Bekijk het riool onder Zwolle

Zwolle – Met wethouder Filip van As vond donderdag een bijzonder werkbezoek plaats. Onder begeleiding van de wethouder en medewerkers van de gemeente kon door de Zwolse media een kijkje worden genomen in het riolenstelsel onder de Zwolse binnenstad.

 

13-08-2015_pers_en_wedhouder_filip_v_as_in_het_riool_gasthuisplein_03.jpg 

 

Tijdens de ondergrondse tocht werd uitleg gegeven over de staat en wijze van onderhoud van het afvoerstelsel onder het historische centrum van de Overijsselse hoofdstad. De excursie startte op het Gasthuisplein ter hoogte van de Wolverstraat, in het oudste riool van de gemeente Zwolle, het Grote Aariool. Uiteraard waren de stadsfotografen Frans Paalman, Pedro Sluiter en Weblog Zwolle fotograaf Harry ten Klooster present! Het leverde bijzondere beelden op. Onder Zwolle ligt maar liefst 700 km riool. Niet overal kan rechtop gelopen worden. In de Grote Aa onder het Gasthuisplein wel. Veel gangen zijn alleen met een mobiele camera te bereiken. Eén keer in de 7 jaar wordt het stelsel gereinigd. Dit komt neer op 90 km per jaar. Met een mobiele camera wordt als het nodig is in het riool opnames gemaakt. De Rova zorgt voor het leegzuigen en doorspuiten van het Zwolse riolenstelsel. Het afvalwater wordt afgevoerd naar de zuiveringsinstallaties bij Hessenpoort en Spoolde.

 

13-08-2015_pers_en_wedhouder_filip_v_as_in_het_riool_gasthuisplein_01.jpg

 

13-08-2015_pers_en_wedhouder_filip_v_as_in_het_riool_gasthuisplein_06.jpg 

 

13-08-2015_pers_en_wedhouder_filip_v_as_in_het_riool_gasthuisplein_02.jpg 

 

Via Lees verder meer foto’s… 

13-08-2015_pers_en_wedhouder_filip_v_as_in_het_riool_gasthuisplein_04.jpg
 
13-08-2015_pers_en_wedhouder_filip_v_as_in_het_riool_gasthuisplein_05.jpg 
 
Rond 1857 begon de Gemeente Zwolle met het overkappen van het riviertje de Grote Aa die vanaf Het Rodetorenplein tot aan de Ter Pelkwijkstraat liep. Als hoofdargumenten hiervoor was het besparen op onderhoudskosten van de kademuren en het creëren van meer marktruimte. Het riool heeft een lengte van ongeveer 800 m en heeft enkele grote spoelkelders.
 
In de tijd van de Zuiderzee waren ze op een ingenieurs idee gekomen om het riool te spoelen. Bij vloed werden de schuiven van de spoelkelders open gezet en vulden deze zich met water. Tegen de tijd dat het water begon te zakken werden de schuiven dicht gezet. Bij eb deden ze de schuiven open en spoelde het water naar de gracht bij het Rodetorenplein. Het riool werd zo aardig schoon, echter bleef er altijd wel wat zand op de bodem achter. Na afsluiten van de zuiderzee is het riool in 1950 geheel gereinigd.
 
Voor de renovatie eind jaren 80 is het gehele Aariool wederom gereinigd. Ze hebben toen ongeveer 250 m3 zand uit het riool gehaald. Waarna ze zijn begonnen met een klein stukje repareren van de voegen van het riool. Toen dit voegwerk goed bleek te houden is het werk verder uitgebreid totdat het gehele riool. De werkzaamheden hebben ongeveer 2 maanden geduurd. In het Rodetorenplein lag tot voor kort nog een stuk riool met een houten bodem. Dit is enkele jaren geleden gerenoveerd. Er is een kap van het riool gezaagd en er zijn buizen in gelegd om het riool waterdicht te maken.  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Bekijk het riool onder Zwolle”

  1. Had ik graag bij willen zijn, zo’n kans krijg je niet snel. Leuk voor Harry! De onhandige pose van Van As is kenmerkend. Als een kind genieten van star wars 😉

  2. De Grote Aa loopt andersom, hij mond uit op het Rode Torenplein
    vanaf het Ter Pelkwijkpark, bij het oorlogs monument, net als de Kleine Aa, helemaal gedempt, die uitkwam naast het Hopmanhuis, via Aa plein.

  3. Top verhaal,
    Ik zou graag eens een kijk je willen nemen.
    Een stelsel met de afmeying zwolle parijs!
    Het is bijna niet voor te stellen

  4. Dit had ik graag eens met eigen ogen aanschouwd. Ik ben bezig voor mijn familie in Nieuw Zeeland een foto dvd te maken met allerlei bezienswaardigheden over Zwolle. Deze heb ik inmiddels klaar en gaat over de periode tot 2013, het jaar dat familie uit dat land mij toen bezocht. Inmiddels zijn we ruim 4 jaar verder en er is al weer zoveel veranderd, dat mijn dvd wat aanvulling kan gebruiken, waarvoor ik al vele aanvullende foto’s heb genomen. Een tochtje onder de grond zou helemaal iets moois zijn.

    Overigens staan er in de tekst twee foutjes:
    1. De tocht begint onder het Gasthuisplein bij de Wolverstraat. Moet dit niet de Wolweverstraat zijn?
    2. Men was op een ingenieurs idee gekomen. Zou dit niet ingenieus moeten zijn?

Reacties zijn gesloten.