Bejaarde (100) werkt oplichters in Zwolle uit huis

Zwolle – Twee (nog) onbekende vrouwen zijn woensdagmiddag 12 augustus na een babbeltruc een woning van een 100-jarige Zwollenaar aan de Helene Swarthstraat binnengedrongen. De man had snel in de gaten dat er iets niet klopte en zette de vrouwen uit zijn woning.

13-08-2015_heleneschwartzstraat_1.jpg

Politie controleert uitvalswegen 

De twee vrouwen belden bij de man aan en deden zich voor als zijn nieuwe buren. Ze kwamen zijn woning binnen, maar de man ontdekte al snel dat hun verhaal niet waar was. Hij sprak ze daarop aan en de vrouwen gingen er vandoor. Een getuige melde dat een derde vrouw op de uitkijk stond. Ze zijn weggelopen in de richting van de van Hille Gaerthéstraat.

Signalement
Door het snelle optreden van de man zijn de vrouwen er niet in geslaagd om iets weg te nemen. De politie heeft in de buurt naar de vrouwen gezocht, maar ze zijn niet meer aangetroffen. De vrouwen waren ongeveer 1,60 meter lang, hadden een Oost-Europees uiterlijk, hadden een gezet postuur en waren volledig in het zwart gekleed. Ze spraken gebrekkig Nederlands.

Tips
Helaas komt het vaker voor dat mensen een woning binnendringen met een babbeltruc. De volgende tips kunnen helpen voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een babbeltruc.

Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.

Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.

Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.

Babbeltrucs en overvallen vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen.
Meer tips kunt u vinden op

https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html

Artikel delen:
Reacties 46
 1. Ze stonden al binnen en toch wist deze krasse knar

  Hij sprak ze daarop aan en de vrouwen gingen er vandoor. Een getuige melde dat een derde vrouw op de uitkijk stond.

  Ze gewoon naar buiten te lullen. In de armen van de 3e vrouw.
  3x uitgeluld…Prima actie van de man!


  ⚠️ Meld

 2. Klopt, Veldwachter, dat zijn dat soort reacties ook, terwijl ze NIETS met de gepleegde misdaad van doen hebben. Daders zijn gajes wat hun achtergrond ook is, we leven nu éénmaal in de EU met een vrij verkeer van personen. Als je daar niet tegen kan, ga dan op een onbewoond eiland zitten.


  ⚠️ Meld

 3. Dick:

  Europese unie zoals we die nu kennen staat los van een vrij handels verkeer.
  Een EU voor de euro was perfect.
  We zijn altijd een handelsnatie geweest, ook voor de euro.


  ⚠️ Meld

 4. Leonardo spreekt zichzelf tegen.

  Eerst schrijft hij dat het niets met de gepleegde misdaad te maken heeft en vervolgens schrijft hij dat we nu eenmaal in een unie leven met een vrij verkeer van personen.  ⚠️ Meld

 5. Leonardo: Ik heb niets tegen vreemdelingen, maar wel tegen kansarmen uit oost Europa, die hier alleen maar zijn in het belang van de industrie en die onze straten onveilig maken.  ⚠️ Meld

 6. @Leonardo
  Tussen een onbewoond eiland en een (verdergaande)EU zit nogal een groot verschil.
  Je kunt je afvragen in hoeverre de EU een democratische basis heeft, in Nederland heeft i.i.g. de meerderheid tegen gestemd in het referendum.

  Ik ben het met Hennie eens dat bv Nederland prima kan functioneren zonder een Europa zonder open grenzen.
  Verder zijn het juist voorstanders van de EU (bv Pechtold) die angstgevoelens aanwakkeren als zou de EU een “must” zijn, en als je er niet aan meedoet je als land reddeloos verloren bent.
  Ik weet niet welke fobie dit is, maar hij bestaat vast. 😮


  ⚠️ Meld

 7. Zweden, Denemarken, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en GB zijn een stuk slechter geworden door het niet meedoen aan de euro, ze kunnen niet meer handelen zonder de euro, het is verschrikkelijk: Sarcasme


  ⚠️ Meld

 8. @Hennie IJsland was inderdaad een stuk slechter af, maar die hebben na de economische crisis de banken op hun falie gegeven en zijn nu, daardoor, niet door uit de euro te blijven, beter af.
  De Deense en Zweedse Kroon zijn gekoppeld aan de euro, en alsnog hebben ze daar problemen om mee te komen met de euro. Dus als het daar lijkt beter te gaan, komt dat zeker niet door het niet hebben van de euro.
  Noorwegen, ah ja, Noorwegen. Noorwegen red het prima zonder euro, miljoenen liters olie en een extreem goed gevulde spaarrekening dankzij die euro. Zaken die wij als Nederland niet hebben.
  Blijft over Groot Britanië, dat mag je zelf nazoeken, ik weet het zo niet, maar om nou te zeggen dat er daar nooit economische onrust is…


  ⚠️ Meld

 9. Dick:

  Ik ben voor een Europese unie met grenzen en eigen valuta.
  Zoals het was zonder de euro.

  We hebben het nooit zo goed gehad als in de jaren 90 en toen hadden we toch echt de gulden.


  ⚠️ Meld

 10. Ok Hennie, de grenzen en de gulden terug. Lijkt me nogal imgewikkeld. Ook om handel te bedrijven en je isoleert je zo. Misschien waren we in de tijd van de florijn nog wel welvarender. Heb er te weinig kaas van gegeten.

  Ontopic, het zou mogelijk moeten zijn om meer mensen naar buiten te lullen.


  ⚠️ Meld

 11. Prachtig werk. Zo zie je maar dat oudere mensen helemaal niet afhankelijk, zorgbehoevend en armlastig zijn! Wat een topper.


  ⚠️ Meld

 12. Ik zou graag de mensen die dit op wat voor manier ook verheerlijken, Leonardo is er daar 1 van, het liefs op een zinkend eiland zien.
  Hij lult er mooi omheen met zijn uitspraken, maar dat zijn de gevaarlijksten voor ons land.
  ( in zijn ogen iedereens land)  ⚠️ Meld

 13. De Cock, de manier waarop jij discussieert bevalt me niet, je ziet mij het liefst verzuipen. Mooi, dan hoef ik met jou niet meer in discussie. Die discussie sla jij namelijk dood met zo’n onfris argument richting mijn persoontje. Als je het niet erg vindt; daar pas ik voor. Ik verheerlijk helemaal niks, ik zeg alleen dat het voor mij niet relevant is of gajes zoals deze “dames” roomblanke Nederlanders zijn of een andere ethnische achtergrond hebben. Gajes is gajes, punt uit.


  ⚠️ Meld

 14. 0Bericht door Leonardo, op 13 augustus 2015 13:53
  Valt mee, pas na 3 reacties de eerste xenofobe reactie, klassen Hennie!

  Als dit jou manier van discussie is, klasse Leonardo 😀
  Alleen jou mening telt, en die is compleet padje af.!!


  ⚠️ Meld

 15. Maar die Oost-Europese vrouwen zijn hier dus wel duidelijk om rotzooi te schoppen. Is wel een vervelend gevolg van het feit dat alle grenzen zijn open gegaan.


  ⚠️ Meld

 16. Volgens mij lach jij niet zoveel in je leven de Cock, als ik jouw zure reacties zo lees. Mijn reacties zijn inhoudelijk veel beschaafder dan de jouwe. Zo wens ik jou dus niet dood, omgekeerd doe jij dat wel. Staat je netjes.  ⚠️ Meld

 17. Dat is zeker een probleem Trotse Zwollenaar, toch leveren die open grenzen ons ook zeer veel economisch voordeel op. Het is zaak om die negatieve bij-effecten ook samen met de andere EU-lidstaten aan te pakken.


