Gezellig roeien tijdens eerste Steurtocht

Zwolle – Het was zaterdag de eerste keer dat de Steurtocht plaatsvond: een tocht voor roeisloepen van 50 kilometer, over de IJssel van Deventer naar Kampen. En het werd meteen een succes. Zo’n 60 roeiers in zeven sloepen deden mee. “Een uniek gezicht en prachtige ervaring.”

 

Sloepen van de verenigingen Daventre Portu (Deventer), Stad Kampen, Hattem Roeit en Zwartsluis zakten de rivier af, met aan boord ook nog roeisters van Mare Australis (Emmeloord). “Geen wedstrijd, maar een gezellige zomerdag op het water”, schetst Jelmer Krom van Hattem Roeit de bedoeling. Dat werd het ook. “Iedereen wisselde onderweg van sloep, er werd gezwommen, gelachen en gezongen”, zegt Krom. “We roeiden samen op, dat viel wel op langs de kant. Vooral bij de ponten en bruggen trokken we heel wat bekijks. Mooie reclame voor de sloeproeisport.” Na stops in Wijhe en Hattem eindigde de tocht bij de Kogge in Kampen, waar een barbecue de dag afsloot.

Hattem Roeit

De afgelopen twee jaar zakte een sloep van Hattem Roeit in z’n eentje de IJssel af, van Zutphen naar thuishaven Hattem. “Dat was zo leuk, daar wilden we onze buren en vrienden voor uitnodigen”, zegt Krom. Sloeproeiverenigingen uit de regio reageerden meteen enthousiast. “De Steurtocht markeert het einde van de zomer en het begin van de tweede helft van ons wedstrijdseizoen.”

In totaal verschijnen teams van de vereniging in 2015 zo’n 30 keer aan de start van wedstrijden in heel Nederland en daarbuiten. Teams van Hattem Roeit presteren dit seizoen uitstekend, met podiumplaatsen en snelle tijden.

 

Teamsport op de IJssel

Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo’n 50 leden. Vanuit de haven van Hattem trainen zij met twee sloepen op de IJssel: de whaler d’Isela en de Voorganck, een ‘kuikensloep’ naar ontwerper Kees Kuiken. Thuiswedstrijd is de Zwolse Grachtenrace, een van de meest populaire en spectaculaire wedstrijden van het seizoen.

Sloeproeien is een prachtige teamsport op het water, waarbij kracht en souplesse samengaan. Acht roeiers en een stuurman bemannen een sloep. Wie zelf wel eens wil ervaren hoe stoer het is om met een roeisloep op de IJssel te varen tussen Zwolle en Hattem, kan gratis kennismaken. Bij de dames is een wachtlijst, heren kunnen in de zomerperiode op donderdagen instappen. Bij de kennismaking maken de roeiers je wegwijs in de sloep en op de rivier. Opgeven kan via roeiers@hattemroeit.nl.

Artikel delen: