Burgers rechercheren mee in Jumbo Dossier

Zwolle – De politie heeft sinds de publicatie van het Jumbo-dossier 391 scenario’s, tips en vragen van het publiek gekregen. Wraak is het meest ingestuurde scenario.

Het dossier op www.politie.nl/jumbo werd zo’n 84.000 keer bezocht; de verschillende social media ruim een half miljoen keer. Er zijn nog geen reacties over de getoonde Batavus-fietsen en de Suzuki Swift die 8 mei bij de Wilhelminakade in Groningen zijn gezien binnengekomen. Het onderzoek gaat onverminderd verder. Rob Vos, leider van het onderzoek: "We hebben ongelooflijk veel reacties en tips gekregen. Ik wil u namens het team hiervoor hartelijk danken. We gaan uiteraard door met ons onderzoek. We houden u op de hoogte via onze site en social media."

Rechercheer mee
Onder het mom van ‘rechercheer mee’ maakte de politie grote delen van het onderzoeksdossier bekend. Vos: “Op social media lezen we dat mensen deze openheid positief waarderen. Als je dat dan koppelt aan de vele reacties, dan zijn we daar zeer tevreden over. We hebben een aantal scenario’s teruggeplaatst in het dossier. Het meest ingestuurde scenario is wraak uit persoonlijke motieven. Van een ex-werknemer, een partner van een ex-werknemer, een boze klant, een buurtbewoner of een winkeldief met winkelontzegging. We kijken nu welke reacties we qua inhoud kunnen afvinken met alles wat we al weten. De voor ons nieuwe informatie gaan we prioriteren aan de hand van onze onderzoeksgegevens.”

De meest ingestuurde tips van het publiek gaan over het daderprofiel, de bitcoins en de felicitatiekaart en kookwekker. “Mensen koppelen bijvoorbeeld verschillende aanknopingspunten aan elkaar. En dat is ook zeker een voordeel van het prijsgeven van onderzoeksinformatie. Daarnaast bieden deskundigen op het gebied van bitcoins zich aan om ons te helpen en krijgen we tips over waar de kaart en de kookwekkers gekocht kunnen zijn. Mensen stellen ook vragen. Bijvoorbeeld over de explosieve stoffen die gebruikt zijn en of we scherpere beelden van de dader hebben. De antwoorden hierop zijn terug te lezen in het dossier.”

In een infographic vindt u een overzicht van alle binnengekomen tips, scenario’s en reacties.

Artikel delen: