SP Zwolle protesteert tegen graaicultuur

Zwolle – De Zwolse afdeling van de SP is zeer verbolgen over het feit dat de Raad van Bestuur van het Isala ziekenhuis opnieuw bovenaan de lijst met grootverdieners in de publieke sector in Zwolle staat. De SP zal zaterdag in het centrum staan om Zwollenaren te helpen die ook hoofdpijn krijgen van graaiende bestuurders.  

Uit het jaarverslag van Isala blijkt dat een lid van de Raad van Bestuur in 2014 €290.448,- verdiende. Dit is ver boven het maximum dat de Wet Normering Topinkomens (WNT) stelt. Sinds 1 januari mogen salarissen in de publieke sector niet hoger zijn dan 100% (voorheen 130%) van een ministersalaris. Dat betekent voor 2015 €178.000. Isala zit hier zover overheen door maximaal gebruik te maken van bestaande overgangsregelingen. In 2013 voerde de Zwolse SP een eigen onderzoek naar Zwolse topsalarissen in de publieke sector onder de naam "Blauwvingers aan de top". Ook hierbij bleek de Isala de grootste topverdieners te hebben met een vergelijkbare beloning als nu. Er is dus in de praktijk weinig veranderd. Een aantal praktische voorstellen om vanuit de gemeente topvergoedingen in de publieke sector tegen te gaan werd door een meerderheid van de gemeenteraad afgewezen.

Om te protesteren tegen de graaicultuur in de publieke sector, specifiek de zorg, zal de SP op zaterdag 22 augustus vanaf 13.00 uur in de Diezerstraat paracetamol uitdelen, voor de Zwollenaren die -net als de SP- hoofdpijn krijgen van het gegraai van bestuurders in de publieke sector. 

SP-fractievoorzitter Frank Futselaar: ‘Ziekenhuizen zouden zich bezig moeten houden met zieke mensen, niet met zieke topsalarissen. In de zorg wordt op alles bezuinigd, behalve aan de top. Daarmee verliezen dit soort publieke instellingen al het draagvlak in de samenleving en laten zij zien niet op een verantwoorde manier met belastinggeld te kunnen omgaan. De graaigrens is overschreden en wij laten dat niet zomaar voorbij gaan.’

Artikel delen:
Reacties 24
 1. ja alleen die mensen van SP doen die moeite voor niks…..
  Die graaiers zijn er nog altijd en die isala moet zich kapot schamen…
  Zetten mensen op straat contracten worden niet verlengd en ze willen steeds meer met vrijwilligers gaan werken zodat die f… zakkenvullers hun zakjes nog meer blijven vullen….
  Die bedragen terug laten betalen, die graaiers laten schorsen en het hele bestuur op non-actief zetten, ja had gekund alleen het probleem is we zitten in Nederland…


  ⚠️ Meld

 2. Isala mag zich inderdaad de ogen uit de kop schamen. Maar ja het is allemaal oude jongens krentebrood. Vooral elkaar de hand boven het hoofd houden.
  En die beste man/vrouw ook nog wat voor de centen zou doen dan zou je misschien zeggen akkoord, maar wat doet een lid van de raad van bestuur nou zo’n hele dag. Waarschijnlijk een beetje rondhangen op de golfbaan om zogenaamd te netwerken.


  ⚠️ Meld

 3. De SP begint bij de topsalarissen, voor je het weet bemoeien ze zich met jouw salaris. 1750 Euro netto in de maand, dat kan best wel wat minder. Er zijn mensen die moeten met 800 euro rondkomen, dat is nog niet de helft van jouw salaris. Lever maar wat in.


  ⚠️ Meld

 4. Nabers van de Economische zaken van de gemeente Zwolle gaat ook voor Isala werken, dat zegt hij toevallig vandaag trots op Twitter. Gaat ook voor het grote geld!!


  ⚠️ Meld

 5. Slechts één die de wettelijke norm overschrijdt. Dat valt toch wel mee?
  Repareren en gewoon doorgaan met werken en verantwoording dragen.


