Coach Jan Everse vertrekt bij FC Zwolle

Coach Jan Everse heeft te kennen gegeven zijn contract bij FC Zwolle niet te willen uitdienen. Aanleiding hiertoe is dat het bestuur niet in wilde gaan op de eis van de coach zijn bevoegdheden verder uit te breiden. Jan Everse, die in de zomer van 2006 als trainer/coach een twee-jarig contract met FC Zwolle overeen kwam, had in maart 2007 al te kennen gegeven dat hij meer bevoegheden wilde ten aanzien van het technisch beleid, de invulling van de technische staf, etc. Tevens eiste hij tussentijdse salarisverhoging.

Omdat het bestuur Everse voor de club wilde behouden, is het bestuur akkoord gegaan met een uitbreiding van zijn bevoegdheden waarbij Jan Everse op basis van het ter beschikking staande budget verantwoordelijk werd voor de samenstelling van de eerste selectie. Tevens kreeg hij meer zeggenschap over de scouting en de voetbaltechnische kant van de jeugdopleiding en werd zijn salaris verhoogd. Begin 2008 zou er een evaluatie plaatsvinden, mede omdat beide partijen de intentie hadden uitgesproken het contract met twee jaar te willen verlengen. In september kwam Jan Everse met de eis tot het verkrijgen van de alleenzeggenschap over de hele technische organisatie en over de daarmee gepaard gaande financiën. Het bestuur heeft na rijp beraad besloten daarmee niet in te stemmen, dit is dinsdagmiddag aan Jan Everse meegedeeld. Het bestuur van FC Zwolle is van mening dat het toekennen van de   verantwoordelijk-heid voor alle technische zaken aan één persoon, zonder last of ruggespraak, te risicovol is voor de club.

Nadrukkelijk is aangegeven dat het bestuur Jan Everse graag als trainer/coach zijn contract ziet afmaken. Jan Everse gaf te kennen dat hij het afwijzen van zijn eisen ziet als een gebrek aan vertrouwen en dat hij zijn contract in de winterstop zal inleveren. Het bestuur betreurt deze gang van zaken en beschouwt dit als contractbreuk.

In de komende periode zal een nieuwe trainer-coach gezocht moeten worden.

Artikel delen:
Reacties 42
 1. @Edwin

  Trap toch niet in dit persbericht. Er speelt heel wat anders. Als je meer wilt horen, kom dan vanavond naar het home.

  ============

  Beste Roy,
  Het is het officiële persbericht van FC Zwolle.
  Wat zou er b.v. anders spelen Roy ??


  Maak melding

 2. Jan Everse probeert al langere tijd FC Zwolle verder te professionaliseren. Eerder bracht hij al interessante sponsoren aan, maar omdat het bestuur en de organisatie niet slagvaardig handelden haakten deze af.
  Everse wil als technisch directeur en eindverantwoordelijke voor de lange termijn natuurlijk een bepaalde mate van eigen handelingsvrijheid. Dat betekent dus dat hij niet over elk wisse wasje om toestemming moet hoeven vragen bij mensen in het bestuur en de organisatie die over minder kunde en kennis beschikken als het om voetballen gaat.
  Everse heeft sponsoren achter zich die steunpilaren als Botteghin willen behouden voor FC Zwolle. Deze sponsoren investeren natuurlijk alleen maar als iemand waar zij vertrouwen in hebben deze gelden besteed.
  Het bestuur en de directie van FC Zwolle is bang voor instroom van nieuwe mensen en een herverdeling van bestaande bevoegdheden omdat zij hun machtspositie willen behouden. Het bestuur negeerde in eerste instantie ook de nadrukkelijke wens van de supporters om een tribune naar Marten Eibrink te vernoemen. Uiteindelijk moesten zij buigen omdat hun argumentatie natuurlijk helemaal geen hout sneed.
  Nu Jan Everse wordt afgeschilderd als een tiran en geldwolf, heb ik er geen goed woord meer voor over. Deze woorden zijn eerder van toepassing op een aantal bestuursleden en een directeur die hun eigenbelang keer op keer boven het clubbelang plaatsen en er niet voor terugdeinzen andere mensen te beschadigen.
  Vanavond om 19.30 in het supportershome is er een eerste overleg van iedereen die Jan Everse wil behouden voor FC Zwolle. Jan Everse heeft in een korte tijd FC Zwolle terug gebracht wat een enorme prestatie is. Iedereen die mee wil denken helpen is van harte welkom.  Maak melding

 3. Dit persbericht komt van fczwolle.nl, dat is dus naar buiten gebracht door het bestuur. Die hebben er alle belang bij dat de schuld bij Everse komt te liggen. Ben benieuwd naar het verhaal van Jan zelf.


  Maak melding

 4. Had er beste vanavond bij willen zijn, maar heb vanavond training.
  Jammer dat hij gaat. Ben het niet altijd met zijn keuzes eens, maar had zeker uitgekeken naar die eerder al genoemde sponsoren. Deze zouden het eerste elftal volgend seizoen kampioenswaardig kunnen maken, was destijds gezegd…


  Maak melding

 5. Jan E. heeft Zwolle ‘terug gebracht’? Waarheen dan, Rey? Naar de middenmoot van de subtop van de eerste divisie? Op gelijke hoogte met Veendam?  Maak melding

 6. @betweter

  Vanavond om 19.30 uur in het supportershome van FC Zwolle leg ik je graag uit waarom ik dat van mening ben. Ik hoor dan ook graag waarom jij van mening bent dat, dat niet zo is.

  Tot vanavond!


  Maak melding

 7. ,,We gaan geen rechtzaken of iets dergelijks aanspannen. We willen hiermee alleen benadrukken dat we er écht niet blij mee zijn”, verklaarde algemeen directeur Gerald van den Belt tegenover ELF Voetbal. ,,We vonden dat we op de goede weg waren. We wilden het feit dat hij ermee stopt ook niet blindelings accepteren, maar wat heb je aan een trainer die er geen zin meer in heeft? Het was ook niet zo dat we er nu financieel beter van wilde worden.”

  Eerder dit jaar stemde Zwolle wel in met uitbreiding van de bevoegdheden van Everse. Toen kreeg hij meer zeggenschap over de scouting en de voetbaltechnische kant van de jeugdopleiding en werd zijn salaris verhoogd. ,,Als hij zei dat Pietje kwam, dan kwam Pietje”, legt Van den Belt uit. ,,Dat was al een behoorlijk stap. Wat hij nu wilde ging vele malen te ver.”

  Bron: ELF


  Maak melding

 8. Bron: vi.nl

  Everse: ‘Geen ruzie, alleen een verschil van visie’

  De in de winterstop bij FC Zwolle vertrekkende Jan Everse zegt dat hij de club zonder ruzie verlaat. ‘We hebben geen ruzie of zo, maar een verschil van visie.’

  Everse, in gesprek met VI.nl: ‘Op de manier zoals het nu gaat kan ik niet werken. Ik wil snel en autonoom kunnen beslissen. Het bestuur van FC Zwolle doet nu net of dat ik alles voor het zeggen wil hebben. Ja, op technisch gebied, omdat ik vind dat ik van iedereen binnen de club van die materie veruit het meeste verstand heeft.’

  ‘Er komt een nieuw stadion, we beginnen steeds beter te voetballen. Nú moet je doorzetten. Ik heb die extra bevoegdheden echt niet voor mijn eigen eer en glorie gevraagd, maar omdat ik denk dat ik op die manier iets van deze club kan maken. Als ik een speler zie met potentie, wil ik hem kunnen halen en daarvoor niet weken lang hoeven wachten voordat er eindelijk een beslissing is genomen.’

  ‘Ik mis bij FC Zwolle een topsportklimaat. De meeste sponsors en supporters willen er echt iets van maken, het bestuur heeft blijkbaar veel minder haast. Ik vind dit verschrikkelijk jammer. Voor de club. Over mijn eigen toekomst maak ik me geen zorgen, ik vind wel weer iets, maar het stoort me wel dat de mensen zo weinig vertrouwen hebben in mijn kwaliteiten, dat ik niet eens mijn karwei kan afmaken.’

  Het vertrek van Everse kan voor FC Zwolle verregaande gevolgen hebben. Toen de trainer vorig seizoen begon, moest hij saneren. FC Zwolle ging vijf ton terug in de begroting, onder Everse speelde de club aantrekkelijk voetbal en wist het zich met voornamelijk spelers uit het amateurvoetbal en jeugd te plaatsen voor de play-offs.

  Dit seizoen, met hetzelfde budget, staat FC Zwolle op een keurige zesde plaats. Voor het eerst sinds jaren heeft de club ook weer spelers op het veld staan die geld opleveren, maar het is de vraag of Niklas Moisander en Eric Botteghin willen blijven nu Everse vertrekt. Het centrale verdedigingsduo staat in de belangstelling van een aantal clubs uit de Eredivisie.  Maak melding

 9. Het is mij niet duidelijk hoe de situatie eruit zou zien op het moment dat de eisen van Everse ingewilligd zouden worden? Wordt hij dan technisch directeur en coach tegelijk? Op zich is daar niet zoveel mis mee, als hij gewoon een budget krijgt waarmee hij kan werken. Wat is het verschil met hoe zijn functie momenteel is ingericht?

  Het dubbele gevoel dat mij nu bekruipt is dat Everse de zaak extreem geforceerd heeft door zeer vergaande eisen te stellen. Daarnaast heb ik ook het gevoel dat het bestuur bang is om zijn positie te verliezen. Ik denk dat beide partijen niet bereid zijn geweest om concessies te doen en dat dus beide zijden iets verweten kan worden.

  Als er maar verder gebouwd wordt op het fundament dat in het afgelopen anderhalf jaar is gelegd, dat zal betekenen dat Claus Boekweg in ieder geval een belangrijke rol zal moeten gaan spelen, maar is hij hier al klaar voor?


  Maak melding

 10. Nee…..nou wordt ie mooi.

  Spijkerman is binnenkort weer over bij AJAX…………….
  Zien jullie dezelfde bui alweer hangen als ik……. 😛 😛

  Bestuur: Geef Jan zijn bevoegdheden……


  Maak melding

 11. Ik heb het bestuur in al die jaren maar 1 keer een concessie zien doen en dat was bij het alsnog vernoemen van een tribune naar Marten Eibrink.
  Verder alleen maar de eigen zin aangehouden.


  Maak melding

 12. Overigens binnen de meeste voetbalorganisaties is het zeer ongebruikelijk dat er mensen zoveel macht krijgen zoals Jan Everse dit nu eist.

  @ Gé: vergeet niet dat het bestuur reeds in het voorjaar consessies heeft gedaan t.a.v. het salaris en de bevoegdheden van Everse.


  Maak melding

 13. T plan klinkt goed, maar ook ik zou het een te groot risico hebben gevonden,misschien dat het zoals Van Ge zegt met een niet vanaf te wijken budget wat had kunnen worden…….


  Maak melding

 14. ‘Ik mis bij FC Zwolle een topsportklimaat. De meeste sponsors en supporters willen er echt iets van maken, het bestuur heeft blijkbaar veel minder haast. Ik vind dit verschrikkelijk jammer. Voor de club.’

  Dit is mijns inziens de essentie van de situatie en hetgeen mij als supporter het meest raakt: de club verliest!


  Maak melding

 15. Ik vind het risico ook heel erg groot, Everse zal het ongetwijfeld allemaal goed uitgedacht hebben maar ik denk dat de club niet in de positie is de eventuele risico’s te dragen als het wel verkeerd gaat.

  Ik vind het moeilijk, ik waardeer Jan Everse enorm en heb ook een pesthekel aan het bestuur maar hier zit ik toch in een tweestrijd.  Maak melding

 16. Ik zit ook enorm in tweestrijd, ik heb vandaag denk ik al wel 10 keer een kant gekozen in het conflict en iedere keer moet ik mezelf later weer terugroepen omdat ik weer nieuwe inzichten lees. Kortom, ik heb te weinig inhoudelijke kennis om hier een gewogen oordeel over te vellen. De quote uit het artikel van Everse raakt wat mij betreft ook wel weer die snaar. Maar toch knaagt dan weer de risico’s die genomen worden indien hij wel z’n zin krijgt aan me.