  ⚠️ Meld

 18. @Hennie als we de gulden hadden behouden was de economische crisis net zo hard (maar waarschijnlijk harder) langs gekomen. Dat we het niet meer zo goed hebben als in de jaren ’90 ligt aan hele andere zaken. causaliteit != oorzaak


  ⚠️ Meld

 19. Verder is het zo dat het overgrote gedeelte van de Oost-Europese mensen in Nederland veel harder werken dan de gemiddelde Nederlander. Legaal


  ⚠️ Meld

 20. Vraagt er zich wel iemand af hoe het met de man en zijn woonomgeving gaat i.p.v. alleen maar over zijn eigen ik te praten en op soms onfrisse manieren zijn gelijk te halen ? Toffe aktie van de man en sterkte.


  ⚠️ Meld

 21. Jasper.

  Natuurlijk was de crisis net zo hard gekomen.
  Alleen was er al een vrij handelsverdrag voordat de euro werd ingevoerd. Ook met grenzen kan er volop gehandeld worden.
  Nu worden we opgezadeld met de nadelen.
  Ons arbeidsrecht is onder druk komen te staan door de toestroom van Oost Europeanen. De voordelen zijn voor de industrie en de nadelen voor ons,zie bovenstaand verhaal en het feit dat ons recht, waar onze voorouders voor gestreden hebben afbrokkelt.

  We hadden prima zonder euro kunnen functioneren, een land als Denemarken is een mooi voorbeeld.  ⚠️ Meld

 22. Landen hebben wel hun voorkeur volgens mij. De Roemenen zijn bijvoorbeeld slim met skimmen, Litouwers zien we veel op de weg criminele zaken doen, Polen drinken veel, en Bulgaren staan bij winkelcentra in Zwolle voor zichzelf geld te collecteren. De dochter van de bij de Aa-landen bruut vermoorde Zdravko óók!! Het zal voor hun een goudmijntje zijn, anders zou je toch nooit meer naar Nederland of het plaats delict willen?!? Aan het einde van de dag wordt de familie met een luxe auto opgehaald.


  ⚠️ Meld

 23. Bulgaren staan bij winkelcentra in Zwolle voor zichzelf geld te collecteren. De dochter van de bij de Aa-landen bruut vermoorde Zdravko óók!! Het zal voor hun een goudmijntje zijn, anders zou je toch nooit meer naar Nederland of het plaats delict willen?!? Aan het einde van de dag wordt de familie met een luxe auto opgehaald.

  ja dat is hun dag taak, ze werken voor hun geld 😉

  en nu hebben zij ook vakantie.
  net als alle werkende mensen …8)


  ⚠️ Meld

 24. Waar claimen zij voor te collecteren dan?
  De straatmuzikant zat in principe ook te collecteren voor zichzelf, maar deed daar nog wat voor terug.

  Overigens heb ik diverse Poolse collega’s die nauwelijks drinken, zeer vakbekwaam zijn en een professionele houding hebben waar velen nog wat van kunnen leren!
  Eén van die jongens had een keer de lease auto stuk toen hij in Polen was en kreeg daar vervangend vervoer. Eenmaal terug in Nederland werd hij in één week wel drie keer aan de kant gezet voor een controle en of hij wel even wilde blazen.


  ⚠️ Meld

 25. Met de andere Scandinavische landen behoort Denemarken tot de welvarendste state ter wereld. Het heeft een hoog besteedbaar inkomen naast een goed stelsel van sociale voorzieningen. Het inkomen per hoof van de bevolking is hoger dan in Nederland. Deense gezinnen beschikken vaak over comfortabel ingerichte woning,auto,boot en zomerhuis op het platteland of aan de kust.


  ⚠️ Meld

 26. En de euro is gekoppeld aan de dollar en de gulden was gekoppeld aan de mark en de mark was gekoppeld met de dollar.

  Feit is dat ze hun eigen munt, grens en eigenwaarde hebben behouden


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.