“Economie profiteert nauwelijks van Primark”

Zwolle – Waar het tot voor kort nodig was verhullende termen als ‘katoenhandelaar’ of ‘hij die niet genoemd mag worden’ te gebruiken, heeft het beestje nu zijn naam: afgelopen woensdag bevestigde burgemeester H.J. Meijer op Radio BNR dat de Primark naar Zwolle komt! Weblog Zwolle maakte daar die dag via Twitter melding van. Burgerraadslid Eildert Noorda en raadslid Bijan Moshaver hebben namens de fractie van GroenLinks hierover een open brief aan het college van B&W gestuurd.

primark_zwolle.jpg

GL: "Het bedrijf Primark verkoopt tegen bodemprijzen kleding afkomstig uit lage-lonen landen, waar volgens westerse normen de arbeidsomstandigheden en salarissen meestal erbarmelijk slecht zijn. Ook is de katoenindustrie een van de meest vervuilende industrieën. Primark – en haar meeste concurrenten – ondernemen naar onze mening nog te weinig actie om kleding zodanig te produceren dat het uithoudbaar blijft voor onze planeet en haar mensen. Geld lijkt de belangrijkste drijfveer. Geld dat ook nog eens grotendeels uit Zwolle verdwijnt. De lokale economie profiteert nauwelijks, hooguit via horeca in de directe omgeving."

GL: “Positief is dat het bedrijf aangeeft lokale wetten en tradities te respecteren. Dit biedt wat ons betreft perspectief om het bedrijf te wijzen op de grote waarde die onze stad hecht aan werken aan duurzaamheid. De fractie van GroenLinks roept het college dan ook op om het bedrijf een spiegel voor te houden en duidelijk te maken hoe het bedrijf zich aan de Zwolse waarden kan conformeren.”

“Een ander – concreet punt – is dat de ervaring in Enschede leert, dat consumenten in nabije steegjes zich omkleden naar Primark confectie en hun oude, vaak nog prima te dragen kleding, simpelweg dumpen. RTV-Oost bericht op 13 augustus dat Enschede bezig om geschikte verzamelbakken te vinden waar deze kleding in kan worden verzameld en zo een tweede leven kan krijgen – via bijvoorbeeld de kringloop.”

GroenLinks roept het college op om een soortgelijke voorziening in Zwolle te treffen. GL: “Wat ons betreft een geschikt welkomstcadeau voor het bedrijf, dat zo gelijktijdig vriendelijk op haar verantwoordelijkheid voor onze planeet wordt gewezen. Maar nog mooier zou het zijn als het bedrijf al binnen haar muren klanten verleidt kleding niet als weggooiartikel te zien. Ook het Enschedees college onderzoekt volgens RTV-Oost die mogelijkheid. Een cadeautje zo, van Primark aan de stad en gelijk de wereld.”

Artikel delen:
Reacties 47
 1. En zo is de Zwolsche VVD (marktdenken), weer een oor aangenaaid door de grote jongens.

  Nog een quote uit bovenstaand artikel:
  ‘Geld lijkt de belangrijkste drijfveer’
  Dit is toch ook het eerste partij-standpunt, van het VVD partij-programma.

  Het standpunt van GL is stuitend naïef!
  Want voor dit soort bedrijven geldt ‘Ideële principes zijn wel mooi, zolang het maar geen geld kost’.


  ⚠️ Meld

 2. Daar de uitgangspunten van zowel T-TIPP als ook Primark stuitend zijn, hoort Zwolle Primark dus geen toegang te verlenen, totdat zij zich aan alle normen van fatsoen, arbeid en milieu houden.


  ⚠️ Meld

 3. De consument beslist uiteindelijk.
  Als wij spullen kopen bij Primark, Aldi of Hornbach tegen dunpprijzen dan moeten wij niet verbaasd zijn dat in de keten ook dumpprijzen worden betaald voor arbeid.
  De gemeentelijke overheid moet dan ook neutraal zijn in de benadering bij dit soort buitenlands partijen. Maar voor bekende retailnamen haalt zwolle alles uit de kast. Zw


  ⚠️ Meld

 4. Primark idee van het inleverpunt voor kleding vlakbij of in de winkel.
  Heb zelf niet zo de behoefte om me direct om te kleden als ik nieuwe kleding koop, maar wellicht zit er een generatiekloof die al behoorlijk breed wordt.


  ⚠️ Meld

 5. Boerenslim van de gemeente om nu pas de Primark te onthullen. Dan kan er NU PAS bezwaar worden gemaakt. Terwijl de bouw al snel gaat beginnen!!
  Niet dat ik de illusie heb dat GL de bouw of komst van de Primark kan stoppen hoor, de contracten zijn al lang en breed getekend en een miljoenenclaim kan de gemeente niet dragen.

  Ik denk dat ik de Xenos maar plat ga gooien, en er op die locatie een goede striptent neerzet. Ik ga dat aankondigen als de eerste steen wordt gelegd. Ik nodig dan buurman Wim Waanders ook uit!


  ⚠️ Meld

 6. “Een ander – concreet punt – is dat de ervaring in Enschede leert, dat consumenten in nabije steegjes zich omkleden naar Primark confectie en hun oude, vaak nog prima te dragen kleding, simpelweg dumpen.

  Wow… Als dit waar is, zijn we met elkaar echt compleet gestoord aan het worden.


  ⚠️ Meld

 7. Ik snap niet waarom mensen nog verbaasd zijn. Alsof alle andere ketens, en zelfs de meeste zelfstandigen heilig zijn. De consument wil zo min mogelijk betalen en dat mag ten kostte van een heleboel gaan. We houden in het westen een heel continent arm zodat wij goedkope producten hebben. De Primark is niks anders dan wat wij allemaal graag willen. Het moet alleen niet zichtbaar zijn dat dat gevolgen heeft.


  ⚠️ Meld

 8. @jasper: “De Primark is niks anders dan wat wij allemaal graag willen.”
  Ik weet niet waar jij op op baseert met deze opmerking. Ik val toch echt niet onder de door jou genoemde categorie “wat wij allemaal graag willen”!!! En ik zal heus niet de enige zijn die niet op deze weggooiwinkel zit te wachten.
  En de gemeente Zwolle? Die denkt ook alleen maar aan de pegels en kijkt verder nergens naar. Milieubewust bezig zijn is een begrip wat ze denk ik niet kennen. Waarom zou je als een stad mee moeten werken aan het vestigen van een bedrijf wat alle waarden en normen tart? Wil je daarmee je stad positief op de kaart zetten? Welke malloten mogen dit beslissen?
  Och ja, van het predicaat Groenstad weten ze ook niet dat dat niet betekent dat je alle groen uit de wijken moet graven.


  ⚠️ Meld

 9. Wat men zich kennelijk niet realiseert : is dat men hierbij indirect meewerkt aan de moderne slavernij van mensen in de lagelonenlanden die voor een hongerloontje de kleding maken voor bedrijven zoals Primark.
  Dit zouden wij niet mogen toelaten..dat zo’n bedrijf in Zwolle komt.
  Liever zou ik zien meer bedrijven in Zwolle die milieu- maatschappelijk verantwoord ondernemen.  ⚠️ Meld

 10. @Tsja
  Van de twijfelachtige positie van de Primark op het gebied van duurzaamheid had ik wel gehoord, maar dat er mensen zijn die het geduld niet kunnen opbrengen om de kleren mee naar huis te nemen en ze daar aan te trekken, kan ik me haast niet voorstellen. Veel letterlijker kan je de wegwerpmaatschappij niet maken.


  ⚠️ Meld

 11. ‘Geld lijkt de belangrijkste drijfveer. Geld dat ook nog eens grotendeels uit Zwolle verdwijnt. De lokale economie profiteert nauwelijks, hooguit via horeca in de directe omgeving.’

  Gutgut, Groenlinks heeft wat ontdekt: een bedrijf dat geld lijkt te willen verdienen. Waarom profiteert de lokale economie van dit bedrijf minder dan van andere bedrijven? Is het Groenlinks al opgevallen er in heel Zwolle geen enkele kledingfabriek is? En jee ook al geen katoenproduktie… Krijgen de medewerkers van Primark geen salaris? Of moeten ze dat verplicht buiten Zwolle besteden om de lokale economie niet te laten profiteren? Was het GL al opgevallen dat andere Primarkwinkels klanten van ver buiten de stadsgrenzen trekken?
  Wat een gezeur zeg; eerst het CDA dat helemaal in paniek raakt omdat er op een of andere fansite staat dat de Primark op zondag open gaat en nu dit geleuter.
  Zwolle is toch een stad? Laat mensen lekker zelf bepalen waar en wanneer ze hun kleding willen kopen. Stelletje dorpspolitici.

  Ik wilde géén Unfairtrade-Primarkkleren, maar nu: Primarkfans vertel mij alsjeblieft: wat zijn de meest milieu- en mensenrecht en vooral lokale econmomie-onvriendelijke kleren die de Primark verkoopt? Ik koop het hele rek leeg: Op zondag!!


  ⚠️ Meld

 12. Ik blijf me verbazen over de reacties die ik persoonlijk maar even plaats onder het kopje “Een betere wereld begint bij jezelf”.

  Om maar even te benadrukken wat er ook al eerder is gezegd: Primark trekt winkelend publiek uit de hele regio en dit publiek gaat echt niet alleen naar de Primark. Plus voor de Zwolse ondernemers.

  Daarnaast, iedereen die de niet eerlijke lonen aanhaalt, wat betreft de fabrieken van de Primark… Hebben jullie wel eens er over nagedacht wat er zou gebeuren als alle westerse landen een boycot op Primark zouden beginnen? Ik wil bijna zeggen, arme kinderen…

  Als Zwolle Primark had moeten weren, was Primark wel ergens anders in de regio gekomen. Dus, heel schijnheilig, wordt “het probleem” gewoon verplaatst.
  Verder komt er weer heel wat werkgelegenheid door de Primark.
  En ja, goedkope kleding is veel vraag naar. Daarom wordt op deze markt in gespeeld.

  Voor allen die moeite hebben met de lonen van de katoen plukkers en de medewerkers in de fabrieken, suggereer ik het hoger op te zoeken. Denk aan Europees parlement, zodat daar een brug geslagen kan worden tussen 3e wereld landen en dergelijke ketens. Want, met ons Zwollenaren alleen, gaan wij dit niet bewerkstelligen…  ⚠️ Meld

 13. ik ken de primark niet maar de wibra en zeeman hebben ook zeer goedkope kleding, ook v&d de hema en c&a hebben goedkope kleding, als je dan dat wil uitbannen blijven er bijna geen winkels meer over in de stad, oh ja en vlak de webwinkels niet uit ook daar verkopen ze goedkope kleding.


  ⚠️ Meld

 14. Dertien in een dozijn. Zwolle glijdt af. De stad zou meer op kwaliteit en duurzaamheid moeten inzetten. Alles is economie, maar economie is niet alles. Maar ja, de VVD rules the city. Hoe staat de CU hier eigenlijk in, zo vraag ik me af. Afgezien van een wandeling in het riool blijft het van die kant oorverdovend stil. Te stil. Echt ik hed meer van de CU verwacht.


  ⚠️ Meld

 15. Jozefien, dat is politiek.
  Even kort door de bocht: de VVD bemoeit zich niet met de openstelling van winkels op zondag. De CU bemoeit zich niet met het VVD punt, de Primark op een historische locatie.  ⚠️ Meld

 16. @arnovd

  Zo had ik het nog niet bekeken. Dan nu de variatie: Alles is politiek, maar politiek is niet alles. Op naar de volgende verkiezingen.


  ⚠️ Meld

 17. @Yvon ik zeg niet dat we de Primark willen, ik zeg dat het een uitwas is van hoe wij in het westen leven. Als wij echt voor alles een eerlijke prijs zouden willen betalen, was het eten 3x zo duur en de luxe producten (telefoon, tv, auto) minstens 5x zo duur. Maar dat willen we niet. Om toch nog een beetje goed te lijken, zeuren we dan maar om één uitwas en doen we of de rest niet bestaat.


  ⚠️ Meld

 18. Mensen die zeggen dat dit ”de doodsteek voor de middenstand” en ”Zwolle glijdt af” is, die snappen niets van economie en snappen niets van het kooppatroon van de jongeren van tegenwoordig.

  Bij de middenstand koop je geen broek voor 15 euro of een T-Shirt voor 5 euro. Ik koop meestal bij de ‘middenstand’ en dan accepteer ik dat ik 4x zoveel betaal voor een broek of T-Shirt, maar wel met een betere kwaliteit dan hopelijk.

  En Zwolle glijdt af, hoezo? Een Primark verkoopt kleding voor dezelfde prijzen als C&A, Wibra en de Zeeman, maar daar hoor je dan niemand over. Dit is juist de trekker, samen met de ZARA straks in de Diezerstraat, die ervoor zorgt dat Zwolle een aantrekkelijke winkelstad wordt en dat biedt júíst weer mogelijkheden voor de middenstand door leuke speciaalwinkeltjes kan openen waar ook een gedeelte van de Primark-kopers naar binnen loopt.


  ⚠️ Meld

 19. Wie kopen er bij Primark?
  Veelal jongeren van tot 18 jaar. En mensen die niet een dikke portemonnee hebben. Dus voorheen gingen ze naar C&A, Zeeman, Wibra of kochten alleen in de sale.
  Ik vind het helemaal prima hoor. Ik heb een dochter van 12 die niet kan wachten!!
  (En al die mensen die klagen hebben zeker geen puberkinderen die mega hard in de groei zijn en die blij zijn met goedkoper spul.
  Die mensen rijden geen auto en gaan nooit met vliegtuig? Dat is ook enorme vervuiling en verspilling.)

  De mensen met wat meer modebesef, die niet gezien willen worden waar heel Zwolle binnenkort in loopt blijven heus wel bij de ietwat exclusievere zaakjes kopen. Daar hoef je niet bang voor te zijn!!:D


  ⚠️ Meld

 20. En volgens de volgende site valt Primark reuze mee!!! Ze zijn op de goede weg

  http://www.rankabrand.nl/modeketens/Primark/page/1

  hier staat te lezen:
  Primark heeft op onze criteria voor duurzaamheid het D-label gekregen en volgens ons daarmee de eerste duurzame mijlpalen bereikt. Zo is het merk bijvoorbeeld begonnen met het verminderen of compenseren van de CO2-uitstoot, heeft het de Zero-Discharge Commitment getekend, heeft het een Code of Conduct die tenminste basisrechten voor arbeiders garandeert en heeft het zandstralen verboden. Er valt echter nog genoeg te doen.

  VenD, Wibra, MSmode en zelfs Sting zijn nog slechter beoordeeld…..


  ⚠️ Meld

 21. @Emmalie
  Jij vindt het “allemaal prima”.
  Vind je het ook “prima” als jouw dochter van twaalf 12 jaar, 16 of 18 uur per dag kleding moest naaien onder afschuwelijke omstandigheden? Daar koopt Primark namelijk in, en daarmee steunen ze keihard slavenarbeid, kinderarbeid.
  Andere (ook goedkopere) winkels kopen niet in bij dergelijke “bedrijven”.


  ⚠️ Meld

 22. onzin, bijna alle grote bedrijven doen inkopen in china denk je dat ze daar goede arbeidsvoorwaarden hebben?
  Nee , en nu met de primark moet het moreel weer uit de kast geaahd worden. Ondertussen koopt iedereen vrolijk bij de action en de wibra en de euroshops zijn plastic troep voor een prikkie…


  ⚠️ Meld

 23. @Hennie, wat je zegt over een economie met alleen maar ketens is natuurlijk onzin. Misschien zie je het zo omdat de grote ketens voor de meeste omzet zorgen en fysiek het meest aanwezig zijn, maar dit lijkt me ook logisch.

  Misschien moet je eens wat vaker in de Assendorperstraat, Thomas a Kempisstraat, Sassenstraat, Nieuwe Markt en Luttekestraat komen, dan kun je ook zien dat er genoeg kleine ondernemers zijn.


  ⚠️ Meld

 24. groenlinks, hebben jullie onlangs nog een whatsapp of iets dergelijks verstuurd op je apple smartphone die door kinderhandjes in het oosten in elkaar worden gezet?

  http://nupge.ca/content/apple-admits-using-child-labour
  http://www.theguardian.com/technology/2013/jan/25/apple-child-labour-supply

  En bij H & M is alles prima? Kijkt u even naar de foto’s en lees de berichten:

  http://www.rt.com/news/240069-discrimination-workers-cambodia-retailers/

  Mocht de groenlinkse medewerkers gaan sporten op hun adidas schoenen, klik dan ook nog even op bovenstaande link.


  ⚠️ Meld

 25. @Japser
  Dat bewijs is al lang en breed, verspreid over tientallen jaren, uitgebreid geleverd.
  Mochten er ondertussen kwesties toch serieus verbeterd zijn, dan ben ik het die daar dan graag bewijs van ziet.


  ⚠️ Meld

 26. Bucephalos, vaak wordt bij “slechte arbeidsomstandigheden” impliciet aan kinderarbeid gedacht. Maar dat is toch echt wat anders. Ik denk niet dat jij het een bewijs kunt leveren dat de Nederlandse warenhuizen kleding inkopen wat door kinderhanden gemaakt is.

  Overigens is er wat betreft de arbeidsomstandigheden na de ramp in Bangladesh wel het een en ander veranderd. Primark heeft in mei 2013 het Bangladesh-accoord getekend, waarin beloofd wordt dat er onafhankelijke fabrieksinspecties komen en dat regels rondom bouwveiligheid worden herzien.


  ⚠️ Meld

 27. Jammer dat tante willie niet aan deze vergader tafel zit . Zij heeft altijd een scherpe mening over dit soort zaken. Primark vind ik een mooie winkel die een soort productnaan de man wil brengen tegen eenoprechte prijs.
  Dat er uiteindelijk winst gemaakt moet worden is het eksteroog van onze eigentijdse maatschappij


  ⚠️ Meld

 28. @japser en @bernard

  De in de laatste tientallen jaren gemaakte vele documentaires, rapporten aangaande de arbeids-, gezondheids- en milieu omstandigheden zijn bij jullie onbekend??? Heel bijzonder.
  Als het goed is, is een en ander bij de rest van de 17 miljoen Nederlanders wel bekend.

  Dus Japser, daar dit tot de algemene kennis behoort, beschouw ik dit als bekend.
  Daarom geef ik aan dat, als sinds korte tijd geleden kwesties verbeterd zouden zijn, ik daar graag bewijs van zou zien. Uitermate logisch.

  Dus je ziet bernard, ik trek het terecht veel breder dan enkel de kinderarbeid (ook al in een veel eerder bericht).


  ⚠️ Meld

 29. Ai….

  Bucephalos schreef om 16:14

  Als het goed is, is een en ander bij de rest van de 17 miljoen Nederlanders wel bekend.

  Eigenlijk heb ik het altijd al gedacht. De twee slechtst geïnformeerde Nederlanders wonen in Zwolle.

  Het is hard, maar we zullen er mee moeten leven.


  ⚠️ Meld

 30. @Tsja als iemand beweert dat Primark gebruik maakt van kinderarbeid ‘en dat iedereen dat weet’, dan zijn er ook linkjes om dat aan te tonen.


  ⚠️ Meld

 31. Was er bij primark kleding geen hulpkreet soms te vinden? In een ingenaaide label? Volgensmij in Engeland ? Ben te lui voor een linkje zoeken net als de rest van de boeroepers.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.