Laat u verrassen door het Broerenkwartier

Zwolle – Dinsdag 1 september starten er rondleidingen in het Broerenkwartier. Om 15.00 uur wordt het officiële startsein gegeven voor de ingang van Waanders in de Broeren. Er loopt die eerste keer ook een broeder uit de Broeren mee. De tweede rondleiding op 1 september start om 19.00 uur, ook weer voor de ingang van Waanders in de Broeren. Gids bij beide rondleidingen in het Broerenkwartier is Mink de Vries.

Afgelopen half jaar is het Broerenkwartier nogal in beweging. Alle direct betrokkenen zijn het erover eens dat er wat moet veranderen, lastig is wel wat er dan moet veranderen. Daarvoor is een inspirator aangetrokken, Rhoda van Eeden, die weer wordt ondersteund door een Stakeholders & Ondernemersvereniging Broerenkwartier Zwolle. De rondleidingen zijn bedoeld om de kracht en de schoonheid van het Broerenkwartier te laten zien. Soms is die schoonheid en kracht nog verborgen, maar dat het Broerenkwartier geweldig veel potentie heeft en een zeer aantrekkelijk stadsdeel kan worden, daar zijn alle betrokkenen het wel over eens.

Wanneer organisaties en/of bedrijven graag een rondleiding willen hebben in het Broerenkwartier, dan krijgen ze te maken met waardenontmoeting. Daarmee wordt bedoeld dat de waarden van hun eigen organisatie verbonden worden met de waarden van het Broerenkwartier. De gids gebruikt de waarden vooral om te verbinden. Veel ondernemers in het huidige Broerenkwartier hebben zich jarenlang wees gevoeld in het Wezenkwartier. Die tijd is nu voorbij, er ontstaat nu verbinding en gemeenschap.

De rondleidingen zijn gratis, wel wordt er aan het eind een vrijwillige bijdrage gevraagd om mee te dragen aan de opbouw van het Broerenkwartier.

Laat u verrassen door het Broerenkwartier!

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Wedden dat die Mink het meer over Devoten dan Broeren gaat hebben?
  Ben bang dat de zgn. inspirator al verloren is aan die Moderne Idiotie.


  ⚠️ Meld

 2. Ik ben bang dat men voor de gezondmaking van het Broerenkwartier ook weer kiest voor de “Jericho methode”
  Voor de minder Bijbelvaste bezoekers hier betekent dat: zeven keer om het probleem heen draaien en maar afwachten of iemand anders er iets aan doet. (Josua 6)


  ⚠️ Meld

 3. Wat een negatieve reacties weer.
  Al iedereen er zo over denkt wordt het idd. nooit wat.
  Het is makkelijker om te doemdenken dan positief te doen.


  ⚠️ Meld

 4. @vdberg

  Trekken aan een dood paard. Hoe is het met de Zwolse versmarkt??

  Dat idee hadden ze zelf niet bedacht, dus dan zal het er wel niet komen.


  ⚠️ Meld

 5. En na de rondleiding die nergens over gaat, langs lege winkelpanden, haken er nog meer ondernemers af. Zet er een hele grote Action neer en het wordt megadruk daar!!!


  ⚠️ Meld

 6. @Broerenkwartier: De wandeling is een particulier initiatief van dhr. Mink en de vergoeding waarover gesproken wordt is ook voor deze particulier.
  Het bestuur van vereniging stakeholders Broerenkwartier is geen initiatiefnemer.  ⚠️ Meld

 7. wordt er aan het eind een vrijwillige bijdrage gevraagd om mee te dragen aan de opbouw van het Broerenkwartier.

  Er moet een behoorlijke bijdrage worden gedoneerd om dat winkelcentrum weer tot een acceptabel niveau op te krikken.


  ⚠️ Meld

 8. Mijn vraag van vandaag lezende : “Er loopt die eerste keer ook een broeder uit de Broeren mee”. Wat is een broeder (uit de broeren)? Vast weer een religieus gek dingetje.

  En tsja, ik MOET wel lachen, lezende “Veel ondernemers in het huidige Broerenkwartier hebben zich jarenlang wees gevoeld in het Wezenkwartier”. “Die tijd is nu voorbij” las ik ook, gelukkig maar 😉

  Maarja, als je ‘Devoten’ dan ook ‘aan de broeren’ laat trekken, kun je er gif op innemen dat ’t op een wandelingetje uitloopt. Alhoewel niemand zal begrijpen wat ik daar precies mee bedoel. Ikzelf ook niet. Een ‘Broeder’, ‘uit de broeren’, uh.

  Ik verdenk het reli deel van Zwolle ervan dat ze normale mensen proberen gek te maken met hun reli dingetjes.  ⚠️ Meld

 9. Nou, dat is te zeggen: je denkt dat je het relaas van de Broeren voorgeschoteld krijgt, maar heel sneaky krijg je het Devotenverhaal door je strot gestouwd. Enge mannetjes, die Minkjes.


  ⚠️ Meld

 10. Volgens mij proberen ze, dmv onder andere rondleidingen door Mink de Vries, opbouw van het Broerenkwartier te bewerkstelligen.

  Mink is ook nog leraar en is o.a. bij dat Devotie-verhaal betrokken. Dat begrijp ik nog steeds niet helemaal. Na mailwisselingen en weet ik veel hoeveel topics hier. Volgens mij komt er met dat “Moderne Devotie-verhaal” alleen maar een bepaalde stroming bij. Er is ook al iets van een Moderne Devotie 2.0. Terwijl, volgens mij, zoveel mogelijk Christelijke stromingen samen zouden moeten komen. Met bijvoorbeeld filosofen etc die geen godsdienst aanhangen. Er zpu zelfs aan samengaan met (sommige?) moslims gedacht kunnen worden….maar goed daar gaat het hier niet over. Tot een soort Zwolse denk tankt.

  Dit (even een ander ontopic dingetje) is ook een hele mooie mond vol

  Afgelopen half jaar is het Broerenkwartier nogal in beweging. Alle direct betrokkenen zijn het erover eens dat er wat moet veranderen, lastig is wel wat er dan moet veranderen. Daarvoor is een inspirator aangetrokken, Rhoda van Eeden, die weer wordt ondersteund door een Stakeholders & Ondernemersvereniging Broerenkwartier Zwolle.

  Maar wat mag dat kosten? Terwijl we tevoren geen idee hebben wat het oplevert.


  ⚠️ Meld

 11. Mink de Vries is een man met een dubbele agenda zie ook het negatieve stuk over het Broerenkwartier die eerder van zijn hand kwam.
  Volgens mij krijgt hij ook nog eens subsidie van de gemeente voor zijn mooie verhaal over de moderne devotie.
  Zie: Broerenkwartier vraagt om Stadsvisie
  vrijdag 14 augustus.
  Het is een luis in de pels


  ⚠️ Meld

 12. De rondleidingen zijn gratis, wel wordt er aan het eind een vrijwillige bijdrage gevraagd om mee te dragen aan de opbouw van het Broerenkwartier.

  Dus als ik het goed begrijp:
  – de ‘inspirator’ is hier niet bij betrokken
  – stakeholders zijn hier niet bij betrokken
  – ondernemersvereniging is hier niet bij betrokken
  De opbouw van het Broerenkwartier vindt voornamelijk plaats in Minkje’s eigen broekzak. Nu begrijp ik de titel van deze waardeloze scam-actie: laat u verrassen! Dezelfde tactiek als televisiedominees…


  ⚠️ Meld

 13. Beste mensen, die veel mogen denken, maar weinig weten. Om even wat zaken op te helderen. Als gids loop ik al jaren door het Broerenkwartier, niet betaald, en vaak koppelde ik het Broerenkwartier aan anderen delen van de stad. Voor degenen die weinig weet hebben van de geschiedenis van de eigen stad. Het Broerenkwartier bestond vroeger voor een groot deel uit een Zusterklooster van de Moderne Devotie, die wezen opving en een Broederklooster(van de Dominicanen) waar nu nog Waanders is gevestigd. Het werd ook wel Broederen of Broerenklooster genoemd, net zoals in Deventer, Zutphen, Kampen en Harderwijk. Het centrum van Zwolle bestond voor driekwart uit kloosters, ja inderdaad vooral die van de Moderne Devotie. Dat gold trouwens voor 135 steden in Nederland. Verder kun je inderdaad religieus zijn, maar toch uit een ondernemersgezin komen en vooral iets met winkels en winkelcentra hebben. De Moderne Devotie had als belangrijk kenmerk om oordeel vrij te zijn, misschien een tip in alle vrijheid. Verder ben ik bijna de hele week vrijwilliger, en rijk word je daar niet van. Ik zal zeggen loop eens een keer mee door de stad voordat je reageert. Wij hebben immers een geweldige en een bijzondere stad, en daar wil ik graag iets aan bijdragen. Ik hoop dat dat voor jullie allemaal geldt en dat we elkaar nog eens zien ! Mink


  ⚠️ Meld

 14. @Mink de Vries, De broederen zaten waar nu Artez in zit en het voormalige restaurant De Librije. Waanders zit in hun kerkgebouw. Voor het gebouw van Artez en de Librije lag hun begraafplaats welke in de jaren 50 van de vorige eeuw is opgegraven. Om oordeel vrij te zijn moet je toch ook in eigen boezem tasten en je niet laten opwerpen voor een vereniging die het liefst ziet dat zij geen concurrentie binnen de stadsgrachten krijgt.
  Vandaar dat ik hierboven stelde dat je een dubbele agenda voerde.


  ⚠️ Meld

 15. Mooi Mink en verhelderend

  Het Broerenkwartier bestond vroeger voor een groot deel uit een Zusterklooster van de Moderne Devotie, die wezen opving en een Broederklooster(van de Dominicanen) waar nu nog Waanders is gevestigd. Het werd ook wel Broederen of Broerenklooster genoemd, net zoals in Deventer, Zutphen, Kampen en Harderwijk. Het centrum van Zwolle bestond voor driekwart uit kloosters, ja inderdaad vooral die van de Moderne Devotie. Dat gold trouwens voor 135 steden in Nederland.

  Ook mooi

  De Moderne Devotie had als belangrijk kenmerk om oordeel vrij te zijn,

  Maar ik ga toch voor het aloude “Oordeelt niet, of gij zult geoordeelt worden”…blijft best lastig om je er aan te houden.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.