Berkumloop schenkt ton aan goede doelen

Zwolle – De Salverda Berkumloop viert dinsdag 25 augustus haar 25-jarig jubileum. Na de eerste editie in 1991 is het hardloopevenement snel uitgegroeid tot een populaire loop onder hardloopliefhebbers. De Berkumloop is dan ook niet zomaar een ‘loopje’. Sinds 2008 gaat immers al het inschrijfgeld van de deelnemers naar goede doelen. Tot dusver een bedrag van maar liefst 100.000 euro!

 

Net als in de afgelopen jaren wordt er ook dit jaar voor verschillende goede doelen gelopen, te weten: IntermeZZo, Schipper mag ik ook eens varen en Hulp Tsjernobylkinderen Zwolle. De deelnemers van de 25ste Salverda Berkumloop mochten tijdens de inschrijving zelf aangeven welk doel ze wilden steunen. Daarnaast konden ze vrijblijvend een extra bijdrage storten. Welk bedrag deze jubileumeditie exact oplevert wordt vlak voor de start (19.00 uur) bekend gemaakt. Dan nemen vertegenwoordigers van de drie goede doelen hun cheque in ontvangst.

 

Erelijst

Op de erelijst van de 10 kilometer in Berkum prijken prachtige namen, waaronder die van drievoudig winnaar Marti ten Kate. Nadat in 2001 de inmiddels overleden Peter Kiprotich (Kenia) de wedstrijd op zijn naam wist te schrijven, was het steeds een Keniaan die de Salverda Berkumlooop wist te winnen. Het parcoursrecord is dan ook zowel bij de mannen als bij de vrouwen in Afrikaanse handen. De 28:17 die in 2003 door de Keniaan Richard Yatich werd gelopen is tot op heden onaantastbaar gebleken. Bij de dames staat de snelste tijd (32.57) op naam van Flomena Chepchirchir. De Keniaanse zegevierde in 2006 in een nieuw parcoursrecord. De grote vraag is nu of er tijdens jubileumeditie een succesvolle aanval kan worden gedaan op het parcoursrecord. Bij de mannen gaan de Keniaanse atleten Hillary Langat en Charles Cheruiyot van start als de grote favorieten. Bij de dames zullen de Kenianen Winny Jepkorir en Susan Tanui strijden om de winst.

Artikel delen: