Noodopvang vluchtelingen Zwolle uitgebreid

Zwolle – In de IJsselhallen in Zwolle worden tot half september tweehonderd vluchtelingen extra opgevangen. Burgemeester en wethouders van Zwolle geven daarmee gehoor aan het urgente verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor medewerking aan meer noodopvang van (in dit geval) Syrische vluchtelingen. In totaal wordt daarmee zeshonderd vluchtelingen in de Zwolse hallen een bed, sanitaire voorzieningen en catering geboden.

15-07-2015_opvang_vluchtelingen_ijsselhallen_08.jpg

Sinds begin juli is een deel van het IJsselhallencomplex in gebruik voor de opvang van vierhonderd vluchtelingen, uit het door oorlog getroffen Syrië. Vorig jaar werden de IJsselhallen door het COA al gedurende een aantal maanden gebruikt om vluchtelingen na hun ‘intake’ in Ter Apel tijdelijk te huisvesten in afwachting van het vervolg van hun asielaanvraag. Alle belanghebbenden constateren dat de opvang in 2014 en de opvang de afgelopen weken goed functioneert.

Vertrouwen
De (inter)nationale urgentie van het vluchtelingenvraagstuk plus de positieve ervaringen tot nu toe geven het Zwolse college het vertrouwen dat uitbreiding van de opvang in de IJsselhallen verantwoord is. De gemeente, het COA en de andere betrokken partners maken daarbij gebruik van de maatregelen die nu al goede diensten bewijzen bij het goed laten verlopen van de opvang. Het gaat dan bijvoorbeeld om de inzet van een beheersplan en van een klankbordgroep met daarin onder meer vertegenwoordigers van de omwonenden van de hallen. Omdat de Diezehal van het complex inmiddels volledig in gebruik is voor de opvang zal de nieuwe groep vluchtelingen ondergebracht worden in de naastgelegen AA-hal.

Einde jaar
De uitbreiding met tweehonderd personen is gepland tot half september. Zwolle en het COA hebben afgesproken dat de noodopvang in de IJsselhallen maximaal tot het einde van het jaar verantwoord is.

Artikel delen:
Reacties 333
 1. Welkom in zwolle, stop de hele ijsselhallen maar vol, gelukkig is hier allemaal geld voor. Achja, ze hebben dit weggehaald bij de zorg voor ouderen en anderen die hulp nodig hebben.


  ⚠️ Meld

 2. Ze hebben de bedjes al opgemaakt, voordat ze er uberhaubt zijn!
  Daklozen n Zwolle moeten geld betalen voor een bed.

  Waar zijn we toch mee bezig? pffff…


  ⚠️ Meld

 3. Is er al een Eritres of Syrisch restaurant op de Melkmarkt? Kan niet wachten om daar een stukje vlees te eten! Of open een goudwinkel in de roggestraat en op de hoek van Diezerstraat / Roggestraat een leuk Syrisch kledingwinkeltje!

  En graag meer mannen achter de kassa bij de Jumbo. Vrouwen zijn haram en daar wordt niet bij afgerekend zoals je hier kan lezen. Een artikel van het NRC over het drentse plaatsje Oranje. De ‘vluchtelingen’ uit de AZC willen niet afrekenen bij een vrouw:

  http://www.nrcreader.nl/artikel/9622/in-oranje-ben-je-voor-of-tegen-de-asielzoekers

  Kortom, stop de voormalige varkenshallen maar vol. Kan niet wachten op de verschillende nationaliteiten van mensen die een warm hart toe dragen naar de westerse samenleving.  ⚠️ Meld

 4. Heel fijn dat al die gelukszoekers weer in de Ijsselhallen worden gepropt.Misschien nog een telefoon en wat zakgeld en dan straks zo doorstromen naar een huurhuis.En de Nederlander kan zijn bek afvegen.


  ⚠️ Meld

 5. Niet eens meer een info avond voor de ophoging??? nee, COA vraagt en Zwolle draait wel! De echte toeristen blijven uit en onze ouderen verpieteren. Laat deze mensen ook gewoon een bijdrage leveren aan hun eigen opvang, net als de daklozen hier. Of geef alles vrij. Ze lopen met stapels bankbiljetten door de stad.


  ⚠️ Meld

 6. @hennie / @MarloesB Die daklozen krijgen dan ook gewoon een uitkering. En vaak ook nog inkomsten uit bedelen en straatkrantverkoop, die ze heus niet doorgeven aan de uitkeringsinstanties. De uitkering is hoger dan zak- en kleedgeld van het COA.

  @Bert Janssen dat is wel een van de domste opmerkingen minder slimme opmerkingen. Wij vangen een paar duizend Syriërs op. Het aantal Syriërs in Turkse vluchtelingenkampen is de miljoen gepasseerd. Meer dan 90% van vluchtelingen wordt in de regio opgevangen.

  Bah, ik baal altijd van die mensen die zich niet willen informeren, maar wel hun ongefundeerde mening willen ventileren.

  Er zijn altijd valide argumenten om ergens op tegen te zijn (ook in dit debat), maar kijk eerst even of je argument inderdaad valide is. Dan gaat het tenminste ergers over in plaats van dat er een sfeer van Xenofobie over de discussie hangt.  ⚠️ Meld

 7. CA:

  Ik heb niet geschreven dat niet waar is!
  Lees maar goed!!

  Verder heb je gelijk, mensen roeptoeteren maar wat.

  De reactie van Bernard is de meest gefundeerde reactie van het jaar op weblog. Geniaal, sneaky hollanders


  ⚠️ Meld

 8. @Hennie, Nee dat klopt. Alles wat je zegt is waar. Allen mis ik de context.

  Het is waar dat daklozen moeten betalen voor een bed en asielzoekers niet. Maar als je zegt dat één groep hogere uitgaven heeft, dan moet je ook meenemen dat ze een inkomen krijgen die de andere groep niet heeft.


  ⚠️ Meld

 9. @Hennie Nee hoor geloof me, je kunt bij het college van centrumgemeenten (wat Zwolle is voor de regio) een briefadres vragen (vaak is dat het Leger des Heils) en dan krijg je een uitkering, waarbij je vrij bent om te gaan en staan waar je maar wilt.

  “De hoogte van de uitkering van dak- en thuislozen is in principe gelijk aan die van anderen. De uitkering kan worden verlaagd, als er geen woonkosten voor nachtopvang zijn.”


  ⚠️ Meld

 10. @hennie / @MarloesB Die daklozen krijgen dan ook gewoon een uitkering. En vaak ook nog inkomsten uit bedelen en straatkrantverkoop, die ze heus niet doorgeven aan de uitkeringsinstanties. De uitkering is hoger dan zak- en kleedgeld van het COA.

  Bah, ik baal altijd van die mensen die zich niet willen informeren, maar wel hun ongefundeerde mening willen ventileren.

  Ik werk dagelijks met dak- en thuislozen in Zwolle. Het klopt dat daklozen die ingeschreven staan in Zwolle een uitkering krijgen. Hier wordt echter wel een bedrag in mindering gebracht. Ze maken immers minder kosten dan als iemand een woning heeft. Bij de nachtopvang krijgen ze namelijk ook douche en eten. Ondanks de daklozenuitkering geloof ik zeker dat zij in totaal meer ontvangen. Echter zodra je die uitkering krijgt ga je automatisch in budgetbeheer waardoor je 20 euro weekgeld overhoud. Dit bedrag komt vanuit de eigen uitkering. Van dit geld wordt het al moeilijk genoeg voor velen om te spreken over kleed- of zakgeld. Door de problemen roken de meeste personen en het geld hebben zij hard genoeg nodig om dat enige wat ze nog hebben te gebruiken hiervoor. (Het is makkelijk om met de opmerking te komen ‘daar moet hij/zij dan maar mee stoppen’, vaak is het de enige afleiding nog. Tegelijkertijd is dat makkelijk roepen van buiten).

  Er is een kleine groep daklozen die in Zwolle bedelt. Verder hebben het grootste deel van de straatkantverkopers een woning in Zwolle. Dit wil niet zeggen dat straatkantverkopers het makkelijk hebben, want het zijn vaak wel ex-daklozen.

  Al bij al denk ik dat je de doelgroepen dak- en thuislozen niet moet vergelijken met vluchtelingen. Beide groepen maken verschrikkelijke dingen mee in hun leven maar vergelijken heeft geen zin. Je praat over andere problematiek. Dak- en thuislozen zullen er altijd blijven in de samenleving zo geldt dat ook voor vluchtelingen. Voor mij gaat het erom hoe we op een goede manier naast deze mensen gaan staan. We hoeven niet voor hen te vechten of een kant te kiezen. Gewoon naast hen staan. De samenleving gaat veranderen, je kunt je er hard tegen verzetten, maar misschien moeten we gewoon leren te accepteren dat er niet zoiets bestaat als ‘ons land’. Misschien moeten we met z’n allen ook nog een hoop leren in hoe we samen moet leven.


  ⚠️ Meld

 11. Ik betwijfel ook dat ze zeggen niks te hebben.
  Vergis je niet, veel van de mensen uit Syrië, die hierheen komen hebben gestudeerd en hadden een goeie baan. (artsen, advocaten etc.)


  ⚠️ Meld

 12. @Arend Jan

  Ik ben goed op de hoogte van de de Sociale Zekerheid, het is ook mijn werk. De invulling die Zwolle geeft aan de daklozenuitkering ken ik niet, dus dat heb ik even opgezocht: https://www.zwolle.nl/beleidsregel-woonsituaties-in-participatiewet-zwolle-2015

  Eigen bijdrage maximaal Leger des Heils?? 270
  WA verzekering ?? 5
  Leefgeld ?? 200 (excl. Component voedsel in eigen bijdrage)
  Zorgverzekering ?? 144
  Totale kosten per maand ?? 619 (alleenstaande norm met verlaging 20% = ?? 676).

  Zover ik dus met een snelle lezing van de beleidsregels kan opmaken krijgen dak- en thuislozen dus ?? 200 leefgeld en is er dan nog ruimte van 57 euro voor overige kosten (reserveren, afbetalen schulden etc.) Bedragen juli 2014.

  Overigens ben ik het met je eens dat het weinig zin heeft twee zo verschillende groepen met elkaar te vergelijken, al is deze vergelijking misschien nog niet zo krom als vluchtelingen/ouderen (statistisch gezien de groep waar verreweg de minste armoede onder plaatsvind (en ik weet: je hebt leugens, grove leugens en statistiek).


  ⚠️ Meld

 13. Ik betwijfel ook of de vluchtelingen die Europa/Nederland weten te bereiken niks hebben. De ‘minder gefortuneerde’ vluchtelingen vluchten in de regio. Lees ook “Het aantal Syriërs in Turkse vluchtelingenkampen is de miljoen gepasseerd. Meer dan 90% van vluchtelingen wordt in de regio opgevangen.”

  Europa is voor vluchtelingen veelal alleen met hulp van mensensmokkelaars te bereiken, en die luitjes vragen veel geld voor hun ‘diensten’. Een redelijke veronderstelling lijkt me dan ook dat degenen die hier aankomen gefortuneerd zijn, of zijn geweest.  ⚠️ Meld

 14. In historisch besef, vergelijk ze bijvoorbeeld met de Joden die de mogelijkheid hadden naar Amerika te vluchten, voordat in Europa de complete pleuris uitbrak.  ⚠️ Meld

 15. Jammer dat de doorgaans gesttelde meninggevers en commentatoren van dit weblog zich opmerkelijk afzijdig houden in dit gepeperde stukje.
  Wat mij betreft is iedereen hier welkom en zekr gezinnen mogen wat mij betreft hier een eerlijke kans krijgen


  ⚠️ Meld

 16. Vluchtelingen, asielzoekers, gelukzoekers, daklozen, rijk en arm… Zoals te doen gebruikelijk: alles wordt weer op een hoop gegooid en DE Nederlander is WEER de dupe van onaangekondigde, ondoordachte acties.

  IK houd er een zeer goed gevoel aan over dat MIJN stad bijdraagt in de opvang van vluchtelingen!


  ⚠️ Meld

 17. Eng stukje film, maar de vraag van René vind ik wel terecht, ’t zijn allemaal mannelijke vluchtelingen in Zwolle toch?
  Hoe zit dat? Vluchten de rijke vluchtelingen naar Europa met achterlating van vrouw en kinders?
  Wie ’t weet, laat ’t weten. Ik weet ’t niet.  ⚠️ Meld

 18. Ingewikkelde kwestie, nouja, er is bij het probleem in Syrie gelukkig geen religie in het spel. Die mensen komen niet hierheen om de religie te ontvluchten, maar om centjes te gaan verdienen begrijp ik.  ⚠️ Meld

 19. Ook ik schaam me voor een aantal bovenstaande reaguurders. Ik wil hier niet meer woorden aan vuil maken, want dat betekent waarschijnlijk olie op het vuur…


  ⚠️ Meld

 20. @Rene Je hebt een punt dat de opvang in Nederland veel duurder is dan in de regio. Ook in andere opzichten verdient opvang in de eigen regio, met vaak meer vergelijkbare cultuur, de voorkeur. Dat vindt op zich iedereen. Er is een grote maar en dat is de v opvangcapaciteit van die buurlanden. Zoals eerder hier gezegd vangen de buurlanden al de meeste vluchtelingen op. Daar zit een grens aan. Hier in Nederland piepen we al bij 10.000 vluchtelingen, daar gaat het om miljoenen.


  ⚠️ Meld

 21. Ik vind deze nostalgische foto op de site van de Telegraaf hartverwarmend. Want zo was het vroeger. Lang geleden. Nu is het nog slechts een beeld van glorie uit een vervlogen tijdperk toen wij nog alle wereldzeeën bevoeren. Wat waren wij een trots en stoer volk. Jongens van Jan de Witt. Over alle landsgrenzen heen waren wij die pientere kooplieden uit Holland. Daar is niets van overgebleven.

  Thans maken duister donkere gestalten onze steden en dorpen onveilig. Des avonds, wanneer de duisternis ons overkoepelt, wagen oude lieden zich niet meer buitengaats. Die worden van have en goed beroofd. Wij zijn enkel nog goed genoeg om gelukszoekers van voedsel te voorzien. Doch Alexander Pechtold zag dat het goed was. En Mark Rutte, die ons wederom belazert waar we bij staan, wordt straks door een stel imbeciele lieden wederom in het zonnetje gezet. Die trotse stoere Hollander bestaat al lang niet meer. Ik vind het wel heel erg triest dat het zo met die jongens van stavast is afgelopen. aan veel reactie,s hier is de naïviteit van den huidige Hollander te lezen , lieve mensen het gaat niet om geld of wat dan ook , deze jaren geleden voorspelde massa-immigratie zal de ondergang worden van de westerse samenleving , zelfs een groot staatsman ( Winston Churchill heeft in den dertiger jaren hiervoor gewaarschuwd , ik heb zelf jaren in het midden-oosten gewoond en de voorstanders van de zieligheidsindustrie beseffen niet wat er binnen wordt gehaald .. ik wil alle voorstanders zeggen ..wij spreken elkander weer op 19 augustus 2016 ….om te bespreken hoe de ons land en de landen om ons heen zijn weggezakt in een moeras van verderf ,,dank zij uw immigratie vrienden ,,,


  ⚠️ Meld

 22. (…) Jongens van Jan de Witt. Over alle landsgrenzen heen waren wij die pientere kooplieden uit Holland. Daar is niets van overgebleven. (…)

  En dat is maar goed ook. Je kunt toch niet trots zijn op die koloniale zeeschurken die verantwoordelijk zijn voor vele doden en de slavernij in stand hielden?


  ⚠️ Meld

 23. Tsja, stoer verhaal, maar ik zou een nieuwe held verzinnen, want Johan de Witt is door zijn falen op een voor iedere NEDERLANDER bekende wijze aan zijn eind gekomen.


  ⚠️ Meld

 24. DEN HAAG –
  Allochtonen maken vaker gebruik van de zorg die wordt bekostigd uit het basispakket dan autochtone Nederlanders. Hun zorgkosten zijn daarom 13 procent hoger.

  Inwoners van Antilliaanse afkomst maken de meeste kosten, 24 procent meer dan autochtone Nederlanders, gevolgd door Surinaamse inwoners (23 procent hogere kosten). Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de zorgkosten uit het basispakket per bevolkingsgroep over 2013.

  De zorguitgaven (inclusief verplicht eigen risico) van alle niet-westerse allochtonen per persoon tot de leeftijd van 65 jaar is 1867 euro tegen 1652 euro voor autochtonen. Antillianen en Surinamers hadden de hoogste kosten, respectievelijk 2049 euro en 2026 euro. Turkse en Marokkaanse Nederlanders zaten net onder de 2000 euro per persoon.

  Voor autochtone Nederlanders zijn de grootste kostenposten die vallen onder de basisverzekering: ziekenhuiszorg (gemiddeld 899 euro??), tweedelijns geestelijke gezondheidszorg (262 euro) en medicijnen (169 euro).

  Ook daar zijn grote verschillen met andere bevolkingsgroepen. Surinamers hadden 19 procent hogere kosten voor ziekenhuiszorg, Antillianen 18 procent en Turken 16 procent.

  Inwoners van Antilliaanse afkomst maakten geestelijke gezondheidszorg (met name psychiatrische hulp) bijna 65 procent meer kosten dan autochtonen, bij inwoners met Surinaamse wortels was dat 43 procent, bij Marokkaanse Nederlanders bijna 16 procent meerkosten.

  Turkse landgenoten daarentegen had minder kosten voor geestelijke gezondheidszorg, 8 procent minder dan autochtone Nederlanders.

  Daartegenover staat dat Turken van alle groepen de hoogste medicijnkosten hadden.

  De verschillen zijn slechts deels te verklaren doordat relatief veel allochtonen in de laagste inkomensgroepen zitten, die ook onder autochtonen het vaakst zorg nodig hebben.

  Nou duidelijk verhaal als straks al deze mensen ook hier gebruik van gaan maken kun je wel nagaan wat de ziektekosten gaan worden.
  En dan niet meer zeuren ik moet zoveel kosten betalen.


  ⚠️ Meld

 25. Bij dit onderwerp vliegen voor en tegenstanders elkaar in de haren.
  Is er weer een EK / WK of valt er ergens een vliegtuig uit de lucht staan we weer schouder aan schouder.


  ⚠️ Meld

 26. Hmmm begrijp even niet de meerwaarde van een onderzoek wie meer zorg gebruikt. Dacht dat dit soort gegevens tot privacy behoren?
  Kan er dan misschien ook bij gezet worden dat de zorg graaiers voor 99,9 procent uit autochtone bewoners geldt?  ⚠️ Meld

 27. In aanvulling: de zorgkosten voor vrouwen zijn ca. 9 miljard hoger dan die voor mannen. Daarnaast zijn de gemiddelde zorgkosten voor 0-jarigen en boven de 75 jaar tweemaal zo hoog als die voor de rest.


  ⚠️ Meld

 28. Iemand stelde laatst een boeiende vraag: is ons land beter of slechter af met vluchtelingen uit Syrie, Iritrea? En zou ons land beter of slechter af zijn zonder Marokkanen en Antillianen? Dan gaat het idd over zorgkosten, criminaliteit, sociale zekerheidfraude etc.


  ⚠️ Meld

 29. haha, ja idd goed voor de stemmingmakerij. Laten we het breder trekken. Laten we alle voordelen van deze bevolkingsgroepen noemen en vooral ook al het voordeel wat nederland uit de gouden eeuw uit deze landen heeft gestolen ook nog even noemen, maar dat vind je vast lastig of niet?
  Verder worden de regels voor de zorg en de premie nog altijd bepaald door de overheid en hun sluwe verzekeringspartners. Vraag je eens af waarom de zorgpremie en eigen risico elk jaar omhoog moet en er toch elk jaar forse winsten gemaakt worden?

  en tja, ons land zou beter af zijn als er niemand ziek werd, iedereen werk heeft en een tweede huis heeft. Misschien dat er dan ruimte is voor compassie voor vluchtelingen? Of schuiven dan de regen hun ook in de schoenen?


  ⚠️ Meld

 30. Goed dat de gemeente Zwolle de wens van het COA honoreert, wat ik ook mooi vind is dat ik, de vorige keer en ook nu weer helemaal niets lees over excessen, enorm stijgende criminaliteit etc door de komst van de vluchtelingen naar Zwolle. De tegenstanders van deze opvang gebruiken vaak dit soort hele valse “argumenten” om hun gelijk te halen. Mooi dat de feiten bewijzen dat de opvang goed verloopt. De speech gisteren van meneertje Wilders, tijdens het debat over Griekenland, was ook weer walgelijk. In één van zijn eerste zinnen repte hij weer over de massale stroom van “gelukszoekers” naar Nederland, hij beweerde zelfs dat “half Afrika” klaarstond om naar Nederland te vertrekken. Dit terwijl het debat over noodsteun aan Griekenland ging. DAT bepaalt de sfeer van debatten over de opvang van vluchtelingen, hij maakt van dit hele onderwerp doelbewust een karikatuur. ik ben blij dat de gemeente Zwolle de figuurlijke middelvinger opsteekt naar deze volksmenner/volksverlakker. Schaamteloos gebral in ons huis van de democratie en niemand die zo’n tirade onderbreekt.


  ⚠️ Meld

 31. Leonardo: je laatste zin is het meest interessant. Je spreekt daar over ‘ons huis van democratie’. Weet jij zeker dat steun aan de euro en het vluchtelingenbeleid op democratische wijze tot stand gekomen is? Hoe democratisch is het om referenda over gevoelige onderwerpen uit de weg te gaan en verkiezingsbeloftes lachend te breken? Hoe democratisch is het om een van de grootste partijen van het land stelselmatig te negeren en buiten te sluiten? Als dat ons huis van democratie is, staat het griezelig scheef en sluiten we onze ogen voor de staat van onderhoud.


  ⚠️ Meld

 32. Bericht door Japser, op 20 augustus 2015 10:50
  Natuurlijk is Nederland niet beter af met vluchtelingen, maar dat is ook helemaal niet waarom ze er zijn.

  Nee, daarom zijn ze er natuurlijk niet. Maar dat Nederland niet beter af zou zijn met vluchtelingen is nog maar de vraag. In Amerika bleken immigranten juist goed voor het land te zijn. Immigratie is goed voor een land[/url].
  En wat Nederland betreft hebben juist vluchtelingen niet een grote bijdrage geleverd aan de welvaart van de 17de eeuw?
  Immigratie in de 17e eeuw een succesverhaal[/url]
  Zou allemaal nog steeds kunnen gelden. Als we er maar open voor staan en niet behoudzuchtig zijn.


  ⚠️ Meld

 33. @japser: dank voor je toelichting, nu ben ik gerustgesteld. In een parlementaire constitutionele monarchie mag je kiezers gewoon belazeren, de visie op grote kwesties als ‘niet relevant’ of ’te ingewikkeld’ afdoen en de mening van een grote bevolkingsgroep negeren. Nee, geheel duidelijk.


  ⚠️ Meld

 34. ed038: Met dictators moet je niet onderhandelen, ik vind het meer dan terecht dat die haatzaaiersclub wordt genegeerd door de rest van de partijen en dat die politieke beweging NIETS voor elkaar krijgt. De eerste policticus die geen verkiezingsbeloftes breekt moet nog worden geboren. Rutte daarop afrekenen is zwaar hypocriet!


  ⚠️ Meld

 35. @ed038 dat betekend dat we een groep mensen kiezen die voor ons doen wat zij het best achten. Maar dat had je zelf ook wel even kunnen googlen.

  @bernard ja een vluchteling kan een immigrant worden, maar daar hebben we het nu nog niet over.


  ⚠️ Meld

 36. Nou nou Leonardo, Wilders een dictator noemen. Als ik hem was deed ik aangifte tegen jou. En alle mensen die op de PVV gestemd hebben haatzaaiers noemen. Wat een woorden. Als er nu verkiezingen zouden zijn dan weet ik zeker dat het een hele grote partij word waar men niet meer om heen kan.


  ⚠️ Meld

 37. Zolang Wilders vluchtelingen, ongeacht hun afkomst mag wegzetten als “gelukszoekers”, zoland Wilders “minder, minder, minder (Marokkanen)” mag roepen, zolang Wilders de onafhankelijke rechtsspraak mag schofferen, zoland Wilders een religie mag wegzetten als “achterlijk en barbaars”, zolang mag ik Wilders noemen wat ik wil. Feit is dat hij nog NIETS constructiefs voor Nederland heeft gedaan, op het moment dat dat kon liep hij heel hard weg uit het Catshuis. Mensen die op hem stemmen snijden ook in hun eigen vlees.


  ⚠️ Meld

 38. Volgens het NRC komen er elke week 1700! vluchtelingen bij in Nederland. vorig jaar heeft Nederland ongeveer 30.000 vluchtelingen opgevangen. Dit jaar word dat ruim overschreden. Het grootste deel hiervan beland in de bijstand. Ik vrees dat over een tijdje ons hele sociale stelsel en de zorg onbetaalbaar word en naar de knoppen gaat. Duitsland luid de noodklok al met dit jaar alleen al 800.000! asiel aanvragen. Europa moet echt met een gezamenlijk plan komen voor dit probleem want dat is het. Dit gaat Nederland meer kosten dan de vijf miljard steun aan Griekenland.


  ⚠️ Meld

 39. Maar dat Nederland niet beter af zou zijn met vluchtelingen is nog maar de vraag. In Amerika bleken immigranten juist goed voor het land te zijn. Immigratie is goed voor een land.

  Vraag de oorspronkelijk inwoners van Noord- en Zuid Amerika nog maar eens of de immigratie goed voor hun volken was Bernard. Dit vanuit een puur demografisch perspectief bezien natuurlijk.


  ⚠️ Meld

 40. Benjie; in de eerste 7 maanden van dit jaar zijn er MINDER asielzoekers naar Nederland gekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een FEIT.


  ⚠️ Meld

 41. Ja, alleen dat het grootste deel in de bijstand gaat belanden, daar ben ik dus niet zo zeker van. Die Vietnamezen van zo’n 25 jaar geleden hebben volgens mij hun weg ook prima gevonden.


  ⚠️ Meld

 42. Bernard:

  Hier wil ik nog even op reageren.

  Het verschil met nu is dat in de 17e eeuw immigranten uit Europese landen naar Nederland kwamen, met vrijwel dezelfde cultuur, die een schat aan kennis meenamen. Ze kwamen hier vooral voor de scheepsbouw. Dit waren voornamelijk Russen, Duitsers en Fransen. Zij kwamen vaak voor een studie

  Vandaag de dag worden we overspoeld door kansarmen uit derde wereld landen met een totaal andere cultuur en religie.
  Ik ben bang dat deze mensen op korte termijn niets toevoegen aan onze maatschappij.  ⚠️ Meld

 43. Leonardo: beetje duizelig van al dat draaien? Dus omdat Wilders dingen doet die jou niet aanstaan mag jij ook doen wat je wilt. En : anderen breken hun belofte ook, dus Rutte mag dat ook doen. Zie hier ‘de ‘ja maar jij-redenatie’. Grappig, mijn neefje van 6 gebruikt dat ook als hij ruzie heeft. Overigens, de rest van je reacties ontstijgt dat niveau ook nauwelijks.

  @japser: als dat dan ook zo gecommuniceerd wordt is het prima. “Geef mij je stem en de komende vier jaar bepaal ik wat het beste voor je is.” En o ja, ik betrek je nergens bij, je moet gewoon je muil houden. En ik beloof je dat …..ja, tenzij ik mijn belofte breek natuurlijk, maar dat is dan ook goed voor je.” Wat een onhoudbare schijnvertoning.


  ⚠️ Meld

 44. Ik draai niet ed038, jij maakt van iedere discussie een karikatuur, moet jij weten, maar het gaat wat mij betreft nergens over. HET GELIJK bestaat niet.


  ⚠️ Meld

 45. Duidelijk verhaal wat Wilders zei,zo denkt de meerderheid van de bevolking er over en dat dat niet volgens Leonardo gezegd mag worden het zei zo.Hij komt hier alleen zijn mening over Wilders ventileren en verder zit er niks zinnigs bij.O ja Vietnamezen zijn harde werkers Bernard dat klopt.Somaliers daar in tegen en Antillianen Surinamers Marokkanen zijn donders lui en daarvan zit 70 procent in de bijstand.Geen baas die ze wil hebben op enkeling na omdat ze niet om kunnen gaan met de westerse waarden en normen.


  ⚠️ Meld

 46. Duitsland luid de noodklok al met dit jaar alleen al 800.000! asiel aanvragen.

  Duitsland heeft 82.000.000 inwoners, dat worden er straks 82.800.000. Klinkt ineens een stuk minder of niet?


  ⚠️ Meld

 47. Leonardo is zeker ook blind dat ie zegt dat er minder asielzoekers komen man we worden op dit moment overspoeld door al die gelukszoekers of heb je geen radio en tv.


  ⚠️ Meld

 48. Prachtig hoe Leonardo zich elke keer weer in bochten wringt om tegenstanders van deze gelukszoekers tsunami neer te zetten als haatzaaiers en xenofoben met een jij en ikke mentaliteit.
  Het verontrustende eraan is alleen dat ze vaak denken dat ze nog gelijk hebben ook.


  ⚠️ Meld

 49. 0Bericht door Hennie, op 20 augustus 2015 13:25
  Bernard:

  Hier wil ik nog even op reageren.

  Het verschil met nu is dat in de 17e eeuw immigranten uit Europese landen naar Nederland kwamen, met vrijwel dezelfde cultuur, die een schat aan kennis meenamen. Ze kwamen hier vooral voor de scheepsbouw. Dit waren voornamelijk Russen, Duitsers en Fransen. Zij kwamen vaak voor een studie

  De wereld is tegenwoordig een stuk kleiner geworden. Het Frankrijk van toen was minstens zo ver weg als tegenwoordig Syrië. Toen had men ook te maken met cultuurverschillen.

  Vandaag de dag worden we overspoeld door kansarmen uit derde wereld landen met een totaal andere cultuur en religie.
  Ik ben bang dat deze mensen op korte termijn niets toevoegen aan onze maatschappij.

  Vergeet niet dat Syrië nog niet zo lang geleden een welvarende oliestaat was. De mensen zijn dus over het algemeen goed opgeleid. En ik denk dat juist het betere segment van die bevolking hier naar toe is gekomen. Zo kansarm schat ik ze niet in. De kansarmen hebben nooit die mensensmokkelaars kunnen betalen.
  Maar nee, op korte termijn natuurlijk niet. Alleen de Asielprocedures zijn hier al een drama. Maar ik denk dat ze heel gedreven zijn om zich hier te bewijzen. Ze spreken alvast goed Engels en aangezien in het Westen van ons land Engels al bijna de voertaal is kan het wel eens sneller gaan dan je denkt.


  ⚠️ Meld

 50. Feit is ook Leonardo dat in 2014 het aantal asiel aanvragen met ruim 50% gestegen is ten opzichte van 2013. Dit jaar verwacht men een stijging van zelfs 75% ten opzichte van vorig jaar. Persoonlijk vind ik 1700 vluchtelingen per week een enorm aantal. In Zwolle binnenkort alleen al zes honderd mannen, die over een tijdje hun gezin, familie over laten komen. Binnenkort in Hardenberg 700 vluchtelingen. Die allemaal recht hebben op een sociale huur woning, en alle andere voorzieningen. @ Mike 70, zal best een stuk minder klinken als je het zo bekijkt. Maar als Duitsland, Angela Merkel, toch niet de minste, al aan de noodklok luid dan is er echt wel een probleem aan het ontstaan. In verhouding vangt Duitsland nu de meeste vluchtelingen op van west Europa. Het zijn ook nog eens vluchtelingen met een dikke portemonnee. Die veel geld betaald hebben aan mensen smokkelaars. De armste mensen die het harder nodig hebben wat mij betreft zitten in vluchtelingen kampen in de regio zonder geld en haast geen voedsel. Zorg dat de opvang in die landen zoals Libanon beter voor elkaar is. Steek daar je geld in als Europa in plaats van ze allemaal hier op te vangen. Scheelt een hoop geld ook nog eens.


  ⚠️ Meld

 51. Wilders zegt wat de bevolking denkt…na 10 bier en een zak pinda’s. De dag er na komt de pijnlijke realiteit dat Wilders geen reeële oplossingen heeft voor hoofdpijn problemen en dat wat hij roept populistische borrel praat is waar mensen met koker visie heil zien.


  ⚠️ Meld

 52. Bericht door Mike70, op 20 augustus 2015 13:38
  Duitsland luid de noodklok al met dit jaar alleen al 800.000! asiel aanvragen.

  Duitsland heeft 82.000.000 inwoners, dat worden er straks 82.800.000. Klinkt ineens een stuk minder of niet?

  Een klein miljoen mensen in een jaar tijd erbij vind ik wel heel erg veel ineens hoor Mike. Hopelijk gaat dat allemaal goed in Duitsland.


  ⚠️ Meld

 53. Dat was in de tijd van Janmaat Jonnie die had toen ook al gelijk maar toen waren we er nog niet achter.Nu in de ochtend op de nuchtere maag heeft iedereen het er over en de meesten zeggen hij heeft gelijk.Dat is het verschil je leeft samen met Leo en nog een paar anderen in het verre verleden dat is jammer maar helaas.


  ⚠️ Meld

 54. Ja, Bernard, het zal best zo zijn dat het betere segment zoals jij het benoemd, hoger opgeleide personen hier naar toe komen. Die het kunnen betalen. Geen kansarmen zoals je schreef. Die komen wel aan het werk. Als het zo door gaat met deze aantallen die elke week hier asiel aanvragen, wat blijft er dan nog over aan werk voor de studenten die hier over een jaar of wat afstuderen? Net alsof het werk hier in Nederland voor het oprapen ligt. Je argument dat ze allemaal goed Engels spreken , en dat dat bijna de voertaal in west Europa is klopt voor een deel, maar als je je in een land wil vestigen vind ik dat je de taal van dat land ook moet bemachtigen. Je moet kunnen uiten. Vandaar dat je ook verplicht bent om aan een inburgering cursus mee te werken als asiel zoeker. Terecht vind ik. En het word ook nog eens betaald voor hen. Een kennis van mij uit Tunesië moet de hele cursus zelf betalen, en die zijn niet mals die kosten. Heeft hij er voor over. Heeft zelfs een tijdje vrijwilligers werk gedaan. Zijn mede klasgenoten, Syriërs , lachten hem allemaal uit dat hij onbetaald werk deed.


  ⚠️ Meld

 55. 1steJohn: oplossen van het probleem begint met het benoemen en erkennen ervan. Veel partijen durven dat niet of kijken weg. Onze maatschappelijke structuur en inrichting van het rechtsysteem dateert van de tijd dat de wereld er totaal anders uitzag dan nu. Hierdoor sluit het niet meer aan op nieuwe ontwikkelingen, bedreigingen en misstanden. Oftewel: we kijken met een oude bril naar nieuwe situaties. En proberen met oude oplossingen nieuwe problemen te verhelpen. En als dat niet werkt, ontkennen we het probleem en verketteren we degene die het benoemt. En vervolgens doen we alsof er niets aan de hand is.


  ⚠️ Meld

 56. En de pvv/sp maar schelden op vluchtelingen… typisch tokkies praat. Je vlucht niet weg uit je Eigen land voor je plezier mensen. In iedere groep vind je geode en slechte mensen…dus ook onder vluchtelingen. Het blijft gewoon onze plicht om voor ze te zorgen. We hebben tenslotte zelf gezorgt voor de chaos in Iraq door de dictator daar weg te halen, zelfde verhaal in Lybia… Last van vluchtelingen? Koop geen arabische olie meer en het problem is snel opgelost. Dan is er geen geld meer om al die dure wapens van ons te kopen, en kunnen de diverse dictators en secte leiders geen oorlog meer voeren tegen elkaar.


  ⚠️ Meld

 57. Toen ik vorige jaar schreef dat het permanent zal blijven omdat er elke week 1500 ongvr het land binnenkomen en daarbij bijna 95% binnen twee weken verblijfsvergunning krijgt en dat het niet meer te stoppen is werd ik door sommige mensen uitgelachen van br: je schrijft maar wat en onzin dit en dat…
  Nou zie het en let maar op binnenkort wachten ze tot verpleeghuisjes en bejaardenhuisjes leeg zijn en dat die “vluchtelingen”daarin kunnen…

  RUTTE DANKJEWEWL!!!


  ⚠️ Meld

 58. Tuurlijk Will alle Pvv-ers Sp-ers zijn tokkies daar heb je ook heel goed over nagedacht.Ben jij familie van Leonardo want die houdt dezelfde denkwijze er op naar.Gezien je schrijven heb je volgens mij de lagere school ook niet afgemaakt.Tokkiegedrag?


  ⚠️ Meld

 59. Natuurlijk heeft vluchtelingenopvang een prijs, en niet alleen in financiële zin. Maar onze wereld, onze (mede)verantwoordelijkheid houdt niet op bij de grenzen van ons land, of de grenzen van de EU.
  Op een gegeven moment is het de persoonlijke, individuele keuze (voor of tegen zijn) om mensen te helpen of niet, opvang bieden of de deur gesloten houden, welvaart inleveren en delen of de andere kant opkijken.

  Voor mij is het geen illusie dat opvang van vluchtelingen een grote aanslag kan betekenen voor onze leefgemeenschap, maar iemand die op de vlucht is voor bittere ellende simpelweg nee verkopen is een no-go voor mij. Sommige lieden vinden dat naïef, maar dat zijn meestal dezelfden die met een anti-vluchtelingenopstelling denken een bijdrage te leveren aan de problematiek of simpelweg denken dat het niet hun probleem is. Dat is een keuze om zo te denken.

  De bovenstaande discussie focust zich op een hoog organisatieniveau en de vluchtelingenproblematiek, maar uiteindelijk komt het neer op de vraag: wil je een vluchteling helpen of niet, zonder eerst een break-even of een kosten-baten analyse uit te voeren. Ik hoop dat geen van jullie het lot treft van zoveel vluchtelingen: een dichte deur wanneer de nood het hoogst is.

  Ik ben niet kerkelijk of religieus, maar ik realiseer me dat “vroeger” kerken uiterst actief waren in vluchtelingenwerk. De kerkelijke organisatie als opvang en katalysator van het mobiliseren van hulp. In Nederland is de kerk behoorlijk gemarginaliseerd. Ik vraag me af welke invloed dat heeft op de publieke opinie inzake vluchtelingenopvang.


  ⚠️ Meld

 60. Bericht door will, op 20 augustus 2015 16:16
  Je vlucht niet weg uit je Eigen land voor je plezier mensen.

  Jazeker wel[/url].

  En dit is hoe er daar geadverteerd wordt met de voordelen die je als vluchteling in het westen krijgt, in dit geval Engeland:  ⚠️ Meld

 61. Hahaha jan maat heeft gelijk. Noem die maar in een adem met Wilders. Zelfs ik zie daar nog verschil tussen. Wat een opmerking. Hahahaha
  Het probleem erkennen doet iedereen, maar die angst voedt de bodem voor rassen haat. Misschien moet je dat ook eens erkennen?
  Zowel jan maat als Pim Fortuyn worden verheerlijkt maar toen ze nog in de politiek actief waren nam niemand ze serieus. Nu worden het martelaren ? Schijnheiligheid ten top!  ⚠️ Meld

 62. Ik las “Merendeel Syriërs ontvlucht IS”. Van René. Waarom ontvluchten ze IS denk ik wel eens. Zo heel erg is het Islamitische leven toch ook weer niet. Wellicht verplicht de baard laten groeien, dat soort dingen.

  Maarja, om dat te ontwijken nou met mensensmokkelaars in zee te gaan, dat begrijp ik niet. Wie ’t weet mag ’t zeggen.  ⚠️ Meld

 63. Als iedere reaguurder hier, die niks opheeft met de bootvluchtelingen die naar Europa komen, nou eens zou zeggen wat ze zelf zouden doen als ze (bijv) uit Syrië kwamen, genoeg geld hadden om naar ons toe te komen, en dat oorlogsland en de IS willen ontvluchten…..


  ⚠️ Meld

 64. Och wel, als de winkels maar open zijn op zondag, da’s een baard wel waard. Ik zou geen oorlog maken met IS, noch ervoor vluchten. Die prachtige religie gewoon omarmen.  ⚠️ Meld

 65. Ik las “Merendeel Syriërs ontvlucht IS”. Waarom ontvluchten ze IS denk ik wel eens. Zo heel erg is het Islamitische leven toch ook weer niet. Wellicht verplicht de baard laten groeien, dat soort dingen.
  Maarja, om dat te ontwijken nou met mensensmokkelaars in zee te gaan, dat begrijp ik niet.

  Iedereen die dit leest, voor of tegenstander, moet toch toegeven dat de persoon die deze opmerking maakt echt helemaal nooit het nieuws volgt. Wanneer je niet weet wat IS aanricht tegen tegenstanders van dat regime ben je gewoon dom of wereldvreemd.


  ⚠️ Meld

 66. ’t is al met al wel een onderwerp dat met ‘bloed’, ‘zweet’, en ’tranen’
  wordt besproken. En terecht denk ik. Bedenkende, wij praten erover,
  de mensen die het betreft zoeken zodra weer ’t stretchbedje op, in een
  tent, naast de ijsselhal. Heel erg ver van huis, met wellicht vrouw en kinderen nog in ’t oorlogsgevaar.
  Ik vind ’t goed dat we erover van gedachten wisselen, Zonder uitsluiting. Ik vind ’t ook super dat Zwolle plaats biedt voor de vluchtelingen.  ⚠️ Meld

 67. Precies Dick (17:51). De wereld is plat, behalve voor mensen. Goederen, diensten en kapitaal vliegen de hele wereld over. Maar als je in een ander land wilt werken, blijken de grenzen vaak potdicht. En zo lopen we biljoenen mis.


  ⚠️ Meld

 68. Gewoon alles hier naar toe halen wat deze kant op wil. Wij zijn wel zo tolerant dat we ons aan kunnen passen aan al die andere culturen.;);)  ⚠️ Meld

 69. Opvang voor échte vluchtelingen is prima. Bij ons valt hetook nog wel mee in vegrlijing met Duitsland. Daarnaast is het een morele verplichting om mensen die daadwerkelijk in nood zijn te helpen. Tegelijkertijd is het niet meer dan logisch dat je daar dan voorwaarden aan stelt. Als de nood daadwerkelijk zo hoog is zullen ze die dan ook zonder morren accepteren. Een paar voorbeelden:
  1. Tijdens het verblijf maak je je waar mogelijk nuttig voor de Nederlandse samenleving.
  2. Wetsovertreding betekent linea recta exit.
  3. Zodra de situatie in land van herkomst verbeterd is (ter beoordeling van de VN) ga je terug om bij te dragen aan de wederopbouw van je oorspronkelijke land.
  4. Gezinsuitbreiding in het land dat je opvangt is niet toegestaan.
  5. Gezinshereniging is geen vanzelfsprekendheid.

  Op die manier verleen je de hulp die nodig is aan mensen die het verdienen en op een manier die schade voor de samenleving beperkt.  ⚠️ Meld

 70. 4. Gezinsuitbreiding in het land dat je opvangt is niet toegestaan.

  Heb je nog meer dat je uit de universele rechten van de mens wil schrappen ;D  ⚠️ Meld

 71. Japser: ik heb het al eerder gemoreerd: zaken als de universele rechten van de mens zijn bedacht in 1948, een volstrekt andere tijdsgeest. Ze sluiten veelal niet meer aan bij de realiteit van vandaag. Daarom is het niet vreemd om ze van tijd tot tijd te toetsen. In plaats van ze te gebruiken als rechtvaardiging voor allerlei ongewenste gevolgen. Nieuwe problemen vragen om een nieuwe kijk en nieuwe oplossingen.


  ⚠️ Meld

 72. Bericht door René, op 20 augustus 2015 20:02
  Verwacht de komende verkiezingen een aardverschuiving. Kabinet wordt afgerekend.

  Griekenland, asielzoekers, Europa.

  Nou het kabinet gaat afgerekend worden door de kiezer, en dan? Geen zinnige en fatsoenlijke partij wil met de haatzaaiers van de PVV regeren, de SP zal zulke absurde eisen stellen dat ook daar geen coaltite voor te vinden is. Dus dat wordt gewoon D66, CDA,VVD met misschien CU erbij. En dat is maar goed ook, want die 1,5 miljoen PVV stemmers hebben geen idee wat politiek inhoudt, ze zijn alleen maar boos en ontevreden en voor de rest hebben ze geen idee wat de gevolgen zouden zijn als hun grote leider het hier voor het zeggen krijgt. Ik voorzie LPF-achtige toestanden als Wilders moet gaan regeren, ik zie er maar weinig die uit naam van de PVV een ministerspost aankunnen, zowel politek als intellectueel.


  ⚠️ Meld

 73. Leo, ben met je eens dat de PVV niet de capaciteiten heeft om te regeren. Daarin verschillen ze overigens niet van de huidige zittende partijen.
  Maar hoe komt het dat 1.5 miljoen PVV stemmers ontevreden zijn?


  ⚠️ Meld

 74. Van die 1,5 miljoen mensen zijn een behoorlijk deel van die mensen overal ontevreden over. Nederland was ooit een verzorgingsstaat, met de toenemende vergrijzing (we worden gezonder en ouder), de 24-uurs economie (met de daarbij behorende economische voorspoed en welvaart), loopt het in stand houden van die verzorgingsstaat stilaan onmogelijk. De mensen die nu nog werken vinden hun eigen leven mega-belangrijk, vrienden, vakanties, auto’s huizen etc. De ouders van die mensen kunnen veilige “opgeborgen”worden in verzorgings- of verpleegtehuizen. Dan hoeven die mensen daar zelf niet meer naar om te kijken. Veel van die mensen vinden ook dat onze welvaart iets is waar zij alleen recht op hebben, delen is hen vreemd en asielzoekers/vluchtelingen zien zij al gauw als een bedreiging voor hun welvaart. Daarnaast zijn er door de bankencrisis heel veel mensen in de problemen gekomen (financieel), ze zijn hun baan kwijtgeraakt en toen bleek die afgesloten hypotheek wel heel erg duur te zijn, waardoor hun huizen als snel onder water kwamen te staan. Natuurlijk hebben banken veel te makkelijk te hoge hypotheken en leningen verstrekt, maar wat ik eigenlijk nooit hoor si dat de mensen die die hypotheken/lening toch echt zelf afgesloten hebben. Dit verklaart voor een belangrijk deel ook de toename van de mensen die gebruik maken van de voedselbanken. Die mensen schreeuwen het hardst dat Europa niet deugt, dat politici zakkenvullers zijn etc etc. Mensen zijn vergeten dat heel veel in het leven draait om het nemen van eigen veantwoordelijkheid. ik realiseer me heel goed dat ook veel mensen er niets aan kunnen doen dat ze in de sh*t zitten, maar ik ben ervan overtuigd dat dat niet de meerderheid is. In Wilders zien ontvreden mensen een bondgenoot, hij roept de meest verschrikkelijke dingen, maar wat hij roept dringt nauwelijks tot zijn achterban door. Ik vind het kwalijk dat hij meerdere malen onze onafhankelijk rechtsstaat in twijfel heeft getrokken, dat hij stelselmatig hele bevolkingsgroepen als achterlijk/crimineel weg zet. En het ergste vind ik nog dat hij met uiterst dubieuze feiten en onderzoeken komt om zijn standpunten te beargumenteren. Gevaarlijke man.


  ⚠️ Meld

 75. Leo: je haalt oorzaak engevolg door elkaar en legt verbanden die er niet zijn. Maar even een paar highlights uit je reactie: dus Europa deugt wel? En zijn politici geen zakkenvullers en hypocriet? En is het stelselmatig wegzetten van hele bevolkingsgroepen als achterlijk niet iets wat juist door de heersende politieke elite gebeurt?
  Je ogen sluiten of wegkijken is op termijn gevaarlijker dan feiten benoemen.


  ⚠️ Meld

 76. Leo is zo stellig in zijn bewering dat de toename van mensen die gebruik maken van de voedsel bank komt door mensen die een te hoge hypotheek afgesloten hebben. Hoe kom je aan die wijsheid? Kun je dat aantonen? Heel veel mensen zijn hun baan kwijt geraakt, en moeten van het UWV eerste hun eigen vermogen opmaken. Raken daardoor in de problemen. Als je bij de voedsel bank terechtkomt, heb je echt haast geen rooie cent meer. Maar Leo bekommert zich liever om vluchtelingen, dan over de inwoners in dit land die het soms enorm zwaar hebben. Hem maakt het niets uit hoeveel asiel zoekers er elke week bij komen. Vraag maar eens aan de inwoners van Oranje een piepklein dorpje hoe die het vinden dat er in een keer 800 vluchtelingen gehuisvest zijn. Hoe die dat ervaren.


  ⚠️ Meld

 77. Deze tweehonderd extra vluchtelingen moeten half september alweer vertrokken zijn uit de IJsselhallen. Vanwege evenementen. Het zal denk ik niet lang meer duren of er komt een permanente opvang-locatie in Zwolle. Stadshagen lijkt mij dan wel een geschikte plek.


  ⚠️ Meld

 78. Benjie, als je mijn verhaal goed gelezen had, had je niet zo’n stompzinnig antwoord gegeven. Ja, feit is dat heel veel mensen op veel te grote voet hebben geleefd, dat valt niet te ontkennen. En ik zeg niet dat dat voor alle klanten van de voedselbank geldt, maar wel voor een deel. En iedereen moet in dit land geholpen worden waar dat kan, dat geldt ook voor vluchtelingen die ik weiger gelukszoekers te noemen.


  ⚠️ Meld

 79. Zo wordt er ook omgegaan met hulpbehoevende, vaak getraumatiseerde, ten einde raad zijnde, MENSEN Ze zijn ook nog lid van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Sinds december 2005 is ze ook een kandidaat voor toetreding tot de Europese Unie en heeft ze het lidmaatschap aangevraagd voor de NAVO.

  En….Ondanks het feit dat Macedonië enkele tientallen grote en kleine religieuze gemeenschappen kent, vormen de Macedonische orthodoxe christenen (Slavische Macedoniërs, Serven, Vlachen en een aantal Roma) met ca. 67% een ruime meerderheid. Alle orthodoxe christenen behoren tot de in 1958 gestichte Macedonische autonome orthodoxe Kerk.

  67% Macedonische orthodoxe christenen….erg benieuwd welke bijbel die erg ruime meerderheid leest over hoe je met mensen om gaat.
  Er van uit gaande dat die meerderheid ook terug te vinden is in de regering; die zulke mensonterende maatregelen neemt.


  ⚠️ Meld

 80. @ Leonardo vond dit wel aansprekend

  Bovendien is het niet verkoopbaar dat juist Nederlanders zich teweerstellen tegen gelukszoekers. Nederland is wereldkampioen gelukszoeken. Niet voor niets stichtten Nederlanders elders koloniën. Ook nu nog verdienen wij ons brood in het buitenland. De Gouden Eeuw is grotendeels te danken aan het feit dat Nederland zijn deur openhield voor gelukszoekers.

  Zijn wij niet allemaal gelukszoekers?


  ⚠️ Meld

 81. Tragisch. Maar zielige filmpjes met kinderen worden te vaak als argument gebruikt om de deur maar voor iedereen open te zetten. Jammer.


  ⚠️ Meld

 82. Vraag me ook af of dit wel het Syrische leger is dat valt ook nog te bezien.Maar sommigen doen er alles aan om hun doel te verdedigen het zijn net Is strijders lijkt het wel.


  ⚠️ Meld

 83. Het was meer bedoeld als een argument om eindelijk die oorlog daar eens te stoppen. Iedereen vecht daar met en tegen elkaar. Maar dáár hoor je niemand over!

  Als er een pan overkookt ga ik niet met alle geweld proberen het deksel er op te houden.. Nee dan draai ik het vuur uit.


  ⚠️ Meld

 84. @Bernard

  Ik snap je punt, maar hier in Zwolle beëindig je niet zomaar even een oorlog die al sinds mensenheugenis woedt. Vluchtelingen opvangen behoort wél tot onze mogelijkheden. En het is (in mijn visie) een goed ding om je medemens te helpen, gesteld dat het om echte vluchtelingen gaat.

  En hoezo

  Maar dáár hoor je niemand over!

  Daar hoor je iedereen iedere dag over! Er gaat geen dag voorbij. Het is DE brandhaard van de wereld, wereldmachten beuken zich iedere keer weer kapot om die regio in het gareel te kneden, vóór de jaartelling, Romeinse Rijk, middeleeuwen, kruistochten, de wereldoorlogen, moderne tijd… dat vuur draai je niet zomaar uit.


  ⚠️ Meld

 85. Dat is ook waar. Maar ik kijk niet zo ver terug. Ik denk toch dat Syrië vanaf 1946 tot de Arabische lente een redelijk stabiel land was. En ja, hoe je de boel daar weer in het gareel krijgt, weet ik ook niet.


  ⚠️ Meld

 86. Het verbaast mij dat sommigen hier zo weinig vertrouwen hebben in de kracht van onze eigen cultuur. De angst dat die teloor gaat door de aanwezigheid van anderen met een andere culturele achtergrond doet weinig zelfbewust aan.
  Ik vraag me ook altijd af wat die mensen als pijlers van onze cultuur zien. Ik kom niet veel verder dan het recht op zwarte Piet en het idee dat respect vooral tot uiting komt in het geven van een hand bij begroeting. Dat is nogal mager en/of dubieus wat mij betreft.
  Onze cultuur heeft heel wat te bieden ook voor mensen met een andere culturele achtergrond, maar is niet zaligmakend en zeker niet statisch.


  ⚠️ Meld

 87. Dame, blij dat de discussie nu ook deze wending neemt. 🙂

  Het vertrouwen in culturele weerbaarheid is de mate waarin een bevolking voelt dat de eigen cultuur de superieure antwoorden zal verschaffen en de confrontatie als dominante partij kan beslechten, wanneer een andere cultuur aanspraak doet op ethische, politiek filosofische of economische kwesties waar de eigen cultuur al in voorziet.

  Mijns inziens laten we de andere cultuur dominant zijn, wanneer wij ons minder weerbaar opstellen, dus toe blijven geven en stappen terug blijven zetten. Maar dat is natuurlijk een mening.

  Het vertrouwen in culturele continuïteit is de mate waarin een bevolking voelt dat hun cultuur zichzelf middels demografie en/of superieure argumenten in de toekomst kan waarborgen op het grondgebied waar het heden dominant is.

  En juist de eigendom van dat grondgebied wordt betwist door mensen met een culturele achtergrond welke geïnspireerd zijn door een letterlijke interpretatie van een geloofsboek.

  De symptomen van een ondermijnd cultureel zelfvertrouwen zijn angst en toegeeflijkheid. Toonde West-Europa zich angstig en toegeeflijk tijdens de Innocence of Muslims rellen die zich voltrokken op vier continenten? De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, reageerde, bijgestaan door twee traditioneel geklede leden van de Gulf Cooperation Council, namens het Europese Parlement op het verschijnen van de film: ⤽We zijn het erover eens dat dit soort godslasterlijke films veroordeeld moeten worden. Ik veroordeel niet alleen de inhoud, maar ook de verspreiding van zo??n film, die enorm vernederend is voor veel mensen over de hele wereld.⤝ De eigen culturele Westerse waarde van vrijheid van meningsuiting, met name kritiek op religie, werd door de voorzitter van het EP afgedaan als hinderlijk detail van onze cultuur. Of we daar even mee wilde kappen. Schulz is trouwens in navolging van Junker en van Rompuy de winnaar van de “Karel de Grote award 2015”, voor zijn verdiensten in het “bevorderen van Europese democratie.

  Hebben inheemse Europeanen het gevoel dat zij hun cultuur op lange termijn middels superieure argumenten of demografie kunnen waarborgen?
  Onderzoeksbureau PEW stelt: “Some of the biggest increases in Europe??s Muslim population in absolute numbers over the next 20 years are expected to occur in the United Kingdom, France, Italy, Germany and other countries in Western, Northern and Southern Europe.” Specifieker meldt PEW: “In the United Kingdom, for example, Muslims are expected to comprise 8.2% of the population in 2030, up from an estimated 4.6% today. In Austria, Muslims are projected to reach 9.3% of the population in 2030, up from 5.7% today; in Sweden, 9.9% (up from 4.9% today); in Belgium, 10.2% (up from 6% today); and in France, 10.3% (up from 7.5% today)”.
  Oxford professor Demografie David Coleman stelt dat etnische Britten binnen 50 jaar een minderheid zullen vormen. Frankrijk kent met 10,4% het hoogste percentage moslims van Europa. Renaud Camus, een toonaangevende Franse schrijver, spreekt van ⤽the great replacement⤝ en kolonisatie. In Brussel noemt 25,5% zichzelf moslim. Met een vertegenwoordiging van 24% in ??Jodenstad?? Amsterdam zijn moslims met een tweevoud van het aantal Joden dat ooit in de stad heeft gewoond. In december toonde een studie van de Duitse overheid in zes Europese landen aan dat 65% van de islamitische populatie de Sharia boven de nationale wetgeving verkoos. Gezien deze cijfers is het onvermijdelijk dat Europa??s zelfvertrouwen in culturele continuïteit is ondermijnd.

  Onderzoek toont aan dat de Europese vruchtbaarheidsgraad vanaf 1960 sterk is gedaald. Het rapport stelt dat de maatschappelijke ontwikkelingen van die tijd maakten dat gezinsstructuren drastisch wijzigden: echtscheidingsvoorwaarden werden versoepeld, vrouwen begonnen later in hun leven aan kinderen en het groeiende aantal samengestelde gezinnen met kinderen uit vorige relaties, kon de hoge kinderwens vergeleken met de lage vruchtbaarheidsgraad deels verklaren. Deze maatschappelijke veranderingen hangen sterk samen met de ontzuiling en het daarmee verdwijnen van de christelijke gezinscultuur. De dagen dat de pastoor of dominee na een kinderloos huwelijk van een jaar aan de deur kwam om verhaal te halen en tips te geven, zijn geteld. Alleen nog onze groot- en overgrootouders komen uit gezinnen met meer dan vijf zuigelingen. De mannen van God kwam niet voor niets aan de deur: zij wilden hun geloof en gemeenschap in de toekomst kunnen waarborgen.
  Er is een gemiddelde vruchtbaarheidsgraad van 2,1 kinderen per vrouw nodig om een generatie te vervangen. In 1960 hadden hedendaagse EU landen een vruchtbaarheidsgraad van 2,59. Momenteel staat dit gemiddelde op 1,48.
  Onderzoeksinstituut PEW stelt dat Europese islamitische vrouwen een gemiddelde vruchtbaarheidsgraad van 2,2 hebben. Het is niet de spectaculaire vruchtbaarheidsgraad waar ??Eurabia?? adepten voor waarschuwen, maar in combinatie met immigratie en een hoge islamitische concentratie in Europese grote steden, is het beslist genoeg om het straatbeeld en de cultuur in hoog tempo onomkeerbaar te veranderen.

  In 2001 stelde Silvio Berlusconi dat de westerse beschaving superieur is aan die van de islamitische wereld. Guy Verhofstadt noemde deze verklaring ⤽onaanvaardbaar en niet in overeenstemming met Europese waarden⤝. Guy had voor de helft gelijk. De waarheid kan namelijk nooit onaanvaardbaar zijn, maar de waarheid kan wel degelijk conflicteren met Europese waarden. Het moment dat een waardestelsel dicteert dat een waarheid niet uitgesproken mag worden, luidt het zijn eigen faillissement in.


  ⚠️ Meld

 88. @Dame

  Goed punt. Een vermeend ontbreken van een krachtige eigen cultuur is echter nog steeds geen excuus om vluchtelingen met een andere cultuur niet te helpen. Het verklaart wel een hoop angstgevoelens die resulteren in een onverschilligheid, egocentrische wereldvisie en NIMBY-gedrag.
  Niet menselijks is ons vreemd.


  ⚠️ Meld

 89. Ik haak af bij het woord ‘superieur’, G.Geerink. Wat mij betreft zijn er universele beginselen die voor eenieder gelden en daarnaast verschillen in cultuur die gebaseerd zijn op historische ontwikkelingen. Wat die eerste betreft: die zijn wat mij betreft ononderhandelbaar. Dan heb ik het over de rechten van de mens. De tweede hebben meer te maken met voorkeuren dan met superioriteit of iets dergelijks. Dat zijn cultuurzaken die gewoon anders zijn, maar niet beter of slechter. Voorbeeldje: respect uit zich in een begroeting door handenschudden of door een kort knikje. Maakt mij geen moer uit.
  De cultuur van de joden is heel vergelijkbaar met die van de moslims. Joden werden tot aan WOII ook niet geaccepteerd in onze samenleving. Antisemitisme was heel gewoon. Ik zou hun cultuur niet bestempelen als ‘minder’ dan de onze. Datzelfde geldt voor de moslims, boeddhisten en noem maar op.
  Eigenlijk moet ik ook toegeven dat ik alleen op hoofdlijnen zou kunnen aangeven wat precies de “Nederlandse cultuur” inhoudt. Op meer detailniveau haak ik af, omdat de diversiteit daarin erg groot is. Dat geldt ook voor de andere culturen die wij voor het gemak onder een noemer scharen.


  ⚠️ Meld

 90. En daar gaan we weer de hele discussie wordt weer teruggevoerd op de Tweede wereldoorlog en de joden.Hoe onsmakelijk is dat wel niet om dat onderwerp er iedere keer bij te halen bahbah bah.
  Ik zag vandaag in Macedonie vechtende en rellende vluchtelingen nou lekker komt allemaal deze kant op en je komt er nooit meer vanaf.
  Kijk maar naar de katvretende Somaliërs 70 procent in de bijstand.
  Dat is maar 1 voorbeeld.


  ⚠️ Meld

 91. Leonardo,10:35

  En dat is maar goed ook, want die 1,5 miljoen PVV stemmers hebben geen idee wat politiek inhoudt, ze zijn alleen maar boos en ontevreden

  Wat waren deze mensen voordat ze PVV stemden? Groot gedeelte zijn voormalig Pvda stemmers. Wat waren ze toen, betrokken leden?

  Wat ik wil aangeven, de meesten hadden hiervoor een andere politieke voorkeur,en nu zijn het allemaal haatzaaiers???  ⚠️ Meld

 92. @René:

  Groot gedeelte zijn voormalig Pvda stemmers

  Hou het bij jezelf, en zeg “ik was PvdA stemmer”.
  Dat discussieert direct een stuk respectvoller.


  ⚠️ Meld

 93. Ferdi, jij gebruikt bewoordingen die mij doen besluiten niet meer op jou te reageren. Ik ben benieuwd wat je volgende nickname wordt.


  ⚠️ Meld

 94. Het is jammer als jij tegen gas krijgt Leo dat je gelijk met ongegronde beschuldigingen komt.Maar hier aan kun je zien hoe onvolwassen jij je mening over alles en bovendien vooral Pvv-stemmers ventileert.
  Onvolwassen kunnen we nu wel stellen en ook niet meer serieus te nemen.


  ⚠️ Meld

 95. Ferdi van Raalte, het is lastig op je te reageren wanneer je blijkbaar enkel aanslaat op woorden zonder dat je de zinnen tot je laat doordringen. Het begint er onderhand op te lijken dat de woorden WOII en joden taboewoorden zijn geworden ongeacht de context waarin ze gebruikt worden. Ik weet eigenlijk niet wat is daarvan moet denken.


  ⚠️ Meld

 96. René, ik heb mensen die de voedselbanken komen nergens uitvreters genoemd René. Lastig discussiëren hier als mij woorden in de mond worden gelegd die ik nergens gebezigd heb.


  ⚠️ Meld

 97. Bericht door Leonardo, op 21 augustus 2015 21:52
  Klets toch niet zo dom, jij kan helemaal niet dicuseren.
  Je bent gewoon een vreselijk irritant mens dat iedereen een stempel geeft.
  En zodra ze jou een een ongezouten mening terug geven, geef jij reacties geeft die kant nog wal slaan om jezelf te besparen.
  Want het draait tenslotte toch allemaal om jou mening.
  En die intreseerd hier op een enkeling na niemand.
  Die van mij misschien ook, maar dat is in MIJN ogen hun mening.
  Vervelend mens.!  ⚠️ Meld

 98. Bericht door René, op 21 augustus 2015 21:52 Dame, persoonlijke vraag, wanneer zeg jij het is genoeg?

  Dat vind ik geen eenvoudige vraag waar een eenvoudig antwoord op mogelijk is, René. Uiteraard is er een fysiek grens, maar wanneer is die bereikt? Ik moets denken aan de familie Noordhof die in Zwolle met een oude vader in de PC Hooftstraat woonden, een niet zo’n groot rijtjeshuis en die in de oorlog onderdak gaven aan onderduikers. Lees onderstaand stuk maar eens:

  En toen in oktober 1941 de eerste razzia tegen de joden gehouden werd, doken twee joodse Zwollenaren tijdelijk bij hen onder. Het was het begin van een periode van ruim drie jaar, waarin het aantal onderduikers zou groeien. Aanvankelijk meenden Atie en Nico plaats te hebben voor zeven onderduikers. Op 14 april 1945 doken er zoals bekend uiteindelijk veertien op. Maar in de tussentijd werd ook nog tijdelijk onderdak verleend aan vier anderen. Dries van Loggem was degene die in april 1942 als eerste voor langere tijd kwam onderduiken: hij zou tot het eind van de oorlog blijven. Hij was een neef van Nol van Boele, de verloofde van Koopman’s dochter Klaartje. Ook Koopman en zijn dochter Klaartje, Van Boele en vijf leden van de familie Caneel (schoonfamilie van een andere dochter van Koopman) zouden volgen evenals anderen. Nooit zeiden de Noordhof’s nee als er onderduikers elders in de problemen waren. Ze overlegden wel met hun onderduikers of er plaats was voor meer.  ⚠️ Meld

 99. Heb jij dit zelf meegemaakt Dame?Belachelijk dat je hier zo’n stuk neerzet.Heeft er totaal niks maar dan ook niks mee te maken.
  Maar wat ik al zei alle wordt uit de kast gehaald door en misbruikt door bepaalde mensen.Droeftoeters noemt met dat ook wel.


  ⚠️ Meld

 100. Laat ik het antwoord van Dame toch heel anders opvatten.
  Op de vraag wanneer het genoeg is, is geen goed antwoord te geven. Dat wordt bepaald door omstandigheden en door de gevoelde noodzaak. Dat wordt duidelijk gemaakt met een historisch voorbeeld. Dan gaat het “alleen” over de aantallen en niet over de personen.
  Iedereen die er wat anders uit haalt, heeft het niet goed gelezen. Lijkt me.


  ⚠️ Meld

 101. Vond de ” Youp van de week”, vandaag op zowel het Chat Log (waar ie na goedkeuring altijd komt), als op het Politieke Log, als hier op zijn plaats. De “Youp van de week” die al tientallen jaren lang, elke week een strenge kwaliteitstoets ondergaat. De laatste jaren wekelijks door 2 personen op het (CL van het) onvolprezen WeblogZwolle 😀

  Keetjes kijken

  Ammar is al een maand of vijf mijn Syrische vriend. Hij is een vluchteling en illegaal in Nederland. Kwam hier ooit via Lampedusa. Ik stel hem in de kroeg altijd voor als Geert. Niemand hoort dat hij asielzoeker is. Hij spreekt vloeiend Nederlands. In elk geval verstaanbaarder dan Geert met zijn Venlose accent.
  Ammar en ik staan samen aan het IJ en kijken naar de duizenden bootjes die over het water krioelen. De stemming is gemoedelijk. Veel vijftigers in het verplichte Gaastra-uniform zitten met hun kort geknipte rugzakvrouwtjes te genieten van hun suffe glaasjes Radler. Deze nichterige priklimonade is de redder van de ooit zo stoere brouwerijen. Arme Freddie Heineken. Hij draait zich om in zijn urn.
  Wat kan Nederland toch lief zijn, denk ik als ik mijn generatie zo vredig zie dobberen. Dat vindt Ammar ook. Hij vraagt zich af waarom ze met zo weinig mensen in een bootje zitten. Dat kan toch veel efficiënter?
  Twee miljoen mensen dobberen deze dagen op het IJ. Ammar vraagt waarom we steeds het water op gaan als we iets te vieren hebben. Hij heeft de Gay Pride nog op zijn netvlies. Toen vertelde een Brabantse vrouw ons in plat Helmonds dat ze met drie vriendinnen keetjes kwam kijken. Ik was toen een kwartier bezig om Ammar uit te leggen dat keetjes in dit geval gaytjes waren. Tijdens die uitleg werden we drie keer overreden door een groepje dronken bierfietsers en begreep ik in een keer waarom half Amsterdam deze types een gratis rondje touwloos bungeejumpen wil aanbieden.
  Het is donderdagmiddag en er dolen een kleine 400.000 zielen op en rond het water. Ammar vraagt of die niet moeten werken. Ik leg uit dat de meesten babyboomers zijn en de rest van hun leven lekker uit mogen vutten. Sommigen doen dat al vanaf hun vijftigste. Die zwerven over golfbanen, drijven in overnaads geklonken borrelbootjes door de grachten of ze vervelen zich de tyfus bij hun tweede huisje in de Franse campagne.
  Ammar vraagt of elke sloep ook nog een ruim heeft waarin een paar honderd mensen verstopt zitten. Al is het maar uit solidariteit. Dan vraagt hij wat ik eigenlijk doe voor de kost. Hij heeft mij ook nog nooit zien werken. Ik leg hem uit dat ik in de winter met mijn kleine circus langs de Nederlandse en Vlaamse theaters trek.
  Hoe mijn nieuwe programma heet?
  ⤽Licht!⤝, antwoord ik.
  Waar het programma over gaat. Ik vertel Ammar dat ik op kom lopen, een welgemeend applaus in ontvangst neem en vervolgens een half uur ga ijsberen. Tijdens dat ijsberen maak ik twee keer een onverwacht grapje. Verder zwijg ik. Dan maak ik een aanzet tot een korte conference, maar die mislukt. Niet expres, maar het wordt niks. De conference bloedt dood. Dan is het pauze. Na de pauze hou ik een kort verhaal. Grappig en vlammend, maar net op het moment dat het publiek denkt dat ik lekker op dreef ben begin ik weer zwijgend te ijsberen. Vooral heel machteloos. Dan zing ik nog een liedje dat wel mooi is, maar na drie coupletten stopt. Een liedje zonder clou. Dan buig ik en is het klaar. Ik neem wel afscheid als een vedette.
  Ammar vraagt of het publiek dan niet boos wordt, zich bekocht voelt en nooit meer terugkomt.
  Volgens mijn regisseur Frank de Boer niet. En ook mijn impresario Marc Overmars is dik tevreden. De zaak loopt beter dan ooit. Mijn hoofd-marketing Edwin van der Sar wil nog een extra serie bijboeken in Carré.
  Die lieve Ammar kijkt verbaasd en vraagt waar de jeugd is. Hij ziet alleen maar bejaarden in de bootjes.
  Ik vertel hem dat die ieder weekend op een van de zevenduizend festivals staan te chillen en dat ze met zijn twintigduizenden tegelijk op de muziek van dezelfde band of een eentonige dj dansen.
  Ammar vraagt hoe ze dat in godsnaam volhouden.
  Ik vertel hem dat ze wel allemaal een pilletje slikken en om de paar uur stevig hun neus poederen omdat het anders inderdaad niet lukt.
  Dan vraagt hij of hij mijn mobieltje mag lenen. Hij gaat zijn broers bellen. Die moeten allemaal met spoed deze kant op komen. Hij kan het ze niet uitleggen. Dit moeten ze met eigen ogen zien.


  ⚠️ Meld

 102. Korter en krachtiger, kan het volgens mij niet worden weergegeven:

  Op de vraag wanneer het genoeg is, is geen goed antwoord te geven. Dat wordt bepaald door omstandigheden en door de gevoelde noodzaak.

  Van John 14:20


  ⚠️ Meld

 103. 1stejohn, op 22 augustus 2015 14:09
  Noem jij dit genuanceerd???
  Het is meer een tekst die slaat op een oorlog, die niks maar dan ook niks met het verhaal van alle mensen in de IJsselhal te maken heeft.
  Ik heb gister met 3 van hen gesproken. Zou je ook eens moeten doen,, je bek valt open van verbazing.
  Mijn conclusie is dat ze alle een gevaar vormen voor de westerse maatschappij zoals wij die kennen.
  We kunnen ons vast opmaken voor gezins herenigingen, waarvan, je raad het al de thuisblijvers totaal niet in angst zitten vanwege een oorlog.
  Wat ze missen zijn de verhalen dat we hier soms meerdere auto’s bezitten en zonder werk nog steeds als god in Frankrijk leven.
  Sommige van hen hebben nu al het idee om na de goedgekeurde asielaanvraag nog terug te keren voor een bruiloft of geld te brengen.
  On topic, ga er eens mee in gesprek.  ⚠️ Meld

 104. De vergelijking met Joodse onderduikers is hier volstrekt misplaatst.

  Deze onderduikers liepen in ons land direct gevaar. De moderne vluchteling loopt hooguit gevaar in de regio waar zij vandaan komen. En niet in alle landen die zij onderweg passeren.

  Onderduikers waren mensen uit ons land, of hooguit uit buurland Duitsland. Mensen die wel al geintegreerd waren in onze samenleving of tenminste in grote lijnen dezelfde normen en waarden delen.

  Het was dus niet de vraag of ze ooit zullen aarden in onze samenleving zoals wij die graag zien. Of zelfs onwenselijke invloeden met zich meebrengen.

  Het lijkt mij veel beter als wij ons hier in Europa op de opvang van christelijke en seculiere vluchtelingen richten. In ieders belang.  ⚠️ Meld

 105. Dank je, John 1 en 2, jullie begrijpen exact wat ik bedoel. Ik begin wel steeds meer moeite te krijgen met het taboe dat er voor sommigen lijkt te rusten op WOII en de verschrikkingen daarvan. Het lijkt wel alsof we die tijd uit de geschiedenisboekjes en ons geheugen moeten schrappen en er nooit naar mogen verwijzen of parallellen trekken. Wat ik in bovengenoemd geval overigens helemaal niet deed. Voor mij biedt die zwarte periode juist stof om na te denken over zware dilemma’s en moraliteit. Om het “nooit weer” invulling te kunnen geven, moet je wel blijven nadenken over wat er destijds is gebeurd, hoe dat kwam en wat het betekent voor nu.


  ⚠️ Meld

 106. Ik vond het ook een prima vergelijking.

  Voor de duidelijkheid over mijn bericht van 16.02: Ik bedoel dat het taboe op verwijzingen naar 40-45 wel heel ver doorgeslagen is. En heb daar ook niets mee. Van de geschiedenis moet je leren. Dus moeten die dingen ook steeds weer benoemd worden. Onder het motto “Dat nooit weer”!


  ⚠️ Meld

 107. Het gekke, G. Geerink is dat ik in een antwoord op René, die mij vroeg wanneer “het genoeg was” stelde dat ik dat geen eenvoudige vraag vind. Een getal noemen is onmogelijk omdat je steeds een afweging maakt. In dat verband deed het me denken aan genoemd voorbeeld. De familie Groothof dacht dat 7 onderduikers het maximale zou zijn, maar hielp uiteindelijk 14 mensen aan een schuiladres terwijl er ook nog eens 4 mensen tijdelijk hebben gewoond. Dat in antwoord op een vraag naar aantallen. Niet meer, niet minder.
  Het is geen Godwin en geen vergelijking met WOII, enkel een parallel op de vraag of je tevoren weet hoeveel mensen in nood je onderdak kunt verschaffen, als individu of als land. De reacties zijn buiten proportie. Ik begrijp niet waarom.


  ⚠️ Meld

 108. Laten we nu Youp van het Hek totaal niet serieus nemen deze seniele man kan alleen over konijntjes zingen met de kerst voor de rest komt er alleen maar poep uit zijn mond.Ik schaar hem onder de driekwarters Freek de Jong ,Van Rossum en van het Hek.
  Dan nog even over de tweede wereld oorlog het lijkt mij dat de rollen worden om gedraaid door Dame jarenlang is hier dit onderwerp aangehaald bij het minste of geringste.Nu er wat tegengas wordt gegeven rust er in 1 keer een taboe op.Het is gewoon walgelijk dat dit er nu weer bij gehaald wordt.En meneer van Boven u valt me ook zwaar tegen.


  ⚠️ Meld

 109. Wat hier al dan niet jarenlang gebeurd zou zijn, heeft niets met de discussie van nu te maken, ferdivraalte. Ooit was Godwin een zinvol principe omdat het inderdaad zo was dat veel discussies eindigden in aanvallen met gebruik van de ellende van WOII. Nu mag je niet eens meer stellen dat (orthodox)joodse gebruiken veel overeenkomsten hebben met die van de islam (voordat hier islamitische slagers waren, haalden moslims bijvoorbeeld hun vlees bij de joodse slager omdat dat geslacht was conform de halal). Het moet niet gekker worden.


  ⚠️ Meld

 110. 😀 FerdivRaalte. Youp zal uiterst tevreden zijn met de door jou gegeven aandacht. Youp is typisch zo’n iemand die je ziet zitten of niet.

  Dat je Freek de Jong & Maarten van Rossum erbij haalt zegt heel veel over jou en over je politieke voorkeur 😉

  Lees zelf idd liever ook geen reactie waarin de WO-II (of andere verschrikkelijke oorlogen) er bij worden gehaald. Op welke manier dan ook. Bij velen gaan dan namelijk de nekharen omhoog om voorlopig niet weer in ruste te komen. Dat dan weer wel.


  ⚠️ Meld

 111. Er is al lang geen sprake meer van (asiel) beleid. De politiek wil scoren door te zeggen aan cijfertjes te kunnen voldoen tegenover Dan Haag, en die op zijn beurt tegenover Brussel. Wie ze hier asiel geven zal ze een worst wezen. Asiel verlenen, alsof het niks zeg. En de gezagsgetrouwe gristen-weldoeners uit Zwolle werken daar uiteraard braaf aan mee. Niet omdat ze niet anders kunnen, maar omdat ze menen iets goeds te doen!

  Over een jaar of wat gaan we allemaal klagen over onze buren die om 4 uur ’s nachts het gebed beginnen, vrouwen die zich niet kunnen kleden zoals zij dat zelf wensen omdat ze anders worden lastiggevallen, een straatbeeld vol hoofddoekjes, met vrouwen die achter de man lopen in plaats van naast elkaar, migranten die op steeds ruwere wijze werk en stageplaatsen gaan eisen die er niet zijn etc etc. Binnenkort bij u in de buurt! En niet alleen in de Schilderswijken en Baarsjes. Kortom een prachtland waar we ons allemaal thuis kunnen voelen.

  Je moet er wat voor over hebben. Maar hey, toen wisten we niet beter.  ⚠️ Meld

 112. Jammer van

  En de gezagsgetrouwe gristen-weldoeners uit Zwolle werken daar uiteraard braaf aan mee.

  en

  dat maakt je reactie gelijk al vrij onzinnig. Als dit je cynische verwachting is ” Peace” Kortom een prachtland waar we ons allemaal thuis kunnen voelen.

  voor over een jaar of wat….waarom vertrek je dan nu al niet? Of denk je je doemscenario nog recht te kunnen strijken?

  Met zoveel van zuurheid verbitterde haat, kunnen wij toch verdorie niet aan een NL blijven werken, dat over een aantal jaren nog steeds een geweldig land is om in te wonen?

  Het slot van bovenstaand citaat

  Niet omdat ze niet anders kunnen, maar omdat ze menen iets goeds te doen!

  Wat is dan in jouw ogen “iets goeds doen mbt dit topic”?


  ⚠️ Meld

 113. Anderhalve week geleden was het weer raak. In Rotterdam bij de Erasmusbrug was ik op straat aan het werk met een visagist, een assistent voor het licht en met 2 modellen in prachtige grote fel gekleurde jurken, hun lange haren wild in de wind en op hun allermooist.

  Een groep van ongeveer 10 getinte jongens kwam aan en stopte, en begonnen 1 van de modellen die het dichtst bij de straat stond aan de jurk en haren te trekken en duwtjes te geven, terwijl ze allebei de modellen onverstaanbare woorden en woorden als ‘hoer’ toeriepen.
  Als zij ons daar nog een keer zouden tegenkomen zouden ze terug komen met veel meer. Want wie dachten de modellen wel niet wat ze waren?
  Overigens was alles fatsoenlijk (volgens Westerse opvattingen) maar wel de haren lang, in de wind en de modellen op hun mooist.

  Wat dien ik te doen, wil dit gaan veranderen in de toekomst?
  Is er ?berhaupt hoop dat dit gaat veranderen? In 2006 en 2007 had ik namelijk nog geen last van dit soort gedrag, en nu gebeurt het een aantal keren per maand op locatie, steeds door mensen met ogenschijnlijk eenzelfde culturele achtergrond.


  ⚠️ Meld

 114. Hans, het is natuurlijk belachelijk dat dit gebeurt. Hier is een schone taak weggelegd voor politie en justitie. In dit geval kan een mail of brief naar de Rotterdamse burgemeester wellicht uitkomst bieden. Deze burgemeester is namelijk zeer uitgesproken over onaangepast gedrag in zijn stad en in Nederland.


  ⚠️ Meld

 115. Haat? Ik zit vol liefde. Liefde voor de verworvenheden die ons land maken tot wat het is. Wat maakt dat ik mij hier thuis voel. En juist dat zou ik ook graag terug zien in het beleid.

  De rest vind ik te stompzinnig om op te reageren.
  Misschien kun je dame meevragen om te emigreren naar een flink islamitisch land. Dan blijf ik lekker hier. Vergeet niet op het weblog te posten hoe het bevalt.


  ⚠️ Meld

 116. Leonardo, dit is ook wat de politie mij zei vorig jaar toen ik al een keer erover contact op nam. Maar dat betekent dat ik de burgemeesters van Rotterdam, Den Haag, Castricum, Bergen aan Zee, Utrecht/IJsselstein en Breda erover zal moeten gaan benaderen. En dit, terwijl ik geeneens namen van ze heb. En het klinkt misschien erg laf en totaal niet moedig, maar op dat moment durf ik van zo’n groep ook geen foto te maken want dan weet ik zeker dat ik een flinke schadepost aan mijn apparatuur en gezondheid ga hebben.
  Destijds heb ik van de politie gehoord dat ze van het incident een notitie wilden maken, maar dat actie ondernemen vanwege praktische redenen onmogelijk is.

  Volgende week ga ik bij DuPho, de vakbond, informeren. Misschien kan ik als collectief met andere professionele fotografen ervoor zorgen dat deze groep mensen die zich afzetten tegen onze cultuur en tegen het bestaansrecht en vrijheid van het Westerse vrouwelijke individu, eehmm… ja wat eigenlijk? Het land uit is rechts (en dan ben je een fout mens), dat mag je niet zeggen. Doodsverwensingen mogen ook niet en wil ik ook niet. En ze uitnodigen zoals meneer Cohen voor een theekransje werpt landelijk ook geen vruchten af.

  Misschien is het gewoon het makkelijkst om het af te doen als incidenten, het snel te vergeten, doen alsof er niets aan de hand is, de schuld bij onszelf te leggen en het elke keer opnieuw te blijven proberen.


  ⚠️ Meld

 117. Lijkt me helaas weinig aan te doen Hans.

  Maar ik weet zeker dat jij in dit geval niet met mensen van doen had die in gammele bootjes hier naar toe gekomen zijn. Veel waarschijnlijk is het dat het gewoon nederlandse k-u-t-marokkaantjes waren.


  ⚠️ Meld

 118. Dat denk ik ook Bernard, maar waar het mij om gaat is dat de culturele verschillen voor een concrete botsing zorgen op een steeds groter wordende schaal. Omdat dit mijn broodwinning is, maak ik mij daar zorgen over. Gecombineerd met het gevoel van machteloosheid geeft mij dat steeds minder sympathie voor het idee dat we steeds meer andere culturen hier moeten hebben, hoe dol ik daar soms ook op ben.


  ⚠️ Meld

 119. Eens Leonardo

  Deze burgemeester is namelijk zeer uitgesproken over onaangepast gedrag in zijn stad en in Nederland.

  @ Peace, 22 augustus 2015 21:06…love & peace dus. Kijk maar uit, dat vinden de vrouwtjes in “Mooi Zwolle” op dé stapavond, een bijzonder opwindende combinatie.


  ⚠️ Meld

 120. 21:42 lijkt me nog steeds een hele goede oplossing, temeer omdat ik Abou erg hoog heb.

  Maar dit is ook een erg goed idee

  DuPho, de vakbond, informeren. Misschien kan ik als collectief met andere professionele fotografen ervoor zorgen dat deze groep mensen die zich afzetten tegen onze cultuur en tegen het bestaansrecht en vrijheid van het Westerse vrouwelijke individu,

  Vakbonden kunnen sowieso meer voor ons betekenen dan we zouden denken. Succes Hans!


  ⚠️ Meld

 121. Verschillende culturen kunnen elkaar ook verrijken.

  Maar dat van die kansarme marrokkaantjes kan ik nauwelijks cultuur noemen. Het zijn pubers die dat op een heel slechte manier uiten. Kunnen geen meisje krijgen, want de Marrokkaanse meisjes maken over het algemeen hun school wel af en zijn derhalve veel beter ontwikkeld dan de jongens. En dus houden ze zich ledig op hun scootertjes.

  En ja, hier moet de politie wat aan doen. Maar ik geloof niet dat zij daar de mankracht voor hebben.


  ⚠️ Meld

 122. Hans, je reactie is verre van laf, eerder volstrekt verstandig. Dit soort excessen zijn helaas een gevolg van een veel te ver doorgeschoten tolerantie. Iedereen, maar dan ook iedereen kan door dit soort types worden geïntimideerd of bedreigd. In Spanje bv hanteert de politie een zero tolerance beleid op tal van terreinen. Daarmee wordt automatisch al heel veel respect afgedwongen. Hier hebben agenten en rechters veel en veel te weinig bevoegdheden en wetten om echt hard en effectief te straffen. En nee, ik ben niet voor de doodstraf, maar wel voor een lik-op-stuk beleid.


  ⚠️ Meld

 123. @ bernard, op 21:56 helemaal eens.

  En 🙂 bernard…met schaken kan snelheid (zeker ongeduldigheid) meer een last dan een lust wezen. We blijven wachten op een mogelijkheid.
  Was gister o.a. bij Elles Heetebrij: blijft een mooie locatie!


  ⚠️ Meld

 124. @ Leonardo

  In Spanje bv hanteert de politie een zero tolerance beleid op tal van terreinen.

  Hebben mijn 7 roomblanke volbloed Nederlanders, lang geleden, idd nogal pijnlijk kennis mee gemaakt.

  Vind jij een zero tolerance beleid ook niet intimiderend overkomen?
  20:00 journaal gezien? Frankrijk wil héél anders de treinen veilig houden als Nederland bijvoorbeeld….Zou jij het zo willen als in Frankrijk?

  Mag ik je (verdorie al weer de LAATSTE) aflevering van “Kijken in de ziel van RECHTERS” aanbevelen? Maandag vanaf 21:15 of 21:20. Niet zo lang maar erg interessant. Met vrouwelijke rechter in Zwolle overigens. Volgens mij is elke aflevering nog over de strafmaat gegaan…maar je zou heel goed de aflevering van vorige week maandag kunnen terugkijken. Kwam o.a. Folkert van der G. en de zaak tegen Geert voorbij.


  ⚠️ Meld

 125. O ja, Dick, moet zeker eens gebeuren. Was het alweer vergeten. Probleem ik ben niet zo’n kroegloper. Dus de kans dat we elkaar toevallig tegenkomen is heel klein. We moeten eens afspreken.


  ⚠️ Meld

 126. Dick, bij een zero-tolerance zijn de grenzen duidelijk en dat vind ik zeker niet intimiderend overkomen. Alles beter dan dat pappen en nathouden hier. Daar is Hans o.a. het slachtoffer van.


  ⚠️ Meld

 127. Dat zijn ergerlijke ervaringen, Hans, waarvan ik me kan voorstellen dat ze niet direct bijdragen aan een gevoel als zou de multiculturele samenleving ons verrijken. Ik snap goed dat het je sympathie voor bepaalde culturen verkleind.
  Toch zijn er ook legio vergelijkbare ervaringen van vrouwen met een hoofddoek. Triest. Ik zie wat jou (en hen) overkomt eigenlijk meer als een uiting van de toegenomen polarisatie en in lijn met het idee van het afgelopen decennium dat iedereen alles maar moet kunnen zeggen zonder zich te houden aan fatsoensnormen. Wat mij betreft mogen we daar met ons allen wel weer eens wat meer aandacht aan geven.  ⚠️ Meld

 128. @ bernard, op 22 augustus 2015 22:16. Idd kleine kans op toevallig tegenkomen. Ben ook niet zo’n kroegtijger meer. Ben ook vooral op de weekenden aangewezen want door de weeks vind ik bijvoorbeeld een om een uurttje of 23:00 terugfietsen al laat. Heb nog wel een andere mogelijkheid. Maar voor ik zal voorstellen om eens via WLZ te mailen, bedenk ik me toch. eens te meer, dat ik schaken hartstikke leuk vond….maar dat het misschien al wel een goeie 30 jaar geleden is dat ik het voor het laatst speelde. Was niet heel slecht, maar ook niet heel goed! Misschien zit ik hier weer mijn eigen capaciteiten een beetje (blufferig) op te plussen…..Moest in elk geval maar zonder toeschouwers/getuigen. 😉
  Genoeg gejammerd, ja we moesten eens afspreken en dat kan misschien via dat maildingetje hier.


  ⚠️ Meld

 129. @ Leonardo, op 22 augustus 2015 23:05, vind het zelf wel té intimideren d en het kan zelfs angstaanjagend zijn. Voorbeelden vandaag op het 20:00 uur journaal en in Nieuwsuur. Bovendien gaat het dan over “de nationale veiligheid” en hier over “intimideren(?)”…Hans zal toch wel aangifte hebben gedaan? Kan ook (tijdbesparend) digitaal.
  Dan zou ik na een tijdje ook eens checken wat er eigenlijk met zo’n aangifte gebeurd.  ⚠️ Meld

 130. idee van het afgelopen decennium dat iedereen alles maar moet kunnen zeggen zonder zich te houden aan fatsoensnormen.

  De vader van Theo van Gogh zei meermalen tegen Theo “Jongen, je mag alles zeggen…maar dat betekend nog niet dat je dat MOET doen”.


  ⚠️ Meld

 131. Dame stelt : “Misschien moet ik me er maar bij neerleggen dat begrijpend lezen niet iedereen is gegeven”

  De arrogantie ten top. Het zou een quote van Alexander Pechtold kunnen zijn.

  Dame, als iemand jou verhaal niet begrijpt, zou het dan ook aan je manier van schrijven kunnen liggen? Of ga je er bij voorbaat vanuit dat het aan de ander ligt?


  ⚠️ Meld

 132. Dat is zeker de arrogantie ten top Ed,maar mevrouw durft het zelfs om hier de holocaust aan te halen wat totaal niet gepast is in dit onderwerp.
  Maar ja sommigen willen alles bewerken om hun gelijk te halen. – Editted –


  ⚠️ Meld

 133. Triest. Ik zie wat jou (en hen) overkomt eigenlijk meer als een uiting van de toegenomen polarisatie en in lijn met het idee van het afgelopen decennium dat iedereen alles maar moet kunnen zeggen zonder zich te houden aan fatsoensnormen

  Veel worden popular weinig inhoud


  ⚠️ Meld

 134. Praat je weer in jezelf Derk ?

  Maar voor alle galspugers is het natuurlijk wel even slikken dat we al zo lang niks negatiefs te horen hebben gekregen over de opvang in de IJsselhallen?

  Zou het dan toch goed gaan? Eng he?


  ⚠️ Meld

 135. 😀

  Maar voor alle galspugers is het natuurlijk wel even slikken dat we al zo lang niks negatiefs te horen hebben gekregen over de opvang in de IJsselhallen?

  Zou het dan toch goed gaan? Eng he?  ⚠️ Meld

 136. zolang er geen nieuws is op het NOS journaal of op het weblog, dan gaat het goed. Kun je het hoofd nog verder en dieper het zand in steken?

  weg met die gelukzoekers


  ⚠️ Meld

 137. Weet je, Bas B., hoe groot een tekstblokje kan worden?

  Probeer het eens, zou ik zeggen. Probeer het eens te vullen met ALLE negatieve aspecten van de “noodopvang vluchtelingen in Zwolle”?


  ⚠️ Meld

 138. probeer het eens met alle positieve aspecten? probeer het eens met de positieve aspecten wat de multi culti ons Nederlanders heeft opgeleverd.


  ⚠️ Meld

 139. Precies 1stejohn, het gaat prima die opvang in Zwolle, mensen die vluchtelingen wegzetten als gelukszoekers zijn niet serieus te nemen en ze blinken ook niet uit in kennis van de vluchtelingenmaterie en de gevolgen. Ze gaan af op de rellerige “journalistiek” van media als Geenstijl en de Televaag.


  ⚠️ Meld

 140. @ Hans van E.

  Gecombineerd met het gevoel van machteloosheid geeft mij dat steeds minder sympathie voor het idee dat we steeds meer andere culturen hier moeten hebben, hoe dol ik daar soms ook op ben.

  * Als je alle macht had (in de context van bovenstaande machteloosheid) wat had je dan precies willen veranderen?

  * Soms ben je dus dol op andere culturen?
  Als je eten laat bezorgen of ergens te eten gaat?
  Enkele voorbeelden van verschillende culturen bij ons in de wijk:
  Mijn achterbuurman (denk vandaag terug uit Iran), heeft 3 kinderen die en tandarts, mondygiëniste en kaakchirurg zijn. Hij heeft zelf een pakjes-bezorgservice én een garage.
  Zijn vrouw werkt ook nog.
  Ken Turkse ouders van een huisvriendin. 1 werkt bij de gemeente, pa is schilder en vriendin werkt ook.
  Marokkaan van de voetbal vrogger is HBO-afgestudeerd en heeft een prima baan. Altijd uiterst, vriendelijk, vrolijk en innement ook.
  Een Irakees meisje is ook goed terrecht gekomen met haar gezin.

  —Hier hou ik het bij; kost teveel energie en tijd

  Gister zag ik het shirt van de PEC-verzorger “Voetbal heeft meer cultuur van opera”

  Wiki zegt

  Cultuur in het algemeen verwijst naar het patroon van menselijke activiteit en de symbolische structuren, die deze activiteit een zekere betekenis geven.

  In filosofische zin wordt cultuur, dat wat door de mens verworven is, tegenover de “natuur”, dat wat aangeboren is, gesteld. Er bestaan uiteenlopende definities van “cultuur”, die duiden op verschillende theoretische benaderingen voor de beeldvorming of evaluatie van de menselijke activiteit en haar producten.

  Mooi vind ik,

  dat wat door de mens verworven is, tegenover de “natuur”, dat wat aangeboren is,

  Hmmm, nogal multi-interpreteerbaar. Maar het lijkt toch echt dat wij in NL zeer verschillende culturen hebben. Zo verschillen Friezen nogal van Amsterdammers….Persoonlijk omarm ik de cultuurverschillen. Meestal kunnen we ook nog eens wat van elkaar opsteken.


  ⚠️ Meld

 141. wat jaren gewoond in een grote stad buiten Nederland waar je op de vrijdagmiddag bepaalde straten niet mocht lopen, want geen moslim. Tig jaren gewerkt bij justitie en vreemdelingendetentie.

  nee, inderdaad geen kennis van zaken. Blijf het gewoon goed praten en vergeet niet je hoofd in het zand te steken. Je kinderen en de generaties later lossen het wel voor je op. Vergeet je joop.nl niet voor de dagelijkse werkelijkheid zo van achter je computer?


  ⚠️ Meld

 142. probeer het eens met alle positieve aspecten? probeer het eens met de positieve aspecten wat de multi culti ons Nederlanders heeft opgeleverd.

  Gedaan. En ze vervolgens afgezet tegen de negatieve aspecten. Mag jij raden welke kant de weegschaal doorslaat.


  ⚠️ Meld

 143. @Dick:

  Als ik macht zou hebben, zou ik – in jullie ogen – waarschijnlijk hele foute dingen doen.

  Ik zou pleiten voor een aantal veranderingen in het onderwijs:
  – Vanaf groep 1 jongens en meisjes bij elkaar op alle vlakken, dus ook sport en gezamenlijk eten
  – Vanaf groep 1 het gelijkwaardigheidsbeginsel doordrenken in de algehele lesstof en in de sociale omgang
  – Beleefdheid: binnen in gebouwen hoofddeksels af, ongeacht afkomst en geloof (en hiermee stuit ik vast diverse mensen tegen de borst, maar gelijke monniken, gelijke kappen)
  – In de klas wordt tijdens normale omgang alleen Nederlands en Engels gesproken, tenzij een specifiek taalvak wordt uitgeoefend
  – De lesstof zou ik dusdanig updaten, dat kinderen vanaf groep 1 wordt bijgebracht dat ze eigen verantwoordelijkheid hebben voor hun leven in al hun doen en laten, en dat deze dus niet bij een hogere macht ligt “die dat wil”

  Verder zou ik per familiekring bovenstaande punten gedoceerd willen zien aan de ouder(s) en andere familieleden. Dit vergt individuele begeleiding en dus ook enorme financiële investeringen. Maar de thuisbasis dient goed te zijn.

  Kinderen hebben grenzen nodig. Ieder mens heeft grenzen nodig. Deze grenzen verschillen afhankelijk van culturele achtergrond. Wij zijn met de ontwikkeling van persoonlijke grenzen op een heel ander niveau dan andere culturen.
  Het is aan ons allemaal om de medemens te laten weten hoe ver ze kunnen gaan. Maar dat kunnen we niet alleen, de overheid dient dan wel als-dan te kunnen beantwoorden: als je niet fatsoenlijk met elkaar om gaat (je handen thuis houdt, niet met wapens loopt, geen diefstallen en mishandelingen pleegt bijvoorbeeld) dan zou de politie moeten komen.
  Die pressure-maatregel heeft helemaal geen uitwerking meer. En daar zou ik ook wat tegen willen doen. Wat, weet ik niet, want met alleen geld komen we er niet, het imago van de politie is ook erg verzwakt.

  Dus al met al denk ik dat het maar goed is dat ik geen macht heb. Want dan zouden mijn bovenstaande maatregelen vast tegen vele zere benen van linksmenschen stoten. En onrealistisch hoge sociale en financiële investeringen vragen van de maatschappij.

  Ik denk dat we momenteel gewoon met ons allen een probleem hebben. En dat we, om ons persoonlijk goed te blijven voelen, het beste onze kop in het zand kunnen steken en hopen dat het wel weer over waait, dat het enkele generaties nodig heeft, en dat we dan toch al lang dood zijn.

  En ja, ik ben dol op andere culturen. Naast dat ik werkzaam ben in het Koerdische gedeelte van Irak en veel Oosterse vrienden heb, werk ik ook meerdere malen per week met modellen van over de hele wereld in mijn studio.


  ⚠️ Meld

 144. @ Hans
  verandering 1: gebeurt dat niet dan?
  verandering 2: gebeurde zéker vrogger al op school en gezien het feit dat onze kinderen overal open voor staan, vast ook op hun school…betreft overigens allen Christelijke scholen. Mijn dame zat altijd op een Openbare School; kan haar ook niet betrappen op het feit dat ze niet overal voor open staat.
  – Beleefdheid: Maakt toch niet uit of iemand anders wat vindt: Keppeltje en hoofddoekje mag van mij opblijven….maar wat dacht je van OVERAL ook na je schooltijd in vergaderingen/bijeenkomsten enz. de telefoon uitdoen! Stoor me daar behoorlijk meer aan dan aan een hoofddoekje waar ik me dus helemaal niet aan stoor. Zouden meisjes met een “ouderwetse lager dan laagste jurk” de volgende keer in andere kleedij moeten komen? Of jongens in korte broeken mijden?
  – Eens: Nederlands of Engels spreken tijdens de les. Natuurlijk zullen vooral de allerjongsten beide talen nog niet spreken….daarvoor geldt een uitzondering. Volgens mij is niet precies vast te stellen waar de grens ligt…schot voor de boeg: vanaf groep 3
  Natuurlijk zijn er ook kinderen die net een verblijfsvergunning hebben bemachtigd en gelijk in bijvoorbeeld groep 6 mogen instromen….ook uitzondering………….Heb trouwens heel weinig met verplichten
  Volgens mij kun je beter zeggen: De taalkennis verbeteren…voor dat er ook nog eens straffen op worden gezet.
  Dan ook de faciliteiten bieden om wél zsm Nederlands te leren.
  – Zwaar tegen

  bijgebracht dat ze eigen verantwoordelijkheid hebben voor hun leven in al hun doen en laten, en dat deze dus niet bij een hogere macht ligt “die dat wil”

  Kinderen indoctrineren dat er geen God (een hogere macht) is, dus…jammer!

  😮 Ook nog de thuissituatie doceren, indoctrineren en zo danig beïnvloeden dat er anders…..ja, wat als het gezin/zelfs per familiekring (=breder dan het gezin; de familie :o)….anders straffen volgen? Korting op de Kinderbijslag bijvoorbeeld o

  Volgens mij ligt de verantwoordelijkheid voor het stellen van grenzen
  voor kinderen vooral bij de ouders. Ben tegen elke beïnvloeding, door een andere instelling van de ouders.

  Denk zeker te weten dat als veruit de meeste basisschool-leerlingen bijvoorbeeld na

  je handen thuis houdt, niet met wapens loopt, geen diefstallen en mishandelingen pleegt bijvoorbeeld]

  met een huisbezoekje van de wijkagent worden geconfronteerd….dat dat nog wel aan slaat.

  Dit vind ik ultra-jammer

  linksmenschen

  Mis je korte omschrijving van het door jouw geschetste

  we momenteel gewoon met ons allen een probleem hebben  ⚠️ Meld

 145. @Dick:

  – Verandering 1 (Vanaf groep 1 jongens en meisjes bij elkaar op alle vlakken, dus ook sport en gezamenlijk eten) gebeurt steeds minder. Vanuit andere culturen mogen meisjes meestal niet meesporten (schoolzwemmen, gym). Gezamenlijk eten mag vaak ook niet, zeker niet in schoolkantines, omdat de familie dit verbiedt omdat ze niet zeker weten of iets halal is.

  – Verandering 2 (Vanaf groep 1 het gelijkwaardigheidsbeginsel doordrenken in de algehele lesstof en in de sociale omgang) is zeker niet vanzelfsprekend. Er wordt vooral in de sociale omgang veel uitgegaan van dat meisjes ondergeschikt aan jongens zijn. Jongens zijn niet alleen de prinsjes in de huiselijke kring, in de sociale omgang richting meisjes op school uit dat zich ook, zeker in groepsverband.

  – Beleefdheid: daarin verschillen we dus van mening, hoewel ik het met je eens ben op het gebied van mobiele telefoons. In vele landen heb ik veel schooluniformen gezien. Je kunt er van vinden wat je vindt, en het verschrikkelijk vinden, maar ze hebben ook voordelen. Niet dat ik dat doorgevoerd zou willen hebben overigens. Ben wel dol op (beleefde) kleur in de klas.

  – Talen: inderdaad, wat ik daarmee vooral bedoel te zeggen is dat er een grote toename is van beledigingen in Arabische taal, wat de meester of juf niet begrijpt. Dat probleem kunnen ze lastig oplossen zonder zelf Arabisch te leren. Eens met je faciliteiten en verbetering van de taalkennis. Maar dat begint ook thuis.

  – Wat betreft hogere macht verschillen we dus van mening. En dat mag. 🙂 Ik vind dat het aan het kind zelf is om te beslissen als hij/zij volwassen is. Maar die discussie is online al veelvuldig gevoerd, dat wil ik niet opnieuw. Je vroeg me wat ik zou veranderen, en dit is er één van.

  – Waarin we ook pertinent verschillen is de mening over beïnvloeding van de ouders. Ik vind dit fundamenteel voor een soepele integratie. Orde, structuur, regelmaat brengen: grenzen ij de sociale omgangsvormen stellen, vooral ook bij de ouders. Misschien ben ik ouderwets, maar ik zie dat dit ook in andere culturen meer dan nodig is en blijft.

  – Blij dat mijn steek onder water goed is aangekomen. 🙂

  – We hebben een probleem met ons allen. Of ben je van mening dat de multiculturele samenleving en de problematiek rondom soepele integratie geen maatschappelijk probleem is?

  Het SCP heeft eind 2014 een onderzoek uitgevoerd.
  Van de ondervraagden noemt 32 procent integratie een groot maatschappelijk probleem. Zij vinden dat er te veel asielzoekers zijn, dat buitenlanders slecht integreren en ‘alles inpikken’. Volgens de onderzoekers is er sprake van een snelle stijging. Vorig jaar werd integratie door 17 procent als probleem genoemd. Werden toen Oost-Europeanen vooral genoemd als het gaat om integratie, nu hebben de ondervraagden het over Marokkanen, moslims en islamisering als de grootste problemen. Dat hangt ook samen met de opkomst van Islamitische Staat (IS) en de angst voor jihadstrijders.


  ⚠️ Meld

 146. Als we Nederlanders moeten indelen in linksmenschen en rechtsmenschen, dus twee groepen die elkaar uitsluiten en langs elkaar heen leven dan hebben we hier inderdaad een heel groot probleem.


  ⚠️ Meld

 147. Leuk Hand,

  Eindelijk iemand die met oplossingen komt. Hoe iedereen daarr zelf over denkt is natuurlijk prima. Daar kan je tenminste een discussie mee aangaan. Ipv alles op de schouders gooien van die man met die witte blonde pruik.
  In groep 1 eten alle kinderen in de klas, maar volgens mij bedoel jij de middelbare school?
  Ik ben het niet met je eens dat op basisscholen meisjes voor minderwaardig gezien worden en dat dit zo meegegeven wordt dan wel geaccepteerd wordt.
  Eigenlijk simpel alleen al om het feit dat een groot percentage van de docenten op de basisscholen veelal een vrouw is.
  Het zal heus voorkomen maar ik denk dat het over de gehele breedte wel meevalt.

  “Murti-culturele “problemen zie ik gelijk met alle sociaal maatschappelijke problemen die per persoon/gezin aangepakt moeten worden. Het is leuk hoor al die onderbuik onderzoekjes, maar de uitkomsten zijn vrij interpreteerbaar en er komt geen oplossing uit.
  Om de problemen aan te pakken moeten we kijken naar het persoon en dan ontkomen we niet aan die persoon zijn of haar cultuur om die mee te nemen in de oplossing.
  Daarvoor is ook durf nodig en het opstellen van kaders. Dit dan gericht op persoonsniveau en niet op afkomst of huidskleur.


  ⚠️ Meld

 148. Eens bernard

  Als we Nederlanders moeten indelen in linksmenschen en rechtsmenschen, dus twee groepen die elkaar uitsluiten en langs elkaar heen leven dan hebben we hier inderdaad een heel groot probleem

  Bovendien vergat Hans de nogal-rechtse SGP en VVD-light ‘het CDA’ die natuurlijk ook nooit met Hans plannen zullen meegaan.


  ⚠️ Meld

 149. Het is tijd voor een ander politiek stelsel. Al die nuance en versnippering berust op een groot misverstand: “als er veel smaken zijn zit er voor iedereen wel iets bij” In theorie klinkt dat prachtig. Nu de praktijk: als je die smaken vervolgens in een blender gooit (spreek uit: coalitie vormt, en al helemaal met gedoogconstructies en nee-roepende en ja-stemmende ‘oppositiepartijen’)- gebeurt het volgende: NIEMAND heeft de smaak die hij of zij wil. Gevolg: onvrede, geen vertrouwen en onwerkbare situaties. Maak het eenvoudiger: de meerderheid van de bevolking beslist. Ja of nee. Voor of tegen. Politiek voert uit. Daar zijn het immer volksvertegenwoordigers voor. Resultaat: duidelijkheid, eerlijkheidsgevoel. En vooral werkbaar in een tijdperk waarin grote issues spelen!


  ⚠️ Meld

 150. Maak het eenvoudiger: de meerderheid van de bevolking beslist. Ja of nee. Voor of tegen.

  Gezien de gemiddelde inwoner van Nederland ben ik heel blij dat zij niet die directe macht hebben. Voor je het weet gaan de belastingen naar 0 en de uitgaven naar oneindig. En dat moet dan bekostigd worden uit die 0,001% die vluchtelingen de staat nu kosten ;D


  ⚠️ Meld

 151. Oke, jouw (best wel arrogantge)beeld van je mede-landgenoten is duidelijk. Maar laten we dan ophouden te doen alsof we een democratisch bestel hebben. Het is dan meer een meerdere-partijen dictatuur waaraan het volk onderworpen is. En dat volk moet z’n mond houden, wel zo makkelijk.


  ⚠️ Meld

 152. Hoe komt het nou dat in discussies over economische gelukzoekers/vluchtelingen het bijna iedereen is met deze twee stellingen:

  – gelukzoekers weigeren/uitzetten
  – vluchtelingen opvangen in de eigen regio

  En waarom is afgezien van de PVV geen een partij het hiermee eens? Wanneer luistert de politiek niet naar ons? Waarom functioneert democratie zo slecht in NL?  ⚠️ Meld

 153. Mir Vink schreef:

  Hoe komt het nou dat in discussies over economische gelukzoekers/vluchtelingen het bijna iedereen is met deze twee stellingen:

  – gelukzoekers weigeren/uitzetten
  – vluchtelingen opvangen in de eigen regio

  En waarom is afgezien van de PVV geen een partij het hiermee eens?

  Omdat “bijna iedereen” dat onzinnige stellingen vindt.
  – Als je alle gelukzoekers gaat uitzetten is ons land leeg. Wie zoekt nu niet het geluk.
  – 85% van de vluchtelingen wordt al opgevangen in de eigen regio.  ⚠️ Meld

 154. @1steJohn: Hoe realistisch is jouw oplossing in termen van geld en middelen om voor elk van die tienduizenden migranten op een compleet persoonlijke aanpak in te zetten om soepel te integreren? En datzelfde dan uiteraard ook nog voor huidige nieuwe NL-ers.

  Hier nog enkele beelden van wanhopige migranten vluchtelingen die alleen maar buiten levensgevaar willen zijn.

  https://www.youtube.com/watch?v=HXYg5rFeuFk

  https://www.youtube.com/watch?v=yDQtYeA8rjQ


  ⚠️ Meld

 155. door markbv, op 24 augustus 2015 14:58
  …Maak het eenvoudiger: de meerderheid van de bevolking beslist. Ja of nee. Voor of tegen. Politiek voert uit. Daar zijn het immer volksvertegenwoordigers voor. Resultaat: duidelijkheid, eerlijkheidsgevoel. En vooral werkbaar in een tijdperk waarin grote issues spelen!

  Zo eenvoudig is dat niet. Voorbeeld: RTL heeft vandaag een pol op de site staan “Voer de Nederlandse grenscontroles weer in.” Resultaat: 92% voor, 8% tegen. Maar er wordt met geen woord gerept over wat dat allemaal wel niet zou kosten. Nee daarvoor hebben we een regering die dat kan afwegen.
  B.t.w. De volksvertegenwoordigers voeren zowiezo niets uit. Die controleren alleen maar.


  ⚠️ Meld

 156. e@Hans van Eijsden Ik vind het wel grappig dat je spreekt van “linkschmensen”, terwijl je programma veel persoonlijke vrijheden drastisch inperkt. Ik zie persoonlijke vrijheid juist als een van essentialia van onze cultuur.
  Met een aantal zaken ben ik het eens, maar in de afweging tussen onderwijs volgen en al dan niet een hoofddoek, kies ik voor het eerste. Ik vind een hoofddoek niet zo boeiend. Eigen verantwoordelijkheid nemen vind ik ook heel belangrijk voor íedereen. In onze cultuur is dat ook niet zo sterk ontwikkeld. Dat stimuleren betekent niet dat een school geloofsleven hoeft te ondermijnen. Kan heel goed samengaan.


  ⚠️ Meld

 157. 1ste John: als dame de jodenvervolging erbij haalt rollen de linksmenschen over elkaar heen om dit te rechtvaardigen, anders te lezen en te begrijpen, doet iemand anders dat dan is het direct misselijkmakend en wordt het nog verwijderd ook. Meten met twee maten!

  @bernardd: onzinredenatie. Vraag diezelfde groep hoe die grenscontroles gefinancierd moeten worden en het antwoord luidt: met de miljarden die nu in de Griekse put gedumpt worden. En dan houden we nog veel, heel veel over voor investeringen in zorg, veiligheid, onderwijs of terugbrengen staatsschuld. Is dit echt zo’n slecht alternatief?


  ⚠️ Meld

 158. Ja, moet je luisteren. Zo’n 10 jaar geleden was er een partij die zich heel sterk maakte voor referenda op alle mogelijke niveaus. Maar kreeg daar niet de handen voor op elkaar. De partij was op een gegeven moment zo klein dat Van Mierlo voorstelde om de partij maar op te heffen. Die partij is toch doorgegaan, maar heeft zijn kroonjuwelen veilig achter slot en grendel opgeborgen. De Nederlander wil geen referenda.


  ⚠️ Meld

 159. “De Nederlander wil geen referenda.” Nu even eerlijk: de nederlander wil liever referenda dan het gedraai van de huidige hypocriete voorman van de partij waar jij het over hebt. Of van z’n maatje Rutte. Aan de andere kant: er is een referendum geweest over de Europese Grondwet. Uitslag referendum: niet doen. Politiek besluit: wel doen. Dus: we vragen de mening van het electoraat. En vervolgens doen we het tegenovergestelde. Want dat is beter. En het dan vreemd vinden dat het vertrouwen in de politiek afbrokkelt.


  ⚠️ Meld

 160. @ Hans…mooie opnaaier! 🙂
  Eens met o.a. dit (van Dame)

  Dat stimuleren betekent niet dat een school geloofsleven hoeft te ondermijnen. Kan heel goed samengaan.

  Reageer ff alleen op je antwoorden…zie ut al, moet toch minstens 2x teruglezen….ok dan:

  Haha, zie um al staan

  Blij dat mijn steek onder water goed is aangekomen.

  —–
  – Verandering 1 (Vanaf groep 1 jongens en meisjes bij elkaar op alle vlakken, dus ook sport en gezamenlijk eten) gebeurt steeds minder. Vanuit andere culturen mogen meisjes meestal niet mee sporten (schoolzwemmen, gym). Gezamenlijk eten mag vaak ook niet, zeker niet in schoolkantines, omdat de familie dit verbiedt omdat ze niet zeker weten of iets halal is.
  * De ouders zijn de opvoeder(s) en die zoeken een school (met een regime) dat bij hun past. Als dan toch nog de schoolregels niet stroken met de regels/normen/waarden van de opvoeder(s). Dan zullen de laatsten of er mee moeten leven, of een andere school zoeken.

  – Verandering 2 (Vanaf groep 1 het gelijkwaardigheidsbeginsel doordrenken in de algehele lesstof en in de sociale omgang) is zeker niet vanzelfsprekend. Er wordt vooral in de sociale omgang veel uitgegaan van dat meisjes ondergeschikt aan jongens zijn. Jongens zijn niet alleen de prinsjes in de huiselijke kring, in de sociale omgang richting meisjes op school uit dat zich ook, zeker in groepsverband.
  * Heb dat absoluut niet zo ervaren met onze 3 kinderen.
  Vergis je niet (vrij naar prof Pim) in veel allochtone meisjes!
  Heb vanmorgen al een stuk of 5 meisjes/allochtonen/(zeer) zeer geslaagd/wil er graag aan toevoegen

  sociale omgang

  Prima voor elkaar! Wel leuk: vaak nog beter dan de jongens. Ken (kinderen en mijn vrouw) kennen geen allochtone kereltjes die in de sociale omgang verder zijn dan de dametjes.

  – Beleefdheid: daarin verschillen we dus van mening, hoewel ik het met je eens ben op het gebied van mobiele telefoons. In vele landen heb ik veel schooluniformen gezien. Je kunt er van vinden wat je vindt, en het verschrikkelijk vinden, maar ze hebben ook voordelen. Niet dat ik dat doorgevoerd zou willen hebben overigens. Ben wel dol op (beleefde) kleur in de klas.

  – Talen: inderdaad, wat ik daarmee vooral bedoel te zeggen is dat er een grote toename is van beledigingen in Arabische taal, wat de meester of juf niet begrijpt. Dat probleem kunnen ze lastig oplossen zonder zelf Arabisch te leren. Eens met je faciliteiten en verbetering van de taalkennis. Maar dat begint ook thuis.
  * Probleem van “schelden en vloeken” is daarmee natuurlijk niet opgelost. Of mag dat wel van jou in het Nederlandsch?
  Je zou eens moeten weten wat ik de afgelopen “kinderrijke periode” gehoord heb! En zééééker niet alleen van allochtonen.

  – Wat betreft hogere macht verschillen we dus van mening. En dat mag. smilies/smiley.gif Ik vind dat het aan het kind zelf is om te beslissen als hij/zij volwassen is. Maar die discussie is online al veelvuldig gevoerd, dat wil ik niet opnieuw. Je vroeg me wat ik zou veranderen, en dit is er één van.
  * Hélemaal eens!

  – Waarin we ook pertinent verschillen is de mening over beïnvloeding van de ouders. Ik vind dit fundamenteel voor een soepele integratie. Orde, structuur, regelmaat brengen: grenzen ij de sociale omgangsvormen stellen, vooral ook bij de ouders. Misschien ben ik ouderwets, maar ik zie dat dit ook in andere culturen meer dan nodig is en blijft.
  * We zijn hier aardig aan het polariseren :)…maar een écht conflict zullen wij niet krijgen. Of het moet over het bannen van Joop.nl/D66 gaan;)
  …Kan ver met je mee; maar lijkt me praktisch onuitvoerbaar, wat als de ouders niet doen wat in dit geval de overheid (?) zegt en/of vraagt?

  – Blij dat mijn steek onder water goed is aangekomen. 😉

  – We hebben een probleem met ons allen. Of ben je van mening dat de multiculturele samenleving en de problematiek rondom soepele integratie geen maatschappelijk probleem is?
  * Heb het nooit op het woord “probleem”…nu komt er een hele flauw kind van de managementtaal…
  Denk in uitdagingen/kansen/verbeterpunten/samen (saamhorig) naar een gestroomlijnder integratie in NL. De ideeen hoeven (niet alleen in deze) niet van de overheid alleen te komen! Denk aan een soort (digitale) denktank, zoals een paar keer door mij genoemd onder een topic mbt Moderne Devotie…paste het slechts op Zwolle toe, maar het zou ook heel goed landelijk kunnen. Zolang de neuzen maar in dezelfde POSITIEVE en oplossingsgerichte richting staan.

  Dacht dat er nog meer was 😮 Uhh, ik vind het eigenlijk ook wel prima zo 8)


  ⚠️ Meld

 161. Dat waren nog eens tijden (met Hans van Mierlo en Jan Terlouw

  Bericht door bernard, op 24 augustus 2015 19:12
  Ja, moet je luisteren. Zo’n 10 jaar geleden was er een partij die zich heel sterk maakte voor referenda op alle mogelijke niveaus. Maar kreeg daar niet de handen voor op elkaar. De partij was op een gegeven moment zo klein dat Van Mierlo voorstelde om de partij maar op te heffen. Die partij is toch doorgegaan, maar heeft zijn kroonjuwelen veilig achter slot en grendel opgeborgen. De Nederlander wil geen referenda.

  Er is nooit meer een D66-er geweest die aan hun kon tippen. Wellicht ten overvloede (omdat ik het al vaker heb gemeld)…toen heb ik voor 1x op ze gestemd.


  ⚠️ Meld

 162. Tweet van de dag, van gister

  ma 24 augustus 2015
  i.v.m. komst van al die gelukzoekers is t goed te weten dat vanaf de 1ste ontdekkingsreizen ontwikkelingssamenwerking ons oogmerk is geweest
  Freek de Jonge  ⚠️ Meld

 163. Marktbv, als jij al een onderscheid kan maken tussen de opmerking van dame en iemand die de term endlosung gebruikt dan ben je de aandacht ook niet waard.


  ⚠️ Meld

 164. Al die gelukszoekers die Hongarije binnenkomen willen ook niet vreten.De reden het is niet Halal .Er staat ons nog wat te wachten.
  Als een ouder in het bejaardentehuis zijn eten niet lust zeggen ze dan eet je maar niks .Zal dat ook met al dat spul gebeuren wat deze kant opkomt?


  ⚠️ Meld

 165. Vreten? En het gaat over hulpbehoevende mensen?
  Ben je zelf niet op zoek naar geluk, of heb je dat al opgegeven?
  Niet halal=ook niet koosjer?
  Spul?

  Vind je niet dat een mens een mens is?


  ⚠️ Meld

 166. Ga eens op het onderwerp in Dick.Ze vreten alleen maar Halal wat vindt jij daar van?Ik werk bij het waterschap ben heel gelukkig en mag in de baas zijn tijd lekker surfen en overal op reageren.


  ⚠️ Meld

 167. Korte uitleg bij de de term “gelukzoekers”, oftewel migranten.

  http://nieuws.tpo.nl/2015/08/15/niemand-is-naar-kos-gevlucht-omdat-zijn-of-haar-leven-gevaar-liep/

  http://www.geennieuws.com/2015/07/eu-belooft-asielzoekers-in-brochure-gouden-bergen-bewijs/#.VbTE53fqv9U.twitter

  Mocht u zich hierover verbazen of ??.. boos worden , dan zouden wij dat maar in een klein verborgen hoekje doen. U bent dan Xenofoob ( bang voor buitenlanders) u bent een racist, uiteraard is uw politieke richting ultra rechts of bent u zelfs een Neo Nazi. 😀


  ⚠️ Meld

 168. Ho..Oh nee dat verandert de zaak! Poe sterke artikelen die alles in een com-pleet ander daglicht stellen! Goed hoor pies!
  Geen geld meer naar Griekenland en al het geld naar de zorg en van zwarte piet afblijven ! Ben ik nog iets vergeten?


  ⚠️ Meld

 169. Bedankt voor het lezen 1stejohn, bespaart mij weer kostbare tijd. Vond de bronnen al discutabel. Tis wat met die “pies” …Lees jouw

  Geen geld meer naar Griekenland en al het geld naar de zorg en van zwarte piet afblijven ! Ben ik nog iets vergeten?

  3x over, laama. Vond Youp’s mening (die de vluchtelingenproblematiek/goed doel/en van gekheid niet wetende wat te doen uberrijken en foute clubs als KPMG) dan wel weer interessant ….oeps, moet in het volgend tekst-blokje want moest op CL eerst naar de admin.


  ⚠️ Meld

 170. Yes hij is inmiddels, zowel, door de ballotage als door de censuurcommissie:

  Vind de Youp goed genoeg, de naar vluchtelingen wordt gelukkig op een andere manier gekeken én er zitten weer een paar (KPMG en Nierfraude) skerpe randjes aan smilies/cheesy.gif

  Vluchtstrook

  28 augustus 2015
  ⤽Ja, ja, jullie hebben weer geluk⤝, mompelde ik zacht in mezelf toen ik naar de stroom vluchtelingen op de televisie keek. Ik zei dit omdat ik net daarvoor las dat wij rijken meer vermogensbelasting moeten gaan betalen. En daar hebben die Syrische sloebers natuurlijk geen last van. Die kruipen lekker onder het prikkeldraad door en gaan onze zuurverdiende centen juist opmaken!
  Gaan de rijken die vermogensbelastingverhoging ook echt betalen? Ik denk het niet. Een beetje vermogende stinkerd heeft natuurlijk al lang contact gezocht met de deskundige jongens en meisjes van de KPMG of een andere criminele organisatie en die vinden ongetwijfeld wel wat mazen. Als het even meezit regelen ze dat de stinkerds helemaal niks gaan betalen. Sterker nog: ze krijgen geld terug. Dat wordt geregeld middels een handige constructie via de Maagdeneilanden, Malta of de Nierstichting. De Nierstichting? Ja, de Nierstichting. Deze week werd daar een frauduleuze fiscale constructie ontdekt. Een vroegere directeur had met een obscure projectontwikkelaar iets heel idioots in elkaar geflanst. Zo ingewikkeld dat het bijna niet uit te leggen valt. Het huidige bestuur van de Nierstichting wist niet eens dat ze meededen aan dit spel. Hoe het in elkaar stak? De Nierstichting bleek eigenaar van een louche Brabants bouwbedrijfje, dat op die manier geen risico liep en uiteraard weinig tot geen belasting hoefde te betalen. De nierpatiënten werden er een beetje beter van en de projectontwikkelaar veel en veel beter. Hoe het ontdekt werd? Via de KPMG natuurlijk. Die club maffiosi wordt op dit moment doorgelicht en er zijn daar heel veel kasten met heel veel lijken. Dat verklaart de onhoudbare rioolstank op de A9 ter hoogte van Amstelveen. Of dacht u dat dat stilstaande vrachtautootjes met gestikte vluchtelingen op de vluchtstrook waren? Vluchtstrook. Mooi radeloos woord in dit geval.
  Ik probeer me de oprichtingsvergadering van dat bouwbedrijfje voor de geest te halen. Iemand moet toch als eerste het gênante idee geopperd hebben en de andere aanwezigen zonder blozen in de ogen hebben gekeken. En hoe reageerden die anderen? Riepen ze dat het een goed idee was om het over de gammele ruggen van de zieke nierpatiënten te spelen? Of was er ook nog protest? Dat iemand anders liever de kankerpatiënten had willen misbruiken. Er waren toch wel consultants bij? Van die blazers die voor 500 euro per uur een adviesje door de kamer blazen! De vroegere directeur van de Nierstichting heeft inmiddels laten weten dat hij van niks weet en dat het via de stichting Vrienden van de Nierstichting liep. Ook weer zoiets. Dus naast de Nierstichting is er ook een stichting die Vrienden van de Nierstichting heet. Zou mij niet verbazen als er ergens in Marbella een stichting is die de Kennissen van de stichting Vrienden van de Nierstichting heet en dat de voorzitter van die club op onze kosten in een Maserati rijdt. En dat die proletenbak weer gefinancierd is door minister Schippers, die dacht dat het om een PGB van een nierpatiënt ging. De Maserati Dyalise! Topmodel.
  De oprichting van dat Brabantse bouwbedrijfje is bij een notaris gepasseerd. Dat is wettelijk verplicht. Wie was die notaris? Een chronisch tukkend golfvriendje met ingebouwde knipoog? Zo??n corpsbal die al meer BV??s en interessante stichtingen voor de projectontwikkelaar heeft helpen oprichten?
  Dit soort vergaderingen fascineert mij. Dat een tafel quasi chique klojo??s akkoord gaat met deze vuige constructies. En dit allemaal onder het motto: de KPMG vindt het goed, dus zal het wel kloppen. Dat zijn tenslotte accountants en die hebben een eed afgelegd.
  Soms merk ik dat ik hierdoor bodemloos somber word. Onredelijk cynisch. Dan denk ik bij die gouden Daphne Schippers onmiddellijk aan doping. En dat wil ik niet. Zeker niet omdat dat leuke meisje zegt dat ze schoon is. Ik geloof haar.
  Ik wil niet chronisch cynisch zijn. Maar hoe houd je hoop als je over het vluchtstrookdrama met de 71 gestikte vluchtelingen leest? Ook daar is over vergaderd. Wie van de verdachten deed de deur van de laadruimte dicht? Wat dacht hij toen hij dat deed?
  Is er dan niet één lichtpuntje? Jawel. De politicus en voormalig advocaatje Bram heeft 35.000 geleende euro??s aan een meneer terugbetaald. Dus nu kan ik op hem stemmen. Vraag is wel hoe hij zomaar opeens aan 35.000 euro kwam. Ik denk: de Nierstichting.


  ⚠️ Meld

 171. @Peace Of je een racist, xenofoob, ultrarechts of neonazi bent wanneer je verbaast bent of boos wordt na het lezen van die artikeltjes, weet ik niet. Wel dat je je beperkt laat informeren, het nieuws niet volgt en/of een harteloos figuur bent.


  ⚠️ Meld

 172. Dame de tweede wereldoorlog en de Jodenvervolging erbij halen is heel sterk en ook erg geloofwaardig.Wat Peace dan schrijft valt bij alles van jou in het niets o je gelijk te halen.Hoezo harteloos hou de spiegel maar eens voor.


  ⚠️ Meld

 173. Voor eenzijdige berichtgeving (zieligheidsindustrie) kun je prima bij de mainstream kranten en NPO terecht.

  Niemand hoor ik over de gevolgen van deze massa immigratie over de langere termijn. Gevolgen voor ons en voor de migrant zelf. Zelfs de beleidsmakers niet. Ondertussen smijt men wel met verblijfsvergunningen. Veel rechten en nauwelijks plichten. Hebben we dan niks geleerd van vorige eeuw? Je weet wel, die tijd dat we hier massaal arbeidsmigranten toelieten en even vergaten om afspraken te maken over verblijfsduur etc.

  Om er speciaal voor dame wat WOII retoriek met een korreltje zout aan toe te voegen. Sta eens stil bij al die mensen die hun leven hebben gelaten in de strijd voor verworvenheden waar wij vandaag de dag van genieten. Het Nederlanderschap in de uitverkoop te zetten is een schoffering van deze mensen. En vraag eens binnen de Joodse gemeenschap wat de toename van islamitische migranten voor hun betekend. Ik mag toch hopen dat we onderduikers in die tijd niet voor niets hebben geholpen.  ⚠️ Meld

 174. Het is inderdaad schandalig om dingen te schrijven die slechte lezers en trollen kunnen aangrijpen om eindeloos te lamenteren. Anderzijds geeft het jou en de jouwen een dagbesteding, ferdivraalte, dus dat is wellicht weer positief.
  Wie is Alex, Bernard?


  ⚠️ Meld

 175. Massaimmigratie is niks aan te doen. Gaat gewoon gebeuren of je er nou voor of tegen bent. Heeft onder andere te maken met onze eigen wapenindustrie.
  De vorige golf bootvluchtelingen (Vietnamezen) hebben prima een plekje in onze samenleving gevonden. De mensen die nu naar Europa komen zijn zelfs beter ontwikkeld. Dus was kan het probleem zijn?


  ⚠️ Meld

 176. Deze week organiseerde De Nieuw Haven de wandeltweedaagse, op de tweede dag hebben 20 vluchtelingen de ouderen uit de Nieuwe Haven als vrijwilliger begeleid. De ouderen en de vluchtelingen hebben genoten van deze actie en de vluchtelingen voelden zich zeer vereerd dat ze dit hebben mogen doen. Nog wat te zeiken Ferdi? Ik ben er trots op dat Zwolle op deze manier de vluchtelingen opvangt en dat dit uitstekend verloopt.


  ⚠️ Meld

 177. @Peace, op 29 augustus 2015 19:29
  Daar heb je wat mij betreft wel een punt: de NPO en m.n. de NOS/VARA geven een tamelijk eenzijdig beeld: voornamelijk de politiek correctheid heerst er.
  En probeer je nuances aan te brengen of kantekeningen te zetten bij bv asielzoekers, of de multiculturele samenleving, dan wordt je snel in een verdacht daglicht geplaatst en krijg je 1 van die vervelende etiketten: xenofoob, populistisch, extreem-rechts, tokkie, pvv-er, noem het maar op.

  Eigenlijk best intollerant van deze zichzelf politiek correcten vindende mensen. Blijkbaar is een discussie met anderen alleen leuk als het om ongeveer dezelfde policor mening gaat.
  Ik kan ook niet kijken naar programma’s als DWDD, en dat soort ongein, steeds dezelfde mensen, dezelfde brillen en dezelfde meningen, en een andersdenkende wordt wel even aangepakt door meerdere mensen tegelijk natuurlijk.  ⚠️ Meld

 178. @Veldwachter: Er lijkt me niets verkeerd aan als iemand Politiek correct is. Lijkt me een compliment.
  Ben het wel met je eens DWDD (kijk ik overigens nooit naar, maar ik denk dat dat hetzelfde is als Jinek, waar ik wel naar kijk) wel vaak gasten heeft uit hun eigen netwerk (ons kent ons) en daardoor eenzijdig zijn. Maar ik begrijp ook wel weer het probleem van de redacties dat rechtse gasten veel moeilijker te krijgen zijn omdat die daar vaak geen zin in hebben. Wilders of Bosma bijvoorbeeld zul je daar never-nooit zien.


  ⚠️ Meld

 179. Degenen die zoveel zorgen hebben over de massa-immigratie zullen ook begrijpen dat de buurlanden vanwaar de vluchtelingenstromen vandaan komen en die meer dan 80% van die vluchtelingen opvangen dat niet meer aan kunnen. Het is een groot probleem. Voor de westerse wereld, voor de buurlanden, maar het meest voor de vluchtelingen zelf. De mensen weigeren, ze laten verdrinken of terugjagen biedt geen oplossing en is onmenselijk. Is dat politiek correct, Veldwachter? Ik vind dat zo’n loze kreet Misschien 10 jaar geleden relevant, maar in deze tijd zie ik niet welke opvatting correct zou zijn en welke niet.


  ⚠️ Meld

 180. War mij aan Jinek vooral stoort is vaak de bijna dagelijkse openingsvraag aan een van de gasten wat zij als oplossing zien voor de vluchtelingen. En elke keer mompelen de gasten algemeenheden (eigen regio enzo) die we al zo vaak gehoord hebben of zeggen ze gewoon dat ze het niet weten. Er is kennelijk geen oplossing. Maar die is er natuurlijk wel! In 2013 heeft Rutgher Bregman dat notabene al opgeschreven. Maar daar is zo’n rigoreuze denkomslag voor nodig dat dit besef maar nauwelijks doorkomt. Ik geef de link hier maar en besef dat er niet alleen maar instemmende reacties zullen komen.
  https://decorrespondent.nl/11/Waarom-we-alle-grenzen-moeten-openzetten/1361609128-75dcbc94
  Ik ben benieuwd.


  ⚠️ Meld

 181. Ik zie iemand die er voor kiest zichzelf en een kind in gevaar te brengen. Trieste gevolg van onze eigen kromme beleid wat niet zal stoppen zolang de EU meewerkt aan het succesvol maken van mensensmokkel. Voer het Australische model in en het is zo afgelopen.

  We weten allang dat het gros van de bootmigranten niet in direct levensgevaar verkeren bij vertrek, zeker niet op het moment dat ze hun overtocht plannen en al helemaal niet in de reeks landen die ze aandoen voor ze bij hun favoriete eindbestemming zijn. Go figure.  ⚠️ Meld

 182. Goh peace, denk je dat mensen die instappen allemaal niet weten dat d’r zoveel mensen bij zon boottocht sterven?
  Hoe einde raad moet je zijn om met je baby op zon boot te stappen ?
  Of zijn ze allemaal domme gelukzoekers die expres hun kinds leven op het spel zetten voor financieel gewin?
  Nu zullen trollen misschien de foto als opgezet kunnen bombarderen, maar dat zijn alle doden op een boot , in het water of in een vrachtwagenruim niet.
  Las ergens op fb over een grootste vluchtelingenstroom sinds WO2. Mag dat nu gezegd worden?  ⚠️ Meld

 183. Zouden de Syriërs hier ook zijn gekomen wanneer er geen oorlog in hun land was? Dat zou je wel verwachten wanneer Nederland “het beloofde land” (de term is al een gotspe) zou zijn. Maar nee, toen bleven ze in hun geboorteland.
  Misschien zou de westerse wereld zich niet zo gretig moeten bemoeien met binnenlandse aangelegenheden en onderlinge conflicten in andere landen. De voorbeelden van de laatste jaren laten niet direct een succesvolle aanpak zien. Wel dat de door het westen gesteunde oppositiegroepen zich ontpoppen als nog verschrikkelijker machthebbers dan degene die van de troon gestoten moest worden. En ook dat er dingen gebeurden door de westerse “vredestroepen”die de verhoudingen hebben beschadigd.
  Weinigen stappen in een gammel bootje met een onzekere eindbestemming wanneer er geen bittere noodzaak is. Syriërs waren niet arm, maar worden in hun leven bedreigd.


  ⚠️ Meld

 184. @Dame, op 30 augustus 2015 10:13
  Vluchtelingen die echt voor hun leven vluchten moeten m.i. altijd opgevangen worden, het liefst in hun eigen regio.
  Ik moet zeggen dat met de huidige vluchtelingenstromen ik weinig helder beeld krijg van wie nu wel noodzakelijk opgevangen moeten worden en wie niet.
  Ik denk dat de aversie van sommige mensen tegen wéér nieuwe asielzoekers/vluchtelingen ermee te maken heeft dat er in het verleden m.i. te makkelijk allerlei mensen een verblijfsvergunning kregen of in andere gevallen een eindeloze asielprocedures konden verlengen, met allerlei vervelende gevolgen voor diverse betrokkenen.
  Ook wordt er stellig gezegd dat er op de plaats van herkomst genoeg wordt opgevangen, maar ook daar heb ik persoonlijk geen helder beeld van of dat inderdaad zo is. En hoe zit het met opvang door landen ten Oosten van Syrië, ik heb daar geen beeld van.
  Wat ik wel met je eens ben (hebben we het al eens eerder over gehad) dat bemoeienissen van de VS en de EU enz. met allerlei landen weinig positieve resultaten opleverd.  ⚠️ Meld

 185. @Veldwachter Het probleem van je ergens mee bemoeien is dat je niet als het misloopt je kunt omdraaien en weglopen.

  Wat de cijfers betreft. Op dit moment zijn er 4.089.023 geregistreerde vluchtelingen volgens de cijfers van de UNHCR. Daarvan worden er 2,4 miljoen in Egypte, Libanon, Jordanië en Irak, 1,9 miljoen in Turkije en meer dan 24.000 in Noord Afrika opgevangen. Ongeveer 4% komt naar Europa.

  Ik heb al eerder tegen René gezegd dat er zeker een fysieke grens is aan het aantal mensen dat opgevangen kan worden. Hoeveel is tevoren lastig te zeggen. Die grens geldt niet alleen voor Europa, maar ook voor de buurlanden. Als wij al spreken over ontwrichting van onze samenleving, hoe moet het dan zijn voor buurlanden die met veel en veel meer vluchtelingen te maken krijgen. De echte oplossing zit niet in de opvang van vluchtelingen, hoe nodig dat ook is nu, maar in de aanpak van het probleem.
  Ik vind het een kwestie van medemenselijkheid en beschaving dat wij ook in Europa plek bieden voor degenen die huis en haard noodgedwongen hebben moeten verlaten.

  Je snijdt de asielproblematiek ook aan. Cijfers daarover zijn op internet te vinden. Er is groot verschil in toewijzing van het asiel tussen vluchtelingen uit de diverse landen. Syrië 95%, Eritrea 9%. De asielwetgeving is behoorlijk aangescherpt. Niettemin zullen er altijd schrijnende gevallen blijven die met behulp van de sociale omgeving via de media proberen om toch te mogen blijven. Zijn geen grote aantallen.

  Ten slotte geloof ik niet dat ik jou ooit heb uitgescholden voor racist en dergelijke. Ik discussieer graag met mensen met een andere opvatting, mits het over inhoud gaat en er iets te discussiëren valt. Wat mij betreft belemmer jijzelf discussies door andere opvattingen te bestempelen als “politiek correct”, waarmee je die niet meer serieus hoeft te nemen. Het nodigt in ieder geval niet uit om een verdere boom op te zetten.


  ⚠️ Meld

 186. @Dame bedankt voor de cijfers.
  En over politiek correcten, ik heb het dan over zoals ik ook zei geloof ik, programma’s als DWDD, en andere VARA/NOS actualiteiten programma’s. Allemaal leuk om hoogdravend te zijn over opvang van arme vluchtelingen, maar m.i. is het ook verstandig om een reeël beeld te houden of te proberen krijgen. En m.i. is het bij genoemde programma’s nogal lastig om daar een fatsoenlijke discussie te krijgen.
  Ik kijk al enkele jaren bewust niet meer naar dit soort programma’s, ook het Journaal kijk ik nauwelijks en als ik kijk weet ik meteen weer waarom ik ook al weer niet keek: veel verschrikkelijke beelden, veel gepraat, veel emoties, maar m.i. te weinig discussie over achterliggende zaken, of nadelen van nóg meer vluchtelingen naar Europa.
  (dus voel je niet aangesproken over politiek correctheid, ik ben nl. inderdaad niet door jou uitgescholten,) 😀

  Het 2e punt wat ik wil zeggen is dat er ook landen zijn in de regio die níet vluchtelingen opnemen: waaronder Koeweit, Qatar (heel rijke oliestaat) en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit zijn islamitische landen, dus qua cultuur zou je verwachten dat daar ook vluchtelingen heen gaan.


  ⚠️ Meld

 187. Die schreeuwerige programma’s kijk ik ook liever niet. DWDD is het toppunt van oppervlakkigheid. Pauw (met of zonder Witteman) overcorrigeert zijn angst om voor politiek correct uitgemaakt te worden en laat mensen met zo’n opvatting vaak niet uitpraten of maakt ze belachelijk. Datzelfde geldt voor het geschreven woord, vaak sensatiezuchtig meegaand op de golven van de heersende mening.
  Ik mis goede kritische journalistiek. Gelukkig kun je zelf ook veel vinden via betrouwbare bronnen.


  ⚠️ Meld

 188. Dat kon nog wel eens mee vallen. Ik schat in dat dit mensen zijn die zo snel mogelijk hun leven weer op willen pakken en aan de slag willen. Desnoods door een eigen bedrijfje te beginnen, want dit zijn geen achterlijke mensen. Gaat misschien nog banen opleveren ook. Syriërs zijn wat mij betreft ontzettend welkom.


  ⚠️ Meld

 189. Veldwachter denk je dat alle moslimlanden goed met elkaar kunnen door hun geloof? Want volgensmij bedoel je dat aangezien je cultuur en geloof hoop ik nog wel als twee verschillende zaken ziet?


  ⚠️ Meld

 190. The Shoe Bomber was a Muslim
  The Beltway Snipers were Muslims
  The Fort Hood Shooter was a Muslim
  The underwear Bomber was a Muslim
  The U.S.S. Cole Bombers were Muslims
  The Madrid Train Bombers were Muslims
  The Bafi Nightclub Bombers were Muslims
  The London Subway Bombers were Muslims
  The Moscow Theatre Attackers were Muslims
  The Boston Marathon Bombers were Muslims
  The Pan-Am flight #93 Bombers were Muslims
  The Air France Entebbe Hijackers were Muslims
  The Iranian Embassy Takeover, was by Muslims
  The Beirut U.S. Embassy bombers were Muslims
  The Libyan U.S. Embassy Attack was by Musiims
  The Buenos Aires Suicide Bombers were Muslims
  The Israeli Olympic Team Attackers were Muslims
  The Kenyan U.S. Embassy Bombers were Muslims
  The Saudi, Khobar Towers Bombers were Muslims
  The Beirut Marine Barracks bombers were Muslims
  The Besian Russian School Attackers were Muslims
  The first World Trade Center Bombers were Muslims
  The Bombay & Mumbai India Attackers were Muslims
  The Achille Lauro Cruise Ship Hijackers were Muslims
  The September 11th 2001 Airline Hijackers were Muslims’
  Think of it:
  Buddhists living with Hindus = No Problem
  Hindus living with Christians = No Problem
  Hindus living with Jews = No Problem
  Christians living with Shintos = No Problem
  Shintos living with Confucians = No Problem
  Confusians living with Baha’is = No Problem
  Baha’is living with Jews = No Problem
  Jews living with Atheists = No Problem
  Atheists living with Buddhists = No Problem
  Buddhists living with Sikhs = No Problem
  Sikhs living with Hindus = No Problem
  Hindus living with Baha’is = No Problem
  Baha’is living with Christians = No Problem
  Christians living with Jews = No Problem
  Jews living with Buddhists = No Problem
  Buddhists living with Shintos = No Problem
  Shintos living with Atheists = No Problem
  Atheists living with Confucians = No Problem
  Confusians living with Hindus = No Problem
  Muslims living with Hindus = Problem
  Muslims living with Buddhists = Problem
  Muslims living with Christians = Problem
  Muslims living with Jews = Problem
  Muslims living with Sikhs = Problem
  Muslims living with Baha’is = Problem
  Muslims living with Shintos = Problem
  Muslims living with Atheists = Problem
  MUSLIMS LIVING WITH MUSLIMS = BIG PROBLEM
  **********SO THIS LEAD TO ***********
  They’re not happy in Gaza
  They’re not happy in Egypt
  They’re not happy in Libya
  They’re not happy in Morocco
  They’re not happy in Iran
  They’re not happy in Iraq
  They’re not happy in Yemen
  They’re not happy in Afghanistan
  They’re not happy in Pakistan
  They’re not happy in Syria
  They’re not happy in Lebanon
  They’re not happy in Nigeria
  They’re not happy in Kenya
  They’re not happy in Sudan
  ******* So, where are they happy? *******
  They”re happy in Netherlands
  They’re happy in Australia
  They’re happy in England
  They’re happy in Belgium
  They’re happy in France
  They’re happy in Italy
  They’re happy in Germany
  They’re happy in Sweden
  They’re happy in the USA & Canada
  They’re happy in Norway & India
  They’re happy in almost every country that is not Islamic! And who do they blame? Not Islam… Not their leadership… Not themselves… THEY BLAME THE COUNTRIES THEY ARE HAPPY IN!! And they want to change the countries they’re happy in, to be like the countries they came from where they were unhappy and finally they will be get hammered !!!!
  Islamic Jihad: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  ISIS: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Al-Qaeda: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Taliban: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Hamas: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Hezbollah: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Boko Haram: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Al-Nusra: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Abu Sayyaf: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Al-Badr: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Muslim Brotherhood: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Lashkar-e-Taiba: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Palestine Liberation Front: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Ansaru: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Jemaah Islamiyah: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
  Abdullah Azzam Brigades: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION AND A LOT MORE !  ⚠️ Meld

 191. ok, gelukkig zijn we het eens over DWDD.
  Mijn frustratie is niet zozeer oppervlakkigheid, maar eenzijdige berichtgeving, op de Vara manier. ik denk vaak dat veel mensen hier niet doorheen prikken.
  Paul Witteman kapte ook steeds mensen af als ze onwelgevallige dingen gingen zeggen. zeer irritant.
  misschien is Pauw daardoor het anders gaan doen, wie weet.

  meer 1 op 1 gesprekken met een ONafhankelijke gespreksleider zou leuk zijn, en dan niet stoppen na 5 minuten, maar gewoon uitspitten en door blijven praten.

  ik ga, zo weg, heb een heerlijke massage bij een chinese. m.i mensen die iets toevoegen aan onze maatschappij. ????
  leuk om zo even te prTen, totlater


  ⚠️ Meld

 192. Wat Koewei, Qatar, VAE en Saoedi Arabië betreft, weet ik niet waarom ze geen vluchtelingen willen opvangen of waarom vluchtelingen daar niet heentrekken. Dat kan iets met een dubbelrol in Syrië te maken hebben. Ik kan er weinig van vinden. Jij? Ze kopen het af. Koeweit is met 500 miljoen dollar het 3e donorland. Qatar heeft 160 miljoen toegezegd en de VAE 100 miljoen. Ze bieden wel een opvang voor de rijke Syriërs, maar niet voor de rest. Natuurlijk schandalig. Een voorbeeld dat ik niet echt zou willen volgen.


  ⚠️ Meld

 193. 😮 We zijn al een eind van “uitbreiding vluchtelingopvang in Zwolle”
  afgedwaald.

  Wie vindt er niet dat Zwolle zich hier van zijn goede kant laat zien?
  Sinds de opvang in juli begon, nog geen wanklank van die mensen vernomen; wie wel en welke?

  Deze periode lijkt me goed te overzien:

  Tot half september worden er tweehonderd vluchtelingen extra opgevangen.
  In totaal wordt daarmee zeshonderd vluchtelingen in de Zwolse hallen een bed, sanitaire voorzieningen en catering geboden.
  De uitbreiding met tweehonderd personen is dus…gepland tot half september. Zwolle en het COA hebben afgesproken dat de noodopvang in de IJsselhallen maximaal tot het einde van het jaar verantwoord is.

  @ Veldwachter; Zomergasten? vanavond[/url] nav je:

  meer 1 op 1 gesprekken met een ONafhankelijke gespreksleider zou leuk zijn, en dan niet stoppen na 5 minuten, maar gewoon uitspitten en door blijven praten.

  -Of ‘Kijken in de Ziel’ (serie met rechters is pas afgelopen, o.a. met advocaten) was ook boeiend.
  -Of 24 uur met…?

  Als je bedoelt dat een goed ‘face to face-gesprek’ absoluut boven alles gaat. Waar absoluut geen tv-camera (of mobiel cameraatje) of iets anders, bij hoeft te zijn…boven alles gaat? Ben ik het roerend met je eens.

  Vind Jeroen Pauw veruit de beste in zijn soort.
  Coen Verbraak van “Kijken in de Ziel” vind ik een goede interviewer.
  Maar dat zijn persoonlijke voorkeuren.  ⚠️ Meld

 194. @dick
  24uur met vind ik ook leuk.
  Zomergasten kon ik vroeger leuk, kon er uren naar kijken. Nu duurt het me te lang.

  met 1 op 1 bedoel ik zeg maar ook politieke discussies Een lang gesprek tussen Pechtold of Wilders lijkt me interessant. maar wel met een ONafhankelijke gespreksleider die zo min mogelijk ingrijpt. ik weet niet of die bij deNpo er zijn.
  Wilders vind van niet, en dat vind ik eigenlijk ook. dus misschien dan maar bij de commercielen.


  ⚠️ Meld

 195. Wilders is slim, zegt niets behalve tweets. Alles wat je zegt kan tegen je gebruikt worden.

  Heb het al eerder aangehaald, die aardverschuiving komt.

  Iemand al het gestemd tegen associatieverdrag met Oekraine?

  http://www.forumvoordemocratie.nl/

  Een referendum, conform Pvda en D66 eisen, totdat het Europa aangaat.


  ⚠️ Meld

 196. @rene
  het zou mij een interessant gesprek lijken.

  meer referenda lijkt me een prima plan, 1x in de 4 jaar stemmen is m.i.,niet meer van deze tijd: mensen die het aangaat kunnen zich snel informeren, en geinteresseerden zijn vaak al geinformeerd.
  ik heb dus ook al gestemd.
  http://geenpeil.nl/
  🙂


  ⚠️ Meld

 197. Wat mij tegenstaat aan onze nieuwe Nederlanders 8) , is het feit dat alles gefaciliteerd wordt. Eea gaat ten koste van de autochtonen, komen op allerlei wachtlijsten, huurwoning.

  Dame, gaf je net aan dat 91% van de Eritreers wordt afgewezen?

  Toch gelukszoekers?  ⚠️ Meld

 198. kleber038

  maar die hebben werk, spreken de taal, passen zich aan, en gaan weer terug naar Nederland als het toch niet bevalt.
  zie je de verschillen?


  ⚠️ Meld

 199. @ Veldwachter, op 30 augustus 2015 18:00

  Hier wordt al lang off-topic geplaatst. Kan ik nog wel ff reageren op jou:

  Eens over “24uur met…”
  Ook over “Zomergasten”…vaak kiest de gast beelmateriaal dat me absoluut niet aan staat: hoe was het gister?

  met 1 op 1 bedoel ik zeg maar ook politieke discussies Een lang gesprek tussen Pechtold of Wilders lijkt me interessant. maar wel met een ONafhankelijke gespreksleider die zo min mogelijk ingrijpt. ik weet niet of die bij deNpo er zijn.

  Vind dus Jeroen Pauw goed….hij is niet zo links als je Vara zou verwachten. In Pauw en Witteman ging hij eens tekeer tegen die moslim die geen handen wou schudden. Ook bij BNN deed hij krasse uitspraken.

  Coen Verbraak vind ik dus goed (zie hierboven) en volgens mij onafhankelijk.

  Mariëlle vind ik ook goed en komt onafhankelijk over Haar collega’s van Nieuwsuur ook.

  Rob Trip vond ik, voor dat ie, schijnbaar een promotie naar het journaal had….ook goed; zou het nog wel kunnen toch?

  Pieter Jan-Hagens

  Twan Huys vind ik erg goed

  Wilfried de Jong is té?

  Wat presentatoren/verslaggevers van Brandpunt?

  Die dikke van 1-vandaag of Jan Mom, of is dat dezelfde?
  * Kijk eigenlijk nooit naar 1-vandaag en Brandpunt.

  Hij misschien komt van de commerciële, misschien dat ie daarmee scoort bij Geert?

  * geloof jij, met populist Geert dus, in kwaliteitsinterviewers
  😮 Bij de commerciëlen?

  —-
  Wie zou het in heaven’s name bij de commerciëlen moeten doen?
  Linda
  of Humnberto Tan?
  Die zijn ook zo rechts as rechts can be.  ⚠️ Meld

 200. Door het ingrijpen van de westerse landen in de interne aangelegenheden in veel van die landen (Irak, Syrië, Libië, Liberia, Angola) zijn die oorlogen daar uitgebroken dus hebben wij deze toestand over ons zelf uitgeroepen. Je kunt de mensen dus niet kwalijk nemen dat ze onze kant uitkomen.


  ⚠️ Meld

 201. Bericht door Mike70, op 2 september 2015 19:47
  http://www.volkskrant.nl/buite…~a4134207/

  Misschien moeten alle MTF die vinden dat ze alleen voor het geld hier komen dit artikel even lezen.

  Met belangstelling gelezen. Je begrijpt vast niet dat door een slap immigratiebeleid te voeren zoals het nu is, dat jij en ik hier deels verantwoordelijk voor zijn? Indien je een scherper en stenger immigratiebeleid voert, dan heb je de gelukzoekers niet.

  Hier mijn bijdrage. Graag helemaal afkijken en je bent weer een beetje bij:

  https://www.youtube.com/watch?v=xbTSdUdQeLY  ⚠️ Meld

 202. Bericht door Dame, op 2 september 2015 20:19
  Ik snap die mensen wel, Mike70

  Ik niet. De afrikaanse dictators verkopen zelf de olie en grondstoffen voor grof geld, kopen er zelf grote huizen mee + de rest en laat hun eigen volk in de stront zakken. Maar natuurlijk hebben de blanke westerse mannen gedaan. Die zijn altijd racistisch want zij hebben de slavernij uitgevonden. Ja toch?

  Henri Ford, de uitvinder van de auto. Hij is nog steeds de schuldige van alle verkeersslachtoffers. Indien hij de auto niet heeft uitgevonden, waren er ook geen dodelijke verkeersslachtoffers. Het is daarom de schuld van meneer Ford uit de USA. Sterker nog, alle inwoners van de USA zijn verantwoordelijk voor de slachtoffers!

  Toch?  ⚠️ Meld

 203. Ik zou het wat anders formuleren, Ludeking (ieder vogeltje zingt zoals die gebekt is), maar fijn dat we het een keer in hoofdlijnen eens zijn.


  ⚠️ Meld

 204. Ludeking ik zie inderdaad jouw bijdrage en wordt duidelijk wat voor figuur jij bent. Jij brengt dit filmpje met een suggestieve headline die jij klakkeloos als tegenzet inbrengt op het stuk van de Volkskrant van Dame. Ik heb de moeite genomen om het filmpje te bekijken. Jammer van het blikje dat leeggegooid werd. Voor de rest was het een goede reportage van de realiteit over de vluchtelingen in Calais. Heb je die tentenkampen ook gezien? Volgens mij heb je dat stuk uit de Volkskrant niet eens gelezen he? Volgensmij heb jij het filmpje niet eens echt bekeken. Alleen de kop lezen en toen snel knippen en plakken zeker


  ⚠️ Meld

 205. Gut gut. Gooi er nog maar wat white guilt tegenaan.

  Alles beter dan inhoudelijk argumenteren over de gevolgen van massa immigratie. TABOE! TABOE! TABOE!

  😀


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.