk kom ik haast nooit meer in de supermarkt. Ik fiets graag kleine zaakjes af of haal mijn spullen op de markt. Daar word ik herkend, weet men wat ik wil en is het aanbod diverser, regionaal en persoonlijker. Voor mij hoeft die zondagopenstelling dus niet.  ⚠️ Meld

 20. Weer zo’n cliche: “zondagopenstelling van supermarkten gaat ten kosten van de kleine detailhandel”. Niemand dwingt hen om open te gaan hoor. Wat dat betreft zijn de lange werktijden van de uitbaters van die zaken een wat raar argument: men heeft dat voor 100% zelf in de hand. En als jou voorbeeld gangbaar is, Franky, missen die zaken ook geen inkomsten door niet open te gaan. Voor zover het sowieso al branchgenoten van supermarkten zijn: dat kun je ze, naar mijn idee, nauwelijks noemen.


  ⚠️ Meld

 21. Prima dat er kleine detailhandel en markten zijn,en dat mensen alleen daar hun boodschappen doen. Wat heeft dat te maken met zondagopenstelling van supermarkten, gaan deze mensen dan opeens zondag naar de supermarkten en laten ze de kleine detailhandel links liggen? Ik denkt het niet!
  @Wilbert
  Op zondag is de omzet in een paar uur groot, in vergelijking veel groter dan bijvoorbeeld op maandag van 8 tot 20 u. Dus volgens jou theorie kunnen we beter door de week een dag de supermarkt dicht doen, en zondagmiddag een paar uur open.


  ⚠️ Meld

 22. Een cliché betekent niet dat het niet waar is. Ik ken persoonlijk ook iemand die met zijn eigen zaak (weliswaar niet in de levensmiddelen) gestopt is, omdat het een te zware wissel trok op zijn gezin. Ik zal niet zeggen dat koopzondagen daar alleen debet aan waren, maar het speelde wel mee, aangezien hij alle uren zelf moest draaien.


  ⚠️ Meld

 23. Supermarkten op zondag open, is voor veel mannen de reden om ff weg te zijn bij hun vrouwtjes;)
  Of andersom kan natuurlijk ook….
  Dat gezeur al weer zeg, gvd, als je hiertegen bent en op zondag niet naar de winkel wilt, mensen, ga nou lekker in Staphorst wonnen of zo met al die oude knarren want die doen in dat dorpje niks anders dan rust hebben….


  ⚠️ Meld

 24. Zolang onze christelijke vrienden en vriendinnen nog de allang achterhaalde ideeën over zondagsrust hebben zal het heel moeilijk worden om op de biblebelt gevestigde winkels elke zondag open te krijgen.


  ⚠️ Meld

 25. Het argument dat medewerkers worden uitgebuit als ze op zondag moeten werken slaat nergens op. Op zondag krijg je als supermarktmedewerker 200% salaris, en iedereen die ik ken die bij een supermarkt werkt doet niets liever dan op zondag werken.
  Als je vandaag bij een supermarkt langsgaat dan zie je dat er duizenden mensen vandaag boodschappen gaan doen, dus dat er een nog veel groter draagvlak is voor zondagsopenstelling dan de 1500 handtekeningen. Daarom is het bekrompen en asociaal om deze mensen te willen dwarsbomen in hun behoeftes, alleen omdat dit niet je eigen behoefte is.


  ⚠️ Meld

 26. O.k, hoe nu verder:

  – Wanneer behandelt de gemeenteraad dit?
  – Is er al een idee bij welke partijen dit serieus aan zou kunnen slaan?
  – Misschien kunnen partijen die dit serieus de kans geven, een discussie of tenminste een informatierondje opzetten….hier?


  ⚠️ Meld

 27. Ziekenhuispersoneel , bakkers, beveiligers hebben bij acceptatie van de baan nachtwerk geaccepteerd. Winkelpersoneel niet. Wanneer ik volgende week te horen krijg dat ik nachts op kantoor moet zijn sta ik ook op mijn achterste benen.


  ⚠️ Meld

 28. Je hebt altijd de keuze om niet op zondag te werken. Je baas kan je niet dwingen op zondag te werken. Als je ooit in een supermarkt hebt gewerkt weet je dat de roosters in goed overleg worden gemaakt en dat je werkt op de dagen dat je hebt aangegeven dat je kan en wil werken.  ⚠️ Meld

 29. De voorstanders hebben vast geen familie of vrienden die in de detailhandel werken anders zouden ze wel anders praten.
  Gun de mensen in de detailhandel toch ook een vaste vrije dag!


  ⚠️ Meld

 30. @Jk: het gaat in dit geval niet om “de detailhandel” maar slechts om supermarkten. Het openstellen van supermarkten op zondag betekend niet dat alle andere winkels ook op zondag open gaan.

  En voor de zoveelste keer: het personeel van een supermarkt raak je niet met zondagopenstelling. Ik heb niet de indruk dat er in een supermarkt in het weekend dezelfde mensen werken dan door de weeks. In het weekend (en trouwens ook ’s avonds) zie je voornamelijk scholieren en studenten terwijl je het vaste personeel vooral door de weeks ziet. Die scholieren en studenten werken dus geen volle weken maar verdienen wel extra. En dat is een groep die graag wat wil verdienen. Het personeel heeft hier dus geen last van: in tegendeel zelfs.


  ⚠️ Meld

 31. Die hebben ze op zondag als dit willen Jk!!!! Personeel is niet verplicht om op zondag te werken in de detailhandel, scholieren en studenten staan in de rij om op zondag te werken .


  ⚠️ Meld

 32. Is er al een idee bij welke partijen dit serieus aan zou kunnen slaan?

  De CU, CDA, GroenLinks en de SP waren destijds tegen!
  Je mag aannemen dat de wens van de CU voor de dan geldende afspraak, de opening van niet meer dan 8 roulerende supermarkten op zondag, winst is geworden tijdens coalitie onderhandelingen met D66 en VVD.


  ⚠️ Meld

 33. Tsja, de CU. Veel Zwollenaren schijnen erop te stemmen. Ik ben er trouwens niet op tegen als een ondernemer een dag in de week, of hoeveel dagen dan ook in de week, de winkel dicht wil doen. Da’s de vrijheid waar eenieder recht op heeft. Winkel open of dicht, wanneer wel of niet werken, dat soort dingen.

  Ben er wel op tegen als een religieuze politieke club religieuze dingen aan de samenleving oplegt, middels wetgeving. Dat kan echt niet lijkt me. Eerlijk gezegd vind ik dat regelrecht onfatsoenlijk ook nog eens.

  Net zoiets als de jehovas die de voet tussen de deur zetten. De religieuze aandrang om te overtuigen, niet goedschiks, dan met dwang. Nog een lange weg te gaan zo te lezen….  ⚠️ Meld

 34. I love democratie! En dan nog zijn er mensen die gaan zitten zanikken.
  Dit valt echt onder de categorie “asielzoekers welkom”, maar niet in mijn achtertuin.

  De initiatiefnemer zegt het al, met 500 of meer petitie ondersteuners moét de politiek dit op de agenda van de gemeenteraad zetten.

  Daar kan gestemd worden voor een initiatief.
  Ik zeg, kom maar op.

  Enne, dit heeft natuurlijk niks met slavendrijvers te maken.
  Het zijn allemaal 15 jarigen tegenwoordig, die maar wat blij zijn een paar centen te verdienen.  ⚠️ Meld

 35. Men heeft het er hier over dat de supermarkten meer omzet gaan draaien. Hoezo? Gaan mensen meer boodschappen doen of gaan er dan meer mensen boodschappen doen, bijv. mensen uit andere plaatsen die dan hier naartoe gaan komen (worden het ook dure boodschappen ;-)?
  Als ik in de week bijv. 2 broden, 2 pakken yoghurt, 2 pakken vla, 1 pond kaas, enz., enz. nodig ben ga ik die echt niet in grotere hoeveelheden halen wanneer ik ook nog eens op zondag mijn boodschappen kan gaan doen. Door mij dus geen extra omzet, hoor, wanneer ik dit op zondag zou halen i.p.v. op de dinsdag.
  Het is een eindeloze discussie. Jammer dat sommige personen hier zo respectloos reageren. Hou de mening bij jezelf zonder een ander persoonlijk aan te vallen.


  ⚠️ Meld

 36. De omzetverhoging komt doordat mensen bijvoorbeeld op zondag kunnen beslissen om te gaan bbqen en hier dus vlees voor kunnen kopen. Ook komen er mensen uit de hele regio naar zwolle om boodschappen te doen op zondag.
  Ik heb bij de open op zondag discussie toch altijd vooral het idee dat christenen allerlij excuses aan het verzinnen zijn om supermarkten op “hun” zondag gesloten te houden, terwijl hun eigenlijke reden toch echt puur en alleen een oud sprookjesboek is waar ze hun en het liefst ook ons leven naar willen laten lijden.


  ⚠️ Meld

 37. Ik zou ’t wel leuk vinden als de Moslims het in Zwolle voor het zeggen krijgen. Duurt ook niet lang meer denk ik, democratisch gezien. En dan mag je jezelf achter het oor krabben, bedenkende in hoeverre de christenen niet terughoudend zijn geweest hun reli dingetjes op te dringen aan de samenleving.  ⚠️ Meld

 38. Hahaha, iets teveel naar geert geluisterd? In de grondwet staat dat er in nederland een scheiding tussen staat en geloof moet zijn, en ik verwacht toch eerder dat wij na 200 jaar een keer ervoor kiezen om dit ook maar eens in de praktijk te brengen dan dat “de moslims ons land over komen nemen”


  ⚠️ Meld

 39. Bijzonder. Werd hier ook een enkele keer het argument genoemd dat in Hengelo de supermarkten op zondag open zijn. Dat argument geldt niet meer. Vandaag was dat de laatste zondag. Hierna zijn de supermarkten daar nog maar 20 zondagen open per jaar.
  Dit lees ik op http://www.rtvoost.mobi/reageer/Default.aspx?nid=223564

  Ook mooi om de reacties te lezen. Verschil is dat daar de zondebok niet de CU is, maar de “communisten van de SP”. Verder reacties met dezelfde strekking als die we hier kennen.


  ⚠️ Meld

 40. @ Bert Janschen, ik puzzel er ook over. Hoe rijm jij de scheiding tussen staat en geloof, de zondagse religieuze winkelsluiting gezien?  ⚠️ Meld

 41. In onze door de heer Thorbecke gemaakt grondwet word al melding gemaakt van een scheiding tussen geloof en staat, iets wat er in zou moeten resulteren dat politieke partijen geen geloofsbeginsel zouden mogen hebben, en deze al helemaal niet zouden mogen gebruiken om tot wetsvorming te komen. Helaas is dit in nederland allemaal fout gegaan en zij er meerdere geloofspartijen actief in de nederlandse politiek. Deze partijen gebruiken hun geloof als reden om normale burgers dwars te bomen in van alles en nog wat, zoals in dit geval de winkels dicht houden op zondag omdat dit van hun boekje moet.
  Ik hoop dat er ooit een dag komt dat nederland en de nederlandse politiek zich eindelijk aan zijn eigen grondwet gaat houden zodat dit soort onzin voor eens en altijd afgelopen kan zijn, en iedereen gewoon voor zichzelf kan bepalen wat hij op zondag doet.


  ⚠️ Meld

 42. @Yvon
  Lees je eigen reactie van 8:53 eens terug! Je kunt daar alleen maar mensen beledigen.
  Jij mag alleen je eigen mening geven en mensen met een andere mening deugen niet volgens jou .(sneu geval)


  ⚠️ Meld

 43. @Yvon.
  U beweert herhaaldelijk dat de omzet niet omhoog gaat door de zondagsopening. Maandelijks publiceert het GfK de supermarktkengetallen. Al meerdere jaren blijkt dat én de totale omzet toeneemt én dit vooral door de toegenomen zondagsomzet. Uw redenatie dat de omzet niet toeneemt blijkt dus niet correct.


  ⚠️ Meld

 44. @Ribo.

  Met veel genoegen lees ik uw reacties. Met veel respect weet u de broodjeaapverhalen van sommige ondeskundige koopzondaghaters te ontzenuwen. Ik zie uit naar uw volgende bijdrage !


  ⚠️ Meld

 45. @JK

  Waarom mag die vaste vrije dag niet op maandag vallen ? Veel kleine ondernemers zijn nu al niet open op maandag, kost te veel geld en levert niets op…is wat ik hoor… Waarom moeten deze ondernemers dicht op zondag als er wel omzet te behalen is ?
  Zelf vind ik het heel raar dat de er geen enkele ( d.w.z. 0 ) koopzondagen waren in de vakantieperiode. Dom hoor , zelfs in Ommen weten ze wel beter. Maar daar was het mij zelfs beeld te druk op zondag ..veels te lang zoeken voor een parkeerplaats


  ⚠️ Meld

 46. Nog een nabrander.. Vind het zeer inconsequent om op zondag tegen de koopzondag te reageren … De medewerker van een electriciteitsbedrijf, de medewerker van de verschillende internetbedrijven mogen voor deze koopzondag tegenstanders wel klaar staan , zoals waarschijnlijk alle medewerkers van nutsbedrijven, overheid, ziekenhuizen en noem ze maar op, maar winkels mogen niet open… Dat vind ik nou zeer inconsequent.


  ⚠️ Meld

 47. Iedereen moet voor zichzelf doen wat goed is. Winkels moeten open mogen op zondag. Ieders eigen keuze. Vrijheid!
  En alle christenen die moeten zich naar eens realiseren dat zij maar een onderdeel zijn in de samenleving en de samenleving niet alleen maar uit christenen bestaat. Dus zadel mij niet op met geloof redenen tegen zondags opening van winkels. Kom op zeg. Alsof het geloof daarom draait.
  Wil je geen gebruik maken van faciliteiten op zondag dan doe je dat toch niet. Het is niet verplicht.
  Ik moet wel wekelijks op zondag het kabaal van die kerk klokken aanhoren. Ook maar eens 500 handtekeningen voor gaan verzamelen om die krengen stil te krijgen.


  ⚠️ Meld

 48. @ Bert, dat is uitsluiting. Maar een advocaat zou het discriminatie noemen

  iets wat er in zou moeten resulteren dat politieke partijen geen geloofsbeginsel zouden mogen hebben,

  En

  Zegt art.1 van de grondwet niet

  Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.  ⚠️ Meld

 49. @dick nee het is geen uitsluiting, want dat je gelovig bent betekent niet dat je niet meer in de politiek zou mogen, je zou alleen je geloof niet meer mogen gebruiken in het regeren van het land


  ⚠️ Meld

 50. je zou alleen je geloof niet meer mogen gebruiken in het regeren van het land

  Ik geloof ook niet dat dat bij dit onderwerp aan de hand is. Ik heb tenminste nog geen argument gehoord dat gebaseerd is op het geloof.
  Ik neem ook wel aan dat de supermarkten extra omzet gaan genereren als ze op zondag open zijn. Dat betekent dat er anderen zijn die minder omzet gaan draaien. Wellicht in de horeca, de patat- en ijsboeren, de supermarkten in de omliggende dorpen (wellicht verdwijnen die dan)…? Die extra omzet komt hoe dan ook ergens vandaan. Dat moet je wel van te voren weten en bedenken of je dat wel wilt, anders kun je later spijt hebben van zo’n besluit.


  ⚠️ Meld

 51. Op een andere Zwolse website, las ik enkele tegenstanders, gelovig uiteraard! Je kon hun fb profielen aanklikken en ik zag, wat ik al had vermoed. Zure gezichten een mond alsof een citroen alles naar binnen trok en zwaar naar beneden getrokken mondhoeken en allerlei plaatjes over de Here etc… en dat ging dan tekeer over de zondagsopenstelling?
  Een ontevreden mens die wilde heersen over het leven van anderen. (Misschien wilde hij de Here nadoen?)

  Het was stuitend wat diegene allemaal stelde en ook erg jammer, maar iemands uitdrukking zegt al genoeg in deze.
  Dat de CU in Zwolle de grootste is geworden is al bizar. Blijkbaar heeft men de supermarktvrije zondagen gebruikt om alle leden richting de stembus te sturen.
  Ik vind het prima als men een geloof heeft, dat men in een kerk zit op een zondag en de dominee wel aan het werk zet, maar dat zij denken te mogen beslissen over het leven van mensen in een grote stad!?
  Dat kan ik niet volgen en dat zou ook niet moeten mogen!  ⚠️ Meld

 52. @Bernard. Er zijn heel , heel veel onderzoeken gedaan naar de zondagsopening. Er zijn ook heel veel cijfers bekend. GfK , DeLoitte, CBS, SCP… Van de GfK overgenomen.. Inderdaad de omzet van de supers komt van de horeca ( afhaalzaken)… Een aantal overwegingen …de supermarkten zijn goedkoper, liter ijs 2 3 euro bij de super…15 euro bij de horeca… Pizza bij de super circa 5 euro ..in de horeca circa 20 euro… Deze twee voorbeelden heb ik niet lukraak gekozen, ijs pizza’s zijn twee zondagtoppers voor de supers. Derde voorbeeld kant en klaar maaltijden… Salades etc ook 4,5 euro ipv beel ongezondere patat, frikandel afhaal…dit is een derde zondagtopper. Dus de zondagse omzet is én goedkoper voor de consument én gezonder .
  Denk daar ook maar eens over na.


  ⚠️ Meld

 53. Ok Bericht door Bert Janschen, op 9 augustus 2015 22:07

  Je zou alleen je geloof niet meer mogen gebruiken in het regeren van het land

  Hoe zie je dat voor je, in duscussies over bijvoorbeeld:
  – Sociale zaken
  – Euthanesie
  – Abortus
  – Discriminatie van homo’s
  -…..vind ik zelf een belangrijke (sociale zaken natuurlijk ook) ‘rentmeesterschap’?

  Hoe kun je nou inschatten of een mening inz. (niet alleen) bovenstaande zaken gebasseerd is op
  – geloof
  – gevoel
  – overtuiging (anders dus……dan geloof volgens jou)
  – feiten
  – historische gegevens?

  Begrijp er nixxx van, ook niet van: “Zou niet mogen”!
  Klinkt als “mond snoeren”?

  Bovendien is het volgens mij dus, in strijd met de door jouw geprezen grondwet, gelijke al. De eerste letters:

  Zegt art.1 van de grondwet niet
  Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.  ⚠️ Meld

 54. Oké, concurrentie voor de horeca dus. Vind ik geen probleem.

  Maar in Hengelo hebben ze de zondagsopening teruggedraaid omdat de supers in de omliggende dorpen daar te veel last van hadden. Zou dat hier ook zo zijn? En als dat zo is, hebben we daar wel een boodschap aan? Ik twijfel.  ⚠️ Meld

 55. @ Winkelier:
  Ik reageer op reacties van reageerders in het algemeen, ik val niemand aan op een persoonlijke manier, zoals ik dat hier nu doe met @ en dan de naam van de reageerder. Ik noem iemand persoonlijke ook geen sneu geval zoals u doet. Dit zegt heel wat meer over uw fatsoen, of moet ik zeggen onfatsoen, dan de mijne.

  Blijkbaar voelt u zich erg aangesproken door mijn reactie op het overtrokken gedrag van mensen dat er maar een paar winkels op zondag open zijn. Er is nog geen 24 uurs economie en mensen zijn nu al volledig gestrest. Wordt nog wat als dat wel gebeurt.


  ⚠️ Meld

 56. Boeiende materie, wat o.a. Bert Janschen schrijft en wat ook dick schrijft. Ik ben wel voorstander van reflecties op de moraal.
  Ik denk dat de zondag niet zo’n ‘zwaar’ onderwerp is als wat dick allemaal aandraagt. De heersende religie loopt in deze regio erg achter bij de rest van Nederland heb ik de indruk.  ⚠️ Meld

 57. Oh, en ter info. Ik heb zojuist gebeld met Jaweh, Boedha, Christnja, en Allah. Die laten weten dat het onzin is om op een zogenaamde voorgeschreven ‘religieuze’ rustdag de stad en de winkels dicht te doen. Ik heb nog gevraagd op welke dag de winkels dan wel dicht moeten.
  Stel niet zulke domme vragen was het unanieme antwoord.  ⚠️ Meld

 58. @ hikstad, denk je dat dit wel meevalt?

  Bericht door dick, op 10 augustus 2015 10:03
  Hoorde gister en al eerder toch écht weer mensen zeggen:

  “Ja maar Zwolle ligt toch in de bible-belt…dat is soms best te merken”.  ⚠️ Meld

 59. @Bernard, In Hengelo is het besluit tot zondagopening teruggedraaid vanwege de kleine middenstand. De winkels in de omgeving van Hengelo zijn juist wel op zondag open…


  ⚠️ Meld

 60. @Bernard. De mededeling van Dame is incorrect. De zondagopenstelling in Hengelo is helemaal niet teruggedraaid . Volgens de winkeltijden verordening Hengelo mogen winkels maximaal 20 zondagen open. Men heeft besloten de winkels in de zomermaanden aaneengesloten op zondag open te laten zijn, deze periode is nu voorbij. Ook in 2016 zullen er weer max 20 koopzondagen zijn. En 20 koopzondagen zijn er 8 meer dan in Zwolle. Zwolle heeft trouwens het laagste aantal koopzondagen (12) van alle gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners.


  ⚠️ Meld

 61. @Bernard.
  Nog een tweede aanvulling . Net opgepikt uit andere discussie.er zijn drie gemeenten met meer dan 80 duizend inwoners waar supers niet elke zondag open mogen zijn. Zwolle met 12 koopzondagen, Emmen 15 koopzondagen en Hengelo dus met 20 koopzondagen.  ⚠️ Meld

 62. Bericht door Winkelier, op 9 augustus 2015 17:09
  Scholieren en studenten staan in de rij om op zondag te mogen werken.

  Je laat een V&D of Hema op zondag toch niet alleen draaien op scholieren en studenten? Er zullen dus altijd vaste medewerkers met een gezin en kinderen aanwezig moeten zijn.
  Het maakt mij trouwens helemaal niets uit of de winkels op zondag dicht of open zijn, ik denk alleen aan het personeel die in die winkels werken. Als het je eigen zaak is wil je misschien graag zoveel mogelijk de winkel open hebben, maar wanneer je gewoon in dienstverband in zo’n zaak werkt heb je geen keuze. Je kunt in een kleine zaak niet zeggen tegen je baas ik werk liever niet op zondag, dan wil ik bij mijn gezin zijn Hij gaat voor 1 dag in de week niet een extra personeelslid aannemen, dat is veel te duur, dus ben jij de sjaak. Dan ben je gewoon op maandag vrij. Maar dan zijn de kinderen naar school, en het gaat er juist om dat we 1 dag in de week een keer samen iets gaan doen, zaterdag moet ik namelijk ook werken
  Verder is het denk ik handig om de volgende keer geen CU meer te stemmen wanneer je op zondag een spijkerbroek wilt kopen.


  ⚠️ Meld

 63. Bericht door Winkelier, op 9 augustus 2015 17:09
  Verder is het denk ik handig om de volgende keer geen CU meer te stemmen wanneer je op zondag een spijkerbroek wilt kopen.

  Dat stemadvies zal tegen die tijd achterhaald zijn. Die verkiezingen zijn in 2018 en dan is de huidige rouleerregeling al klaar. Ik neem aan dat daarna alle supermarkten wel open zullen zijn.


  ⚠️ Meld

 64. Ha, ha , V&D en Hema goed voorbeeld, hadden ze deze bedrijven maar door studenten en scholieren laten runnen, dan stonden V&D en Hema er nu heel wat beter voor.


  ⚠️ Meld

 65. @ Bernard.
  Sorry, maar u leest het bericht verkeerd, wat makkelijk kan want is best slecht geschreven. Heb verder uitgezocht wat de situatie in Hengelo is. De situatie was en is in Hengelo dat er maximaal 20 koopzondagen zijn, dat is niet veranderd in juni. Wat de bedoeling was dat in juni de raad ( waar een politieke meerderheid voor 52 koopzondagen is) voor de wekelijkse koopzondag zou stemmen. Blijkt echter dat één raadslid van een seculiere partij ( zelf streng gelovig is ? ) die stemde plotseling tegen. Dus grote consternatie in juni — 19 tegen en 18 voor wekelijkse koopzondag . Veel berichten / reacties destijds dat Hengelo nu het Hoofddorp van de bible belt is. Dus eerdere berichten dat Zwolle dit is zijn volgens veel inwoners van Hengelo niet waar.