  ⚠️ Meld

 6. Als je het vanuit het perspectief van normoverschrijding bekijkt valt het inderdaad mee. Wat ik me afvraag is wat een Hogeschool, Waterbedrijf, of ziekenhuis etc. met een ‘manager’ of – nog erger- Raad van Bestuur moeten. Laat staan een woningbouwvereniging of twee MBO-scholen! Het zijn (semi)-overheidsclubjes die nu ineens doen alsof ze een bedrijf zijn. Bij een bedrijf horen andere verantwoordelijkheden en risico’s dan het ‘managen’ van een tent die toch nooit failliet gaat zoals een school of Vitens. Of een museum, om nog maar’s iets te noemen. De genoemede ‘bestuurders’ zijn niet goed genoeg voor het bedrijfsleven, maar willen wel doen alsof. Als dat over de rug van de belastingbetaler gaat is dat een zorgelijke zaak.


  ⚠️ Meld

 7. De zorg in Isala is gewelidg, pijnlijk dat die “handen” aan het bed zulke graaiende bazen hebben, dat verdienen die mensen niet!


  ⚠️ Meld

 8. Alle respect voor de mensen die daadwerkelijk zorg verlenen! Die zijn hun geld meer dan waard.
  Het zijn de graaiende en incompetente managers die het imago (en soms ook de sfeer en motivatie verzieken, heel jammer. Geldt niet alleen voor Isala, maar ook voor andere zorginstellingen in Zwolle.


  ⚠️ Meld

 9. Gewoon witteboordencriminaliteit die graaiers. Heel terecht dat de SP daar werk van maakt.
  Ook een oud directeur van Deltion weet er vandoor te gaan met een afscheidsbonus van ?? 300.000,00. Dit is een beloning wegens niet functioneren. Hoeveel krijg je dan als je wel functioneert???


  ⚠️ Meld

 10. rtvoost.nl:

  Bestuurders van Isala houden zich aan de wet als het gaat om de salarissen van topbestuurders. Dat stelt het ziekenhuis in een reactie op de protestactie van de SP.

  . SP stelt dat een lid van de Raad van Bestuur, Robbin Thieme Groen, in 2014 een salaris van ruim 290.000 euro ontving.

  Overgangsregeling
  Volgens Isala valt het salaris van Thieme Groen onder een overgangsregeling. “Voor bestuurders die voor ingang van de wet al in deze functie werkzaam waren. De heer Thieme Groen is sinds 2006 lid van de Raad van Bestuur en valt daarmee onder deze overgangsregeling. Nieuwe leden van de Raad van Bestuur verdienen allen niet meer dan toegestaan in het kader van de regels.”


  ⚠️ Meld

 11. Pfff overgangsregeling. Hoe lang zijn ze nu al niet bezig om die salarissen in het gareel te krijgen?
  Als de btw van 19 naar 21% moet is dat in een half jaartje beklonken en gerealiseerd.


  ⚠️ Meld

 12. De hoogte van de salarissen van topbestuurders vind ik nog helemaal niet zo’n issue. De definitie van wat een topbestuurder is lijkt me veel relevanter! Schooltje besturen of baasje woningbouwvereniging kan een gemiddelde HBO’-er ook. Directeurtje nutsbedrijf is ook niet zo ingewikkeld. Allemaal beschermde omgevingen, weinig spannends. Salaris van max 80/90 k is voor zoiets toch meer dan voldoende? Ik weet zeker dat er zat kandidaten zijn die het voor dat geld willen doen en dan ook nog prima presteren.


  ⚠️ Meld

 13. @drama
  Ongetwijfeld worden er hier en daar zelfs de wettelijke normen niet overschreden.
  Daarmee worden wat mij betreft nog altijd wel morele normen overschreden.
  Groot verschil.


  ⚠️ Meld

 14. Graaicultuur in bestuurderscultuur(?)

  Net een stukje op het Pol.Log gezet…waarin de hoofdrolspeler o.a. dit zegt:

  ’te veel in de toren van de bestuurder te hebben verschanst’, waardoor zijn optreden iets bevoogdends kreeg, ‘iets dat de kiezer totaal niet aansprak’.

  Kijk zelf maar, op het Pollog, van wie het citaat is….vind het wel veelzeggend.


  ⚠️ Meld

 15. pak het eerst eens aan met wethouders plus verschillende banen of wethouders met veel te lang wachtgeld en of oprotpremie.

  wat dacht je van de waterschappen? gelul weer van sp


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.