  Maak melding

 17. @Van Gé

  Het wordt allemaal zo zwart/wit voorgesteld. Het is mijns inziens niet een discussie of Everse of het bestuur gelijk heeft.

  De kern van de zaak is verantwoord risico??s nemen. Een oplossing is Everse bevoegdheden en taken geven maar daarbij een contract op te stellen met daarin ontbindende voorwaarden en strafbepalingen. Everse heeft dan meer te zeggen en het bestuur houdt zijn grip.

  Ik denk dat de club hiermee wint en daar gaat het toch uiteindelijk om?!


  Maak melding

 18. Ik zit niet echt in een tweestrijd. Ik vind de opstelling van Everse niet kunnen. Hij krijg niet alle verantwoordelijkheden. Die heeft Koeman ook niet bij PSV, en die heeft van Gaal ook niet bij AZ. Dus Everse ook niet bij FC Zwolle. De enige tweestrijd die ik nog met mezelf voer is dat we op zon manier afscheid nemen van een trainer die het prestatief allemaal goed op orde had.

  Maar Everse laat niet het achterste van zijn tong zien vermoed ik. Het kan best wel eens zo zijn dat Everse veel meer tijd zou willen besteden aan zijn eigen uitzendbureautje, in combinatie met het trainen van een amateurclub en het gofen met Willem Bijl.


  Maak melding

 19. Dat is het inderdaad, verantwoord risico’s nemen. Daar gaat het juist bij beide partijen mis, Everse is m.i. niet coöperatief door de zaak direct te forceren en te kappen op het moment dat hij zijn zin niet krijgt en het bestuur is o zo bang om de volledige macht over de club die ze al jaren hebben te verliezen.

  Ik ben natuurlijk niet bij de onderhandelingen geweest en ken de details niet, maar er zou toch een oplossing in zo’n situatie gevonden moeten kunnen worden? Als FC Zwolle echt verder wil met Everse en Everse echt met FC Zwolle was het geen probleem geweest om bepaalde zaken vast te leggen. De vraag is nu echter wie de zaak geforceerd heeft.

  Was het Ronald v. Vliet en co. die hun algehele macht in gevaar zagen komen of was het Jan Everse die misschien al wel een goed alternatief achter de hand had voor het geval de onderhandelingen met FC Zwolle stuk zouden lopen?


  Maak melding

 20. “Als ik een speler zie met potentie, wil ik hem kunnen halen en daarvoor niet weken lang hoeven wachten”

  Dat kan alleen zolang het goed gaat, maar wat als de resultaten tegenvallen? Of Jan Everse om wat voor reden dan ook vertrekt? Hij heeft vast gelijk dat het nu allemaal te lang duurt, maar alle verantwoordelijkheid bij een persoon leggen lijkt mij ook een paar stappen te ver.


  Maak melding

 21. Wat ook Everse zijn achterliggende gedachte is, hij laat zijn spelers, de club en supporters in de steek! ( het is ook een beetje de westerse mentaliteit: ikki ikke en de rest kan??. Die laatste paar maanden had hij gewoon zonder morren moeten uitzitten en vervolgens dan naar buiten treden met dit nieuws.

  Dit heeft waarschijnlijk een behoorlijke negatieve uitwerking op de spelersgroep. Jammer van Jan.  Maak melding

 22. Elrey zegt ik mis bij de FC Zwolle een topsport klimaat ,nou dat zal er ook wel nooit komen want daar is geen geld voor .Want spelers die everse halen wil die kunnen ze dan toch niet betalen omdat de FC Zwolle niet over kapitaal beschikt dat is nu zo maar was al jaren zo .


  Maak melding

 23. Jammer dat dit nu gebeurd. Mensen met het meeste verstand van zaken moeten op die plek terecht komen waar ze het meest renderen. Everse heeft het tot nu toe goed gedaan, dus wat is het probleem?

  Dan kan alleen macht het probleem zijn. Een gewone ordinaire machtsstrijd. Zoals er al zoveel zijn gevoerd in en vanuit de bestuurskamer. De FC komt op deze manier echt nooit een stap verder.


  Maak melding

 24. maar het bestuur is natuurlijk wel eindverantwoordelijk voor alles, dus ook als het misgaat (financieel). In die zin moet je het zien als een bedrijfsleider die meer invloed wil, maar daarvoor dus niet de eindverantwoordelijkheid draagt.  Maak melding

 25. Nou daar gaan dan:
  Het bestuur heeft een aantal bevoegdheden gegeven en dat zou begin 2008 geevalueerd worden, dus zeg maar na een half jaar. Bedrijfsmatig een prima afspraak en een redelijke termijn om je te bewijzen voor de volgende stap. Als je dan 3 maanden voor de evaluatie nog meer eisen begint te stellen, dan speel je met vuur. Men wil eerst resultaat zien, dit is in ieder bedrijf zo, dus ook hier. Als je dan vindt dat je meer potentie hebt dan het bedrijf je geeft, dan ga je inderdaad weg. Wie heeft er gelijk? Dat zal je nooit weten maar ik vind het acceptabel zo. Als je gokt, kan je ook verliezen..


  Maak melding

 26. J. Everse speelt misschien wel blufpoker. Waarom zou hij nou echt die extra verantwoordelijkheden willen hebben? Is hij een stroman voor H. van Ginkel om allerlei Braziliaanse talentjes bij Zwolle te laten voetballen?


  Maak melding

 27. Jan verdient de kans

  In de afgelopen 6 jaar ondervonden de oud-trainers Krabbe, Boeve en Spijkerman al de willekeur van het bestuur van FC Zwolle. Nu dreigt Jan Everse de vierde trainer te worden die wordt geslachtofferd op het hakblok van het bestuur. Een bestuur dat keer op keer een brevet van onvermogen afgeeft. Een bestuur dat alleen lippendienst bewijst aan het clubbelang. Een bestuur dat er niet voor terug deinst om het eigen falen te verhullen door anderen tot zondebok te maken. Een bestuur dat denkt in problemen en risico’s in plaats van oplossingen en kansen. Een bestuur dat kritische mensen die niet alles bij het oude willen laten maar lastig vindt.

  Sinds zijn aanstelling zal vriend en vijand van Jan Everse moeten toegeven dat hij met beperkte middelen de sportieve neergang van de voorgaande seizoenen heeft doorbroken. Sterker nog dat er eindelijk weer een stijgende lijn zichtbaar is. In april is daarom afgesproken dat het contract dat in 2008 afloopt van Jan Everse wordt verlengd met 2 jaar. Jan Everse zou dan technisch directeur worden. Over de invulling van deze functie zijn Jan Everse en het bestuur niet tot overeenstemming gekomen.

  In plaats van dat het bestuur de woorden in daden omzet door tot het uiterste te proberen om Jan Everse voor FC Zwolle te behouden, verschijnt er een persbericht waarin Jan Everse wordt afgeschilderd als iemand die alle macht wil en het alleen maar voor het geld doet. Hiermee is een onjuist beeld neergezet.

  Dit is ronduit schandalig. Jan Everse wil als technisch directeur een bepaalde mate van eigen handelingsvrijheid hebben op het technisch gebied. Gezien zijn staat van dienst als speler en trainer is hij hiervoor ook de enige geschikte kandidaat binnen FC Zwolle. Over een verdeling van taken en bevoegdheden moet daarom gesproken kunnen worden. Daarnaast is het pertinent onjuist dat Jan Everse nu meer salaris eiste. Jan Everse is een vakman met die met FC Zwolle vooruit wil. Om deze klus te kunnen klaren, moet hij mogelijkheden krijgen.

  Wat er eigenlijk speelt is dat het bestuur en de directeur alles bij het oude willen laten. Mensen als Ronald van Vliet en Gerald van den Belt willen geen vernieuwing. Al helemaal geen mondige mensen op sleutelposities binnen de club die vooruit willen met FC Zwolle. Onprofessionaliteit in de organisatie wordt bedekt met de mantel der liefde, ondeugdelijke zaken worden in de doofpot gestopt en mensen die de club moeten dienen, heersen feitelijk als ouderwetse regenten.

  FC Zwolle verkeert in een precaire financiële situatie. Op een begroting van 3 miljoen euro is er een schuld van 1 miljoen euro. Het stadioncontract is door het bestuur en de directeur zo slecht uitonderhandeld dat de inkomsten uit de horeca en skyboxen niet op het veld terecht komen maar in de zakken van de projectontwikkelaar. Toch zitten de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn nog steeds op hun positie.

  Wij kunnen en mogen niet accepteren dat het bestuur Jan Everse zo loost en alles bij het oude blijft. De club is dan namelijk ten dode opgeschreven.

  Jan Everse laat FC Zwolle goed voetballen met jonge en relatief goedkope spelers. Er staat eindelijk weer kapitaal op het veld. Spelers die transferopbrengsten vertegenwoordigen. Jan Everse heeft sponsoren meegenomen die alleen nog maar meer willen investeren in de club. Jan Everse is geliefd onder de spelersgroep. Hij knijpt ze uit, maar maakt ze beter. Jan Everse heeft ervoor gezorgd dat spelersmakelaars talenten als Botteghin naar FC Zwolle brengen. FC Zwolle vaart hier wel bij!

  Nu is het bestuur niet bereid om de taken en verantwoordelijkheden op het technisch gebied aan hem toe te vertrouwen. Voor een vakman is niet te accepteren dat hij moet opereren binnen kaders die door nitwits op voetbalgebied worden geformuleerd. Jan Everse wordt het hierdoor onmogelijk gemaakt om FC Zwolle echt verder te brengen.

  De gevolgen van het scheiden der wegen tussen FC Zwolle en Jan Everse zijn rampzalig. Natuurlijk kan een nieuwe trainer worden gevonden. Er lopen genoeg jaknikkers en baantjesjagers rond die zich wel kunnen schikken naar zulke werkomstandigheden. Echter sponsoren die geld binnenbrengen dat FC Zwolle keihard nodig heeft zullen zich terugtrekken. Spelersmakelaars die nu talenten binnenbrengen zullen zich terugtrekken. Spelers zullen vertrekken waardoor het opbouwwerk voor niets is geweest. De stijgende lijn die FC Zwolle heeft ingezet wordt dan afgebroken. FC Zwolle gaat dan niet naar de Eredivisie maar zakt weg in het moeras van de Jupiler League.

  Dit is het uur van de waarheid voor iedereen die FC Zwolle een warm hart toedraagt. Staan wij toe dat het bestuur en de directeur oude wijn in nieuwe zakken (het stadion) blijft verkopen en goede werknemers het werken onmogelijk maakt waardoor zij hun contract inleveren? Of laten wij nu als supporters horen dat wij vinden dat Jan Everse een kans moet krijgen? Jan Everse heeft goed werk geleverd en ik vind dat hij de kans moet krijgen om het nog beter te doen! Dat is in het belang van FC Zwolle!

  Ingezonden


  Maak melding

 28. nou, nou, nou geslachtofferd… Zoals ik Jan ken laat hij zich niet slachtofferen! En ik weet niet wie dat ingezonden stuk heeft geschreven (beetje zwak dat er geen naam onder staat), maar zullen we meningen niet verwarren met feiten? En allerlei kwaliificaties over personen achterwege laten? Dat levert een zinniger discussie op.


  Maak melding

 29. Trainers komen en gaan. Het bestuur zet de grote lijnen uit, zo hoort het te zijn. Maar ik heb al jaren grote twijfels bij dit bestuur.
  Dus dit gaat niet goed. Gewoon weer lijmen en Jan op korte termijn technisch directeur en hieronder een jonge trainer b.v. een Hamstra van Emmen, dit zal een uitstekend concept zijn. Jan heeft ingangen en geniet vertrouwen, dus als die weg gaat ontstaat een groot gat. Al zijn er natuurlijk wel meer capabele mensen, maar Jan en Zwolle blijkt elke keer een gouden combinatie te zijn.

  Ik hoop op het gezond voetbal verstand van alle betrokkenen.

  Dus trek Jan en het bestuur over de lijn.


  Maak melding

 30. Piet Bakker noemt in de Swollenaer naast Sporre (die het dus niet gaat doen), Henk van Ginkel en Gerard Marsman als mogelijke bemiddelaars. Helaas hier nog niets over gelezen :-


  Maak melding

Reageer