Het oudste bierfestival van de Benelux

Zwolle – In november van 1975 besloot een aantal ZHTC-leden dat het tijd werd om een week met speciaalbier te organiseren. Rond die tijd waren er nog maar enkele (14 in 1980) brouwerijen over, dus dit was nog een hele klus. Uiteindelijk werden circa 30 bieren geschonken tijdens dit eerste bierfestival; de Bierweek. Het was een groot succes en zowel leden, het bestuur als de vele andere bezoekers waren erg enthousiast; dit smaakte naar meer!

 

studenten_zhtc_bierweek.jpg 

 

40 jaar later is eigenlijk alles anders. Er zijn meer dan 300 Nederlandse brouwerijen, elk café en zelfs elk restaurant heeft wel speciaalbier van tap en/of fles en speciaalbier is niet meer uit de supermarkt weg te denken. Daarnaast is er in de zomer bijna wekelijks wel een bierfestival te vinden, maar na wat speurwerk blijkt de ZHTC Bierweek het oudste bierfestival van de Benelux te zijn! Nog ouder dan het alom geroemde en als oudste betitelde speciaalbierfestival, het pint bokbierfestival. Dit bestaat echter “pas” sinds 1978 en houdt pas in oktober 2017 haar 40e editie.

Maar dit is niet hetgene de ZHTC Bierweek uniek maakt. De bierweek wordt volledig georganiseerd door leden en donateurs van studentenvereniging ZHTC, welke elk jaar weer uit heel de wereld de mooiste, speciaalste, soms lekkerste bieren halen. Tevens wordt er elk jaar een erg leuk, afwisselend programma neergezet. Waar de middagen vaak getypeerd worden door een bruin cafe-sfeer om heerlijke bieren te proeven, worden de avonden vaak getypeerd door spetterende feesten.


Alles met het doel om de bezoeker kennis te laten maken met de mooie bieren, die er zijn. En ook voor u valt er genoeg te leren en te ontdekken. Bijna wekelijks komen er nieuwe brouwerijen en bieren bij. De traditionele bieren, als dubbel, trippel, weizen, wit en blond blijven goed vertegenwoordigd, maar er is ook steeds meer ruimte voor experimentele bieren. Kent u bijvoorbeeld chocoladabier, bananenbier, rauchbier of whiskeybier?

Ook tijdens de 40e bierweek willen we u graag weer verrassen met mooie speciaalbieren.  De bierweek vindt plaats van 2 tot 6 februari 2016 in de ZHTC-sociëteit, aan de Thomas a Kempisstraat 13.

Artikel delen: