Zoektocht naar dader Jumbo-incidenten

Zwolle – De politie vraagt mensen mee te denken in het onderzoek naar de recente incidenten met explosieven en dreigingen bij een aantal Jumbo-supermarkten in Groningen en Zwolle. Op de website www.politie.nl/jumbo geeft de politie inzage in een groot gedeelte van het onderzoek. U wordt uitgenodigt om mee te denken naar mogelijke achtergronden en beweegredenen van de dader.

Naast dat de politie mensen vraagt om mee te denken, maken ze een aantal nieuwe onderzoeksgegevens bekend. Onder andere het daderprofiel, specifieke sporen en de eis van de dader. Zo eist de dader een hoeveelheid bitcoins. Hij zocht op verschillende momenten en manieren contact met de politie en Jumbo. Het laatste contact was op 29 juli jl. In een tijdlijn worden de contacten en incidenten overzichtelijk weergegeven.

Dader stoppen en pakken
‘Ons eerste doel is veiligheid voor burgers en medewerkers van Jumbo. Hiermee hangt samen dat wij de dader willen stoppen en pakken’, legt Rob Vos (algemeen commandant) uit. ‘Natuurlijk is veiligheid niet 100% te garanderen. Wel hebben wij en Jumbo opvallende en onopvallende maatregelen getroffen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast werken wij met een groot team professionals aan deze zaak. Wij maken nu nieuwe onderzoeksgegevens bekend in de hoop dat mensen hierover iets weten of dat mensen in de naaste omgeving van de dader iets herkennen. En wij vragen het publiek om met ons mee te denken. De ervaring leert dat het laten meekijken en meedenken vaak nieuwe en verrassende inzichten oplevert. We hopen met dit initiatief weer een stap verder te komen om de dader te pakken.’

Groningen
In mei zijn er explosieven geplaatst bij twee Jumbo-supermarkten. De eerste keer bij de Jumbo aan de Wilhelminakade. De tweede keer bij de Jumbo aan het Overwinningsplein. Kort erna volgde een bommelding bij de Jumbo bij de Euroborg. Na onderzoek werd daar niets gevonden. Over deze incidenten worden op de site nieuwe onderzoeksgegevens bekend gemaakt, zodat mensen mee kunnen denken, maar ook in de hoop dat mensen hierover iets weten.

Zwolle
Begin juli stuurde de dader een felicitatiekaart naar de Jumbo aan de Veemarkt in Zwolle. In die kaart zat een geringe hoeveelheid explosieve stof. De dader zocht meerdere keren contact over Jumbo in Zwolle. Dit was reden om ook daar maatregelen te treffen.

Dossier
In het dossier www.politie.nl/jumbo geeft het team in een tijdlijn de gebeurtenissen weer, schetst men een daderprofiel, benoemt men de eis van de dader, worden nieuwe sporen vrijgegeven en de politie met een aantal scenario’s. Mensen worden uitgenodigd om met de politie mee te denken. Scenario’s of vragen die ingestuurd worden, plaatst het team dagelijks met een reactie terug op de site.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Net in het radio 2-nieuws
  Nu via de telfoon met een misdaadverslaggever: man tussen 20 en 40 en slim (door de manier van communiceren/heeft bitcoins ipv geld als losgeld gevraagd)-heeft een gek loopje, vermoedelijk uit Groningen.
  Politie weet meer dan dat ze nu vrijgeven.
  Hij denkt dat we niet echt met een gevaarlijke man van doen hebben.
  Op gevoel: gaat geen wekenlang duren.

  😮 579 filialen


  ⚠️ Meld

 2. UPDATE:

  Er zijn op de eerste dag al ruim 100 tips binnengekomen bij het onderzoeksteam over de Jumbo-incidenten.

  Het zijn met name gerichte vragen aan het team, nieuwe scenario??s en tips voor hen om te onderzoeken. Het team is druk bezig om alle ingezonden informatie te beoordelen. Rob Vos, leidinggevende van het onderzoek: ⤽Het is erg fijn dat mensen al zo snel na de lancering de moeite nemen om contact met ons op te nemen. We hopen dat er de komende dagen nog meer bij ons binnenkomt, want we willen uiteraard de dader aanhouden.⤝

  Veel media-aandacht
  Rob: ⤝We zien dat er ook in de media en social media veel aandacht is voor het onderwerp. Ook daar komen de tips en scenario??s binnen. We krijgen veel vragen of alle Jumbo??s in Nederland nu zijn beveiligd. Er zijn getrapt maatregelen genomen door ons en door Jumbo. Opvallende, die dus voor iedereen te zien zijn, en onopvallende maatregelen. In heel Nederland zijn zowel onze medewerkers als die van Jumbo geïnstrueerd. De inhoud van de instructie maken we vanuit veiligheidsoverwegingen niet bekend. In Groningen en Zwolle is sprake van camerabeveiliging en wordt er door de politie extra gesurveilleerd bij Jumbo-supermarkten. We geven geen verdere details over onze maatregelen.⤝


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.