Meijer wil halvering inzet politie bij PEC Zwolle

Zwolle – Henk Jan Meijer, de burgemeester van Zwolle, streeft naar een halvering van inzet van politieagenten bij de wedstrijden van PEC Zwolle. Meijer zei dat woensdagmorgen tijdens een interview bij BNR. Aanleiding voor dit statement was de aankondiging van een aantal burgemeesters van grote steden voor minder agenten bij voetbalwedstrijden, nadat een politiestaking annulering van een aantal duels in de Eredivisie tot gevolg had.

De burgemeester stelt dat er bij PEC Zwolle 10 tot 20 rotte appels tussen de supporters zitten. "De rottigheid vindt in Zwolle vooral om of buiten het stadion plaats, niet in het stadion. De burgemeesters in Nederland willen een persoonsgerichte aanpak van supporters. Dat hadden we al voor de politiestaking afgesproken." Meijer vindt dat er een na drie rustige wedstrijden er nu een "romantisch sfeertje" is ontstaan. Hij wil niet naief zijn. Hij verwijst daarbij naar recente ongeregeldheden rond het voetbalduel Vitesse-Southhampton op de Korenmarkt waar tientallen relschoppers gearresteerd werden. Meijer benoemde ook voorbeelden van hoe het ook kan: "bij een wedstrijd tegen Telstar (Excelsior: red.) voegden de gasten zich tussen het publiek waardoor er extra plaatsen op de uittribune vrijkwamen. Fans uit Volendam komen in Zwolle in het supportershome. Tegen Cambuur kan het zo zijn dat er een rekening vereffend moet worden".

Artikel delen:
Reacties 27
 1. Komt op mij een beetje angstig over. Waar hij eerrder al angstig en overspannen reageerde op motor”duivels” in onze mooie en vooral verdraagzame stad.

  Hij reageert in elk geval nogal anders dan de burgervader in Alkmaar,
  voor AZ-AJAX…en wat als AJAX verloren had?


  ⚠️ Meld

 2. Bedankt Plantje, Gelukkig val je niet over mijn eerste 2 berichten…ivm haast, donker etc. Nu overigens ook nog….uh, t topic niet helemaal goed gelezen 😮 Laterrrr


  ⚠️ Meld

 3. Zou mooi zijn dat als Go Ahead weer promoveert, dat dan ook de IJsselderby zonder politie kan worden gespeeld, maar laten dat soort wedstrijden nou juist nooit zonder politie-inzet kunnen. Triest hoor. Voor de rest vind ik het een uitstekend plan. Ik denk ook zeker dat het bij veel wedstrijden prima kan.


  ⚠️ Meld

 4. Heb je eagel leonardo weer, heeft dat koekdorp geen eigen weblog? Hoop dat die egels 2e divisie gaan spelen, goede plek na verlies tegen afgelopen week tegen jong psv.

  Zwolle heeft afgelopen weekend maar weer eens bewezen wat voor top supporters we hebben, was na praag al voor veel mensen duidelijk maar nu kan niemand er meer omheen. Voetbal leeft in Zwolle op een geweldige manier.

  Op naar vanavond, verwacht kleine overwinning! Forza pec


  ⚠️ Meld

 5. Wat de Burgemeester wil lijkt me een goed streven. De cultuur rondom heel veel politie bij een potje voetbal nodig komt op mij heeel vreemd over. Zero tolerantie voor de uitspattingen van de zogenaamde
  rotte appeltjes.  ⚠️ Meld

 6. Klopt Abel2.
  De Zwolle Loyals en Ultra’s zijn wel bloed fanatiek zoals we bij elke wedstrijd hebben kunnen zien, maar nooit zullen ze hun teleurstelling afreageren op hardwerkende onschuldige middenstanders of ongelovigen van de tegenpartij.

  Ik heb een diep respect daarvoor.


  ⚠️ Meld

 7. maar nooit zullen ze hun teleurstelling afreageren op hardwerkende onschuldige middenstanders of ongelovigen van de tegenpartij.

  Dat is een leugen, en you know it!
  Dit seizoen heb ik, gelukkig, de indruk dat het goed gaat wat dat betreft. Laten we geen heilig boontje spelen.
  De burgemeester bevestigt in het artikel dat er tussen de 10 en 20 rotte appels zitten. Die kan je volgens mij gerust hooligans noemen als het erop aan komt.


  ⚠️ Meld

 8. Zou liever op maat gemaakte afspraken zien. Dus bijvoorbeeld bij wedstrijden waar niet tot nauwelijks verwachtingen zijn van rotzooi…
  iets van 30% inzet van de inzet tot nu toe. En bij de risicowedstrijden een % of 50-60.
  Als hier ook nog eens wordt gesteld dat er slechts 10-20 rotte appels bij PEC zitten…dan moeten die verdorie toch verdorie ook met stewards, supportersvereniging en sociale controle van andere supporters (of durven die dat niet) in de gaten kunnen worden gehouden? Hoe is daar over gesproken voor AZ-AJAX?
  Deel je kennis en ervaringen eens!
  Achteraf heb je toch neem ik aan ook videobeelden?
  Bij Eagles-PEC en vise versa kan bijvoorbeeld ook worden afgesproken dat er genoeg (potige en omverschrokken stewards) van de uitspelende ploeg meegaan. Vanzelfsprekend, omdat zij die raddraaiers door en door kennen.

  De aanwezigheid van politie werkt in het algemeen intimiderend.


  ⚠️ Meld

 9. dan moeten die verdorie toch verdorie ook met stewards, supportersvereniging en sociale controle van andere supporters (of durven die dat niet) in de gaten kunnen worden gehouden?

  Eens! PEC Zwolle kan zelf de rotte appels zuiveren, maar dat doen ze niet.


  ⚠️ Meld

 10. @ kleber 038. Wie binnen PEC Zwolle; een supportersvereniging? Een mede toeschouwer, die natuurlijk ff snel een stewart (met communicatie-apperatuur) zou kunnen waarschuwen…de veiligheidsverantwoordelijke binnen PEC? Of…


  ⚠️ Meld

 11. Persoonlijk vind ik het geen goed plan….
  Simpel als er iets flink mis gaat kan dat erge gevolgen hebben voor veel mensen….
  /supporters/stewards/politie/ …..
  Er is geen enkele Europees land waarin politie inzet gehalveerd wordt tijdens de wedstrijden of wil men zeggen dat we in Nederland beter weten,,,,maakt niet uit welke club het ook is…..
  Ik ben meerdere keren bij de wedstrijden geweest van France/Zwitserse/Oostenrijkse competities in geen enkele land sinds eind jaren negentig is de inzet minder, juist meer…. Nederland is niet anders…

  Gewoon volle inzet en niks halveren beste burgemeester van onze Zwolle…..
  Die 10-20 ratten die PEC als supporters heeft kunnen ervoor zorgen dat PEC in flinke problemen komt als er dingen mis gaan, dus zeer goed nadenken..
  Het hoeft maar een x te geburen dan heb je niet alleen landelijke gezeur maar krijg je ook met internationale media te maken en dat zal niet best zijn voor de Nederlandse voetbal…
  Dat gezeik dat er weinig politie aanwezig was en ezv, nee dat moeten we niet hebben…


  ⚠️ Meld

 12. Goede zet maar geloof het pas als ik het ga merken. Onze burgervader gaat nog al snel met alle winden mee de laatste tijd.

  Al die vergelijkingen hier boven gaan niet op voor ons cluppie hoor. En ik vind het nog al een ruwe schatting van 10 a 20. Als het er zo weinig zijn moet onze burgervader toch wel exacte aantallen weten of doet hij deze uitspraken ook weer zo lekker onzorgvuldig evenals die grote invloeden van de omg bij de harde kern supporters.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.