  ⚠️ Meld

 66. @Winkelier.
  Hierbij mijn waardering voor uw reacties. Uw inbreng in deze discussie verhoogt de kwaliteit. U weet de onzin, flauwekul argumenten prima te ontkrachten. 😀

  Ik juich het toe als de koopzondag tegenstanders eindelijk eens met een goed argument tegen de koopzondag komen, want dan zou de discussie eindelijk eens echt interessant maken, nu is het …hoe zal ik het zeggen …best wel eenzijdig ..aan de ene kant argumenten ..aan de andere kant mythes en ( soms helaas zelfs ook scheldwoorden , beschuldigingen zoals egoïstisch )


  ⚠️ Meld

 67. Kijk, dat gaat ergens over: zo zou het moeten zijn

  wekelijkse koopzondag

  . Maar net verworpen dus (19 tegen en 18 voor)…
  Als idd winkeliers en klanten willen…
  Wie is “de politiek” dan om de wens van hun stemmers (veelal klanten -/- de principiële tegenstanders) te negeren?

  Maar wat zou die tegenstemmer

  Blijkt echter dat één raadslid van een seculiere partij ( zelf streng gelovig is ? ) die stemde plotseling tegen.

  anders voor tegen-argument kunnen hebben?
  Terwijl je natuurlijk de keuze van elk raadslid moet accepteren in een democratie.


  ⚠️ Meld

 68. Ik weet het makkelijk gemaakt, de ondernemers die hun winkel op zondag open willen hebben doen dat, en degenen die dat niet willen laten het dicht. Degenen die zondag behoefte hebben om te winkelen doen dat en degenen die daar geen behoefte aan hebben doen dat lekker niet.


  ⚠️ Meld

 69. Wel raar dat je de petitie gewoon kunt tekenen met verschillende email adressen vanaf 1 computer met 1 ip-adres. Dus wie zegt mij dat dit eerlijk is gegaan en heeft meneer Mondria niet zelf de hele dag de petitie lopen tekenen?


  ⚠️ Meld

 70. @joppuh
  En als jouw werkgever besluit om de winkel te openen op zondag en je wilt werken doe je dat, wil je dat niet dan ga je lekker niet…. oh, euh, oeps zo werkt dat niet geloof ik.
  Nou ja, dan zoek je gewoon een andere baan. Ook als je boven de 40 jaar bent is dat geen enkel probleem tegenwoordig.
  Kan de winkelier een scholier op jouw oude plek neerzetten, is voor hem ook veel goedkoper.
  Iedereen tevreden: de winkelier minder salariskosten, iedereen kan shoppen op zondag, de scholier over 2 maand de nieuwste Iphone en jij een goedbetaalde leuke nieuwe baan.
  Dat we daar niet eerder op zijn gekomen, is de perfecte oplossing voor dit probleem……


  ⚠️ Meld

 71. en je wilt werken doe je dat, wil je dat niet dan ga je lekker niet…. oh, euh, oeps zo werkt dat niet geloof ik.

  Volgens mij maak je daar gewoon afspraken over met je werkgever. Ook wat betreft de vergoeding als dat nog niet in de CAO zou zijn geregeld.


  ⚠️ Meld

 72. Het prive nummer van Boedha heb ik inderdaad niet, ’t was een conference call met al die goden. Boedha belde zelf in. Verzekerde me, net als alle andere daarbij aanwezige goden, dat er echt geen dag is waarop de winkel of de stad dicht zou moeten, vanwege ‘verplichte’ religieuse rust. De goden lieten juist weten dat we nogal veel leunen op ze, als het zulke triviale dingetjes betreft. Ik heb me daarvoor verontschuldigt, namens ons allen. En vooral namens de CU. Maar misschien hebben die luitjes een nog beter lijntje om sorry te zeggen? Voor het misbruik van religie? Ik denk van niet.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.